Kulak içi kulaklıklar senelerdir popülerliğini arttırarak yoluna devam ediyor. Bu noktada açıkçası Apple tarafının çok iyi bir iş çıkarttığını söyleyebilirim; bir Android kullanıcısı olarak ben bile Apple AirPods Pro kullanıyorum senelerdir ve kendisinden çok memnunum. Seneler boyunca bu başarılı ürün için bolca farklı alanda rakip de çıktı ve bunlardan bir tanesi de aslında genellikle oyun ve oyunculara hitap etmesi ile tanıdığımız Razer cephesinden geliyor. Aslında bu kulak içi kulaklık biraz eski sayılır; kendisi 3 Aralık 2020 tarihinde piyasaya sürüldü ama ben kendisini daha yeni deneme imkanı buldum. Bakalım, Apple AirPods Pro haricinde bir ürüne geçebilecek miyim?
Her şeyden önce Razer Hammerhead True Wireless Pro ürünün reklam edilen özelliklerine biraz değinmek istiyorum. Bu kulak içi kulaklık, THX tarafından sertifikalanan bir bir ses kalitesine sahip olduğunu ve en saf dinleme deneyimini sunduğunu belirtiyor. Razer tabii ki genellikle oyun ve oyuncu ürünleri ile tanındığı için bu cihaz ile güzel bir deneyimi de vaat ediliyor ama reklamlarda bile 60ms gibi bir ses gecikme değerinden bahsediliyor; rekabetçi oyunları geçtim, normal oyunlarda bile bu oldukça fark edilebilir bir gecikme olacaktır. Zaten bağlantı da Bluetooth ile sağlandığı için şahsen ben çok düşük bir gecikme değeri beklemediğimi söylemek istiyorum.
Razer Hammerhead True Wireless Pro, tabii ki sadece video oyunları için değil; müzik ve video dinlemek gibi kategoriler biraz daha ön plana çıkıyor ve burada da sesler, aktif ses engelleme teknolojisi ile destekleniyor. 10mm sürücüsü ile gelen kulak içi kulaklığımız, içerisinde bir yakınlık sensörü de bulunduruyor ki bu sayede kulaklığı çıkarttığımız zaman dinlediğimiz müzik filan otomatik olarak duruyor. Bunun haricinde, kulaklığın üzerinde birkaç farklı mikrofon bulunuyor; bunlar hem sizin sesiniz için, hem de aktif ses engelleme teknolojisi için kullanılıyor. Mesela, dışarıdaki sesi engellemek yerine, mikrofon aracılığı ile içeri alabilmeniz de mümkün.
Tabii ki tüm bu özelliklere yabancı olabilmek pek mümkün değil. Saymış olduğum özelliklerin tamamı günümüzde Razer Hammerhead True Wireless Pro haricindeki benzer birçok üründe de mevcut. İşlerin biraz farklılaşabileceği kısım vaat edilen kullanım süresi. Razer tarafının dediğine göre tek bir tam şarj ile bu ürünü 4 saat boyunca aktif olarak kullanabiliyorsunuz. Şarj kutusu ile birlikte bu süreyi 20 saate kadar çıkartabiliyorsunuz ama bunlar tabii ki aktif ses engelleme teknolojisinin filan kapalı olduğunu var sayıyorum. Ayrıca, 15 dakikalık şarj da 3 saatlik bir dinleme süresi sunabiliyor. Şimdi, ürünün reklam noktaları bittiğine göre incelememiz başlasın.
Razer Hammerhead True Wireless Pro, tasarım tarafında çok da ön plana çıkamıyor
Her şeyden önce Razer Hammerhead True Wireless Pro ürünün ailesine bir değinmek istiyorum. Bu ailede iki kulak içi kulaklık mevcut. Diğer ürün de “Pro” olmayan versiyonu. Bu iki versiyon arasındaki en önemli farklar, “Pro” versiyonunun ses kalitesinin THX ile sertifikalanmış olması ama “Pro” olmayan versiyonunun da ekstra 12.5 saat daha şarj süresi sunması. Tabii ki daha kaliteli olan sürümde aktif ses engelleme teknolojisini destekleyen iki mikrofon daha bulunuyor ama ben kendisini çok da önemli görmüyorum; özellikle şarj süresi ve ses kalitesi ile aynı cümle içerisinde kullandığımız zaman. Şimdi, eğer seçiminiz “Pro” versiyonu olan bu sürüm ise detaylara inelim.
Razer Hammerhead True Wireless Pro, tasarım tarafına gayet standart bir şekilde yaklaşıyor. Ürün, mat bir siyah renkte sunuluyor ve yeşil renkte ufak bir Razer logosu da görüyoruz. Aslında, “Pro” olmayan sürümde bu logo için RGB desteği de sunuluyor ama benim incelemiş olduğum bu sürümde, o destek mevcut değil; logo sadece yeşil olarak kalıyor. Dış tasarımında kusur bulundurmayan bu ürün, kulağınızın içinde de ortalama üstü bir konfor sağlıyor. Silikon uçlar, kulağınıza hoş bir şekilde oturabiliyor ki eğer oturmazsa, paketin içerisinde iki farklı boyutta uç bulunuyor. Onlardan biri muhtemelen daha iyi bir konfor sağlayacaktır.
Yalnız, Razer Hammerhead True Wireless Pro ne yazık ki tam bir konfor sunamıyor. Özellikle de Apple AirPods Pro ile karşılaştırıldığı zaman silikon uçlar biraz kaba hissettiriyor kulağınızda ve tam oturdukları halde sanki oturmuyormuş gibi görünüyorlar. Bu kulak içi kulaklıkların üzerindeki kontroller de fena sayılmaz. Cihaza dokunarak bazı temel kontrolleri sağlamak mümkün. Mesela, tek bir kere dokunmak, telefon çağrılarını kabul edip, kapatabiliyor. Basılı tutmak aktif ses engelleme teknolojisinin modunu değiştirebiliyor veya kapatabiliyor. Bildiğiniz, standart kontroller yani. Sadece, ses yükseltme/alçaltma kontrolleri yokluğunu hissettiriyor.
Razer Hammerhead True Wireless Pro cihazının saklama kabına gelecek olursak, kendisi gayet küçük ve plastik bir yapıya sahip. Ayrıca bu kabın üzerinde şarj durumunu gösteren tek bir LED ışık mevcut. Kulak içi kulakların kendisi gayet kaliteli hissettirse bile aynı şeyi ne yazık ki kap için söylemeyeceğim. Özellikle de Apple AirPods Pro ile karşılaştırdığım zaman şarj ve saklama kabı benim elimde çok ucuz duruyor. Ayrıca, kulak içi kulakların kendisi de içlerinde denge parçalarına sahip olmadığı için çok yüksek tempolu aktivitelerde kendilerini kulağınızdan kaybedebilirsiniz. Yine de bu biraz ekstrem bir durum olur; spor için kullanımı bence gayet ideal.
Konuşulması gereken en önemli kısım kesinlikle ses kalitesi gibi duruyor
Tasarım tarafında benim istediğim noktaya tam olarak ulaşamayan Razer Hammerhead True Wireless Pro, aslında önem vermesi gereken en büyük nokta olan ses kategorisinde en azından kendisini belli etmeyi başarıyor. Ben bu yazımda genellikle Apple AirPods Pro örneğini verdim ama günlük yaşantımda aslında ondan çok Sennheiser HD 599 kullanıyorum. Bunu da göz önünde bulundurarak şunu söyleyebilirim ki incelediğim bu ürün, şaşırtıcı bir şekilde doğal bir ses profili sunuyor. Çok ağır ve düşük frekanslı bas konusunda biraz sıkıntısı bulunsa bile bu ürün, özellikle müziklerdeki vokaller ve enstrümanlar konusunda çok başarılı bir iş sergiliyor.
Sennheiser HD 599, genellikle müzik dinlemek ve bestelemek için kullandığım bir üründü ve kendisi analog bir kulaklık. Ayrıca arkası da açık. Bu yüzden kulak içi kulaklıklara ve diğer arkası kapalı kulaklıklara göre çok daha geniş bir açıdan ses alıyorsunuz ama yine de Razer Hammerhead True Wireless Pro, doğal ses kalitesi ile güzel bir alternatif oldu benim için. Ayrıca bu kulaklık, Razer cephesinin resmi mobil uygulaması ile de özelleştirilebiliyor. Bu noktada hoş sayılabilecek bir EQ özelleştirme ekranı ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Eğer bu ayarlarla manüel olarak uğraşmak istemezseniz, daha doğal bir ses ayarı için THX EQ seçeneğini tercih etmenizi öneriyorum.
Razer Hammerhead True Wireless Pro, THX sertifikasını ses kategorisinde muhteşem bir şekilde gösteriyor. Her şeyden önce cihazın frekans yanıtı neredeyse kusursuz. Eğer kutunun içinde sunulan silikon uçlardan kulağınıza tam oturan bir parça bulabilirseniz, bu başarılı frekans yanıtı değeri sayesinde her şekilde en doğru ve aynı sesi alabilmeniz mümkün. Ayrıca; bas, tiz ve mid değerleri de şahane kalitede. Bu üç kategoride de frekanslar oldukça düz ve bu sayede dinlediğiniz bir parçadaki her sesi olması gerektiği gibi duyabiliyorsunuz. Yine de daha önce bahsetmiş olduğum gibi cihaz, düşük frekanslı bas seslerde bir tık zorluk çekiyor. Yine de bas kalitesi çok bozulmuyor.
Tahmin edebileceğiniz üzere Razer Hammerhead True Wireless Pro cihazının en kötü yanı, bir kulak içi kulaklık olduğu için pasif ve sanal ses alanının inanılmaz dar olması. Özellikle de Sennheiser HD 599 gibi arkası açık olduğu için çok geniş ve doğal bir ses alanı sunan bir kulaklığı günlük bir şekilde kullandıktan sonra hem kulak içi kulaklıklar, hem de arkası kapalı kulaklıklar çok yetersiz gelmeye başladı bana. Aslında bu kulak içi kulaklık, sanal ses alanını/sahnesini açabilmek için THX Surround Sound desteği veriyor ama bu da çok yapay ve kötü bir ses kalitesi sunuyor. O yüzden, bu özelliği kullanmamak bence en iyi sonucu veriyor.
Razer Hammerhead True Wireless Pro, dışarıdan gelen sesi iptal etmeyi unutuyor sanki
Razer Hammerhead True Wireless Pro cihazının başarısız sayılabilecek bir diğer yönü, ne yazık ki dışarıdan gelen sesleri engellemesi. Aktif ses engelleme teknolojisi kapalıyken zaten pek bir şey engelleyemiyorsunuz ama bunu açtığınız zaman da durum pek değişmiyor. Bu teknoloji, dışarıdaki ambiyans sesinden ziyade insan konuşmalarını engellemek için tasarlanmış gibi hissettiriyor. Mesela, araba kullanırken veya otobüste seyahat ederken filan bu teknolojiyi açacak olursanız, ne yazık ki araç seslerini engelleyemeyeceksiniz. Bu teknoloji bas ve mid seslerden ziyade tizlere odaklanıyor. Sizin kulaklığınızdan dışarı kaçan sesler de çok zayıf bir tiz diyebilirim.
Razer Hammerhead True Wireless Pro, 2020 model bir ürün ve okuduğum yorumlara göre 2021 senesinin modelinde aktif ses engelleme teknolojisi çok daha gelişmiş durumda. Eğer buna önem veriyorsanız, bir sonraki modele bir göz atmak isteyebilirsiniz. Dışarı kaçan seslerde iki model arasında çok ciddi bir fark yok. Yine bu modele odaklanacak olursak, karşımıza çıkan iyi noktalardan bir tanesi kesinlikle mikrofon. Bu mikrofonda kesinlikle çok şahane bir şey yok ama iş gören seviyede; sesiniz gayet doğal ve anlaşılır bir şekilde karşı tarafa ulaşabiliyor. Yalnız, mikrofonun gürültü engelleme özelliklerinin çok başarılı olmadığını da söylemek istiyorum.
Razer Hammerhead True Wireless Pro, şarj tarafında daha önceden verilen sözlerini tutuyor. Cihaz gerçekten de Razer şirketinin söylediği 4-5 saatlik kullanım süresini verebiliyor. Şarj kabı ile bu süreyi 20 saate çıkartabiliyorsunuz. Tabii ki bu saatler, cihazı kullanım şeklinize göre farklılık gösterecektir. Özellikle de aktif ses engelleme teknolojisi, bu süreleri oldukça kısaltabiliyor. Ayrıca, markanın resmi uygulamasından da kalan şarjınızı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Android ve iOS için indirilebilecek bu uygulamada hem kontrolleri özelleştirebiliyorsunuz, hem EQ ile oynayabiliyorsunuz, hem de THX Surround Sound özelliğini açabiliyorsunuz.
Bağlantı tarafında Razer Hammerhead True Wireless Pro, sadece Bluetooth ile çevredeki ürünlere bağlanabiliyor ve bu noktada da Bluetooth 5.1 kullanılıyor. Ne yazık ki ürün, birden fazla cihaza aynı anda bağlantı sağlayamıyor. Yani, Android cihazınızda video izledikten sonra onu kapatıp, Nintendo Switch üzerindeki oyuna geçiş sağlayamıyorsunuz. Cihaz değiştirmek için bağlantıyı tekrar kurmanız gerekiyor. Arada duvar filan olmadığını varsayacak olursak, 45-50 metreye kadar da bağlantı tutulabiliyor. Yani, kulaklıklarla aslında cihazınızdan biraz uzaklaşabiliyorsunuz ve çok da bir kalite veya gecikme kaybı yaşamıyorsunuz efendim.
Düşük gecikme değerlerine oyun modunda bile ulaşabilmek pek mümkün değil
Razer Hammerhead True Wireless Pro, ne yazık ki gecikme cephesine biraz zayıf bir performans sergiliyor. Cihaz, Windows 10 temelli bilgisayarımda 0.3 saniye (300ms) civarında bir gecikmeye sahipti. Apple iPhone 6S Plus, 0.1 saniye (100ms) ve Samsung Galaxy A72 da benzer bir performans gösterdi. Cihazda bir oyun modu var ve bunu açtığınız zaman özellikle PC üzerinde gecikme bayağı bir düşüyor ama yine de yeterli değil bence. Bu gecikme değeri tabii ki sizin bağlantı gücünüze, kullandığınız cihazlara ve uygulamalara göre değişebilir; benim aldığım performansın aynısını almanız çok mümkün değil ama ben pek memnun kalmadım.
Bluetooth ile bağlantı sağlandığında zaten düşük gecikme değerlerine ulaşabilmek pek mümkün değil. Bunun yerine ayrı bir aparat ile 2.4 GHz veya 5 GHz tipinde bir bağlantı sağlanabilseydi, anca o zaman 10ms gibi daha düşük değerleri görebilirdik. Bu gecikmeler, müzik dinleme deneyiminizi bozmayacaktır ama oyun oynamak ve video izlemek, özellikle PC üzerinde pek mümkün değildi. Oyun oynamak demişken, daha önce bilinçli olarak Nintendo Switch üzerinden bir örnek gösterdim çünkü bu cihazı onun haricindeki herhangi bir konsola bağlamak mümkün değil. PlayStation ve Xbox ailesindeki konsollar Bluetooth bağlantı ile ses cihazı kabul etmiyor.
Razer Hammerhead True Wireless Pro ile sunulan Bluetooth haricindeki tek bağlantı, USB-C ile saklama/şarj kabında yer alıyor. Bu da tabii ki cihazı şarj etmek için. Bunların haricinde de diyebilecek pek bir şeyim kalmadı. Apple AirPods Pro ve Sennheiser HD 599, benim günlük olarak kullandığım kulaklıklar ve bugün incelediğim bu cihaz da aslında bunların arasında belli bir yere pek geçemiyor. Yani, Sennheiser HD 599 zaten farklı bir kategoride olduğu için ondan çok bahsetmeyeceğim ama Apple AirPods Pro da ne yazık ki bu cihazdan daha konforlu ve daha doğal bir ses kalitesi sunuyor ki burada ikinci değil, ilk nesil kulaklıklardan bahsediyorum.
Razer Hammerhead True Wireless Pro yine de ses kalitesine önem veriyorsanız ve halihazırda Apple AirPods Pro gibi bir kulak içi kulaklığa sahip değilseniz, rahatlıkla kullanabileceğiniz bir ürün. Ayrıca bu cihaz ile EQ ayarının sunulması ayrı bir avantaj. Sadece müzik dinlemek için değil, spor yaparken de tercih edebileceğiniz bir ürün bu ama konu Razer olduğunda belki aklınıza spordan ve müzik dinlemeden önce oyun oynamak gelebilir. Bu noktada da açıkçası ben elde ettiğim deneyimden, gecikme değerleri yüzünden pek memnun kalmadım. Bu cihaz daha çok doğal ses kalitesine önem veren, müzik dinlemek isteyen kişiler için uygun gibi duruyor.