İki vagonlu bir tren görmek normalde gerçek hayatta beni derin bir umutsuzluğa sürükleyen bir şeydir. Her on seferden dokuzunda bu, hattın ilerisinde bir şeylerin ters gittiğinin işaretidir – birileri, bir yerlerde, normal vagon sayısının yarısı kadar vagonla bir tren göndermiştir ve bu nedenle hepimizi bir sardalye sürüsü gibi tıkıştırarak herkesin gününü mahvetmeye mahkumdur. Railbound ise bunun tam tersini bizlere anlatmaya çalışıyor.
Afterburn ekibinin sevimli tren temalı bulmaca oyunu olan Railbound yapıtında iki vagon, bir kutlama sebebidir. Numaralandırılmış kompartımanları, onları doğru sırayla oraya götürmek için sınırlı sayıda ray karosu kullanarak bir motorun arkasına yönlendirmekle ilgili bir oyunda, iki vagonlu bulmacalar mükemmel miktarda beyinsel kafa kaşıma sunar. Tek bir vagonu hedefine yönlendirmekten biraz daha zorlayıcıdırlar ama boşlukları doldurmanıza yardımcı olmak için ipucu düğmesine tekrar tekrar ulaşmanıza neden olacak kadar karmaşık değildirler.
Railbound isimli bu yapıtın ilerleyen aşamalarında biraz fazla soyut olma eğilimi var, bunlardan biraz sonra bahsedeceğim. Şu anda bilmeniz gereken tek şey, burada kafanızı saracak çok sayıda akıllı fikir olduğu ve hattın sonuna ulaştığınızda kulaktan kulağa sırıtacağınızdır. Oyunun güzel sunumu, bulmaca zekâsının rahat ve konforlu hissini yaratmada uzun bir yol kat ediyor. Sıcak renk paleti ve cel-shaded tipi görselleri hemen içinizi ısıtıyor.
Railbound oyununun ortam müziği bile benzer şekilde sakinleştirici, huzurlu bir havaya sahip ve basit, net kullanıcı arayüzü ve kontrol şemasıyla birlikte, hepsi deneme yanılma yolu tasarımlarınızla uğraşmak için hoş ve samimi bir atmosfer yaratmaya katkıda bulunur. Bu arada oyun, bir fare ve klavyeyle olduğu kadar bir kontrol cihazında da iyi çalışıyor; DualSense ile denedim ve aldığım sonuç oldukça pozitif idi.
Railbound, bulmacalarını bir tık aceleye getiriyor
Railbound içerisindeki ilk dünya sizi basit engeller, ray döngüleri ve çoklu vagonlarla tanıştıran hızlı bir öğretici görevi görüyor ama sonraki her dünyanın ışınlanan tüneller, bariyerler, anahtarlar, sinyaller ve nihayetinde yolcuları alabileceğiniz gerçek platformlar arasında değişen kendine özgü bir kancası vardır. Daha sonraki seviyeler genellikle bu unsurlardan birkaçını bir araya getirecek ama bunlar her bir fikir kendi başına tam olarak keşfedildikten sonra gerçekleşiyor.
Bu daha karmaşık kombinasyonların üstesinden gelmek için gerekli araçlara ve bilgi birikimine sahip olduğunuzdan emin olmak için oyun harika bir iş çıkarıyor ve her dünyanın temel seviye seti giderek daha hoş ve keyifli şekillerde inşa ediliyor ve gelişiyor. Bununla birlikte, ray tabanlı bulmacalarına daha rahat bir yaklaşım benimsemekten gurur duyan bir oyun için Railbound bazen kendi iyiliği için biraz fazla hızlı hareket ediyormuş gibi hissedebilir.
Örneğin, çoğu dünyada bir sonrakine geçmeden önce tamamlamanız gereken yaklaşık on temel bulmaca var ve her bulmacanın sorunsuz bir şekilde bir diğerine geçmesiyle bazen bazı fikirlerin az pişmiş hissetmesine neden olabilir. Bunun nedeni, Railbound oyununun en iyi bulmacalarının çoğunun ayrı çıkmaz sokaklara sıkışmış olması ve bunları tamamlamak için ana menü ekranına geri dönmenizi ve farklı bir yoldan aşağı inmenizi gerektirmesidir.
Bu ek bulmacalar genellikle belirli bir aşamanın düzenine göre şekillenir, bu nedenle mantıksal olarak bunları aynı anda tamamlamaya çalışmak mantıklıdır, ancak oyunun bitiş çizgisine doğru ilerleme konusundaki amansız takıntısı, kendi tünel görüşünden mustarip gibi buna ters düşer. Bu utanç verici; bu büyüleyici yan dallarda biraz daha uzun süre kalma seçeneğini veya en azından birkaç tanesinin daha merkezi rotaya dahil edilmesini isterdim.
Doğru yapılmış bir ipucu sistemi ile tanışıyoruz
Neyse ki, ana menü ekranına geri dönmek hemen hemen anında gerçekleşiyor, bu nedenle şaşırtıcı güzergahınıza herhangi bir gecikmenin girmesi konusunda endişelenmenize gerek yok. Ayrıca bulmacaları teker teker tamamlamak yerine her bulmacanın kilidini en baştan açma seçeneğini de takdir ettim. Ancak, ipucu sisteminin varsayılan olarak etkin olmasını tercih ederdim; daha sonra buna neredeyse kesinlikle ihtiyacınız olacak.
Railbound yapıtının oyun sonu bulmacaları biraz rehberlik olmadan oldukça göz korkutucu olabilir ve en sıkıntılı olanlar ya çok fazla zihinsel jimnastik sıçraması gerektirir ya da o kadar serbesttir ki nereden başlayacağınızı bilmek bile zor olabilir. İyi haber şu ki, bu doğru yapılmış bir ipucu sistemi, bir basış belirli parça parçalarının nereye yerleştirilmesi gerektiğine dair birkaç küçük ipucu sunuyor, başka bir basış ise bir avuç daha fazlasını sunuyor ve bu böyle devam ediyor.
Oyun, size cevabı doğrudan söylemiyor, sadece kendi şartlarınızla çözdüğünüz yanılsamasını sürdürmek için yeterli boşluk bırakıyor ve genellikle bu ilk küçük dürtme beni yoluma göndermek için ihtiyacım olan tek şeydi. Bu oyun sonu sıkıntıları bir yana, Railbound gerçekten büyüleyici bir video oyunu. Her ne kadar 150’den fazla bulmacanın birçoğu belki de ana bulmaca yoluna daha iyi entegre edilebilse de, bu hala sizi bir sonraki testte nasıl test edeceğini görmek için her köşeyi ve köşeyi keşfetmek isteyeceğiniz bir oyundur.
Afterburn isimli geliştirici ve dağıtımcı ekibin bu yarattığı oyunda şeyde beğenilecek çok şey var, özellikle de rahat bir manzarada daha geleneksel bir bulmaca türüne karşı duyduğunuz bir özlem varsa… Toplam yolculuk süresi yaklaşık üç ila dört saat olan Railbound, kaçırmak istemeyeceğiniz bir tren yolculuğu bence ve türü seviyorsanız, kendisine bir şans vermenizi öneririm.