Potionomics, geçen yıl Steam üzerinden piyasaya sürülmüşü Şimdi ise bu büyülü mağaza simülasyonu, heyecan verici yeni özelliklerle konsollara geldi ve bir Masterwork sürümü olarak oyunculara sunuldu. Potionomics: Masterwork Edition, iksir yapımının ilginç dünyasını strateji, dükkan yönetimi ve rol yapma oyunu unsurlarının karışımıyla hayata geçiriyor.

Oldukça büyülü olan Rafta adasında geçen oyunda, amcasının zamansız ölümünden sonra bir iksir dükkânı ve dağ gibi bir borç miras kalan acemi cadı Sylvia’nın yerine geçiyorsunuz. Kendini mali yıkımdan kurtarmak için Sylvia’nın iksir hazırlaması, müşterilerle pazarlık yapması ve rakiplerini geride bırakması, tüm bunları yaparken de Rafta’nın renkli sakinleriyle bağ kurması gerekiyor.

Potionomics, Sylvia’nın iksirlerine ne kadar zam yapabileceğini belirlemek için dükkandaki müşterilerle pazarlık yapmak üzere benzersiz bir kart tabanlı pazarlık sistemi kullanıyor. İksir satmak sadece bir fiyat belirleyip, en iyisini ummaktan ibaret değil; Sylvia, kart destesini müşterileri etkilemek, baskı altına almak veya alt etmek için kullanır ve stres seviyelerini yönetirken kârını en üst düzeye çıkarır. Yani, sıra tabanlı bir pazarlık savaşı veriyorsunuz.

Oyunda ilerledikçe, pazarlık destenize eklemek için daha fazla kart kazanıyorsunuz. Bu kart mekaniği her satışı mini bir oyun gibi hissettiriyor, dikkatli planlama ve karakterlerin farklı kişiliklerine uyum sağlamayı gerektiriyor. Eğlenceli bir sistem ve kârı artırmak için doğru kartları seçmenin strateji unsurunu bayağı sevdim, sadece uzun vadede biraz sıkıcı bir hal alıyor.

Potionomics

İksir yapımı, tek başına Sylvia’nın yedi haneli devasa borcunu ödemeye yetmeyecek. Bu yüzden Rafta her 10 günde bir, giderek daha büyük bir ödül havuzuna sahip bir iksir yarışması düzenliyor. Bu yarışmalar, Syliva’nın borcunu azaltmanıza olanak tanıyarak oyuna zorluk katan ve biraz karıştıran bir oyun yapısı oluşturuyor. Ancak, işin püf noktası şu: Bir yarışmada başarısız olursanız, oyun biter ve yarışmayı kazanmayı bir kez daha denemek için birkaç gün önceki bir kayıttan oyuna yeniden başlarsınız. Bu da oyunun çizgisel yapısını ön plana getiriyor.

Bana göre bu, yarışmada başarısız olduğunuzda günlerce geriye atılmak ve ilerleme kaybetmek için bir ceza gibi hissettirirdi. Ancak oyun her gün otomatik olarak kaydediliyor, yani bir, iki veya üç gün önceki bir kayıttan yeniden başlayabilirsiniz. Yeniden başlamak için bir kayıt seçebilme seçeneğini sevdim; aksi takdirde, bir yarışmayı kazanamamak büyük bir acı olurdu.

Yarışmalar arasında dükkânı yönetmeniz ve özelleştirmeniz, malzemeleri tedarik etmeniz, iksir hazırlamanız, satıcılar ve kahramanlarla ilişkiler kurmanız ve satış yapmanız gerektiğinden rahat edemeyeceksiniz. Potionomics, sadece iksir yapmakla ilgili değil, bir iş yürütmekle de ilgili. Oyun, sizi tetikte tutmak için çeşitli sistemleri harmanlıyor. İksir yapımı eğlenceli bir unsur mesela.

İksir yapmak, malzemeleri karıştırmaktan daha fazlası. Seçici müşterileri memnun etmek için tat ve aroma gibi iksir özelliklerinin dengesini göz önünde bulundurmalısınız. Mükemmel iksiri hazırlamak ödüllendirici ama hatalar bazı tatsız ve aynı zamanda eğlenceli sonuçlara yol açabilir. Özelleştirme de oyunda bir rol oynuyor; ekipmanınızı ve dükkan dekorunuzu yükseltmek iksir kalitesini ve fiyatını arttırıyor. Oyunda tahmin ettiğinizden çok daha fazla yapacak şey var yani.

Potionomics

Potionomics içerisinde ayrıca Rafta’nın maceracıları ve dükkân sahipleriyle arkadaşlık kurma özelliği de bulunuyor. Sylvia, ilişkiler kurdukça yeni taktikler öğreniyor ve değerli avantajlar kazanıyor. Bu etkileşimler oyunun anlatısına dahil edilerek ilgi çekici karakterlerle dolu bir dünyanın gelişmesine yardımcı oluyor. İksir hazırlamak, satış yapmak veya satıcıları ve kahramanları ziyaret etmek için her gün sadece 6 zaman dilimine sahip olduğunuz zaman yönetimi simülatörü de var. Aynı zamanda bir bulmaca oyunu da; iksir yapmak renkli magimlerine göre bileşen hesaplamayı gerektiriyor.

Ek olarak, Sylvia’nın yerel satıcılar ve kahramanlarla etkileşimleri görsel bir roman unsuru oluşturuyor. Tüm bu farklı türlerin birbiriyle iyi bir şekilde karışmayacağını düşünebilirsiniz, ancak karışıyorlar; Potionomics, her zaman yapacak bir şey olduğu için sıkılmanızı önleyen hoş bir oyun döngüsüne sahip. Oyunun sanat tarzı da çok hoş, elle çizilmiş estetiği Rafta dünyasına bir masal kitabı niteliği kazandırıyor. Karakterler kişilik dolu ve iksir yapım süreci renkli görsellerle hayata geçirilmiş. Dükkanın özelleştirebileceğiniz tasarımı kişisel bir dokunuş katıyor ve işinize kendi yeteneğinizi katmanıza olanak tanıyor.

Müzikleri dinlemek de keyifli; oyunun tuhaf ve bazen gergin atmosferine uyuyor. Dost canlısı maceracılarla sohbet etmekten zorlu pazarlıklarla yüzleşmeye geçtiğinizde müzik neşeli ve yoğun arasında değişerek oyun deneyimine derinlik katıyor. Masterwork Edition ise hem geri dönen, hem de yeni oyuncular için deneyimi geliştiren birçok yeni özellik içeriyor. Seslendirme zaten canlı olan oyuncu kadrosuna kişilik katarken, yeni Cozy ve Capitalism modları sıradan veya daha rekabetçi oyuncular için özel deneyimler sunuyor. Ayrıca, sonsuz mod da zaman sınırlı bir hikayenin baskısı olmadan iksir üretmeye ve pazarlık yapmaya devam etmek isteyenler için hoş bir eklenti.

Ayrıca, ek dillerin dahil edilmesi oyunu daha geniş bir kitleye açıyor. Potionomics: Masterwork Edition oyununu PlayStation 5 ile deneyimledim. Oyun iyi çalışıyor ama yükleme ekranları biraz fazla ve böyle bir oyun için can sıkıcı. Oyun herhangi bir kare hızı sorunu yaşamadı ve sorunsuz çalıştı. Oyun, yaratıcı mekanikleri ilgi çekici bir hikaye ile birleştiriyor. Bir iksir tarifini mükemmelleştirirken, zorlu bir müşteriyle pazarlık yaparken veya hangi ilişkileri geliştireceğinize karar verirken, düşünceli stratejiyi ödüllendiren bir oyundur. Yeni sürümdeki seslendirme ve sonsuz mod gibi yeni özellikler, zaten harika olan bir oyunu geliştiriyor ve nihai sürüm haline getiriyor.

Potionomics
Olumlu
Masterwork Edition ile sunulan yenilikler oyunu tekrar oynamaya değer kılıyor.
Oynanış döngüsü sürekli olarak derinleşiyor ve eğlenceli kalıyor.
Birbirinden farklı mekaniklerle sürekli farklı bir şeyler yapıyorsunuz.
Seslendirme performansları ve animasyonlar şahane.
Sanat tasarımı ve görsel kalitesi kusursuz bir güzellikte.
Olumsuz
Başlangıç saatleri bir tık sıkıcı olabiliyor.
10

Etiketler: