PowerWash Simulator, 19 Mayıs 2021 tarihinde erken erişim versiyonunda oyuncuların karşısına çıkmıştı. FuturLab tarafından geliştirilmekte olan bu video oyunu, 1 senelik bir sürenin ardından, 14 Temmuz 2022 tarihinde, resmi çıkışını gerçekleştirdi. PC ve Xbox için sunulmuş olan bu oyunu ben de Xbox Game Pass sayesinde Xbox Series X konsolumda deneyimledim ve şimdi de sizlerin karşısına bir inceleme ile çıkıyorum. Bakalım bu oyun, erken erişim sürecini bitirdikten sonra, tam sürümü ile nasıl bir şekilde sunuluyor? Ne gibi içerikler sunuyor ve rahatlatıcı yapısını korumayı başarıyor mu?

PowerWash Simulator oyununda, adından da tahmin edebileceğiniz üzere basınçlı ve elektrikli yıkayıcı aletlerini kullanarak, birbirinden farklı ögeleri ve mekanları temizlemeye çalışıyoruz. Bu oyunda bir hikaye modu da bulunuyor ve aslında hikaye öyle çok göz önünde anlatılmıyor, sadece size gönderilen mesajları okuyarak bazı şeylerin farkına varabiliyorsunuz ama hikaye de zaten çok önemli bir element değil bu oyun için. Bize sunulan ilk deneyimde, kendi şirketimiz için kullanacağımız arabayı en ince detayına kadar yıkıyoruz ve daha sonra da sıra sıra açılan bölümlerde parkları, motosikletleri ve daha fazlasını temizliyoruz.

PowerWash Simulator oyununda temizlikler yaptıkça para kazanıyoruz ve bu paraları da yeni yıkayıcılar ve kozmetik ögeler satın almak için kullanabiliyoruz. Kozmetik öge tarafında kıyafetimizi ve makinelerimizin görüntüsünü değiştirebiliyoruz. Oynanışı etkileyen şeyler tarafında ise tamamen yeni yıkayıcılar almak, bu yıkayıcılara ek parçalar almak, temizlik malzemeleri almak ve daha fazlası bulunuyor. Oyunun en başlarında çok gerekmese de ilerleme sağladıkça, zorlu lekelerin üstesinden gelebilmek için farklı yıkayıcı parçaları ve temizlik malzemeleri kullanmanız gerekebiliyor. Tabii bunlar çok da zorunlu değil.

PowerWash Simulator oyununda yıkamanız gereken her öge belli parçalara ayrılıyor ve bu parçaların hepsindeki temizlik ortalamasını %98 civarına filan getirmeniz gerekiyor. Ortalamayı bu kadar yükselttikten sonra ufak bir “ding” sesi duyuyorsunuz, temizlediğiniz mekan parlıyor ve son kalan lekeler de otomatik olarak temizleniyor. Nerenin temiz, nerenin pis olduğunu anlayabilmeniz için oyunun içerisinde bolca yardımcı öge de bulunuyor. Mesela, inceleme yazıma eklemiş olduğum görsellerde yer alan, sol-üst köşedeki arayüz, bu işe yarıyor. Ayrıca, bir tuşa basarak da kirli yerleri farklı renkte göstertebiliyorsunuz.

PowerWash Simulator

PowerWash Simulator, rahatlayıcı yapısı ile ön plana çıkıyor

PowerWash Simulator, gayet yeterli bir temele sahip. Farklı temizlik aletleri, farklı bölümler ve farklı amaçlar derken, oyun yeteri kadar içerik sunuyor. Ayrıca bu içeriklerden bazıları Mars’ta filan olduğu için oldukça benzersiz deneyimler de elde edebiliyorsunuz. Yalnız, bu oyunun ön plana çıkan ana özelliği, temel mekaniklerinden ziyade rahatlatıcı yapısı. Bu oyun, öyle bir deneyim sunuyor ki beyninizin çalışma gücünü %10’a filan indirip, hiçbir şey düşünmeden, etrafı yıkamaya başlıyorsunuz, zamanın nasıl geçtiğini anlamazken, bir anda rahatlıyorsunuz. Tabii ki bu deneyim hep rahatlatıcı bir şekilde kalmıyor.

Evet, PowerWash Simulator oyununda ufak motosikletleri veya arabaları temizlerken rahatlayabiliyorsunuz. Hatta, obsesif kompulsif bozukluk derdinden yakınanlar için filan da bayağı tatmin edici anlar sunulabiliyor ama bunlar daha çok küçük bölümlerde kendisini belli ediyor. Daha oyunun ikinci bölümünde kendinizi dev gibi bir arka bahçede buluyorsunuz ve gözünüz hemen korkabiliyor. Oyun sanki temposunu birazcık ayarlayamıyor. Arka bahçe gözünüzü korkutursa, ilerleyen bölümlerde çocuk parkları, trenler ve daha fazlası yer alıyor. Bu bölümlerde işler en azından benim için çok daha boğucu bir hal alıyor.

Yani, motosiklet ve kamyonetleri temizlerken beyninizi kapatabiliyorsunuz, rahatlayabiliyorsunuz ama çocuk bahçesini temizlerken bu pek mümkün olmuyor; kafanızda biraz planlama yapmanız gerekiyor, detaylara özen göstermeniz gerekiyor ve bu yüzden de beyninizi tekrardan çalıştırmanız gerekiyor ki bu da PowerWash Simulator oyununun ilgi çekici yapısını birazcık gölgeliyor. Bu arada, oyundaki bölümlerin tamamını arkadaşlarınızla da çevrim içi bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Yani, bu oyunu illa tek başınıza, rahatlamak için görmenize gerek yok; arkadaşlarınızla, eğlenmek için de oynayabilirsiniz.

Ben uzun bir süredir oyunlarda rahatlatıcı yönler arıyorum. Microsoft Flight Simulator içerisinde otomatik pilot ile uçuş yapmak, Forza Horizon 5 oyunundaki uzun rotalarda güzelce araba kullanmak filan tercih ettiğim ilk şeylerdi. Bu deneyimlerde hiçbir şey düşünmeden, kendimi rahatlatabiliyordum. PowerWash Simulator yapıtının da öyle olduğunu bildiğim için indirdim, oynadım ve ne yazık ki uzun vadede sunulan deneyimin pek de öyle olmadığını anladım. Evet, ilk bölümler rahatlatıcı olsa bile daha dördüncü bölümden itibaren filan stres işin içine giriyor. Temel oynanış da tek boyutlu olduğu için bu stres, hemen sıkıcı olabiliyor.

PowerWash Simulator

En azından birbirinden güzel bölümler görüyoruz

Daha önce de söylediğim gibi PowerWash Simulator oyununu Xbox Series X konsolumda deneyimledim; oyunun yeni nesil konsollar için özel bir desteği de bulunuyordu. Bu desteklerin sonucunda görsel olarak gayet memnun edici bir deneyim elde ettim. Tabii ki bu oyun, dünyanın en güzel ve en kaliteli görünen oyunu değil ama inceleme yazıma da eklemiş olduğum görsellerden anlayabileceğiniz üzere yeteri kadar hoş duruyor ve gözlere de hitap ediyor. Ayrıca, pislikten geçilmeyen bölümleri tamamen temizledikten sonra onlara dönüp, yepyeni ve canlı renkleri ile bir bakmak da çok tatmin edici hissettiriyor.

Performans tarafında da pek bir sıkıntı bulunmuyor. Oyunu zaten gayet stabil olan bir 60 FPS değerinde oynayabiliyorsunuz. Yükleme ekranları da çok uzun sayılmaz. Performans ile net olarak alakalı değil ama teknik bir konu olduğu için söylemek istiyorum, kontroller pek iyi hissettirmiyor. Bu oyunu klavye ve fare ile oynamak ne kadar iyi oluyor, bilmiyorum ama kontrolcü ile etrafı temizlemek bir süre sonra yorucu oluyor. Oyunun kontrollerini özelleştirebilmek mümkün ve otomatik su püskürtme gibi kısa yollar da mevcut ama yine de PowerWash Simulator, elleriniz için bence oldukça yorucu.

Ses ve müzik tarafında ise ne yazık ki hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Oyunda herhangi bir müzik bulunmuyor; duyduğunuz tek ses ise makinenizden çıkan su sesi ki kendisi çok kısa bir süre sonra beyaz gürültü olmayı başarıyor. Bu oyunu oynarken kendi müziğinizi dinlemeniz veya arka planda bir videonun, televizyonun veya radyo programının çalıyor olması ideal ama yine de geliştirici ekibin bu noktada ucuza kaçmamasını, kendi müziklerini eklemesini ve ses kategorisinde de bir şeyler yapmalarını çok isterdim. PowerWash Simulator, sunum tarafında fena değil ama ses ve müzik kategorisi gerçekten berbat.

Durumu özetlemek gerekirse PowerWash Simulator, Xbox Game Pass üzerinden oynayıp, birkaç gün eğlenebileceğiniz hoş bir oyun. Bu oyun için Xbox Game Pass sistemine abone olmaya değer mi? Hayır. Bu oyuna konsollarda 240 TL, bilgisayarlarda ise 200 TL vermeye değer mi? Hayır. Bu oyun bence sadece indirim dönemlerinde, 100 TL civarında filan satın alınmalı veya halihazırda Xbox Game Pass sistemine aboneyseniz oynanmalı. Biliyorum, YouTube ve Twitch gibi platformlarda bu tip oyunlar çok eğlenceli görünebilir ama oyunun başına kendiniz geçtiğiniz zaman o eğlenceyi elde edebilmeniz her zaman mümkün değil.

PowerWash Simulator
PowerWash Simulator
Olumlu
Uzaktan bakınca rahatlatıcı ve eğlenceli bir deneyim sunuluyor.
Birbirinden farklı ve benzersiz bölümlerde temizlik yapabiliyorsunuz.
Temizlik aletlerinizi özelleştirebilmek oyuna opsiyonel bir derinlik katıyor.
Arkadaşlarınızla oynadığınız zaman daha eğlenceli olabiliyor.
Olumsuz
Yakından bakınca bol stres ve sıkıcı bir deneyim sunuluyor.
Kontroller ve arayüz özellikle de konsollarda pek iyi hissettirmiyor.
Fiyat etiketi konsollarda ve bilgisayarlarda biraz fazla yüksek.
6

Etiketler: