Psychonauts 2, çok uzun zamandır beklenen bir video oyunuydu. Her şeyden önce, bu seriye ait ilk yapıtı 2005 senesinde oyuncular deneyimlemişti. Bu oyun, benzersiz yapısı ve kaliteli platform temelli oynanışı ile ciddi anlamda beğenilmişti. Buna rağmen bir devam oyununun duyurulması tam 10 sene sürdü. Evet, bugün sizler için incelemesini yazacağımız ikinci oyun, 2015 senesinde duyuruldu ve 2021 senesi içerisinde de sonunda resmi çıkış gerçekleştirildi. Oyuncular, bu devam oyunu için tam 16 senedir bekliyordu ve bu bekleyişe değecek mi yaşatılan deneyim? Bu sorunun cevabını hep birlikte vermeye çalışacağız.
Bu video oyununda karşımıza yine Razputin “Raz” Aquato çıkıyor. Ana karakterimiz, ilk oyununda çocukluk kahramanlarına yardım ederek, muhteşem bir macera yaşamıştı. Psychonauts 2 oyununda ise o efsanelerin bir kere daha yardıma ihtiyacı var; bu efsanelerin çok eski bir düşmanı olan Maligula geri dönüyor ve bizim karakterimizin de bahsi geçen efsanelerden birinin parçalara bölünmüş aklını birleştirmeye çalışıyor. Bu sayede, efsaneler geri dönebilecek ve o eski düşmanı bir kere daha yenebilecek. Yalnız bu hikaye hakkında daha fazla detay vermek, size ve oyunun kendisine yapılacak bir haksızlıktır.
Psychonauts 2 oyununun en önemli yanı, hikayesi. Bu oyun, hikaye temelli bir deneyim sunuyor ve bu yüzden de hikayeyi, oyun içerisinde birinci elden sizin görmenizi tercih ederim. Bunun için de hikaye hakkında daha fazla detay vermeyeceğim ama şunu söyleyebilirim ki oyun, hikaye tarafında kusursuz bir şekilde işliyor. Hikayenin temeli, diyalogların yazımı, karakterler ve tüm bunları destekleyen diğer ögeler, muhteşem bir iş çıkartıyor. Oyun boyunca tanıdığınız karakterler, büyülü mekanlar ve daha fazlası, sizi benzersiz bir maceranın içine sokuyor; kendinizi o dünyanın içinde kaybetmek istiyorsunuz ki bu çok sık yaşanan bir his değildir.
Psychonauts 2 oyununun hikayesi aynı zamanda ilk oyunu da tam olarak unutmuyor. Zaten karşımızda bir devam oyunu var ama ilk oyunun hikayesinde çok aydınlatılmamış olan noktalar, bu oyunda detay kazanıyor. Mesela, Psychonauts tarafının nasıl işlediğini sonunda öğreniyoruz ve daha kişisel anlara şahitlik ediyoruz. Aradan her ne kadar 16 sene geçmiş olsa bile devam oyunu, ilk oyunun havasını ve tonunu korumaya da devam ediyor. Yani, ilk oyunun hikayesini sevdiyseniz, bunu sevmemeniz imkansız. Hatta, bu oyunda yaşatılan deneyim, kalitesi sayesinde ilk oyunun da üzerine rahatlıkla çıkabilecek seviyede.
Psychonauts 2 ile insanların akıllarına bir yolculuk yapıyoruz
Psychonauts 2, hikayesi ve oynanışı içerisinde birbirinden renkli anlar bulunduruyor. Tüm bu renklilik, gariplikler ve gerçekten komik olan şakalar ile çeşitlendiriliyor. Ayrıca oyunun içerisinde toplanabilir ögeler de bayağı bir ön plana çıkıyor. Yani, içerisinde bu tip şeyleri bulunduran, üç boyutlu platform oyunlarını seviyorsanız, inceleme yazımızı okumaya devam etmenizi öneriyoruz. Bu video oyununda, platform ögeleri ile başa çıkıp, koleksiyon ögeleri toplarken, insanların akıllarına da giriyoruz. Evet, ana karakterimizin böyle bir gücü var ve bu gücü kullanarak, insanların akıllarını düzeltmeye çalışıyoruz. Oyunun ana temalarından biri bu.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu noktada işin içine akıl sağlığı ve alakalı problemler giriyor. Daha önce bu tip konulara değinen birçok oyun gördük ve aslında genelde bu tip oyunlar başarılı da oluyordu. Sonuçta, böyle konuları işlemek biraz özen ve gayret gerektiriyor. Psychonauts 2 da gerekli özeni gösteriyor ve sonuç olarak akıl sağlığına ve problemlerine odaklanan, gerçek bir oyun sunuluyor. Oyun içerisinde özellikle bağımlılık, panik atak ve benzeri problemlere parmak basılıyor. Oyun, işin içine şaka ve komiklik katsa bile her şeyin kalite ve özen ile hazırlandığını gerçekten hissedebiliyorsunuz.
Psychonauts 2 oyunundaki bölümler, insanların akıllarının temalarını bulunduruyor. Akıllarımız, birbirinden kreatif şeylerle dolu olduğu için ziyaret ettiğimiz bölümler de video oyunu tarihinde görebileceğiniz en yaratıcı oyun alanları olarak karşınıza çıkabilecek kapasiteye sahip. İnsanların akıllarında; kötü düşünceleri, kaygıları ve benzeri şeyleri görebiliyorsunuz ve amacınız da onları yok etmek oluyor. Aslında bu tip konular çok ciddi olabilecek şeyler ama oyun, her şeye çok güzel bir şekilde yaklaşıyor ve tüm bunları yaparken hem öğrenip, hem de eğlenmeyi başarabiliyorsunuz. Oyun; nerede, ne zaman, nasıl hareket edilmesi gerektiğini çok iyi biliyor.
Bölümlerde dolaşırken birbirinden farklı yetenekleri de kullanabiliyoruz. Bu yetenekler genellikle yakın menzilli dövüşler/savaşlar ve bölümlerde gezinmek için kullanılıyor. Tüm bu yetenekleri zamanla daha da geliştirebiliyoruz ki aslında ilk oyun ile karşılaştırdığınız zaman üzerine en çok gidilmiş nokta olarak bunu gösterebiliriz. Yapılan iyileştirmeleri ve geliştirmeleri gerçekten hissedebiliyorsunuz. Oyunda ilerledikçe seviye atlamak, ondan sonra da karakterimizi farklı şekillerde güçlendirip, oynanış açısından zenginleştirmek çok güzel hissediyor. Zaten, ilerleme hissini böyle kaliteli yaptıktan sonra, oyunun kötü hissettirmesi neredeyse imkansız.
Karşımıza çıkan oyun, İlk yapıtın modern bir versiyonu gibi
Psychonauts, muhteşem bir oyundu ve geliştirici ekip, belli ki bu başarıyı kullanarak, ikinci oyunu geliştirmek istedi. Eğer ilk oyunu oynadıysanız, birçok şey aslında ikinci oyunda da aynı ama aradan geçen zaman farkıyla daha modern bir deneyim elde ediyorsunuz. Sadece görselliği filan da kast etmiyorum; mesela, kontroller ciddi anlamda keyif verici bir kaliteye sahip. Oynanış tarafında çok fazla değişiklik yapılmadığı halde ilk oyunu oynuyormuş gibi hissetmiyorsunuz. Yalnız aynı zamanda da ilk oyunun ruhu, çok güzel bir şekilde korunuyor. Yani, geliştirici ekip adeta büyülü bir deneyim hazırlamış gibi görünüyor.
İlk oyundan bu kadar sık bir şekilde bahsetmişken şunu da söylemek istiyorum: Eğer orijinal Psychonauts oyununu oynamadıysanız veya hiç bilmiyorsanız, dert etmenize gerek yok; Psychonauts 2 oyununun içerisinde ilk oyunun özeti bulunuyor. Bu, sizi en azından hikaye tarafında kurtarıyor. Oynanış ise aslında herhangi bir geçmiş bilgisine ihtiyaç duymuyor. Bilgiye ihtiyacınız olmasa bile biraz yetenekli olmanız gerekecek. Bu video oyununun platform temelli oynanışı gerçekten bir platform oyunu gibi hissettiriyor. Yani, sadece zıplayarak platform deneyimlemiş olmuyorsunuz; çok daha fazlasını yapıyorsunuz.
Her şeye rağmen Psychonauts 2, kusursuz bir video oyunu değil. Mesela, oyunda ciddi anlamda çok fazla toplanabilir öge bulunuyor. Eğer bu tip şeylere benim gibi önem veriyorsanız, gerçekten boğuluyormuş gibi hissediyorsunuz oyunun içerisinde. Sanıyorum ki toplanabilir öge konusunda ipin ucu bayağı bir kaçmış. Ayrıca, oynanış anında yetenek setinizi değiştirmek de biraz yaşadığınız deneyimi zedeleyebiliyor; oyunda ilerlerken bazen ihtiyacınız olan yeteneği karakterinize takmamış olabiliyorsunuz. Bu durumda da değişiklik yapmanız gerekiyor ve bu hiçbir zaman, hiçbir oyunda güzel hissettiren bir şey değil bence.
Bu olumsuz noktalara rağmen Psychonauts 2, ilk oyunun yapamadıklarını yapıyor ve oyunculara tamamen dopdolu bir kaliteli oyun deneyimi sunuyor. Oyunda geçirdiğiniz her dakika, hatta her saniye dolu ve kaliteli bir şekilde geçiyor. Oyunun içerisinde, diğerlerine göre çok daha zayıf olan bölümler veya içerikler bulunmuyor. Oyun, başından sonuna kadar kalitesini koruyor. Ayrıca, sırf oynanış zamanını uzatmak için eklenen boş içerikler de bu oyunda hiçbir şekilde yer almıyor; yaptığınız her şeyin bir anlamı oluyor. Bu oyunu 20-25 saat oynadıktan sonra bile dünyasında yapabilecek yeni ve anlamlı şeyler bulabiliyorsunuz.
Psychonauts 2 gibi bir video oyunu kaçar mı?
Psychonauts 2 için hazırlamış olduğumuz inceleme yazısını bitirmeden önce sunum tarafına da değinmemiz gerekiyor. Öncelikle de görsellikten bahsedeceğiz. İnceleme yazıma eklediğim görsellerden de anlayabileceğiniz üzere oyunun genel anlamdaki görüntü kalitesi çok yüksek değil. En azından gerçeklik yerine çizgi film tarzında bir yapı hedefleniyor. Yalnız, bunun karşılığında görsel efektler ve sanat tasarımı muhteşem yaratıcı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu yüzden de oyunun görselliği hakkında söyleyebileceğimiz en ufak bir olumsuz yorum bile bulunmuyor. Yalnız, performans tarafında işler biraz daha farklı.
Psychonauts 2, Xbox Game Studios tarafından piyasaya sürülen bir video oyunu. Bununla alakalı var mı, yok mu, bilmiyorum ama oyunun Xbox Series X/S versiyonu varken, PlayStation 5 versiyonu yok. Yani, oyuna girdiğiniz zaman geriye dönük uyumluluk ile oyunun PlayStation 4 versiyonunu oynuyorsunuz. Buna rağmen oyun, PlayStation 5 tarafında 60 FPS olarak oynanabiliyor. Xbox Series X/S tarafında ise 2K/120 FPS bile olabiliyor. Bu noktada, ben oyunu PlayStation 5 konsolunda deneyimlediğim için Xbox Series X/S konsollarındaki kadar zengin imkanların sunulmamış olması beni birazcık hayal kırıklığına uğrattı.
Görsellik ve performans bir yana, oyunun sunduğu sesler ve müzikler de muhteşem. Her şeyden önce oyundaki seslendirmeler ve diğer ses efektleri çok güzel bir şekilde karşınıza çıkıyor. Oyunun aslında seslere çok önem verdiğini hemen fark edebiliyorsunuz. Aynı şey, oyundaki müzikler için de geçerli. Birçok bölümün temasına uygun birbirinden kaliteli müzikler Psychonauts 2 oyununda yer alıyor. Seslerin ve müziklerin bu kadar kaliteli olması, oyunun hem hikayesini, hem de oynanışını bir üst seviyeye rahatlıkla çıkartıyor. Aslında aynı şeyi görsellik için de söyleyebilirim. Yani, bu video oyununun sunumu neredeyse kusursuz.
Durumu özetlemek gerekirse, Psychonauts 2 oldukça kaliteli bir video oyunu. Eğer üç boyutlu platform oyunlarını seviyorsanız, komik oyunlardan hoşlanıyorsanız veya sadece gördüğünüz şeyler ilginizi çektiyse, indirim filan beklemeden, direkt olarak bu video oyununu satın almanızı öneriyorum. Ayrıca, PlayStation 5 konsolunda Xbox Game Studios logosunu görmek de çok garip hissettiriyor; söylemeden geçemeyeceğim. Açıkçası, 15-16 senelik bir bekleyiş ardından böyle bir video oyununun sunulması, karşımıza çıkabilecek en iyi sonuçlardan bir tanesiydi. Double Fine ve Xbox Game Studios cephelerini tebrik etmek gerekiyor.