Ravenlok, kötü bir kraliçeyi yenmek için gizemli ve Alice’s Adventures in Wonderland benzeri bir dünyada yolculuk yaptığınız bir aksiyon-macera oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Cococucumber tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen bu oyun, müzikleri ve görselleriyle atmosfer konusunda kesinlikle başarılı olsa da basit savaş/dövüş anları ve zaman zaman zekice bulmacalarla serpiştirilmiş bir dizi getir götür seviyesinde görevi içeren oynanış, sunum ile sunulan standarda ne yazık ki uymuyor. Şimdi, gelin dilerseniz bu konulara biraz daha yakından göz atalım ve 4 Mayıs 2023 tarihinde piyasaya sürülmüş olan bu oyunu inceleyelim.

Ailesi bir çiftlik evine taşınan Ravenlok veya karakteri yeniden adlandırmayı ve oyunun adını artık anlamsız hale getirmeyi seçerseniz, başka isimde genç bir kadın olarak oynuyorsunuz. Ailesine ev işlerinde yardım ettikten sonra karakterimiz, ahırda gizemli eski bir ayna keşfeder ve bu ayna onu konuşan hayvanlar, cadılar ve canavarlarla dolu garip yeni bir dünyaya götürür. Bu oyunun, Lewis Carroll’ın eserlerine ve tarzına sık sık yaptığı göndermelerin bir parçası olarak karakterimiz, bu gelişmeyi doğal karşılıyor ve eski bir kehaneti yerine getirme ve halka baskı yapan kötü kraliçeyi yenerek evine dönme arzusu dışında etrafındaki olayların tuhaflığı hakkında nadiren yorum yapıyor.

Ravenlok ne yazık ki en etkileyici ya da ilginç kahramanlardan biri değil, ancak karşılaştığı diğer karakterlerin tuhaflığı bu deneyimi unutulmaz kılıyor. Dükkan sahibi olan kirpilerden tutun da çılgın bir mantis olan bilim adamlarına kadar, yolculuğunuz sırasında karşılaşabileceğiniz pek çok ilginç ve komik kişi var. Tüm dünya, karakterimizin karşılaştığı sakinleri karakterize eden yuvarlak, doğal orantılı Ravenlok ile üç boyutlu piksel sanatı estetiği arasındaki karakter tasarımlarındaki farklılıklarla vurgulanan başka dünyalılık duygusuyla sarılmıştır. Bu yüzden aslında oyun, oldukça benzersiz bir sunuma sahip ama bu sunum, oyunu tam olarak kurtaramıyor.

Daha önce de söylemiş olduğum gibi Ravenlok sadece dünyası ve atmosferi üzerinde bir yere kadar ilgi çekebiliyor ve ne yazık ki oynanış departmanında o kadar ileriye gidemiyor ve en azından benim ilgimi pek çekemiyor. Savaş mekanikleri olması gerektiğinden çok daha basit hissettiriyor ve basitliğin yanına bir de kolaylık eklenince, yaşatılan deneyim iyice değerini kaybediyor ve sıkıcı anlar yaşatılıyor. Ana karakterimiz, bir kılıç ve kalkan ile silahlandırılmış, element bombaları ve dört adede kadar özel saldırı elde edebiliyor. Yalnız bunlar, oyunun temel savaş anlarını ne yazık ki derinleştirmek veya çeşitlendirmek için yeterli olamıyor.

Ravenlok

Ravenlok, basit yapısı üzerinden kaybediyor

Ravenlok oyunundaki karakterimizin kılıç saldırıları yıldırım hızında olduğundan ve saldırı animasyonunda oyuncuyu savunmasız bırakan herhangi bir nokta bulunmadığından, bombalara ve özel saldırılara nadiren ihtiyacınız olduğunu hissediyorsunuz. Bu nedenle, düşmanlarınız size dokunamadan bile onları kolaylıkla öldürebiliyorsunuz ve yolunuza bakabiliyorsunuz. Agresif kart askerlerinden, kibirli bir münzevi yengeç ve onun açıklanamaz ninja ordusuna kadar bölüm sonu canavarları tasarımlarındaki çeşitlilik kesinlikle hoşuma gitti ama yine hiçbiri özellikle zorlayıcı veya benzersiz oynanış anları sunmadı. Bu da beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.

Ravenlok oyunundaki savaş ve dövüş anları arasında deneyimleyebileceğiniz görevler de aynı şekilde karmaşıklıktan ve benzersiz deneyim sunma yönünden çok yoksundu. En azından çoğunlukla böyle hissettim. Pek çok görev, “X sayıda öğe bul” tipi amaçların farklı varyasyonlarını sunuyordu. Oyun ayrıca, kayıp bir yedek asansör kolunun nasıl bulunacağı gibi talimatları vermeyerek sık sık sinir bozucu derecede belirsiz olabiliyor. Bu durumda, daha önce ziyaret ettiğiniz bir makine dairesine filan gitmeniz gitmeniz gerekmiyor; bunun yerine, kontrol etmeyi düşünmeyeceğiniz çok sezgisel olmayan bir alanda tamamen farklı bir yerde eşyaya denk geliyorsunuz.

Yine de Ravenlok oyununda getir-götür tipi angarya işlerinin arasına serpiştirilmiş bazı zekice bulmacalar da var. Beş adet çay bardağı filan toplamak arasında, çevredeki ipuçlarını bulmayı, ipuçlarını ezberlemeyi ve bulduğunuz bilgileri yorumlamayı içeren zorluklarla da karşılaşıyorsunuz ve bu aslında benim oldukça hoşuma gitti, özellikle de Alice’s Adventures in Wonderland yapıtından kelime oyunları ve bilmeceler üzerindeki vurgusuyla oldukça iyi bir şekilde birleştiği için… Oyunun açıkçası temel oynanış ve içerik tarafındaki en ilgi çekici kısmı benim için bulmacalar oldu. Aynı zamanda oyunun dünyası da bence yeterince zengindi.

Ravenlok oyununda yine aynı veya farklı isimdeki karakterimizin keşfettiği dünyanın muhteşem olması da aslında genel deneyimi iyileştirmeye yardımcı oluyor. Gizemli ve canlı bir mantar ormanından tutun da öğleden sonra ışığının bahçelere kadar birbirinden güzel bölümlere yolculuk ediyorsunuz ve hatta bölümleri dolduran paramparça aynalar üzerinde parlama şovlarının yapıldığı manzaralar ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Gösterişli orkestra müziği de oyunun amaçladığı tuhaf tonu yakalamış ve ilginç ama gerçeküstü atmosferi mükemmel bir şekilde karakterize ediyor. Gelin, bunlardan bir tık daha detaylı bir şekilde konuşalım efendim.

Ravenlok

En azından sunum tarafında biraz puan kazanılıyor

Ravenlok, daha önce de birkaç kere söylediğim gibi sunum tarafında güzel bir iş çıkartıyor. Oyun, görsel kategorisinde benzersiz görünüyor ve genel kalitesi de öyle çok düşük sayılmaz. Yani, göze hitap eden bir oyun oynamak istiyorsanız, bu oyun o kategoride herhangi bir sorun çıkartmıyor. Bölümlerin tamamı güzel görünüyor, birbirinden farklı ve ilgi çekici hem dost, hem düşman karakterlerle tanışıyorsunuz ve bölüm sonu canavarları da işin içine ayrıca benzersiz bir görsellik katıyor. Oyundaki sanat tasarımı ve görsel efektler de kesinlikle başarılı. Öyle çok fazla klişe anlar yaşatmadığı için bu yapıtın görselliği bence oldukça güçlü.

Aynı güç, Ravenlok oyununun performans kategorisi için de geçerli. Oyun, gayet stabil bir FPS değerinde çalışıyor ve aksiyonun tavan yaptığı anlarda bile çok nadiren FPS problemi ile karşılaşıyorsunuz. Karşılaştığınız sıkıtılar da öyle çok rahatsız edici olmuyor. Performans haricinde, teknik açıdan da oyun oldukça stabil. Ben, oyun sürem boyunca hiçbir hata ile karşılaşmadım. Oyun oldukça hızlı bir şekilde yüklendi, hatasız bir şekilde oynandı ve teknik kategoride hiçbir sıkıntı yaşatmadan bitti. Güzelce ve dikkatlice cila çekilmiş bir oyun olduğunu hissettirdi bu yapıt. Sadece, oyunun klavye ve fare yerine kontrolcü için daha iyi optimize edilmiş olması beni şaşırttı.

Sesler ve müzikler de Ravenlok oyununda ayrı bir kaliteye sahip. Aslında oyunda seslendirme adına sadece reaksiyon seslerinden başka bir şey bulunmuyor. Bu büyük bir hayal kırıklığı ama en azından müziklerin kalitesi, bu boşluğu kapatmaya yetiyor. Oyunun her bölümünde duyduğunuz müzikler, atmosfere inanılmaz uyumlu bir şekilde sunuluyor ve kendinizi oyunun dünyası içerisinde rahatlıkla kaybedebiliyorsunuz. Yani, bu video oyunu sunum tarafında genel olarak güçlü bir performans gösteriyor. Görsellik şahane, performans oldukça başarılı ve müzikler de dinlemeye değer parçalardan oluşuyor. Sadece, seslendirmelerin olmaması biraz kendisini hissettiriyor.

Ravenlok kesinlikle kötü bir video oyunu değil, ancak oynanış elementlerine bakılacak olursa, sunulan deneyim biraz yetersiz kalıyor. İlgi çekici ve zorlu bir aksiyon deneyimi arayanlar, basit ve sizi zorlamayan savaş anları ve getir-götür seviyesinde görevlerine aşırı bağımlılığı nedeniyle muhtemelen oyundan soğuyacaklardır. Bununla birlikte, genç oyuncular veya unutulmaz ve garip karakterlerle dolu gerçeküstü bir dünyada daha basit bir macera arayanlar için iyi bir zaman ve bu değerlere göz atmaya değer. Yine de bu yapıtı illa satın alacaksanız güzel bir indirim beklemenizi tavsiye ediyorum her platform için.

Ravenlok
Olumlu
Akılda kalıcı ve benzersiz karakterler tanıyoruz.
Güzel görünen, renkli bir atmosfer mevcut.
Şahane müzikler atmosferi zenginleştiriyor.
İlgi çekici bulmacalar karşınıza çıkabiliyor.
Olumsuz
Savaş mekanikleri basit ve tehlike bulundurmuyor.
Görevler basit ve yeterince farklılık bulundurmuyor.
Hikaye basit ve ilgi çekici elementler bulundurmuyor.
Oyun, ne yapılması gerektiğini güzelce belirtemiyor.
Kamera kontrolleri zaman zaman sıkıntı çıkartıyor.
Pek de zeki olmayan yapay zekalar bulunduruyor.
6

Etiketler: