Resident Evil 2 oyununun yeniden yapım çalışmasının pek çok kişi tarafından beğenilmesi üzerine, Resident Evil 3 oyunu için büyük bir talep oluşmuştu. Hayranların taleplerini görmezden gelmeyen Capcom da bu yapımı kısa süre sonra bizlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Şimdi ise elimizde bu oyunun bir demo sürümü mevcut ve oyunun genel yapısını bu demoda görebiliyoruz. Bu yazımızda da oyunun demosunu baz alarak karşımızda nasıl bir yapının bulunacağını değerlendireceğiz.
Resident Evil 3 ile Raccoon City bölgesinin gezintisine başlıyoruz
Yaklaşık birer yıl arayla çıkışlarını gerçekleştirdiklerinden ötürü ister istemez Resident Evil 3 ile Resident Evil 2 oyunlarını karşılaştırmak şaşırtıcı olmuyor. Resident Evil 2 oyununun yeniden yapım sürümü, üst kısımda belirttiğim gibi oldukça beğenilmişti. Bu beğeni duygusunu oluşturan etmenlerden bir tanesi de şahsıma göre beklenmedik bir değişimin yaşanmasından kaynaklanıyordu.
Tek noktalı kamera sistemi barındıran orijinal oyunun yerini omuz üstü kamerasına alırken, korku temalı yapımlar için oldukça ideal olan RE Engine bu Resident Evil 2 oyununun yeniden sürümünde kullanılıyordu. Tüm bunlara, vuruş hissindeki tokluk ve oyunun genel yapısındaki başarı eklenince de karşımızda beğenilen bir yapım oluşmuştu.
Açık söylemek gerekirse, Resident Evil 3 için işlerin biraz daha zor olacağını düşünüyordum. Her şeyden önce bu yeni yapım için ortada büyük bir beklenti vardı ve hala da var. Pek çok oynanış videosu gösterilmesine karşın birkaç gün öncesine kadar karşımızda tam olarak nasıl bir yapımın olacağını bilmiyorduk. Aynı zamanda, aradan geçen bir yıl gibi kısa bir süre zarfında, Resident Evil 2 oyununun bir kopyasıyla da karşılaşabilirdik.
Bahsettiğim demo sürümünü deneyimlediğimde karşımızda Resident Evil 2 oyununun temelleri üzerine inşa edilen yeni bir oyun gördüğümü söyleyebilirim. Aradaki benzerlikleri ve farklılıkları birazdan kaleme alacağım lakin öncelikle söylemek isterim ki Resident Evil 3, bir sene önce çıkan yeniden yapım oyununun aynısı gibi durmuyor. Zaten, her iki yeniden yapım oyununun orijinal oyunları da birbirinin aynı değildi fakat gelişmeler, en azından demo sürümü için tatmin edici olarak yorumlanabilir.
Bu arada, bahsettiğim demo sürümü bu oyunun oldukça kısa bir bölümünü kapsıyor ve ortalama 20 dakikalık bir süreç içerisinde bitirilebiliyor. Oldukça kısa bir süre sunulmasına karşın oyunun genel yapısında nelerle karşılaşacağımızı da bu demoda aşağı yukarı görebiliyoruz. Öyleyse, sizleri daha fazla bekletmeden elimizde nelerin olduğuna hızlıca bir bakış atalım.
Nemesis, keşke bizim tarafımızda olsaydı
Capcom tarafından sunulan bu yeniden yapım oyunu henüz çıkmadan önce, aksiyon odaklı olacağı hakkında pek çok bilgi verilmişti. Siz, siz olun ve bir Resident Evil oyununu salt aksiyon sanıp gözü kapalı içerisine dalmayın, diye uyarmak isterim. Tamam, bir yıl önce çıkan yapıma oranla daha fazla hareketlilik var demosunu deneyimlediğim bu yapımda ama temeli yine bir yıl önceki oyuna dayanıyor.
Örneğin, yine sınırsız bir mermimiz ve ortalığı kasıp kavuran silah gücümüz bulunmuyor. Her bir kurşunumuzu idareli kullanmamız gerekiyor veya etraftaki patlayıcı maddeleri fark ederek işlerimizi kolaylaştırmanın yolunu aramamız daha mantıklı oluyor. Karşımızda üç adet zombi kardeşimiz varsa, serinin diğer pek çok oyunundaki gibi yanlarından geçmek en mantıklı yol olabilir.
Bununla birlikte, yakınlarında patlayıcı madde yüklü varil varsa, onu patlatarak bir bahar temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Patlayıcıların oluşu, ilk izlenimlerime göre en büyük yardımcımız konumunda. Demodaki klasik tabanca yerine daha güçlü silahları edindikçe de durumun çok değişeceğini zannetmiyorum. Sınırlı sayıdaki cephanemizi mantıklı kullanmak, doğru yerlerde ateş etmek yine bu yapımın temelini oluşturacaktır.
Aksiyondan bahsetmişken, şahsen Resident Evil 2 oyunundaki vuruş mekaniklerinin korunmuş olduğunu gördüğümde sevindiğimi söylemek isterim. Bir yıl önceki yapımda olduğu gibi yine nişan aldıktan sonra imlecimiz daralıyor ve daha keskin bir atış yapabiliyoruz. Kurşunların düşmana isabet edişindeki tokluk hissi de aynen korunmuş durumda. Bıçağımız da sınırlı değil, bizimle birlikte ve kutuları parçalarken işe yarıyor.
Toplanabilen parçaların da korunduğunu yeri gelmişken sizlerle paylaşayım. Bilindik eşyalarla, en azından demo sürümünde karşılaştım. Benzer şekilde bu eşyalar birbirleriyle birleştirilip daha etkili hale getirilebiliyor. Aynı zamanda birleştirme yaptığımızda, çantamızda boş alan açmış ve yeni ekipmanları toplamaya hazır halde oluyoruz. Aksiyon, korku ve strateji unsurları bu yapımda da korunmuş durumda.
Aynı yerlerde yine fazlaca gezineceğiz gibi görünüyor
Resident Evil 3 oyununun genel yapısına baktığımızda, her ne kadar aksiyon odaklı olduğu söylense de temel amacımızın bulmaca çözerek parça toplamaya dayandığını gördüm. Kısa bir süre olmasına karşın, bu oyunda da Resident Evil 2 oyununa benzer şekilde açık ve kapalı alanları kapsayan bir labirentin içerisinde keşif yapmamız gerekiyor. Genel amacımız doğru parçaları bularak ilerleyebileceğimiz yolu açmak ve haliyle bu süreçte ölmemek oluyor.
Demoyu ilk deneyimlediğimde yolumu pek kolayca bulamadığımı söylemek isterim. Açık alandan kapalı bir alana girip, tekrar açık alana çıktığımda açıkçası nerede olduğumu tam kestiremedim. Tabii bu bölgelerde uzunca zaman geçirip, aynı noktaları defalarca geçtikçe nerede olduğumuz konusunda daha sağlıklı fikir sahibi olacağımız noktalar gelecektir. Belirttiğim gibi bir labirentin içerisindeyiz ve doğru yolları aramak bize kalıyor.
Bu arada, demoda tam kayboldum derken değerli Nemesis Bey ile karşılaşmam ve sonrasında doğru yola itilmem de aynı anda oldu diyebilirim. Bir diğer deyişle kısa sürede ortama alışamayacağımız düşünülerek doğrusal bir yol bulunuyordu demoda. Tam sürümde belirttiğim gibi bir yandan mekanlara aşina olurken, diğer yandan da Nemesis ile kedi-fare mücadelemizi sürdüreceğiz. Ortamdaki patlayabilen variller ve birtakım silahları bu uğurda kullanacağımız aşikar.
Grafikler konusuna da ilk gözlemlerim doğrultusunda kısaca değinmek isterim. Beklentilerim, Resident Evil 2 oyunuyla paralel bir görsellikle karşılaşmaktan yanaydı ama Resident Evil 3 oyununda beklediğimden daha renkli ortamlar gördüm. Aynı oyun motorunu kullanan Capcom, işi biraz da abartarak etrafa fazlaca ışıklı eşya eklemiş ve ortamı olduğundan daha canlı göstermeye çalışmış.
Bu abartılı aydınlatmalar olmasa, şehir ortamı Resident Evil 2 ile çok benziyor diyebilirdik ama görüntü olarak öyle görünmüyor. Tabii yalnızca görüntü değil, şehrin kullanım açısından da çeşitliliğin arttığını belirtebilirim. Hiç tahmin etmediğim kapıların açılabildiğini gördüm. Bu arada, kullanılabilir eşyalar on metre uzaktan işaret edilmiyor ve yaklaşmamız gerekiyor. Bahsettiğim durum da nesnelerin arama mekaniğinin bir nebze daha zorlaştırıldığı anlamını ortaya çıkarıyor.
Resident Evil 3 için heyecanlanmalı mıyız?
Okumakta olduğunuz ön inceleme yazısının başında belirttiğim gibi Capcom tarafının işi bu kez biraz daha zor olacaktır. Bu yapım ile beklentileri yüksek olan kişilerin tatmin edilmesi, serinin eski hayranlarının da boş çevrilmemesi gerekiyor. Dolayısıyla, Resident Evil 2 ile nelerin yapılabileceğini gören bizler için çok daha iyisini bekleme hakkı ortaya çıkıyor. Peki, Capcom bu beklentileri ne kadar karşılayabilecek?
İlk izlenimlerime göre olması gereken, temel taşlar yerine oturtulmuş durumda. Resident Evil 3 oyununda, bir önceki yapıma nazaran daha hızlı animasyonlara sahip, daha atik bir karakteri yönetiyoruz. Kaçınma hareketlerine sahip olduğumuz gibi etraftaki nesnelerle etkileşim halinde olmamızı gerektirecek hususlar daha fazla. Her ne kadar bu oyun eski mekaniklerini anımsatıyor desem de çevredeki düşman sayısının da arttırıldığını hatırlatmam gerekir.
İç ve dış mekanlar arasında geçişlerin fazlalığının da bu yapıma bir denge getireceğini düşünüyorum. İç mekanlarda artan korku hissiyatı, dış mekanlarda kendini aksiyon havasına bırakacak gibi duruyor. Tüm mekanlarda gerekli olan keşif hissi ise oyunun temel odak noktasını oluşturacaktır. Tabii, demo sürümünde gösterilmeyen ya da benim denk gelmediğim bulmacaların varlığı da bu yapımın çeşitliliğini arttıracak etmenlerden birisi olacaktır.
Özetlemek gerekirse, ne istediğini bilen oyuncuların beğenisini kazanacağını zannettiğim bir yapım geliyor. Tam sürümünde, imkan bulursak çok daha detaylı bir değerlendirme yapma şansımız olacak ama göründüğü kadarıyla Resident Evil 2 oyununu beğenenler, Resident Evil 3 oyununu da seveceklerdir. Bu arada Nemesis faktörünü ve rahatsız edici bir unsur olarak bu yeni oyunun gerilimini arttıracağını da bir kenara şimdiden yazalım.
Ön incelemesini gerçekleştirdiğim yapım, 3 Nisan 2020 tarihinde çıkışını gerçekleştirecek. Bu yapımın çıkışını gerçekleştireceği tüm platformlar için yaklaşık 20 dakika süren demo sürümü yayımlandı. Merak ediyorsanız, sizler de; PC, PlayStation 4 veya Xbox One platformları vasıtasıyla bahsettiğim demoyu deneyebilir ve sunulan unsurları daha yakından görebilirsiniz. Bu yapımın tam sürüm incelemesinde görüşmek umutlarıyla, sağlıklı günler diliyorum.