İnternet sitemizde Pokémon Sword and Shield için detaylı bir inceleme yazısını kaleme almıştık. Bu yapıtlar için 2 genişletme paketinin geleceği de uzun süre önce duyurulmuştu ve bu genişletme paketlerinden ilki nihayet çıkışını gerçekleştirdi. Pokemon Sword and Shield: The Isle of Armor ismiyle karşımıza çıkan bu içerikte nelerin sunulduğunu da eminiz ki bahsi geçen oyunu deneyimleyenler ve video oyunlarını seven Pokemon hayranları merak ediyorlardır. Dilerseniz sözü çok fazla uzatmadan elimizde nasıl bir genişletme paketi olduğuna beraberce bir göz atalım.
Pokemon Sword and Shield: The Isle of Armor ile haritamız genişliyor
Pokémon Sword and Shield: The Isle of Armor için yapılan en büyük eleştirilerin başında, oyun mekaniklerinin eski oyunlara göre yeterli ölçüde yenilenmemesi ve genel anlamda içerik eksikliği geliyordu. Gerçekten de yıllar öncesinde çıkan pek çok ana seri Pokémon oyunuyla benzer yapıda olan bu yapımlar, Nintendo Switch gibi yeni nesil bir Nintendo konsolunun gücünden tam anlamıyla faydalanamıyordu.
Bununla birlikte pek çok kişinin sevdiği ve en bilindik olarak nitelendirilen Pokémonlar da bu oyunda bulunmuyorlardı. Pokémon Sword and Shield inceleme yazısını kaleme aldığım sırada böylesine önemli eksikliklerin zaman içerisinde gelecek olan güncellemelerle giderileceğini tahmin etmiştim. Oysa, Nintendo tarafının başka planları varmış ve normalde olması gereken içerikleri ücretli olan genişletme paketleriyle sunmak istiyorlarmış.
Tabii, böyle söyleyince birkaç tane yeni Pokémon için genişletme paketi mi satın alınır, gibi bir soru aklınıza gelmesin. Pokémon Sword and Shield: The Isle of Armor, yalnızca yeni Pokémonları değil, pek çok yeni içeriği beraberinde getiriyor ve bu yazıda da bunları sizlere detaylarıyla anlatmaya çalışacağım. Öncelikle şunu söyleyeyim ki inceleme yazısını kaleme aldığım bu genişletme paketi, 2 kısımdan oluşacak olan içerik serisinin ilk bölümünü oluşturuyor.
Bu genişletme paketiyle birlikte, Pokémon Sword and Shield oyununun haritasının sağ üst köşesinde yeni bir bölge aktif oluyor. Bu bölgenin en önemli özelliği ise ana oyunda bulunan Wild Area bölgesi gibi olması. Bir diğer deyişle, bahsettiğim yeni bölgenin tamamını serbest kamera açısıyla dolaşabiliyor, buralardaki Raid etkinliklerine giriş yapabiliyoruz. Wild Area benzeri yeni bir adamızın oluştuğunu da söyleyebilirim.
Ayrıca, bu yeni bölgede ana oyundaki gibi yerleşim alanları bulunmuyor. Tekli binalardan oluşan birkaç bölge dışında tamamen doğayla iç içe kalıyoruz. Böylelikle, elimizdeki genişletme paketinin temelini keşfetme duygusu oluşturuyor. Bununla birlikte, fazla sayıda oyuncuların katıldığı turnuvaların yerine daha farklı etkinlikler bizleri bu içerikte bekliyor. Bir de yeni haritanın etrafındaki denizlerde de seyahatlerimizi gerçekleştirebileceğimizin altını çizerek biraz daha detaylarla yazıyı sürdüreyim.
Kısa bir hikayeye başlıyoruz
İnceleme yazısını kaleme aldığım bu genişletme paketi henüz çıkmadan önce kendi içimden bazı hesaplamalar yapmıştım. Bu hesaplamalara göre Pokemon Sword and Shield: The Isle of Armor, ana oyunun üçte biri, belki de yarısı kadar uzun olabilir diye ümit ediyordum. Yeni turnuvalara katılacağımızı, çeşitli maceralar yaşayacağımızı ummuştum. Ayrıca, yeni yerleşim alanları keşfetmeyi, buralardaki dükkanlara ve diğer bölgelere uğramayı hayal ediyordum.
Tüm bu beklentilerim ne yazık ki büyük ölçüde karşılanamadı. Evet, yeni bir bölgeye geliyoruz ve yeni bir hikayeyle karşı karşıyayız bu genişletme paketinde ama benim tahmin ettiğim genişlikte bir hikaye içeriği bulunmuyor. Şöyle ki, karşılaştığımız bazı yeni karakterler vasıtasıyla bu ada bölgesi bize tanıtılıyor ve bazı müsabakalara giriyoruz. Girdiğimiz ilk önemli müsabakanın sonunda da bir Pokémon seçme sahnesini yaşıyoruz.
Ana seri Pokémon oyunlarının hayranları bileceklerdir ki bu oyunların ilk kısımlarında bize yeni bir Pokemon verilir ve yolumuza bu yeni Pokémon ile başlarız. Pokémon Sword and Shield oyununda 3 farklı seçeneğimiz bulunmaktaydı ve bu sevimli canlıların hepsi yeni oyun için hazırlanmıştı. İncelediğim genişletme paketindeyse ilk seçimimizi tanıdık iki dostumuzun üzerinden yapıyoruz.
Bir diğer deyişle, girdiğimiz ilk önemli mücadelenin sonrasında bizden Balpasuar ve Squartle arasından seçim yapmamız isteniyor. Üst kısımda belirttiğim gibi normalde ana oyunda bulunması gereken ve oldukça sevilen bu iki Pokémon kardeşimize ancak genişletme paketinde kavuşmuş oluyoruz. Bir tanesini seçtiğimizde, diğerini de arkamızda bırakmış olduğumuzu da sözlerime ekleyeyim.
Böyle söylediğimde akıllara yalnızca eski Pokémonları mı görüyoruz bu genişletme paketinde, şeklinde bir soru takılabilir. Hayır efendim, bir önemli görevin devamında maçları kazandığımız takdirde Kubfu isimli bir Pokémon kazanma hakkını da yakalıyoruz. Dövüş sanatlarına meraklı olan bu minik kardeşimiz 10. seviye bir Pokémon olarak takımımıza ekleniyor fakat hızlı bir gelişim süreci yaşatabiliyoruz.
Açık dünya oyunu temasına bir geçiş mi yaşanıyor?
Pokémon Sword and Shield için tanıtım videoları yayımlanmaya başladığında, karşımızda bir açık dünya oyununun olacağını zannetmiştim. En azından, karakterimizle serbest bir görüş açısıyla dolaşacağımızı ve biraz daha farklı etkinliklerle karşılaşacağımızı umuyordum. Tahmin ettiğim gibi olmamıştı ve bu oyunların büyük bir kısmı sabit kamera açısıyla, yani eski Pokémon oyunlarındakine benzer bir biçimde tasarlanmıştı.
Bununla birlikte, yaklaşık olarak oyun alanının orta bölümüne denk gelen bir kısımda, Wild Area adı verilen bir alan vardı ki bu bölgede serbest kamera açısıyla hareket edebiliyorduk. Tabii bu kamera açısıyla oynamakla kalmayıp, Raid görevlerine girebiliyor ve bölgede bulunan çeşitli türden Pokémonları yakalama imkanına sahip oluyorduk. Üst kısımda da kısaca belirttiğim gibi Pokemon Sword and Shield: The Isle of Armor için gelen bölgenin tamamı Wild Area gibi özelliklere sahip.
Tabii önemli bir farklılığı var ki ana oyundaki Wild Area kısmı sınırlı bir alanı kapsıyordu ve coğrafi açıdan pek bir çeşitlilik barındırmıyordu. Bu yeni alanımızın ise keşfedilecek çok fazla bölgesi olduğu gibi bu keşiflerin neticesinde çeşitli ödüller kazandıracak etkinlikleri de bulunuyor. Yolculuğumuz sırasında çeşitli mağaralardan, yüksek bölgelere çıkacağımız patikalara kadar çok sayıda farklı bölgede hareket edebiliyoruz.
Tüm bunlarla birlikte, bisikletimizin su üzerinde gidebilme özelliği sayesinde bu yeni adanın etrafındaki küçük adaları da ziyaret edebiliyor, denizdeki mücadeleye girişebiliyoruz. Karşılaştığım bu durum da bana Pokémon serisinin, tam manasıyla bir açık dünya oyunu haline gelmesi yolunda adımların atıldığını gösteriyor. İlerleyen zamanlarda ne gibi farklılıklar yaşanır sorusunu ise şimdilik tam olarak yanıtlayamıyorum.
Yine de Pokémon Sword and Shield: The Isle of Armor ile gelen içerikleri göz önüne aldığımda, tam manasıyla bir açık dünya temasının üzerine gidilmekte olduğu yorumunu yapabilirim. Şimdilik, yerleşim alanlarından uzak bir açık dünya mantığıyla karşılaştık fakat gelecek yapımlarda bu durumu daha fazla detaylandıracak çalışmalar yapılabilir. Pokémon Sword and Shield için gelecek olan bir genişletme paketinin daha olduğunu hatırlatayım.
Pokemon Sword and Shield: The Isle of Armor ile gelen yenilikler
Sizlerle paylaştığım üzere Pokémon Sword and Shield: The Isle of Armor ile gelen en can alıcı yeniliğin açık dünya temasıyla ilgili olduğunu üst kısımda kaleme aldım. Bununla birlikte bu genişletme paketinin sunduğu yenilikler yalnızca oyunun haritasının artışıyla sınırlı kalmıyor. Yine, inceleme yazısının üst kısımlarında belirttiğim gibi olması gerekenler, biraz geç ve ücretli de olsa Pokémon Sword and Shield oyununa eklenmiş oluyor.
Nedir bu yenilikler derseniz, bunların da başında yeni Pokémon türlerinin olduğunu söyleyebilirim. İnceleme yazısını kaleme aldığım bu genişletme paketiyle tam 103 adet yeni Pokémon oyuna ekleniyor. Bunların büyük bir kısmının zaten oyunun en başında olmasının beklendiğini de yeri gelmişken söyleyeyim. İlk seride bulunan ve fazlaca kişi tarafından tanınan bu sevimli canlıların geride bırakılmış olması bile bira tuhaf kaçıyor.
Karşımızda keşfedilmesi gereken bir açık dünya olduğundan ötürü dilediğimizce yeni alanlar keşfetmekte özgürüz. Keşfettiğimiz her yeni alan bulacağımız yeni Pokémonlar anlamına geliyor. Ayrıca, yeni görevler ve tanışabileceğimiz pek çok yeni karakter de bu açık dünyanın içerisine yayılmış vaziyette bizleri bekliyor. Ana oyundaki Wild Area gibi bir yapı sunduğundan ötürü de bu bölgelerin her bir yanında Raid etkinliklerini bulabiliyoruz.
Raid demişken, bahsi geçen genişletme paketiyle pek çok Pokémon’un Gigantamax formlarının bu yapıta eklendiğini söylemeden geçmeyeyim. Sahip olduğumuz yeni Pokémonların da Gigantamax hallerini müsabakalarda görebiliyoruz. Bu formları kazanmak adına oyunda bazı başarımlar kazanılmak gerekiyor tabii. Oyunu elinize aldığınızda zaten hızlı bir ilerleyişin içerisinde kendinizi bulacaksınız.
Tüm bunlarla birlikte bu genişletme paketinde ilgi çekici başka yenilikler de yer alıyor. Örneğin, takımımızda bulunan ve ekip sıralamasında en üstte yer alan Pokémon, Pokéball içerisinde durmuyor ve bizimle birlikte hareket ediyor. Bir diğer deyişle, dövüşler sırasında ilk tercihimiz olan Pokémon kardeşimiz doğrudan dövüş alanında yerini alıyor. Anlattıklarımla birlikte kıyafetler anlamında da bazı eklemelerin yapıldığını söyleyerek son bölüme geçiş yapayım.
Bu içerikler için para vermeye değer mi?
Pokémon Sword and Shield: The Isle of Armor isimli genişletme paketiyle birlikte gelen yenilikleri, üst kısımlarda dilim döndüğünce sizlere aktarmaya çalıştım. Atladığım kısımlar illa ki vardır ama genel hatlarıyla sunulan içerik anlattığım gibi. Toparlamak gerekirse, bu genişletme paketinde yeni bir adamız var ve bu adanın etrafındaki küçük adalara kadar geniş bir alanda seyahat edebiliyoruz. Ayrıca karşımıza bir açık dünya teması çıkıyor.
Yeni bölgenin tamamı Wild Area biçiminde düzenlenmiş olmasına karşın birkaç yerleşim alanında etkileşime geçeceğimiz kişiler ve görevler yer alıyor. Bunların yanında yeni Pokémonlar ve yeni animasyonlar da oyuna ekleniyor. Peki, tüm bu yeni içerikler oyuncuları ne kadar tatmin edebilir veya bir diğer açıdan bakarsak bu içerikler için ödenen 30 Doları ne kadar karşılayabilir?
Açık konuşmak gerekirse, ben içerik anlamında beklentilerimden daha azını buldum ama bir Pokémon hayranıysanız bu pakete muhakkak sahip olmak isteyeceksinizdir. Pokémon Sword and Shield oyununda eksik olan parçaların büyük bir kısmı, incelediğim bu genişletme paketiyle tamamlanıyor. Yalnız, yeni bölgeler ve bu bölgelerdeki görevler dışında genişletme paketiyle gelen ücretli içerikler, büyük bir güncelleme tadında bırakılmış durumda.
Şöyle ki istenseydi yeni Pokémonlar zaman içerisinde de bu oyuna eklenebilirdi ve oyuncular bunlara ulaşmak adına fazladan para ödemek zorunda kalmazlardı. Yani bir bölgenin olması tabii ki güzel fakat bu bölgede sunulan temel içeriklerin de birkaç günde tüketilebilir olması üzücü olabiliyor. Bu arada, 30 Dolar fiyatın yalnızca bu genişletme paketini değil, bir sonraki genişletme paketini de kapsadığını hatırlatayım.
Bahsettiğim 30 Dolarlık paketin ilk bölümündeki içerikleri görmüş olduk. Belirttiğim gibi Pokémon hayranları bu genişletme paketlerini gözü kapalı olarak muhtemelen satın alacaklardır. Eğer Pokémon Sword and Shield oyunu beğendiyseniz ve daha geniş çaplı bir deneyimi yaşamak istiyorsanız, Pokémon Sword and Shield: The Isle of Armor isimli genişletme paketine göz atmak isteyeceksiniz diye tahmin ediyorum. Yalnızca, beklentilerinizi fazla büyütmemenizi ve bir sonraki genişletme paketinin de ücrete tabii olduğunu unutmamanızı öneririm.