Bilgisayarlar ile alakalı donanımlara/aksesuarlara baktığınız zaman fare altlıkları en gereksiz ürünler arasında görünebilir ama aslında durum hiç de öyle değil. Son birkaç sene içerisinde birçok şirket ve oyuncu, bunun farkına vardı ve birbirinden farklı kalitelerde ve tarzlarda fare altlıkları üretilmeye başlandı. Şimdi ise elimizde PC tarafındaki fareleri ile dikkat çekebilen markalardan birinin fare altlığı var. Razer Gigantus isimli fare altığı ile Razer, oyunculara kaliteli bir malzeme ile farelerini kontrol edebilecekleri geniş bir alan sunmayı planlıyor. Peki, bu ürün tam olarak nasıl bir performans gösteriyor?

Ben faremin günlük kullanımlarında yüksek hassasiyet ayarlarını tercih ediyorum ama konu, özellikle de rekabetçi birinci şahıs nişancı oyunları olduğu zaman hassasiyeti düşük seviyede tutmak en ideal şekildir. Tabii ki bazı oyuncular yüksek hassasiyeti tercih edebilir ama sanıyorum ki video oyunu dünyasının büyük bir kısmı, doğru kullanımın düşük seviyede hassasiyet olduğunu kabul etti. Razer Gigantus da bu konuyu temel alıyor ve düşük hassasiyette size olabildiğince fare kullanımı alanı sunmak için geniş bir ürün sunuluyor. Adından da anlayabileceğiniz üzere bu fare altlığı bayağı bir büyük.

Razer Gigantus, 44.5 cm x 44.5 cm boyutlarına sahip bir fare altığı. Dikişli kenarlara da sahip olan bu ürün, yuvarlanmış bir şekilde, dikdörtgen bir paketin içinde geliyor ve yuvarlanmış olmasına rağmen ürünü paketinden çıkarttıktan hemen sonra düz bir şekilde masanıza koyup, kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bu noktada ürün hiçbir sıkıntı sunmuyor size. Dokulu kauçuk taban bulunduran bu fare altlığı, kendisine has bir kalınlığa ve ağırlığa da sahip. Bunlar sizi rahatsız etmek yerine fare altlığını masanızın üzerinde sabit tutabilmek için kullanılıyor. Bu arada, ürünün kalınlığı da 5mm olarak ölçülüyor.

Razer Gigantus, tüm bu değerleri ve rakamları ile fareniz üzerinde hoş bir kontrol elde etmenizi sağlıyor. Yani, farenizi çok hızlı bir şekilde hareket ettirmeniz gereken heyecan dolu anlarda bile fare altlığı, yerinde sabit bir şekilde kalıyor ve ayağınıza bir bağ olmaktan ziyade her anda size yardımcı oluyor. Günümüzde özellikle de yüksek kaliteli oyuncu veya elektronik spor dalını temel alan fare altlıkları kullanmıyorsanız, bunlar size biraz yeni gelebilir ama bana soracak olursanız, bunun bir standart olması gerekiyor zaten. Bu fare altığının 300 TL ile 700 TL civarından satıldığını göz önünde bulunduracak olursak, daha azını beklemek de olmazdı.

Razer Gigantus

Razer Gigantus, hız ve kontrolü dengede tutuyor

Piyasadaki bazı fare altıkları, farenizi olabildiğince hızlı kullanmanız için bir taban oluşturuyor. Bu tip ürünlerde hızlı hareket edebilseniz bile kontrol sıkıntı çıkartabiliyor. Bazı ürünlerde ise kontrole önem veriliyor, bu yüzden de hızlı hareket edemiyorsunuz. Razer Gigantus, bu noktada karma bir deneyim sunuyor ve hem hıza, hem de kontrole önem veriyor. Bu yüzden, belki piyasadaki bazı diğer fare altlıklarına kıyasla çok hızlı hareket edemiyorsunuz ama en azından hızlı hareket etmeniz gereken anlarda kontrolü elinizde bulunduruyorsunuz. Bu da rekabetçi ve/veya elektronik spor temelli oyunlarda oldukça önemli bir yer tutuyor.

Eğer sadece hız istiyorsanız, bu fare altlığı size hitap etmeyecektir. Eğer sadece kontrol istiyorsanız da bu fare altığı size hitap etmeyecektir. Razer Gigantus, hız ile kontrol arasında denge arayan oyunculara hitap ediyor. Bu denge sayesinde ortalama bir hızda hareket edip, düşük hassasiyet ayarlarında tam istediğiniz yerde farenizi durdurup, üzerine bir de ufak hareketleri sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu noktada sunulan tek olumsuz nokta, fare altlığının üzerindeki logo olacaktır. Bu logo, tabandan biraz yüksekte ve bu yüzden de eğer olurda fareniz ile üstünden geçerseniz, sıkıntı çıkartıyor.

Razer Gigantus üzerindeki logo, sağ-alt köşede yer alıyor ve aslında onun üzerinden geçme ihtimaliniz de biraz düşük ama yine de sıfır değil. Logo haricinde de pek bir tasarım sıkıntısı bulundurmuyor bu ürün. Yani, daha önce bahsetmiş olduğum dikişler oldukça kaliteli ve öyle kendisini çok ortaya koyan bir oyuncu ürünü de değil kendisi. Yani, her yerinden ışıklar saçan, fantastik tasarımlara sahip olan ürünler yerine sadeliğin içinde şıklık arıyorsanız, aradığınız tasarımı bu ürün bulunduruyor bence. Tasarım haricinde tabii ki performans hakkında da özetleyebileceğimiz bazı noktalar mevcut.

Razer Gigantus, inceleme yazım boyunca da söylemiş olduğum gibi gayet ideal bir performans sunuyor ve bu performansı sadece dümdüz masalarda değil, kısmen yetersiz görünebilecek alanlarda da sunulabiliyor. Tabii ki her uygunsuz ortamda bu ürünü kullanmak mümkün değil; daha çok ortalama altı diyebileceğimiz alanlara kadar işe yarayabiliyor. Belki problem olarak görebileceğiniz son şey, ürünün herhangi bir boyut opsiyonu sunmuyor olmasıdır ama bu problem de daha sonra piyasaya sürülen, bir devam ürününde, Razer Gigantus V2 ile çözülüyor ama inceleme yazımız tabii ki onunla alakalı değil.

Razer Gigantus

Ufak tefek problemler haricinde hiçbir sıkıntı yok

Razer Gigantus, tek bir boyutta, herhangi bir opsiyon verilmeden sunuluyor. Eğer bu durum hoşunuza gitmiyorsa, Razer Gigantus V2 ile o sıkıntılar düzeltilebiliyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, ikinci üründe dört farklı boyut opsiyonu mevcut ve bunlardan 2-3 tanesi ilk üründen daha küçük. Son boyut ise daha büyük. Ayrıca ikinci üründe tasarımı özelleştirebilmek de mümkün ve daha önce bahsetmiş olduğum logo temelli problem de düzeltilmiş gibi duruyor. Tabii ki arada düşük ve yüksek fiyat farkları da mevcut. Ayrıca ikinci ürün, 1mm kadar daha ince. Bu da bazı oyuncular için bir olumlu nokta olarak görünebilir.

İnceleme yazımı ve bu ürünü özetlemek gerekirse Razer Gigantus, daha önce de söylediğim gibi kontrol ve hız arasında mükemmele yakın bir denge kuruyor. Tamamen hıza odaklanan veya sadece kontrole önem veren bir ürün aramıyorsanız, onların tam arasındaki bir dengeyi yakalamak istiyorsanız, bu ürün gayet ideal gibi duruyor. Yalnız, hız veya kontrole aşırı bir önem arıyorsanız, bu ürün size ne yazık ki hitap etmeyecektir. Bu noktada biraz daha farklı ürünlere göz atmanızı öneriyoruz. Piyasada özellikle hıza çok daha fazla önem verebilen ama kontrol tarafından kayıp veren bolca ürün yer alıyor.

Razer Gigantus aynı zamanda güzel bir performans sergiliyor ve dikişli kenarları sayesinde uzun bir süre bu performansı sunmaya devam edebileceğini de gösteriyor. Bu noktada bulabileceğiniz tek dezavantaj, logonun altlık üzerinde yükseltilmiş olması ve farenizle oraya gittiğiniz zaman kontrolü olumsuz bir şekilde etkiliyor olmasıdır. Bu küçük bir logo ve altlığı hareket ettirerek yerini de değiştirebilirsiniz. Ben şahsen kendisini sağ-üst köşeye çektim ki bu, fare altlığımın açık ara en az ziyaret edilen alan. Bu yüzden oyun içinde gerçek bir sorun yaşamadım, ama yine de dikkat edilmesi gereken bir nokta.

Razer Gigantus isimli bu fare altlığına genel anlamda baktığımız zaman, kendisinin harika bir ürün olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Razer, hız ve kontrol arasında bir uzlaşma bulmak için yola çıkmış gibi görünüyor ve bence bu konuda harika bir iş çıkartılmış. Kontrol ve hız arasında ideal bir noktanın tutturulmuş olması, tasarım tarafında atılan adımlar veya bu ürünün boyutu ilginizi çektiyse, öncelikle Razer Gigantus V2 ürününe bir göz atmanızı, ondan sonra eğer dilerseniz bu ürüne geçiş yapmanızı öneriyorum. Yani, yenisi varken, direkt olarak eskisine yönelmek bence olmaz efendim.

Razer Gigantus
Razer Gigantus
Olumlu
Hız ile kontrol arasında mükemmel bir denge tutturuluyor.
Kaliteli materyaller ile hoş bir tasarım ve performans sunuluyor.
Adı gibi dev gibi bir fare altlığı.
Olumsuz
Denge yüzünden hız da, kontrol da ön plana çıkamıyor.
Oyunculara pek bir opsiyon sunulmuyor; ürün tek tip.
Logo yükseltilmiş olduğu için rahatsız edici olabiliyor.
8

Etiketler: