Aranızda Pokémon eğitmeni olmak isteyen var mı diye sormuyorum; bu yazıya gözünüz kaydıysa, muhtemelen aklınızdan da böyle bir dilek geçmiştir. Bu işin günümüzdeki en yeni temsilcileri olan Pokémon Sword ve Pokémon Shield yapımlarına beraberce göz atacağız birazdan. Bu inceleme yazısında, hem serinin eski hayranlarını hem de bu seriye daha önce hiç adım atmamış olan yeni oyuncuları düşünerek hareket edeceğiz. Dilerseniz, vakit kaybetmeden Pokemon Sword ve Pokemon Shield oyunlarının incelemesine başlayalım.
Pokemon Sword ve Pokemon Shield ile Galar bölgesindeyiz
Takvimlerin 1996 senesini gösterdiği yıllardan beri Pokémon markasına ait video oyunları görüyoruz. Aradan geçen yaklaşık 25 sene boyunca, bu markaya ait pek çok video oyunu karşımıza çıktı ve bunların arasında oldukça farklı türlere mensup olanlarda vardı. Yalnız, serinin asıl oyunları, konuyu uzaktan takip edenler için söyleyeyim ki rol yapma oyunu türünde olanlardı.
İlk olarak Nintendo Game Boy ile hayatımıza giren bu ana seri, incelemekte olduğum yapımlarla birlikte 8. neslini yaşatıyor. Nintendo Switch konsolu için çıkışını gerçekleştiren Pokémon Sword ve Pokémon Shield, bu en yeni nesil Nintendo konsolunun oyuncularını memnun edecek mi, beraberce bakıp göreceğiz. Bunun yanında, giriş kısmında da değindiğim gibi bu seriyi daha önce hiç oynamayan ama ne ile karşılaşacağını merak eden okurlarımız için de bazı açıklamalarda bulunacağım.
Eski ve yeni tüm oyuncularımız için oyunun genel hikayesine kısaca değineyim. Kendi oluşturduğumuz karakterimizle İngiltere’den esinlenilerek tasarlanan Galar bölgesindeyiz bu yapımda. Oluşturduğumuz karakterimizle yola çıkıyoruz ve bir nevi kendi Pokémon eğitmeni olma hayallerimizin peşinden koşuyoruz. Yala beraber çıktığımız bir de arkadaşımız bulunuyor ve adı Hop.
Bu Hop isimli karakteri oyun boyunca sürekli göreceksiniz, şimdiden uyarayım. Hop, kendisi de bizim gibi bir amaca doğru yola çıkarken, bizim hayallerimizi çoktan gerçekleştirmiş olan abisi Leon ile karşılaşıyoruz en başta. Leon, Galar bölgesinin en iyi Pokémon eğitmeni ve şampiyonu. Kardeşiyle birlikte bu kahramanı çarşıdaki şovu sırasında karşılıyoruz.
Aynı zamanda komşumuz da olan Leon, kardeşi ve bize birer Pokémon hediye etmesiyle de oyuna aktif olarak giriş yapabiliyoruz. Sonrasında, Galar bölgesi kazan biz kepçe, hedefe doğru uzun yolculuğumuz başlıyor. Yazının devamında, bu bölgede karşılaştıklarımızla birlikte oyunlardaki yeniliklerden bahsedeceğim ama izninizle bu seriyi daha önce deneyimlememiş olan okurlarımız için bazı açıklamalarda bulunmak istiyorum.
Bu oyunda ne yapıyoruz, amaçları neler?
Pokemon Sword ve Pokemon Shield, iki farklı oyun gibi görünmesine rağmen aynı yapımın çok az farklılıklar içeren sürümleridir. Bu serinin eski hayranları gayet iyi bileceklerdir ki ilk oyundan bu yana genelde birbirinin aynı olan iki farklı sürümle yola devam edilmiştir. 8. nesilde de benzer bir durum karşımıza çıkıyor. Oyunun sonundaki efsanevi Pokémonlar ve oyun içerisinde karşımıza çıkan bazı unsurlar dışında, iki yapımın büyük ölçüde aynı olduğunu belirteyim.
Seriye hiç başlamayan okurlarımız için de nasıl bir video oyunuyla karşılaşacaklarına dair bazı bilgilendirmeler yapmak istiyorum. Öncelikle, ana serinin diğer yapımlarında olduğu gibi bu oyunlar da; sıra tabanlı bir dövüş sistemi içeren, bölgelere ayrılan açık dünyasında gezinebildiğimiz, rol yapma oyunlarıdır. Daha basite indirgersek, yolda karşımıza çıkan Pokémonlar ve eğitmenlerle kapışarak bir ilerleme kaydederiz.
Buradaki amacımız, hem elimizdeki Pokémonları geliştirmek hem de ana hikayede ileriye doğru gidebilmektir. Pokémon Sword ve Pokémon Shield oyunlarını oynamak istiyor fakat karmaşıklığından çekiniyorsanız da bu düşüncenizden derhal vazgeçmenizi öneririm. İncelemesini gerçekleştirdiğim bu yapımları oynaması gayet basittir. Evet, serinin diğer oyunları gibi oldukça karmaşık bir yapı barındırır. Örneğin her bir Pokémonun rakibine göre güçlü ve zayıf yanları bulunur ve bunlar öğrenmek önemli bir deneyim gerektirir.
Bununla birlikte, bahsettiğim detaylarla kafayı yormadan da incelemekte olduğum oyunları rahatlıkla bitirebilirsiniz. Serinin eski oyunlarında durum bu kadar kolay değildi fakat Pokemon Sword ve Pokemon Shield, muhtemelen daha geniş bir kitleye hitap etmek, seriye yeni hayranlar katmak amacı güderek zorlayıcı olmayan bir oynanış sunuyor. Özellikle, oyunun hikaye modunu bitirmek için büyük çabalar harcamak zorunda kalmayacağınızı garanti edebilirim.
Genel işleyiş ise genç bir eğitmenin en büyük hayallerinden birisi olan bölge şampiyonasını kazanmak üzerine kurulu vaziyette. Yol boyunca, farklı bölgelerde yer alan toplamda 8 adet spor salonunun şampiyonlarını yenmemiz ve bu salonların rozetlerini kazanmamız gerekiyor. 8 rozeti tamamladığımızdaysa bölgesel şampiyonaya katılabiliyoruz. Takımımızı yeterince güçlendirirsek, bunların hiçbirisi fazla sıkıntı oluşturmuyor.
Rol yapma unsurları, oyunu ne kadar etkiliyor?
İnceleme yazısının başından itibaren belirttiğim gibi Pokémon Sword ve Pokémon Shield birer rol yapma oyunlarıdır. Bu oyunlarda, takımımızı geliştirebildiğimiz gibi karakterimizle bazı diyaloglara girebiliyor ve çeşitli özelleştirme seçeneklerimden yararlanabiliyoruz. Oyun yeterince sade tasarlanmış durumda fakat ben yine de karmaşık olmaması açısından bazı örnekler vererek ilerleyeyim. Bu arada, hala yeni oyuncular için oyunu anlattığımı hatırlatayım.
Galar bölgesinde, bölüm bölüm ilerliyoruz. Bu bölümleri bazen yaya olarak, bazense tren kullanarak geçmemiz gerekebiliyor. Bu arada, incelemekte olduğum oyunlar için yayımlanan ilk videolarda, bu oyunun serbest kamera açısıyla oynandığını algılamış olabilirsiniz. Maalesef, oyunun yalnızca bir bölgesinde serbest kamera açısıyla hareket edebiliyoruz. Diğer bölgelerde, kamera bizi ayarlandığı şekilde takip ediyor.
Gittiğimiz her bölgede çeşitli dükkanlar bulunmakta. Bu dükkanlarda, serinin eski oyunlarında da görüldüğü üzere pek çok öge satın alabiliyoruz. Bunlar arasında, Pokémonları yakaladığımız farklı toplardan, sağlık ve gelişme unsurlarına kadar pek çok çeşit bulunuyor. Kazandığımız ve satın alabildiklerimiz ilk oynayanlar için biraz karmaşık gelebilir ama bunların her birisinin ne işe yaradığını bilmek zorunda değilsiniz. Takımınızdaki üyeleri güçlendirmek veya savaşlarda avantaj sağlamak için bu ögeleri kullanabilirsiniz.
Yukarıda kısa kestim ama bu ögelerin her birisinin her bir Pokémon türüne göre çeşitli katkıları bulunuyor. Bir takım üyenizin genel derecesini yükseltmekten tutun, herhangi bir atak gücünü arttırmaya kadar farklı farklı yararları, topladığınız ögeler vasıtasıyla uygulayabilirsiniz. Unutmadan, her bir takımın 6 adet Pokémon barındırdığını da sözlerime ekleyeyim. Gerçekleştirilen her savaşta, başarılı olunduğunda bu altı üyenin hepsi gelişme gösteriyor.
Yeni oyunculara, üst kısımda belirttiğim oyunun tek serbest kameralı alanı olan Wild Area kısmında takılmalarını öneririm. Buradaki Reid bölümlerinde verilen hediyeler, oyunu kolaylaştıran en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle, deneyim puanını arttıran nesneler kazanırsanız, dilediğiniz takım üyesinin üzerinde bunları kullanarak hızlı bir gelişime imza atabilirsiniz şeklinde bir tavsiyede bulunarak, bu yapımın özelleştirme seçeneklerinden de biraz bahsedeyim.
Pokemon Sword ve Pokemon Shield, özelleştirme seçenekleriyle gülümsetiyor
Galar bölgesinin pek çok yerinde bulunan giysi mağazalarından, karakterinizi özelleştirebileceğiniz çok sayıda seçeneğe ulaşabilirsiniz. Oyunda kazandığını paraların karşılığında, bu kısımda karakteriniz için yeni giysileri satın alma imkanınız bulunuyor. Ana serinin diğer oyunlarında da buna benzer örnekler vardı fakat bu derece çeşitli olduğunu ilk kez görüyorum.
İç ve dış üst giyimde, pantolon ve eteklere, şapkalardan, gözlüklere kadar oldukça geniş bir özelleştirme seçeneğini bu yapımda bulabilirsiniz. Gittiğiniz her bölgedeki mağazada, farklı ürünlerin satıldığını da hatırlatayım. Ayrıca, oyundaki sağlık doldurma alanlarında da çeşitli alışveriş işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Buralara her geldiğinizde, takımınızın üyelerinin canlarını doldurmayı unutmayın diye küçük bir uyarıyı araya sıkıştırayım.
Öte yandan, yakaladığınız her bir Pokémon için isim koyma seçeneği bulunuyor bu oyunlarda. İlk kez yakaladığınız bu sevimli ve tuhaf yaratıkların isimlerini, kendi zevkinize göre değiştirebiliyorsunuz. Açıkçası, oyunun genel yapısını anlatırken bazı kısımları atlamaktan korkuyorum. Seriyi eskiden beri takip eden okurlarımız sıkıntı çekmeyecektir ama yeni okurlarımız için karışık gelebilir diye şüphelerim var.
Hazır her iki tarafı da aynı cümlede kullanmışken, hem yeni hem de eski oyuncular için bir durumdan bahsedeyim. Bu yapımda, rozet almak amacıyla girdiğimiz 8 adet spor salonunun her birisinde farklı bulmaca ve oyunlar bulunuyor. Bu bulmacaları geçerken, karşımıza savaşmamız gereken eğitmenler de çıkıyor. Eğitmenleri yenip, bulmacayı çözerek yolun sonuna ulaştığımızdaysa, o salonun şampiyonuyla maça çıkıyoruz.
Eğer, salon şampiyonu sizi yendi diyelim, salondan çıkıp yeniden girdiğinizde yeniden bulmacalarla uğraşmadan doğrudan şampiyonla olan maçınıza başlayabilirsiniz. Bu arada, salon maçlarına girişlerin oldukça eğlenceli animasyonlar ve futbol temasıyla yapıldığını belirteyim. Karakterimiz bir futbolcu forması giyerek maçlara katılıyor ve mücadele tıklım tıklım dolu stadyumlarda yapılıyor. Galar bölgesindeki İngiltere etkilerini bu kısımlarda daha fazla görüyoruz.
Ana seriye eklenen yenilikler neler?
Bu yapımları yeni oyuncular için yeterince değerlendirdim diye düşünüyorum. Bundan sonraki kısımları, hem yeniler hem de eski hayranlar için kaleme alacağımı bilginize sunuyorum. Şimdi, eski oyuncular için bir detay vereyim: Oyunun çıkış günündeki sürümünde, diğer Pokémon oyunlarında kazandıklarınızı, bu yapıya aktaramıyorsunuz. İleride bu özellik de eklenecek fakat, şimdilik oyunda bulduklarınızla yetinmeniz gerekiyor.
Ayrıca, bu yapımda, listelenen tüm Pokémonların bulunmadığını da yeri gelmişken söyleyeyim. Burada biraz çeşitlilik ve geliştirici ekip tarafından doğru bilgilendirilmeme sorunu oluşuyor. Oyun henüz çıkmadan önce Pokémon Sword ve Pokémon Shield oyunlarının yapımcıları, oyunlardaki toplam Pokémon sayısını azalttıklarını belirtmişlerdi. Bu azaltma işlemindeki amacının ise mevcut olanlara daha fazla animasyon eklemek olduğu, yine oyunun yapımcıları tarafından dile getirilmişti.
Oysa, Pokemon Sword ve Pokemon Shield oyunlarına baktığımızda, birkaç nesil önceden gelen animasyonların bulunduğunu görüyoruz. Tabii ki yeni animasyonlar da bulunuyor haliyle ama bu kısımda oldukça sıkıntılı bir durumun olduğunu söylemem gerekli. Hadi, animasyonların tamamen yenilenmediğini göz ardı ettik diyelim, dövüşler esnasında bazı animasyonlarla yapılan hamlenin alakası bulunmuyor. Bir tekme hareketi, ayak fırlatarak yapılmaz mesela.
Ne yazık ki Nintendo tarafının açıklamalarının, animasyonlar konusunda doğruyu yansıtmadığını söylemek durumundayım. Öte yandan, dövüş sisteminde bazı artıların olduğunu da belirteyim. Serinin bu yeni oyunlarındaki savaşlar sırasında, Dynamax denen özellik kullanılabiliyor. Bu özellik en basit haliyle Pokémonumuzu devasa bir boyuta getiriyor ve hamleleri daha güçlü oluyor. Benzer şekilde rakiplerimiz de bu özellikten faydalanırken, bu durum 3 tur sürebiliyor.
Ayrıca, oyunun tamamında olmasa da serbest kamera açısıyla oynanabilen bir açık dünyanın bulunduğunu hatırlatayım. Wild Area adındaki bu bölgede farklı Pokémonlar toplayabildiğimiz gibi buradaki Reid görevleri sayesinde, üst kısımda kısaca değindiğim şekilde oldukça tatmin edici hediyeler kazanabiliyoruz. Reid görevleri, yukarı doğru bir ışık huzmesi olan çukurlarda gerçekleşiyor ve 4 farklı kişi, bir dev Pokémon ile mücadele ediyor, diyerek bu durumun olumlu ve olumsuz etkileri üzerinde biraz durayım.
Pokemon Sword ve Pokemon Shield, çok kolay bir oyun mu?
Hemen üst kısımda Reid bölümlerinden bahsettim. Bu bölümleri geçmek, açıkçası pek zorlayıcı olmuyor. Buralardan kazanılan ödüllerin arasında, takımınızın istediğiniz üyesini geliştirmeye yarayan yetenek puanı veren unsurlar bulunuyor. Wild Area kısmında biraz vakit geçiren bir oyuncu, bir hayli avantaj sağlayacak ögeyi çantasına eklemiş oluyor. Ayrıca, oyunların ana hikayesi süresinde gidilen yol boyunca, pek çok müsabaka yapabiliyoruz.
Yaptığımız karşılaşmalar bazen tek bir Pokémon ile bezen de bir eğitmenin tüm takımıyla oluyor haliyle. Bu durumda, karakterlerim de sürekli gelişmeye devam ediyor ve gittiğimiz bölümlerin çoğunda avantajlı bir biçimde maçlara çıkıyoruz. Bir diğer deyişle, biraz takımıyla ilgilenen bir oyuncu, hızlı biçimde karakterlerini geliştirerek, oyun deneyimini oldukça kolay hale getirebiliyor. Peki bu durum, oyuna artı ve eksi yönden nasıl etki ediyor?
Hemen yanıtlayayım, oyundaki bu hızlı seviye artışı yeni ve yaşı küçük oyuncular için biçilmiş kaftan niteliğinde. Bir rol yapma oyununun karmaşasına bulaşmadan, neyin ne olduğunu bilmeden ilerleyebilmek, bu saydığım gruptaki oyuncuları hayli memnun edecektir. En azından uzun süre belirli bölgelerde takılmamak, yeni ve küçük yaştaki oyuncuların ana seriyi sindire sindire öğrenmesini sağlayacaktır.
Diğer yandan, Pokémon Sword ve Pokémon Shield oyunlarındaki bu yapı, serinin eski hayranlarını memnun etmeyebilir. Esasen, oldukça detaylı olan ve maçları kazanmak için belirli taktikleri çözmeyi bekleyen bu eski oyuncular için sıkıntılı bir durumun oluştuğunu belirteyim. Bunun nedeni ise ana serinin bu yeni oyunlarında, zorlu mücadelelere yüksek seviyedeki Pokémonlarla girmenin yeterli olması.
Zaten, yol boyunca mecburi olarak gelişen takımımızı ekstra faktörlerle de geliştirince, oldukça kolay bir deneyim ortaya çıkıyor. Her bir Pokémon türünün diğer türlere göre artıları ve eksileri bulunurken bu özellikleri bilmeye veya kullanmaya gerek kalmaması, belirttiğim gibi biraz zorlanmak isteyen oyuncular için yetersiz gelebilir. Burada, seriye yeni katılacaklar için bir avantajın oluştuğunu tekrarlayabilirim.
Açık dünya nasıl olmuş? Grafikler ve sesler ne alemde?
İnceleme kısmının üst bölümlerinde, Pokemon Sword ve Pokemon Shield oyunlarının yalnızca bir bölgesinde serbest kamera açısıyla oynayabildiğimizi belirtmiştim. Bunun dışındaki diğer bölümlerde, kamera açısı oyun tarafından otomatik olarak ayarlanıyor. Oynanış sırasında karışıklığı en aza indiren bu durum, grafiklerin güzel görünmesi açısından da avantaja çevriliyor. Bunun nedeni ise bir yerin en güzel görünen açısı, oyun tarafından veriliyor olması olarak yorumlanabilir.
Bu yapımların grafiklerine baktığımda, bazı yerlerde oldukça detaylı bir yapı görürken genel anlamda günümüzdeki teknolojinin bir hayli uzağında kaldığını söylemek istiyorum. Gözü rahatsız etmeyen, performans anlamında da sıkıntı oluşturmayan bu grafik sistemi, yer yer oldukça basit ve yetersiz görünüyor. Nintendo Switch konsolunun gücünün belirli sınırları var ama çok göze batan yerler düzeltilebilirdi, diyebiliyorum.
Oyunun sesleri için güzel diyeceğim ama müzikler ve genel efektler dışında, hala konuşma sesleri oyunda bulunmuyor. Bu da 2020’li yıllara gireceğimiz şu dönemde biraz fazla modası geçmiş bir yöntem olduğunu hissettiriyor. En azından, Pokémon sesleri olabilirdi. Grafikler ve ses konusunda, geliştirici ekip, eski oyunları yansıtacağım bahanesiyle biraz işin kolayına kaçmış gibi hissettim ben.
Bu oyunların performansı konusundaysa herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadığımı belirtebilirim. Nintendo Switch konsolu, gayet akıcı bir oynanış sunabiliyor. Hem el konsolu hem de televizyona bağlayıp gayet başarılı bir performansla karşılaştığımı ifade edebilirim. Tabii bu durumun, oyunun grafiklerinin sistemi fazla zorlamamasıyla da ilgisi olduğunu belirtmek gerekiyor.
Bu arada, oyunun çevrim içi kısımlarının da idare ettiğini söylemek isterim. Pokémon takası yapabilmek, sürpriz seçeneğiyle gayet hızlı işliyor fakat diğer takas sistemleri biraz zaman uğraştırabiliyor. Çoklu oyunculu seçenekleri de çok hızlı işlememesine karşın idare ettiriyor. Zaman içerisinde Pokemon Sword ve Pokemon Shield oyununun sosyal alanlarının biraz daha iyi bir konuma geleceğini düşündüğümü belirterek son değerlendirmelere geçelim dilerseniz.
Pokemon Sword ve Pokemon Shield, satın alınıp oynanır mı?
Okumakta olduğunuz ya da dünya üzerindeki diğer değerlendirme çalışmaları ne kadar etki eder bilemiyorum çünkü Pokémon markasının hatırı sayılır bir hayran kitlesi bulunuyor. Bu hayran kitlesi de değerlendirmeleri göze almadan bu yapımlardan en az bir tanesini alıp, muhtemelen oynamaya başlamıştır. İnceleme yazısını kaleme aldığım sırada, Pokémon Sword ve Pokémon Shield oyunları, Nintendo Switch konsolundaki e-Shop tarafında en çok satan ilk iki oyun konumundaydı.
Ayrıca, bu yapımların her ikisinin bulunduğu paket de 5. en çok satan Nintendo Switch oyunuydu. Bu cümleleri, eğer ana serinin hayranıysanız bu yapımı kötü olsa da satın alacağınızı hesaba katarak yapıyorum. İnceleme yazısı boyunca belirttiğim gibi karşımızda serinin eski hayranlarını fazla tatmin etmeyecek bir yapım duruyor. Özellikle oyunun hikaye modunun kolaylığı ve hızlı ilerlenebilmesi, oyunun dövüş mekaniğindeki detayların boşa gitmesine neden oluyor.
Hiç akla gelmeyecek yerlerde çeşitli göndermeler bulunan ve detaylara rastladığımız bu rol yapma oyunlarında bu detayların oyunu etkilememesi pek çok oyuncu için hayal kırıklığı olarak yorumlanabilir. Öte yandan, bu seriye uzaktan bakan ve detaylarından ötürü yaklaşmaktan korkanlar için Pokemon Sword ve Pokemon Shield oyunlarının biçilmiş kaftan olacağını söylemeliyim. Yaşı küçük olan oyuncular da bu yapıma kısa sürede alışabileceklerdir.
Öte yandan, Galar bölgesi ve İngiltere temasıyla birlikte oyunun genel yapısını beğendiğimi söyleyebilirim. Oyun deneyimim boyunca, hayran kaldığım pek çok manzarayla karşılaştım. Bununla birlikte, yine inceleme yazısında değindiğim gibi bazı noktalarda detaylardan kaçılması, grafikleri zamanımızdan biraz eski hissettiriyor ne yazık ki. 8. nesline geçen oyunda hala seslendirmemelerin olmaması da ayrı bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.
Nihayetinde, karşımızda geniş bir yaş aralığına hitap eden, her ne kadar grafikleriyle büyülemese de dinamik hava koşulu, serbest kamera açısının kullanıldığı alanlar gibi yenilikler barındıran bir yapım duruyor. Pokémon eğitmeni olmak gibi bir hayaliniz varsa, bu oyunlardan bir tanesini alarak bu hayalinizi fazla zorlanmadan gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle, küçük yaştaki Pokémon hayranlarına bu oyunu tavsiye ediyorum.