Ortalığı kasıp kavuran video oyunu PlayerUnknown’s Battlegrounds bazı özellikleri ve yaptırımlarıyla, sanki Güney Kore merkezli değil de dikta yönetimindeki Kuzey Kore tarafından yönetiliyor gibi hissettiriyor. Tamam, yoğun hileci akınından kurtulmak adına yapılan pek çok güncelleme bir şekilde anlaşılıyor ama kozmetik ögelerle ilgili tutuculuk konusunu algılamak zor oluyor. Haberimizde de bu yasaklardan bir tanesini konu alıyoruz. Daha öncesinde de karşılaşılan; PUBG oyuncularının birbirlerine kozmetik ve benzerleri ögeler satımına, Steam platformu üzerinde yine kısıtlamalar getirildiği görülüyor. Ne gibi bir durumun söz konusu olduğuna, dilerseniz beraberce bir göz atalım.
PUBG ögeleri, Steam üzerinden hemen satılamıyor
Kısıtlamaların temelinin oyunun haklarını elinde bulunduran PUBG Corp. tarafından kaynaklandığı görülüyor. Şirketin aldığı son karara göre, Steam üzerinden yapılan oyuncular arası ticarete uygulanan pazar ambargosu genişletildi. Yani eskisine nazaran daha farklı ve zamansal alanlarda kısıtlamalara gidildi. Bundan böyle oyuncular kazandıkları sandıkları istedikleri anda diğer oyunculara satamayacaklar. Örnek vermek gerekirse; Aviator Sandığı, 16 Mayıs 2018 tarihinde piyasaya sürülmesine rağmen, Steam pazarına bakıldığında hala satılamaz ve satın alınamaz durumda olduğu görülüyor. Hemen ekleyelim PUBG Corp. tarafından yayımlanan bir yazıda; Aviator Sandığı’na uygulanan kısıtlamaların, 13 Haziran 2018 tarihinden itibaren kaldırılacağının bildirildi.
Yukarıda verilen tarih aralığının, PlayerUnknown’s Battlegrounds oyun tarihindeki en yüksek satın alma konusundaki ambargo tarihi olduğunun da altını çizelim. Yani şimdiye dek hiçbir oyun içi öge, belirtildiği gibi 16 Mayıs 2018 ile 13 Haziran 2018 tarihleri arasındakine benzer bir zaman aralığında kısıtlanmamışlardı. Yapılan yorumlarda bu durumun ilerleyen zamanlarda tekrarlanabileceğinden duyulan şüpheler ifade ediliyor. İlerideki zamanlarda gelecek ganimet kutuları için de aynı sistemin uygulanabileceği konuşuluyor.
Tabii PlayerUnknown’s Battlegrounds oyunu için yaşanan bu oyuncular arası satış ambargosu konusunda geliştirici ekibin de sessiz kalmadığını belirtelim. Oyunun geliştirici ekibi tarafından yayımlanan bir yazıyla, bahsettiğimiz ambargo sürelerinin uzatılmasına dair kısa da olsa bir açıklamayla karşılaşıyoruz. Açıklamada; biraz daha uzun süreli piyasa kısıtlamalarının uygulanmasının, nadir bulunan oyun içi ögelerdeki fiyat artışı sorununun önüne geçmek amacıyla yapıldığına dair ifadeler yer alıyor. Yani geliştirici ekip böylelikle, yeni ve herkesin yüksek fiyattan almak istediği ögeleri, göz önünde tutup eskiterek, değerinin katlanmasına engel oluyor. Biz gelişmeleri sizler için kaleme aldık, konuyla ilgili yorumları oyunun hayranlarına bırakıyoruz.