Bugüne kadar Razer markasından çok fare kullandım. Hatta bunlardan Razer Basilisk X HyperSpeed ve Razer Viper Ultimate de internet sitemizde inceleme olarak mevcut. Şimdi de bu farelerin arasına bir yenisi katılıyor ve kendisi de Razer Viper 8KHz. Ürünün arkasındaki dev marka, bu fareyi çok yönlü ve oldukça hafif bir oyuncu faresi olarak sunuyor ki şirketin ne kadar haklı olduğunu da fareyi elinize aldığınız andan itibaren hissedebiliyorsunuz. Aynı seriden olduğu için dışarıdan baktığınız zaman bu fare, Razer Viper serisindeki diğer farelere çok benziyor ama daha kalın kablosu ve daha kaygan yapısı ile de hemen dikkat çekebiliyor.

Razer Viper 8KHz, aynı zamanda oldukça geniş CPI değerleri ve neredeyse yok denecek kadar az olan gecikme değeri ile de rahatlıkla göz dolduruyor. Yalnız, bu fareyi, Razer Viper serisindeki diğer farelerden farklı kılan asıl şey, adındaki gibi 8000 Hz olarak çalışması. Bu fare, bilgisayarınıza 8000 Hz değerinde veri gönderiyor ve bu sayede çok daha kaygan/akışkan bir şekilde kullanabiliyorsunuz ürünü. Ayrıca, gecikme değerinin çok az olması da bu durum ile alakalı. Bu özellik sayesinde bahsi geçen bu oyuncu faresi, kendisini elektronik spor dünyası için bile hazır bir hale getiriyor ve profesyonel oyunculara da hitap ediyor.

Razer Viper 8KHz, kağıt üzerinde bu şekilde görünüyor ve tüm bunlardan inceleme yazımızın devamında da detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Yalnız, teknik konulara gelmeden önce tasarıma parmak basmamız gerekiyor. Daha önce de söylediğim gibi bu fare, tasarım olarak Razer Viper serisindeki ürünler ile aynı. Bu oyuncu faresinin de kenarlarında butonlar var ve arkasında da RGB ile ışıklandırılan bir logo mevcut. Kablosu ise normalden biraz daha kalın. Bu tasarımın dışı plastik bir gövde ile kaplı ve ürünü elinize aldığınız zaman bu plastik yapı, kesinlikle dayanıksızlık hissi vermiyor, ürün gayet sağlam hissettiriyor.

Razer Viper 8KHz, tasarım tarafında sadece portatif bir yapıya sahip olmadığı için eksik görülebilir. Yani, cihazın kablosunu sıkıştırabileceğiniz bir alan yok ne yazık ki. Ayrıca, üründe bal peteği tasarımı olmamasına rağmen oldukça hafif, sadece 70 gram civarında bir ağırlığa sahip. Bu da kesinlikle güzel bir şey hafif oyuncu faresi isteyen oyuncular için. Ürün ayrıca kullanması da çok konforlu hissettiriyor. Cihaz gerçekten çok yönlü bir tasarıma sahip; yan butonları, dokulandırılmış tutuş alanları ve kısmen kısa gövdesi ile kontrolü çok rahat geliyor. Ayrıca, her el büyüklüğünde de bu cihazı rahatlıkla tutabiliyorsunuz.

Razer Viper 8KHz

Razer Viper 8KHz, tüm gücünü etkileyici bir şekilde gösteriyor

Razer Viper 8KHz, tamamen kablolu bir oyuncu faresi olarak sunuluyor. Bu yüzden Bluetooth veya alıcı-verici ile bu fareyi kablosuz bir şekilde kullanamıyorsunuz. Zaten böylesine yüksek değerlere de Bluetooth ile ulaşabilmek pek mümkün olmayabilir. Ürünün kablosu, kendi serisindeki diğer fareler gibi Razer Speedflex ama ne yazık ki kablo, kalıcı olarak şekil değiştirebiliyor. Yani, paketlemeden filan kablolar bükülebiliyor ve bu da sürükleme hareketinizi biraz engelleyebiliyor; cihaza ağırlık katılmış gibi hissettirebiliyor. Ben açıkçası sırf bu yüzden çok uzun zamandır kablosuz oyuncu fareleri kullanıyordum. Beni bayağı rahatsız etti.

Razer Viper 8KHz, kablosu ile biraz sıkıntı yaratsa bile fare ayakları, standart modele göre iyileştirilmiş olduğu için çok rahat bir kaydırma deneyimi sunuyor. Sadece fare altlıklarında değil, masanın üzerinde bile farenin gücünü hissedebiliyorsunuz. Farenin üzerindeki butonlar ise hem optik, hem de mekanik olarak sunuluyor. Cihazda toplamda 8 adet buton var ve bunların dört tanesi kenarlarda. Ayrıca bunlara toplamda HyperShift sayesinde 18 adet programlanabilir tuş ekleyebiliyorsunuz ve farklı profiller de kaydedip, onları hızlı bir şekilde değiştirebiliyorsunuz. CPI değerini hızlıca değiştirmek için de bir buton bulunuyor.

Razer Viper 8KHz, zengin butonları ile kesinlikle memnun ederken, 2.1 ms gibi bir gecikme süresi ile daha da güzel bir noktaya erişiyor. Bu gecikme değeri, fareyi 8000 Hz modunda kullanırken bile hiçbir şekilde değişiklik göstermiyor. Bu sayede en stabil şekilde kullanabiliyorsunuz ürünü. Böyle kusursuz bir performans sayesinde oyuncu faremiz, her türlü video oyunu için rekabetçi seviyede bile uygun hale geliyor. CPI tarafında ise minimum değer 100, maksimum değer ise 20 bin olabiliyor. 50 CPI aralığında da değişim yapabiliyorsunuz. Burada da kesinlikle kusursuz bir performans sunuluyor bence.

Razer Viper 8KHz tarafından verilen bu performansa hiç şaşırmamak gerekiyor; kendisinde Focus+ Optical (LED) tip bir sensor teknolojisi kullanılıyor ve 125 Hz, 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz, 4000 Hz veya 8000 Hz değerlerinde çalıştırabiliyorsunuz kendisini. Bu değer yükseldikçe, fare tarafından sunulan gecikme değeri ve kayganlık hissi de iyileşiyor. Bu arada, farenin tekerleği de 24 parçalı ve gayet standart bir yapıya sahip. Kendisi sadece biraz sert hissettiriyor. Benim için en iyi noktalardan bir tanesi ise bu fare ile yapılan tıklamaların inanılmaz sessiz olması. Yani, çok sessiz bir ortamda bile rahatsız etmez bu tıklamalar.

Razer Viper 8KHz

Rakibi olmayan bir oyuncu faresi var karşımızda

Razer Viper 8KHz, tüm gücünü Razer Synapse 3 isimli yazılım ile birlikte sunabiliyor. İnceleme yazım boyunca bahsetmiş olduğum özelliklerin neredeyse tamamını kullanabilmeniz için ve özelleştirebilmeniz için bu yazılıma ihtiyacınız var ama yazılımın kendisi kötü değil, hatta gayet kaliteli. Bu yüzden de çok problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Tek problem, Razer Synapse 3 yazılımının Apple cihazlarında desteklenmiyor olması. Bu yüzden de eğer bu fareyi herhangi bir Apple cihazında kullanacaksanız, kullanmamanızı öneririm. Kullanacak olursanız, farenin sadece varsayılan ayarları ile ürün deneyimini yaşayabilirsiniz.

Durumu özetlemek gerekirse Razer Viper 8KHz, video oyunları için inanılmaz kaliteli bir oyuncu faresi. Bu cihazı aslında tüm oyunlarda başarılı bir şekilde kullanabilirsiniz ama özellikle belirtmek isterse, FPS ve MMO tarzı oyunlarda çok iş görecektir. FPS tarafındaki avantajı, tabii ki 8000 Hz olarak çalışıyor olması, çok kaliteli bir şekilde kullanılması ve 2.1 ms gibi bir gecikme değerine sahip olması. Bu rakamlar ve kalite ise her türlü FPS oyununda rekabetçi bir seviyede mücadele verebilirsiniz. Bolca programlanabilir butonu olması sayesinde de bu ürün, MMO tipi video oyunları için de gayet ideal hissettiriyor.

FPS ve MMO haricindeki video oyunları için de hafif bir oyuncu faresi arıyorsanız, Razer Viper 8KHz ürününe bir şans verebilirsiniz. Daha önce de söylemiş olduğum gibi bu üründe bal peteği tasarımı mevcut değil ama ona rağmen 70 gram gibi hafif bir yapı sunuluyor. İnceleme yazımda bahsetmiş olduğum her şey, tüm oyun deneyimlerinizi olumlu bir şekilde etkileyecektir. Sadece cihazın pek portatif olmaması ve kablosunun da sürtünmeyi olumsuz bir şekilde etkilemesi can sıkabilir ama bu tip sorunlara zaten kablolu olan farelerin büyük bir kısmında karşılaşacaksınız. Almışken belki de performans olarak en iyi farelerden birini almak isteyebilirsiniz.

Razer Viper 8KHz, kendi serisindeki kesinlikle en iyi oyuncu faresi. Razer Viper Ultimate, sadece kablosuz yapısı ile bir albeni bulundurabilir bu fareye karşı. Razer Viper Mini ise portatifliği ile belki ilginizi çekebilir ama konu performans olduğu zaman incelemiş olduğum bu cihaz, her zaman galip gelir. Farklı bir seriden, mesela Razer DeathAdder V2 ve farklı bir markadan, mesela Logitech G502 HERO da bence bu fareden iyi değil. Özellikle de performans açısından. Bu yüzden, kendinize çok yüksek performanslı, kullanımı rahat ve kaliteli olan bir oyuncu faresi arıyorsanız, onu bulduğunuzu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Razer Viper 8KHz
Razer Viper 8KHz
Olumlu
8000 Hz gibi bir yoklama oranında çalışıyor olması.
Gecikme değerinin sadece 2.1 ms olması.
Oldukça hafif, kaliteli ve sağlam hissettirmesi.
FPS ve MMO gibi sayısız oyun türüne tam uyum sağlaması.
Olumsuz
Kablo pek de esnek değil ve sürtünmeyi de olumsuz etkiliyor.
Gerekli yazılımın macOS için desteklenmiyor olması.
9

Etiketler: