Normalde platform oyunlarıyla çok aram yoktur. Buna rağmen Ratchet & Clank serisinin benim için ayrı bir yeri var. PlayStation 3 konsolunda Ratchet & Clank: Into the Nexus ve PlayStation 4 konsolunda da 2016 senesinde piyasaya sürülen Ratchet & Clank oyununu inanılmaz severek oynadığımı daha dün gibi hatırlıyorum. Şimdi ise geçen neslin oyununa adeta bir devam yapıtı olarak gelen Ratchet & Clank: Rift Apart var karşımda. Duyurulduğu günden beri çok büyük bir merakla beklediğim bu oyun, sonunda elime geçti ve oynayıp, inceleyebildim. Dilerseniz bu incelememe de hikayeden bahsederek başlayayım.
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununun başrolünde normalde kahramanlarımız olan Ratchet ve Clank ile düşmanımız olan Doctor Nefarious yer alırdı. Yalnız, bu hikayede bazı işler ters gidiyor ve Dimensionator isimli oldukça tehlikeli bir silah, diğer boyutlara kapılar açıyor. Doctor Nefarious tarafından ele geçirilmeye çalışılırken bu silah tamamen parçalanıyor ve Ratchet ile Clank, kendilerini farklı boyutlarda buluyor. Yani, bu ikonik ikilinin yolları ayrılıyor. Aynı zamanda, işin içine farklı boyutlar girince, başrolde yer alan karakter sayısı da ikiye katlanıyor. Malum, alternatif bir boyutta herkesin bir ikizi olabilir.
Ratchet, kendisini Doctor Nefarious’un eşi olan Emperor Nefarious’un boyutunda buluyor. Bu boyutta Doctor Nefarious, tüm savaşlarını kazanmış ve boyutun imparatoru olarak karşımıza çıkıyor. Kendisi aynı zamanda direniş gruplarına karşı da aktif olarak bir savaş veriyor. İşte bu direniş gruplarının başında ise bizim kendi evrenimizden tanıdığımız, geçen neslin oyununda tanıştığımız yan karakterler bulunuyor. Tabii aynı zamanda Ratchet’ın eşi olan Rivet da aynı grubun lideri, hatta o da Ratchet gibi kendi boyutunun kahramanı olarak görünüyor. Hikaye ilerledikçe bir de Clank’in boyut eşi olan Kit ile tanışıyoruz tabii.
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununun hikayesi boyunca hem Emperor Nefarious ile savaşıyoruz, hem Dimensionator silahını tekrar yapmaya çalışıyoruz, hem de farklı boyutlardan buluşan kahramanlarımızın arasındaki dinamiğe tanıklık ediyoruz. Oyunun büyük bir kısmında Ratchet ve Kit ile Rivet ve Clank birlikte oluyor. Yani, farklı bir dinamik elde ediliyor ama sonlara doğru asıl düzen kuruluyor. Bu sırada hem tamamen yeni olan gezegenlere/mekanlara yolculuk ediyoruz, hem de eski oyunlardan geri dönen gezegenlere gidiyoruz. Bu gezegenler tabii ki daha da iyileştirilmiş ve geliştirilmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Ratchet & Clank: Rift Apart, neredeyse kusursuz bir hikaye sunuyor
Ratchet & Clank: Rift Apart ile anlatılan hikaye, daha ilk anlarından, final sahnesine kadar neredeyse kusursuz. Yani, Ratchet ve Clank karakterleri zaten PlayStation için ikonik bir seviyedeler. Bunun üzerine bir de onların boyut eşi olarak Rivet ve Kit gelince, oldukça renkli ve canlı bir karakter kadrosu ortaya çıkıyor. Ayrıca, oyun boyunca kontrol ettiğimiz karakter, Ratchet ve Rivet arasında gidip, geldiği için hikayeye iki farklı açıdan bakabilme imkanımız oluyor. Tabii ki oyunda yer alan yardımcı karakterler ve Emperor Nefarious da mükemmel bir iş çıkartıyor. Oyunun tüm kadrosu oldukça benzersiz ve akılda kalıcı bir halde sunuluyor.
Yine de Ratchet & Clank: Rift Apart oyununun hikayesi için kusursuz diyemeyeceğim; benim bir kısım kafamı çok kurcaladı. Malum, bu serinin adı Ratchet & Clank ama oyunun içerisinde Rivet ve Clank karakterleri çok daha yoğun bir şekilde gösteriliyor ve oynatılıyor. Ben açıkçası bir süre boyunca Ratchet’in öleceğini ve serinin Rivet ile devam edeceğini filan düşünmeye başlamıştım. Kit de muhtemelen gelip, geçici bir yan karakter olacaktı. Öyle olmadı tabii ki. Ayrıca, Ratchet yerine Rivet’in baskınlık göstermesi de beni tam olarak rahatsız etmedi; bence Rivet ve Kit de Ratchet ve Clank kadar ikonik bir karakter olabilecek kaliteye ve potansiyele sahip.
Ratchet & Clank: Rift Apart, geri dönen karakterleri ile kesinlikle klasik bir Ratchet & Clank oyunu gibi hissettirirken, aynı zamanda serinin ileri adım attığını da hissedebiliyorsunuz. Daha önce de söylediğim gibi karakterlerin çok başarılı bir şekilde sunulması, bu durumu olumlu bir şekilde etkiliyor. Aynı şekilde; hikayenin kendisi, hikayenin anlatımı, diyaloglar ve çok daha fazlası da bu oyuna başarı katıyor. Geçen nesildeki oyunun hikayesi bana biraz sıradan ve yer yer de sıkıcı gelmişti ama bu oyun kesinlikle hikayenin geneli boyunca tüm doğru notalara başarılı bir şekilde basıyor, mükemmel bir deneyim ortaya çıkartıyor.
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununun Türkçe altyazı ve arayüz desteğine sahip olması da bir artı tabii ki. Benim için çok fark etmez, böyle bir destek olmasa da oyuna karşı olan düşüncem bir tık bile değişmeyecekti ama ürün, seriye ilk defa adım atacak oyunculara hitap ediyor. Durum böyle olunca, ülkemizin oyuncuları için de dil desteği sunulması, oyuna olan ilgiyi arttıracaktır. Belki de birçok oyuncu, dil desteğine sahip olduğu için ilk defa bu seriden bir oyun oynayacak ve yaşadıkları deneyimden de memnun kalacak. Hikaye üzerinden konuşacak olursak, ben bu video oyunundan elde ettiğim deneyime tek kelime ile bayıldım.
Tanıdık bir oynanış sistemi, iyileştirilerek ve geliştirilerek sunuluyor
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununa ilk adımınızı attığınız zaman 4-5 farklı zorluk seviyesinden bir tanesini seçerek deneyiminize başlıyorsunuz. Aynı zamanda oyunun içerisinde oldukça çeşitli, düşünülmüş ulaşılabilirlik ayarları da bulunuyor. Siz, tüm bu ayarları yaptıktan sonra oyunun içerisinde kendinizi buluyorsunuz ve tanıdık bir deneyim sizi karşılıyor. Geçen nesildeki Ratchet & Clank oyunu gibi benzer bir sistem sunuluyor. Zaten oyunun temelinde platform ve üçüncü şahıs nişancı mantığı yatıyor. Bu noktada da herhalde oynanışın çok benzersiz bir hal alması oldukça zor. Zaten böyle bir şey yapmaya gerek de yok; oynanış da neredeyse kusursuz!
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununda 16’dan fazla silah var, sanıyorum ki 20 adet ama emin değilim. Bu yüzden siz, 16’dan fazla olarak bilin. Bu silahları oyun boyunca, sıra sıra elde ediyoruz. Silahları da tahmin edersiniz ki birbirinden farklı düşmanları ve bölüm sonu canavarlarını öldürmek için kullanıyoruz. Bu arada, silahların tamamı da benzersiz deneyimler sunuyor. Yani, kullandığınız her silahın farklı bir stratejisi oluyor arkasında. Ayrıca bu silahları kullanarak seviye atlatıyorsunuz. Silahlar, 5. seviyeye geldiği zaman şekil ve isim değiştiriyor. Ayrıca silahın saldırı tipi de bir seviye yukarıya çıkıyor. Ayrıca, her silahta yetenek ağacı da var.
Birbirinden fantastik silahlar, Ratchet & Clank: Rift Apart oyununun temelini oluştururken, bu silahların güçlendirilebiliyor olması da temeli daha sağlam bir hale getiriyor. Açıkçası benim silahlar ve alakalı sistemler hakkında söyleyebileceğim en ufak bir olumsuz yorum yok. Bu arada, silahların yetenek ağaçlarındaki güçlendirmeleri de oyun içerisinde bulabileceğiniz nadir bir materyal ile açıyorsunuz. Genel anlamda sunulan ateş etme hissi de muhteşem. Zaten işin içine DualSense girdiği zaman, oynadığımız oyun da birinci parti olunca, verilen desteğin başarısız olması neredeyse imkansız oluyor.
Ratchet & Clank: Rift Apart, DualSense için bugüne kadar gördüğüm en iyi desteği veriyor. Bu destek o kadar kaliteli ki karakterinizin yürüdüğü yeri bile DualSense aracılığı ile hissedebiliyorsunuz. Ayrıca, silahların alternatif atış ve nişan alma özellikleri de bu destekten yararlanıyor. Mesela, keskin nişancı tüfeğinde L2 butonunu sonuna kadar iterseniz, zaman yavaşlıyor. Minigun benzeri bir silahta ise R2 butonunu hafif iterseniz, silahın namlusu dönmeye başlıyor, kendisini hazırlıyor, tam bastığınız zaman ise ateş ediyor. Normalde, direkt R2 butonuna abanırsanız, 2-3 saniye makinenin tam dönmesini beklemeniz gerekiyor; klasik Minigun.
Ratchet & Clank: Rift Apart sayesinde boyutlar arasında dolaşıyoruz
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununun silahları ve temel oynanışı eğlenceli dedim ama bu temel oynanışın içerisinde bir de platform ögeleri bulunuyor. Yine serinin eski oyunundan geri dönen zıplamalı bölümler, raylarda kayma, duvarda yürüme filan geri dönüyor. Bunların üzerine bir de boyutlar geliyor. Ben açıkçası bu oyunun tanıtım videolarını filan izlediğim zaman boyutlar arasında dolaşmanın bir pazarlama yönteminden ileri gidemeyeceğini, oyun içerisinde hayal kırıklığı yaşatacağını düşünmüştüm ama bu oyun, gerçekten boyutlar arasında dolaşmanın hakkını veriyor ve beni haksız çıkartıp, inanılmaz mutlu ediyor.
Şimdi, oynanış anında boyutlar arası yolculuğu kullanmanın birkaç ufak yolu var. İlk yol, boyut deliklerini kullanarak, o deliğe hızlı bir şekilde ışınlanmak. Oyun içerisinde bunu, boyut deliğini kendinize çekerek yapıyorsunuz. Anlattığımda pek bir şeye benzemese bile oynanış anında kesinlikle güzel bir his veriyor. Ayrıca, gittiğiniz mekanlarda diğer ara boyutlara açılan bazı kapılar bulabiliyorsunuz. Bu kapılar, sizi adeta uzay boşluğuna götürüyor ama hiçbir yükleme ekranı filan yok. Yani, boyut kapısı açılıyor ve yüklenen bölümü içeride görüyorsunuz, adımınızı atıyorsunuz ve bir anda o bölümdesiniz.
Boyut muhabbetinde beni en çok etkileyen şey ise hem boyutlar arasında düşmek, hem de olduğumuz mekanda boyut değiştirmek oldu. Şimdi, boyutlar arasında düşme olayı oyun içerisinde sadece 1-2 kere yaşanıyor ama efsanevi bir deneyim oluşturuyor bu olay. Adı üzerinde, başımıza bir şeyler geliyor ve boyutlar arasında düşüyoruz. Bu düşme sırasında bir anda A mekanındayken, boyut kapısı açılıyor, içine giriyoruz, 1-2 saniye boyunca boyut kapılarının olduğu bir boşlukta düşüyoruz ve ondan sonra kendimizi tamamen bambaşka bir bölümde buluyoruz. Tüm bunlar inanılmaz dinamik ve yoğun bir şekilde geçiyor; etkilenmemek mümkün değil.
Bulunduğunuz mekandaki boyutu değiştirmek ise benim bu oyunda ağzımı açık bırakan özelliklerden biri oldu. Oyunun bir bölümünde bazı boyut taşlarına vurduğunuz zaman aynı bölümün gelecekteki haline gidiyorsunuz. Yalnız bu yolculuk sadece 1 saniye sürüyor. Bu saniye içerisinde içerisinde bulunduğunuz bölüm tamamen değişiyor. Eğer isterseniz aynı taşa bir kere daha vurarak geçmiş boyuta dönebiliyorsunuz. Bu aslında oynanış adına standart bir sistem. Yani, geçmişe dönsem mutlaka örneğini bulurum ama zaten benim ağzımı açık bırakan şey, PlayStation 5 konsolunun gücü oldu. Yoksa sistem tamamen yeni değil.
Bolca içerik, toplanabilir öge ve özelleştirme ögeleri sizi bekliyor
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununda ziyaret edebileceğiniz toplamda 9 adet gezegen/bölüm bulunuyor. Bu gezegenlerin bazıları büyük ama genel anlamda çoğu mekan orta bir boyuta sahip. Bu bölümlerin hepsinde takip etmeniz gereken bir ana görev, tamamlayabileceğiniz bir yan görev serisi, toplanabilir robotlar, elde edilebilir zırhlar ve bulunabilir altın cıvatalar bulunuyor. Oyunun büyük bir kısmında tüm toplanabilir ögeleri sizin keşfetmeniz gerekiyor ama sonlara doğru elde ettiğiniz bir hazine sayesinde tüm toplanabilir ögeleri haritada görebiliyorsunuz. Bu da oyunu %100 bir şekilde bitirmenizi kolaylaştırıyor.
Toplanabilir ögeler arasından altın cıvataları elde etmek, bazı özelleştirme ögeleri açıyor. Mesela; yakın dövüş silahınızın görünüşünü değiştirebiliyorsunuz, tüm silahlara altın kaplama verebiliyorsunuz, düşman öldürdüğünüzde düşen cıvataları farklı ögelere çevirebiliyorsunuz ve en sonda da sonsuz sağlık ile sonsuz cephane gibi bazı hileleri aktif edebiliyorsunuz. Robotları toplamak sadece oyunun evreni hakkında bilgilenmenizi sağlıyor; sadece hepsini topladığınız zaman inanılmaz efsanevi ve benzersiz bir silahın ücretsiz bir şekilde sahibi olabiliyorsunuz. Zırhlar ise bambaşka bir konu.
Ratchet & Clank: Rift Apart, sanıyorum ki rol yapma mantığının üzerine biraz gitmek istedi ama oyunun da platform ve üçüncü şahıs nişancı yapısını bozmamak için çok ileri gitmedi. Açıkçası ben bu dengeden memnun kaldım. Rol yapma mantığını hissettiğiniz en büyük kısım ise zırhlar. Oyunda toplayabileceğiniz birçok farklı zırh var. Bu zırhlar; miğfer, göğüs ve çizmeler olarak geliyor. Her zırh parçası bir sete ait ve tüm seti topladığınız zaman da koleksiyon bonusu elde ediyorsunuz; “Korsanların verdiği hasar %20 azaldı.” gibi. Bu arada, bu bonuslar için zırhları toplamanız yetiyor; illa giymenize gerek yok; karakterlerin ikonik görünüşlerini koruyabiliyorsunuz.
Bu arada, zırhlar üzerinden ufak bir detayı da övmek istiyorum. Sinematik sahneler sırasında zırhlar görünüyor ama karakterlerin konuştuğunun anlaşılması için miğfer, efektli bir şekilde çıkıp, sahne biterken de efektli bir şekilde tekrar görünür oluyor. Bu çok ufak bir detay ama birçok video oyunu bu gerçekçiliği yapmayı atlıyor. Aynı şekilde, haritada toplanabilir ögeleri görmek de çok güzel ve bu özelliği kazandığımız için hile gibi de hissettirmiyor. Bu da kesinlikle hoş bir düşünce. Yine de oyun, son çeyreğinde ciddi anlamda kolaylaşıyor gibi hissettim. Tüm silah güçlendirmeleri filan bizi inanılmaz ölümcül bir hale sokuyor.
Ratchet & Clank: Rift Apart, yeni neslin ipucu özelliğini kullanıyor
PlayStation 5 konsoluna çıkışını gerçekleştirdiği günden beri sahibim. Buna rağmen, konsolda bazı oyunların desteklediği ipucu sistemini bugüne kadar hiç kullanmadım. Bunun sebebi, bazen sistemin başarısız olmasıydı, bazen de benim ihtiyacımın olmamasıydı. Ratchet & Clank: Rift Apart oyununda ise 1-2 farklı altın cıvatanın nerede olduğunu çözemedim ve oyunda ipucu sisteminin desteklendiğini gördüm ve bu sistem, ilk defa benim işime yaradı. İpuçları tam olarak dengeli değil; mesela bazı ipuçları metin ile veriliyor, bazılarında video var, bazılarında hiçbir şey yok ama yine de şu sistemi sonunda kullanmış olmam beni rahatlattı valla.
Oyunun sonlarına tekrardan geri dönecek olursam, deneyimin biraz kolaylaştığını belirtmiştim. Eğer siz de bu şekilde hissederseniz, oyunu bitirdikten sonra mücadele modunun kilidini açıyorsunuz. Şu anda net olarak hatırlayamıyorum ama mücadele modu, silahlarınızı filan tutmanızı sağlayarak sizi tekrardan oyunun başına gönderiyor. Yalnız bu mod, “New Game Plus” sistemlerinden bir tık daha fazlasını sunuyor. Mücadele moduna girdiğiniz zaman zorluk bir tık yukarıya çıkıyor ve farklı silahların, özelliklerin kilidi de açılıyor. Benim bu oyunu %100 olarak bitirmem 15 saatimi aldı. Mücadele modu da herhalde 10 saatlik bir deneyim sunar.
Bu arada, 15 saatlik bu deneyimim boyunca fotoğraf modunda da biraz zaman geçirdiğimi belirtmek istiyorum. Hatta, Ratchet & Clank: Rift Apart bence en iyi fotoğraf modlarından bir tanesini sunuyor. Oyunun doğal ışıklandırmasını değiştirebilmek, yapay ışıklandırmalar ekleyebilmek, poz ayarlaması yapabilmek ve çok daha fazlası bu modda. Yalnız, beni en çok etkileyen kısımlardan bir tanesi, emeği geçenler sahnesi oldu. Herhalde son 5-6 senedir oynadığım tüm oyunların emeği geçenler sahnesini de izliyorum geliştirici ekibe olan saygımdan ötürü ve bu oyun, kesinlikle o sahne için bile ciddi bir emek harcamıştı.
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununun hikayesini bitirdiğiniz zaman karşınıza çıkan emeği geçenler sahnesinde tamamen farklı bir tasarım mantığı ile hazırlanan görsellere göz atarken geliştirici ekibin ismi akıp, geçiyor. Bu görseller aracılığı ile hikayeden sonra neler olduğuna tanıklık ediyorsunuz. Bu kısım bile tek başına beni etkilemişken, emeği geçenler sahnesinin ikinci bölümde de Doctor Nefarious tekrar karşımıza çıkıyor ve gerçekten başarılı bir performans ile son bir kez şarkı söylüyor. PlayStation Studios için emeği geçenler sahnesinde şarkı söyletmek gelenek oluyor gibi görünüyor ve bu beni çok mutlu ediyor.
İnceleme dönemi boyunca önemli bir özellik, oyunda yoktu
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununu PlayStation 5 konsolumda, 4K/HDR destekli bir televizyonda deneyimledim. Normalde öncelikle görsellikten bahsederdim ama bu sefer performansa değinmek istiyorum; 15 saatlik deneyimim boyunca oyunu 30 FPS olarak oynamak zorundaydım. Bunun sebebi ise inceleme dönemi için 60 FPS desteğinin hazırlanmamış olmasıydı. Sadece 1-2 gün önce bu özellik bir güncellemeyle oyuna eklendi ki ben o güncelleme geldiği zaman final savaşı veriyordum. Ayrıca, 15 saat boyunca maksimum görsellikte, gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisi ile bu oyunu oynadıktan sonra, 60 FPS modu biraz kalitesiz hissettirdi.
Ratchet & Clank: Rift Apart oyununu 30 FPS olarak oynamak isterseniz, muhtemelen biraz zorlanacaksınız. Malum, yeni nesilde birçok oyun 60 FPS ve böyle bir performansın tadını aldıktan sonra tekrar 30 FPS değerine dönmek zor oluyor. Yine de oyun, 30 FPS olarak çalışırken gayet stabil bir deneyim sunuyor. 60 FPS ise iki farklı mod ile geliyor. İlk mod, gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisini aktif olarak tutuyor ama çözünürlüğü düşürüyor. İkinci mod ise gerçek zamanlı ışın izleme modunu kapatıp, çözünürlüğü arttırıyor. Yani, bu oyunu 3 farklı şekilde oynayabilirsiniz ve her şekil bence gayet başarılı.
Görsellik ise inanılmaz. Dediğim gibi ben bu oyunu 15 saat boyunca 30 FPS modunda oynamak zorunda kaldığım için en yüksek çözünürlüklü, en yoğun, en detaylı ve gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisine destek veren görselliği inanılmaz buldum. Eğer siz oyunu 60 FPS olarak oynamak isterseniz, benim anlattığım kadar muhteşem bir görsellik elde edemeyebilirsiniz. Benim deneyimlediğim oyun, muhteşem modellere, doku kaplamalarına, ışıklandırmalara ve çok daha fazlasına sahipti. Sesler ve müzikler ise Ratchet & Clank: Rift Apart oyununa yakışır şekilde harikaydı. Açıkçası, sunum tarafında da neredeyse kusursuz bir video oyunu.
Her şeyi ele alacak olursak, Ratchet & Clank: Rift Apart kesinlikle neredeyse kusursuz olan bir video oyunu. Evet, oyunda birkaç problem bulunuyor ama ben bu problemlerin kolaylıkla görmezden gelinebileceğini düşünüyorum. Şahsen ben görmezden gelebildim ve bu oyuna da tam puan verebiliyorum. Hazır oyun herkese hitap edebiliyorken ve yabancı dili zayıf olan oyuncular için Türkçe altyazı ve arayüz desteği de sunuluyorken, böylesine kaliteli bir video oyununu herkese ama herkese öneriyorum. Umuyorum ki Ratchet, Clank, Rivet ve Kit karakterleri bir nesil daha beklemeden, gelecekte tekrar karşımıza çıkar.