Uzun süredir PC için çıkacak mı, çıkmayacak mı tartışmalarına sahne olan Red Dead Redemption 2, PC için duyurulmasından kısa bir süre sonra bu platform için çıkışını gerçekleştirdi. Bu çok özel video oyununun PlayStation 4 Pro sürümüne ait inceleme yazısını, internet sitemizin içerisinde bulabilirsiniz. Bizler ise yakın zamanda çıkışını gerçekleştiren bu yapımın PC sürümünü neden satın almalıyoz sorusunu yanıtlamak istiyoruz. Eğer sizler de hazırsanız, bu yapımın PC sürümünü araştırmaya ve aradaki farklılıkları bulmaya başlayalım.
Red Dead Redemption 2, uzun yıllar bekletmeden PC kullanıcılarının karşısına çıktı
Oyun konsollarına özel olan bir yapım, PC için çıkışını gerçekleştirdiğinde, haliyle mevcut sürümlerin arasında bazı farklılıklar olması beklenir. Bu farklılıkların başında oyunun grafikleri, sunduğu performans ve kontrol özellikleri gelir. Bazı, konsollara özel olan oyunlardaysa, PC sürümüne geçişte ek içerikler bulunur. Bu ek içerikler, mevcut oyuna gelen güncellemeler ve ek paketler şeklinde sunulabilir.
Bir diğer deyişle, platformlar arasında çıkış süresi farklılıkları, o süreç içerisindeki gelişmeleri de sonradan çıkan sürümün beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte Red Dead Redemption 2 oyununun konsol sürümleriyle PC sürümünün çıkışı arasında öyle uzun bir sürenin geçtiğini söyleyemeyiz. Bu süre içerisinde Red Dead Redemption 2 oyununun yapısı gereği bir eklenti paketi çıkmamıştı.
Yalnız, bahsettiğim oyunun çevrim içi oyun modu olan Red Dead Online, beta sürecini oyunun çıkışının ardından tamamlamıştı. Haliyle bu oyunun PC sürümüne geçilirken, Red Dead Online Beta diye bir başlık görmedik. Tamamlanmış, yeni içerikleriyle detaylandırılmış bir Red Dead Online var karşımızda fakat bu alanla ilgili farklılıkları diğer bir yazıda ele almak istiyorum. Tekli oyunculu kısmı temel aldığımızdaysa, yine ufak tefek hatalarından arındırılmış bir yapı karşımıza çıkıyor.
Ayrıca, bahsettiğimiz yapımın konsol sürümünde olmayan bazı eklentilerin PC sürümünde bulunduğunu görüyoruz. Bunlara örnek olarak çeşitli silahları, atları ve aksesuarları söyleyebiliriz. Red Dead Online oyununda bulunan fakat oyunun tekli oyunculu kısmında yer almayan bazı silahlar, at türleri ve aksesuarlar, oyunun PC sürümündeki hikaye modunda bulunuyorlar. Öte yandan, bu yapımda ilk kez görülecek olan bazı eşyaları da yine PC sürümünde görebiliyoruz.
Oldukça detaylı bir grafik ayarı ekranıyla karşı karşıya geliyoruz
Rockstar Games tarafının bu aksiyon oyununun PC sürümündeki ayarlar kısmına girdiğimizde, bir hayli fazla seçenekle karşılaştığımı belirtmek isterim. Burada Display kısmında oyunda gördüklerimizle ilgili, aynı oyunun konsol sürümlerinde de olan ayarları gerçekleştirme imkanına sahip oluyoruz. Bununla birlikte asıl detaylar, seçenekler bölümündeki grafikler sekmesine tıkladığımızda karşımıza çıkıyor.
Red Dead Redemption 2 oyununun PC sürümündeki grafik ayarlarını, uzun bir liste olarak düşünebilirsiniz. Bu ayarların en üst kısmında; çözünürlük, FPS oranı, VSync, Triple Buffering gibi detaylar video başlığı altında yer alıyor. Onun hemen altından başlayan listedeyse ana başlıktaki gibi grafik ayarlarını kişiselleştirebiliyoruz. Bunlar için oyunun temel grafik ayarları da diyebiliriz. Bahsettiğim bu seçenekler arasında; doku, ışıklandırma, su, yansıma, parça, gölge, uzak gölge, global aydınlatma, yansıma ve hacimsel grafik kalitelerinin özelleştirilmesine dair ayarları yer alıyor.
Ayrıca aynı kısımda, TAA, FXAA, MSAA gibi ayarların yapılabildiğini de yeri gelmişken belirteyim. Bir de detaylı ayarlar var ki bu kısım en başta kapalı tutuluyor. Tabii ki dileyen oyuncular bu kısmı aktifleştirerek, Red Dead Redemption 2 oyununun detaylı grafik ayarlarına da erişim sağlayabilirler. En son bahsettiğim detaylı grafik ayarları kısmının ayrı bir derya olduğunu belirtmem gerekir.
Bu kısımda oldukça ender bulunan grafik detaylarıyla ilgili değişiklikler yapabiliyoruz. Bunlar arasında, su fiziğinin kalite ayarlarından, çimenlerin gölge kalitesine kadar oldukça hassas bir seçenek havuzu yer almakta. Her oyuncu, bilgisayarının gücüne göre farklı ayarları deneyerek daha kaliteli görüntüleri elde edebilir. Aynı zamanda, akıcı bir oynanış adına grafik detaylarını zorlamadan, oyunun FPS değerlerini hızlandıran seçeneklere de yönelebilmek oyuncuların elinde olacaktır.
Bu video oyunu serisini ilk kez klavye ve fare ikilisiyle oynayabiliyoruz
Oyun konsollarında bulunan bir yapım PC platformuna çıktığında, merak edilenlerin başında oyunun klavye ve fare ikilisine nasıl uyum sağlayacağı konusu bulunur. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bir Red Dead Redemption oyununu klavye ve fare ikilisiyle oynayabilmek çok güzel bir his oluşturuyor. Ayrıca, Red Dead Redemption 2 oyununun ayrıntılı yapısından ötürü, bu oyunu klavye ve fare ile kontrol etmenin bazı avantajlarının bulunduğunu da söylemeliyim.
Normalde pek çok yapımı kontrolcüyle oynamayı tercih etmeme rağmen, bahsettiğimiz oyunu oynarken kontrolcüye dönüş yapmak istemedim. Bu tercihimin nedenleri arasında, nişan alma kısmındaki kişisellik ve oyunun detaylı yapısına karşın sınırsız tuş seçeneğinin olması bulunuyor. Red Dead Redemption 2 oyununun konsol sürümünde nişan alma seçenekleri ya tam otomatik ya da manüel olarak ayarlanabilmektedir. Bir seçenek oyunu çok kolaylaştırırken diğerinin dinamiklerinden ötürü bu yapım zorlaşabiliyor.
Bahsettiğimiz oyunun PC sürümündeyse fare sayesinde daha rahat nişan alırken, ince dokunuşları gerçekleştirebiliyoruz. Bu arada, farenin sağ tuşuyla nişan alındığını, sol tuşuyla ateş edildiğini, fare tekerleğini döndürdüğümüzde silah ve eşya seçeneği arayüzünün açıldığını ve fare tekerleğine bastığımızda yavaş çekim yeteneğinin kullanıldığını belirtmek isterim. Klavyedeyse, hareketlerimizi pek çok oyunda olduğu gibi W, A, S, D dörtlüsüyle gerçekleştiriyoruz.
Sol Shift tuşu hızlı koşmaya yararken, Space tuşu karakterimizi ve atımızı zıplatıyor veya tırmanma işlemlerini gerçekleştiriyor. E tuşu ile ata bindiğimiz gibi bazı arama işlemlerini de yapabiliyoruz. R tuşu ise şarjör değiştirmekle beraber nesnelere almamıza yarıyor. Ayrıca, Tab tuşuna uzun süre bastığımızda menüleri, F1 tuşuna uzun bastığımızda görev menüsü ve M tuşuyla da haritayı hızlıca açabiliyoruz. Oyundaki diğer tuşlar da işlem yaptığımız esnada, tıpkı aynı oyunun konsol sürümündeki gibi ekranın sağ alt kısmında görünüyor.
Red Dead Redemption 2, PC tarafına çok yakışıyor
Böylesine detaylı bir yapımın PC tarafına da detaylı seçeneklerle gelmesini gayet olumlu bulduğumu söylemek isterim. Ortalamanın üzerinde donanımları olan bir bilgisayarını bulunuyorsa, Red Dead Redemption 2 oyununu oyun konsollarında deneyenlerden çok daha kaliteli bir performansla karşılaşacağınızı belirteyim. Şimdiye kadar bir oyun konsolu sahibi olmadıysanız ve dolayısıyla Red Dead Redemption serisini denemediyseniz de kesinlikle bu oyunu satın almanızı öneriyorum.
Tabii öyle gidin satın alın demekle olmuyor biliyorum. Bu nedenle, satın alımlar için cazip bir teklifi sizlere hatırlatmak istiyorum. Türk Telekom bünyesindeki Playstore mağazasında bu oyunu oldukça cazip fiyat seçenekleriyle bulmanız mümkün. Ayrıca, Türk Telekom internet abonelerine faturalarına ek olarak 12 ay taksit imkanı sunulabiliyor. Elde böylesine teklifler varken, bu oyunu PC için almak gayet mantıklı bir tercih olacaktır.