Resident Evil serisinin eğer ana oyunlarına odaklanacak olursanız, aslında her şey çok güzel görünüyor. Yalnız, yan oyunlara baktığınız zaman birden işler garipleşiyor. Özellikle de tanıtılan ve piyasaya sürülen son üç yan oyuna bakarsanız, Capcom tarafının ne yaptığını anlayamıyorsunuz. Umbrella Corps ve Resident Evil: Resistance gibi başarısız denemelerden sonra şimdi bir de karşımıza Resident Evil Re:Verse çıktı. Açıkçası ben diğer iki yan oyunu da oynamıştım ve kendilerinden hiç memnun kalmamıştım. Şimdi de yeni yan oyunun açık beta süreci başladı ve ne yazık ki bu başarısızlık geleneğinin bozulacağını pek sanmıyorum.

Resident Evil: Resistance, Resident Evil 3 oyununun yeniden yapımını satın alanlara hediye ediliyordu. Oyunun temeli başarısız olduğu gibi sırf yan oyun mantığı kullanıldığı için bir de oyuncu sayısı derdi çekilmişti. Resident Evil: Resistance daha sonradan ayrıca satılmaya başlamıştı ama artık iş işten geçti. Bugün ön incelemesini yazacağım Resident Evil Re:Verse için de kısmen aynı şey geçerli. Bu oyun da Resident Evil Village oyununun yanında hediye olarak verilecek ve ne yazık ki bir kere daha başarısızlık görüyorum. Capcom, neden sürekli çoklu oyunculu bir Resident Evil oyunu yapmaya çalışıyor, bilmiyorum ama artık buna birisinin dur demesi gerekiyor.

Resident Evil: Resistance oyununda ufak da olsa bir hikaye vardı. Resident Evil Re:Verse ise markanın 25. yaşını kutlamak adına hikayeyi filan camdan dışarı fırlatıyor. Bu oyunda, markanın sevilen kahramanları ve biyolojik mutantları toplanıyor. Chris Redfield, Jill Valentine, Leon Scott Kennedy, Claire Redfield, Ada Wong ve HUNK, kahramanlar tarafındayken; Fat Molded, Hunter Gamma (γ), Jack Baker, Nemesis-T Type ve Tyrant T-103 (Super Tyrant) de biyolojik mutant tarafında yer alıyor. Yalnız, kahramanlar ile biyolojik mutantlar tam olarak karşı karşıya gelmiyor; genel anlamda kahramanlar kendi arasında savaşıyor.

Şöyle ki Resident Evil Re:Verse oyununun en başında herkes bir kahraman olarak oyuna başlıyor ve ölen kişiler, ellerinde tuttukları kapsüllerin sayısına göre bir biyolojik mutanta dönüşüyor. Mesela, 2 adet civarında kapsülünüz varsa Nemesis-T Type ve Tyrant T-103 (Super Tyrant) tiplerine dönüşebiliyorsunuz ama hiç kapsülünüz olmadan ölürseniz, Fat Molded oluyorsunuz. Biyolojik mutanta dönüştüğünüz zaman ise önünüze çıkan herkesi öldürmeniz gerekiyor. Eğer kimseyi bir süre boyunca öldürmezseniz, canınız düşmeye başlıyor ve ölüyorsunuz. Bu döngüyü tamamladıktan sonra tekrar seçtiğiniz kahraman olarak oyuna geri dönüyorsunuz.

Resident Evil Re:Verse

Resident Evil Re:Verse, eğlenceli bir oynanış sunuyor mu?

Resident Evil Re:Verse oyununun temelinden biraz önce bahsetmiştim ama her şey o kadar basit değil. Şimdi, kahraman ve biyolojik mutant sistemleri dediğim gibi işliyor ama bunların üzerine, her kahramana ve biyolojik mutanta özel yetenekler bulunuyor. DualSense üzerinden örnek vermek gerekirse, L1 ve R1 ile yetenekleri kullanabiliyorsunuz. L2 ve R2 ise nişan almak ve saldırı yapmak/ateş etmek için kullanılıyor. Ateş etmek demişken, oyunda üç farklı silah tipi var: Ana silahlar, ikonik silahlar ve özel silahlar. Ana silahlar, standart oluyorlar. İkonik silahlarda ise Samurai Edge gibi parçalar var. Özel silahlar da roketatar olabiliyor.

Resident Evil Re:Verse oyunundaki kahramanlar ve biyolojik mutantlar, kilitli ekipmanlara ve yetenek setlerine sahip. Yani, kendilerinin silahlarını ve yeteneklerini değiştiremiyorsunuz. Ayrıca, açık beta içerisinde oyunu oynamaktan başka bir şey de görünmüyordu. Yani, silah özelleştirme, güçlendirme veya benzeri hiçbir şey yoktu. Ayrıca karşılaşmalar da 4-6 civarı oyuncuyla, çok küçük haritalarda oynanıyordu. Haritaların kendisi de zaten yine Resident Evil markasının tanıdık mekanlarından oluşuyor. Mesela, haritalardan birinde Resident Evil 2 oyunundaki polis karakoluna gidiyoruz, orada savaşımızı veriyoruz.

Evet, Resident Evil Re:Verse tam olarak da bu kadarı ile yetinen bir oyun. Tabii ki açık beta sürecini yaşamamız ile alakalı olarak bazı içerik sınırları bulunuyor ama yine de açık beta ile oyunun final sürümü arasında ben çok fazla fark olacağını sanmıyorum. Neredeyse her oyun için de zaten bu geçerli oluyor; açık beta, çoğu zaman demo olarak kullanılıyor. Alacağımız oyunun bir kesiti bu yani. Oynanış tarafında hiçbir şekilde derinlik bulundurmayan, 1-2 karşılaşmadan sonra inanılmaz sıkıcı hale gelen bir yapıt var karşımızda. Açıkçası, Capcom tarafı Resident Evil: Resistance ardından dersini almıştır diye düşünüyordum ama öyle bir şey olmamış.

Şu şekilde bir düşünceniz olabilir: Capcom, Resident Evil markasının 25. yılını kutlamak için hediye bir oyun geliştirmiş, bir şey beklemeye gerek var mı? Konu, Resident Evil gibi dev gibi bir marka olunca ve 25 senelik bir geçmiş kutlanınca, evet beklentilere sahip olmaya gerek var. Yani, böyle bir markanın, böyle bir yıl dönümü, Resident Evil Re:Verse gibi bir video oyunu ile kesinlikle kutlanmamalı. Ben açıkçası bu oyunu Resident Evil Village ile alakası olmasa bile ve tamamen ücretsiz olsa bile oynamam. Yani, çok basit, detaysız ve yüzeysel bir deneyim var, zaman ayırdığıma değmez gibi hissediyorum.

Resident Evil Re:Verse

Sunum tarafında ilgi çekici bir şeyler bulunuyor mu?

Resident Evil Re:Verse, ne yazık ki oynanışı ve içeriği ile hiçbir şekilde ilgimi çekmedi. Geriye sadece sunum kalıyor ama o noktada da ne yazık ki bahsedebileceğim pek bir şey bulunmuyor. Yani, görsellik açısında öncelikle garip bir çizgi roman efekti kullanılıyor. Bunu kaldırabiliyorsunuz ama oyun iki şekilde de hiçbir şeye benzemiyor. Resident Evil 2 oyununun yeniden yapımının ucuz versiyonu gibi görünüyor oyun. Tamam, belli ki projeye herhangi bir bütçe ve kaynak ayrılmamış ama en azından görselliğin üzerine gidilseydi, beni biraz çekmeyi başarabilirdi oyun. Normalde görselliğe pek önem vermiyorum ama konu Resident Evil olunca, durum biraz değişiyor.

Resident Evil Re:Verse oyununu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve performans tarafında da pek bir problem göremedim. Performanstan kastım tabii ki oyunun akıcılığı filan. Eğer sunucu performansından bahsedecek olursak, deneyimim berbattı. Hatta ben bu satırları yazarken Capcom, oyunun sunucularını düzeltme işlemi yapmak üzere kapattı. Ses ve müzik tarafı da tahmin edebileceğiniz gibi başarısız. Yani, oyundaki ses efektleri filan kulağa hiç kaliteli gelmiyor. Bunun üzerine oyunda müzik adına da pek bir şey bulunmuyor. Eğer varsa da ben hatırlamıyorum ki bu da aslında pek iyi bir şey değil oyun adına.

Umbrella Corps ve Resident Evil: Resistance ardından açıkçası Capcom şirketinin bu oyun mantığı üzerinde neden bu kadar ısrar ettiğini anlayamıyorum. Kendileri bu tip oyunları çıkartmak için ısrar ediyor ama bu ısrara karşılık oyunu ilgi çekici hale getirebilmek için hiçbir çaba da bulunmuyor. Hatta bana soracak olursanız, Resident Evil: Resistance oyunu kesinlikle Resident Evil Re:Verse ile sunulan deneyimden çok daha kaliteli idi. En azından o oyunda farklı oynanış sistemleri, mekanikleri, stratejik ögeler filan vardı. Bu oyunda sadece sağa veya sola takla atarak, millete basit silahlarla ateş etmeye çalışıyoruz.

Resident Evil Village için oldukça heyecanlıyım. Açıkçası bu noktadaki heyecanım Resident Evil Re:Verse tarafına da kayıyordu ama denemiş olduğum açık beta süreci ardından kesinlikle bu yan oyuna olan heyecanım öldü; sadece Resident Evil Village tarafına odaklanıyorum. İki oyunu da çıkış yaptıkları zaman inceleyeceğim ama bu oyun hakkında pek de iyi konuşmayacağımı şimdiden söylemek istiyorum. Bu oyunun bir şeye benzemesi için Capcom tarafının ciddi anlamda bir şeyleri değiştirmesi gerekiyor ve bu tip değişiklikler de ne yazık ki 30 gün içerisinde yapılabilecek şeyler değil. Bu yüzden, şimdiden bu oyunun mezarını kazmaya başlayabilirsiniz.