Rol yapma oyunlarının olmazsa olması, iksirlerdir. Özellikle de günümüzün rol yapma oyunlarında sayısız iksirle karşılaşabilmek mümkündür. Bazı oyuncular bu iksirleri sürekli kullanır, bazıları da bir gün lazım olur diye envanterinin bir köşesine atar ve oyun bitene kadar o iksirlere dokunmaz. Yani, iksirler aslında rol yapma oyunlarındaki hayatımızın çok önemli bir parçası. Peki, hiç düşünüyor musunuz bu iksirler nasıl yapılıyor diye? Aslında bu soruya cevap vermeye çalışan birkaç farklı oyunu bugüne kadar gördük. İşte o oyunların en yenisi de 13 Mart 2023 tarihinde Steam üzerinden erken erişim sürecine başlayan Potion Tycoon.

Potion Tycoon oyununun temelinde malzeme almak ve bu malzemelerle iksir üretip, onları satmak yatıyor. Bunu yapabilmek için öncelikle kendimize bir iksir dükkanı kuruyoruz ve elimizdeki ilk malzemeler ile otomatik olarak oluşturulmuş bir can iksirini satmaya başlıyoruz. Daha doğrusu, öncelikle iksiri yapmanız gerekiyor. Bunun için de emri veriyorsunuz ve iksir yapıcınız, malzemeler elinizde bulunduğu sürece otomatik olarak iksir yapıyor. Bu söylediklerimden tahmin edebileceğiniz üzere oyunda üretim zinciri kurmak da önem taşıyor. Yani, her şeyle manüel olarak uğraşmak yerine bazı şeyleri otomatiğe bağlamayı, zincirlemeyi yapmanız gerekiyor.

Potion Tycoon oyununun içerisinde farklı iksir türleri, bu iksirlerde kullanılabilecek farklı materyaller ve o materyallerin farklı hallerini yapabilmek için değişik ekipmanlar bulunuyor. Bu ekipmanları kullanabilmesi ve/veya iksir yapabilmesi için yeni çalışanları işe almanız gerekiyor ki her çalışan farklı özelliklere sahip olabiliyor. Daha sonra da bunların üzerine üretim zincirini kuruyorsunuz ve dükkanınızı işletiyorsunuz. Yalnız, bu noktada zincir kurmanın pek de ulaşılabilir bir sistem olmadığını belirtmek istiyorum. Yani, daha önce bu tip bir deneyim yaşamadıysanız, bu oyunda üretim zincirleri kurmak bir tık karışık gelebilir size ve oyundan sıkılabilirsiniz.

Potion Tycoon oyununda kaliteli iksirler yapıp, satarak ünümüzü arttırıyoruz ve dükkanımız ün kazandıkça daha fazla müşteri çekebiliyoruz. Daha fazla müşteri de daha fazla para demek. Daha fazla para demek de daha fazla iksir deme… İksir üretmekte kullanılan malzemeler bitti… Tabii ki bunu unutmamak gerekiyor; bu oyunda sadece iksir yapmıyorsunuz, iksirlerde kullanılan materyalleri de siz yetiştiriyor ve şekillendiriyorsunuz. Peki, elinizde halihazırda tarifi bulunan can iksiri yetmediği zaman ne yapacaksınız? Sırada kendi iksirlerinizi oluşturmak, tarifler keşfetmek ve daha fazlası yer alıyor efendim.

Potion Tycoon

Potion Tycoon ile iksir dükkanları yarışıyor

Potion Tycoon oyununda iksir üretmekte kullandığınız materyallerin farklı efektleri ve elementleri bulunuyor. İşte bunları birbirleri ile kombine ederek yeni iksir tarifleri keşfediyorsunuz. Mesela, Lupine ile Catnip materyallerini birleştirdiğiniz zaman hız iksiri yapabiliyorsunuz. Yalnız, işler burada bitmiyor. Her materyal, kendi içerisinde bir element ve üç efekt bulunduruyor. Bu efektler de her zaman olumlu sonuçlar yaratmıyor. Mesela, Lupine aslında oldukça toksik bir yapıya sahip. Bu yüzden de kendisini işlemden geçirip, o toksik tattan kurtulmanız gerekiyor. Böylece, hız iksiriniz çok daha ilgi çekici bir hal almayı başarıyor.

Potion Tycoon oyununda materyallerden, elementleri çıkartmak öyle çok kolay değil. Aslında kolay ama stratejik bir karar gerektiriyor. Şöyle ki her materyal dört kareden oluşuyor ve siz bu karelerden iki tanesini boyuna veya enine kesebiliyorsunuz. Yani, toksik maddeden kurtulabilmek mümkün ama ondan kurtulurken, bir efekt daha kaybediyorsunuz. İşte bu kaybı göz önünde bulundurarak iksir yapmanız gerekiyor. İksirinizin tarifini istediğiniz gibi oluşturduktan sonra ise benim favori kısmım olan iksiri şişelendirme ve fiyatlandırma kısmı geliyor. Bu noktada iksirin şişesini ve fiyatını dilediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.

Tüm bunlar, Potion Tycoon oyununda yaptığınız iksirin kalitesini etkiliyor. Sadece iksirin tarifi ve yapılma şekli değil, içine koyduğunuz şişesi ve çok daha fazla detay, kaliteyi etkileyebiliyor. Kalite yükseldikçe, iksir almak isteyenler daha yüksek fiyatları kabul edebiliyor. Siz de daha fazla para kazanabiliyorsunuz. Yine de tahmin edersiniz ki memleketteki tek iksir üreticisi de siz değilsiniz. Bu yüzden, yaptığınız bazı iksirlerin rakibi olabiliyor ve hem kalite, hem de fiyat kategorilerinde onlara meydan okumanız gerekiyor. Mesela, rakibinize göre kaliteniz düşük ve fiyatınız yüksekse, yaptığınız o yeni hız iksirini kim, neden satın alsın?

Potion Tycoon oyununda toplamda üç rakibiniz bulunuyor ve bu rakiplerinizi günün sonunda karşınıza çıkan özette görebiliyorsunuz. Hangi dükkanın en çok iksir sattığı rahatlıkla görünebiliyor. Aynı zamanda hangi tip maceracılara, hangi iksirleri sattığınızı da görebiliyorsunuz. Mesela, “Guard” tipi maceracılar genellikle can iksiri tercih ediyor. Mesela, “Wizard” tipi karakterler de daha çok mana iksiri tercih edebiliyor. Bu sırada oyun size güzel bir öğretici görev serisi ile çoğu temeli gösteriyor ve daha sonra sunulan uzun vadeli amaçlar da ne tip bir iksir dükkanı olabileceğinizi belirleyebiliyor. Oyun, sizi çok boğmuyor bilgiler ile.

Potion Tycoon

Detaylı ama problemli bir deneyim sunuluyor

Potion Tycoon, bu türe meraklı olan oyuncular için gerçekten hoş detaylara sahip. Dükkanımızı özelleştirme ve genişletme, VIP müşteriler için sipariş tamamlayabilme, iksirler üzerinden deneyler yapabilme, çalışanlarımızı detaylı bir şekilde yönetebilme, ekonomi ve strateji elementleri derken aslında hoş bir konsept oluşturuluyor. Yine de oyunda biraz fazla problem bulunuyor. Bu problemlerin en büyüğü de aslında üretim zinciri kurmak. Daha önce de dediğim gibi bu sistem pek ulaşılabilir değil ama kendisini öğrendiğiniz zaman da karşınıza sadece sıkıntılar çıkıyor. Bu sistem öyle bir çalışıyor ki manüel olarak iksir üretimi emri vermek her açıdan daha kazançlı oluyor.

Potion Tycoon, aynı zamanda çok fazla yaşam kalitesi iyileştirmesi ve hata düzeltimi güncellemesi gerektiriyor. Yani, menülerden “ESC” tuşuna basarak çıkmak bile bazen hata oluşturabiliyor oyunda; o kadar sıkıntılı bir yapı mevcut. Ayrıca, iksir yapımı ve yönetimi üzerine kurulan sistemin yanında, iksir malzemelerinin üretimi ve yapımı ne yazık ki hiç eğlenceli değil. Özellikle de çok yüksek seviyeli iksirler yapmaya başladığınız zaman materyaller ile uğraşmak ciddi anlamda berbat bir deneyim oluşturuyor. Daha da önemlisi, oyun tamamen rastgele anlarda, donanımınızın ne kadar güçlü olduğu fark etmeksizin çöküyor. Bu da bayağı bir can sıkıyor.

Potion Tycoon, henüz erken erişim sürecinin birinci haftasını bile tamamlamadı. Geliştirici ekip de şimdilik oyunda aktif görünüyor. Yani, oyuncuların geri bildirimleri alınıyor ve hata düzeltmeleri/iyileştirmeler üzerinde çalışılıyor. Ayrıca oyun, erken erişim sürecinde olmasına rağmen halihazırda bulundurduğu içeriklerle gayet eğlenceli bir deneyim sağlıyor ki gelecekte bu oyuna yeni bölgelerin, yeni oyun içi etkinliklerin, yeni özelleştirme ögelerinin ve çok daha fazlasının geleceği belirtiliyor. Ayrıca, fiyat da tam sürümde yükselecek gibi görünüyor. Bu yüzden, problemlerine rağmen belki oyunu şimdi alıp, güncellemeleri beklemek isteyebilirsiniz.

Potion Tycoon, kendi türünün eğlenceli oyunlarından biri olarak görünüyor. Strateji ve yönetim temelli mekaniklerin üzerinde kendi iksirlerinizi oluşturmak ve satmak istiyorsanız, bu oyunu size kesinlikle önerebilirim. Yalnız, oyunun şu anda biraz fazla hataya sahip olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yüzden belki birkaç güncelleme ve ek özellikle de beklemek isteyebilirsiniz. Oyunun şu andaki satış fiyatı da %10 indirim ile 180 TL; indirimsiz hali de 200 TL. Belki önümüzdeki büyük indirim dönemlerinde daha uygun bir fiyata yakalayabilirsiniz bu yapıtı. O zaman da türü seven bir oyuncuysanız, kendisini kaçırmamanızı tavsiye ediyorum; sadece beklentilerinizi düşürün.

Etiketler: