PlayStation Studios etiketine sahip olan oyunları bilgisayarlarımızda görmeye devam ediyoruz. PlayStation 5 için çıkışını gerçekleştiren ve bu konsolun ilk yeni birinci parti oyunlarından olan Returnal artık PC için çıkışını gerçekleştirdi. İnternet sitemizde bu oyunun PlayStation 5 sürümü için kaleme alınan rehber tadında ve oldukça detaylı bir inceleme yazısını bulabilirsiniz. Ben ise daha çok Returnal oyununun PC sürümde öne çıkan özelliklerden bahsedeceğim fakat tabii ki oyuna dair görüşlerimi de sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle şunu itiraf etmeliyim ki yeniliklere bir hayli şüpheyle yaklaşan bir mizacım vardır. Klasik bir oyun sever olarak bir oyuna başlamak, bölümleri teker teker geçmek ve sonuna ulaşmak şahsım adına güvenli bir liman konumundadır. Öte yandan, aşina olmadığım türlerdeki yapımların aldıkları övgülere de tepkisiz kalamam. Tepkisiz kalamadığım ve normalde ilgimi çekmeyecek olan yapımlardan ikisi Dead Cells ve Hades oyunlarıdır. İşte Returnal oyunu da örnek verdiğim diğer yapımların izinden giderek çizgiyi teknolojik anlamda öteye taşımaya çalışan bir video oyunu.

Ana karakterimiz olan Selene, bir sinyalin peşinde giderken uzay gemisiyle kaza yaşıyor. Kaza sonucunda düştüğü Atropos gezegeninde keşifler yaparak ilerlemek Returnal oyununun temelini oluşturuyor diyebilirim. Oyuna tabanca benzeri bir silahla başlıyor, yeni silahlar ve güçlendirmelerle karakterimize katkı sağlıyor ve sonrasında ne yazık ki ölüyoruz. Atıcılık ve platform unsurlarının ön plana çıktığı bir yapım var karşımızda. Öldüğümüzdeyse aynı kazayı bir kez daha yaşayarak oyuna baştan başlıyoruz. Hikaye sunumu da tekrarlar sırasında, karşılaştığımız unsurlarla zamanla tamamlanıyor.

Kısacası Returnal döngü üzerine kurulu bir üç boyutlu aksiyon oyunu. Uzaktan bakıldığında her seferinde en başa dönüldüğü düşünülebilir fakat kalıcı geliştirmelerle ilerleme kaydettiğimizi hissediyoruz. Mekanlar tasarlanmış olarak karşımıza çıkıyor lakin her oynanışta sıraları değişiyor. Düşmanların çeşitleri ve adetleri de oyunda ilerledikçe farklılaşan unsurlardan oluyor. Nihayetinde sürekli aynı noktalardan geçmek yerine farklı deneyimlerle yolumuzu çizmeye çalışıyoruz. Peki bunu PC tarafında yaparken bazı ayrıcalıklarımız veya dezavantajlarımız var mı diye sorarsanız, gelin beraberce bu duruma bir göz atalım.

Returnal

Returnal, oyunculara farklı anlar yaşatacaktır

PlayStation Studios etiketini barındıran oyunları PC tarafında görmek, daha önceki yazılarımda da ifade ettiğim üzere beni gayet memnun ediyor. Bu konsolun birinci parti oyunlarının ne derece güçlü olduğunu ve markayı satış anlamında zirveye taşıdıklarını biliyoruz. Returnal, PC oyuncuları için kesinlikle farklı bir deneyim sunuyor fakat bildiğimiz PlayStation için gelmiş olan birinci parti oyunlarıyla aynı etkiyi göremedim. Söz konusu olan bu yapımın hikaye anlatımı, ilerleyiş şekli gibi unsurlarıyla bir Uncharted veya God of War serisi olmadığını söylemeliyim.

Şahsımı üzen bir diğer durum da Returnal oyununun Türkçe dil desteği barındırmaması oldu. Fazla ihtiyaç barındırmamasına rağmen en azından Türkçe metin desteği olsaydı, PlayStation markasının bizlere sunduğu ayrıcalıklardan bir tanesini daha yakalamış olacaktık. Bir eksi değil belki ama dil konusunun ayrıcalık eksikliği olduğunu düşünüyorum. Uzun lafın kısası, genel yapısıyla Returnal için tam anlamıyla PlayStation imzasını taşıyan ayrıcalıkları PC tarafına getiriyor diyemiyorum ama bu durum oyunun genelinin kötü olduğu anlamına da gelmiyor tabii ki.

Oyun konsolları için çıkışını gerçekleştiren oyunlar bilgisayarlar için geldiğinde bazı soru işaretleri barındırırlar. Haliyle konsolda ne sunacağı bilinen bu yapımların PC tarafında sunacakları bizlerin bilgisayarlarının donanım gücüyle bağlantılı oluyor. Bu konuda PlayStation Studios tarafının özenle çalıştığını şimdiye kadarki deneyimlerimle bizzat gördüm. Yapılan optimizasyon çalışmaları, düşük ve orta düzey donanımlara sahip olan bilgisayarlarda bile oyunun deneyimlenmesini amaçlamıştı. Returnal için de durumun böyle olduğunu gördüm.

Oyunu Housemargue ekibi geliştirmişti. PC sürümü Climax Studion ekibinin ellerinden gayet de özenli bir çalışmayla çıkmış durumda. Bilgisayarlara özel olarak gelen pek çok farklı ayar ve özelleştirme seçeneği Returnal oyununun PC sürümünde yer alıyor. Hatta bazı anlık verileri takip etmemize yarayan bilgileri de arayüz ekranına dahil edebiliyoruz. Böylece bilgisayarımızın performansını; FPS değeri, işlemci kullanım yüzdesi, ekran kartının kullanım yüzdesi, ekran kartının RAM kullanım miktarı, bilgisayarın ısısı gibi değerlere bakarak anlık olarak takip etmemiz mümkün oluyor.

Returnal

Bu oyun bilgisayarımda çalışır mı?

Farklı bilgisayarlarda deneme imkanım olmadı ama yukarıda saydığım değerler ışığında Returnal oyunundan kendi bilgisayarımda nasıl bir performans aldığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Intel Core i7-7700HQ, 16 GB RAM ve NVIDIA GeForce GTX 1060 kartına sahip bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Oyunu HDD tarafına kurdum ki bu da yükleme açısından dezavantaj sağlayan bir durum olması gerekiyor. Oyunun kendi ayarlarında orta seviye grafik kalitesinde ve 1080p çözünürlükte değişken FPS değerleri aldım. Oyun alanının durumuna göre 35 ile 55 arasında değişen anlık FPS değişimleri deneyimledim.

Grafik kalitesini düşük olarak ayarladığımda da sabit FPS alma konusunda sıkıntı yaşadığımı belirtmem gerekir. Oyunun genelinde, oynanışı çok etkilemese de beklenmedik anlarda FPS değişimleri yaşadım. Grafik ayarlarını daha yüksek seviyelere çektiğimde durum değişmedi. Yalnızca, FPS ortalama değerinin düştüğünü gördüm. İnceleme yaptığım sırada gelen güncellemeyle biraz daha iyi performans almaya başladım. Daha açık ifade etmek gerekirse, grafik kalitesini ve detaylar değiştiğinde 60 FPS değerlerine yaklaşılıyor fakat genelde 30 ile 45 FPS arasında bir değişim gözleniyordu.

Resmi açıklamalara göre Returnal oyunu için gerekli olan minimum sistem gereksinimlerinde yer alan kartın da kullandığım ekran kartı olduğunu sözlerime ekleyeyim. Geliştirici ekip, optimizasyon çalışmalarının devam ettiğini ve daha akıcı bir oynanış için uğraştıklarını dile getirdi. Özetle çıkış günü itibariyle, üstte belirttiğim donanım özellikleriyle Returnal oyunu oynanabilir halde ve akıcılık gelecek olan güncellemelerle daha istikrarlı hale çıkarılacak gibi görünüyor. Daha düşük sistemlerde durumu gözlemleyemedim. Minimum sistem gereksinimlerinde de NVIDIA GeForce 1060 ekran kartı belirtilmiş durumda. Geliştirici ekip daha düşük sistemler için çalışacaktır.

Benim bilgisayarımdan daha yeni donanımlara sahipseniz de bu oyunu daha yüksek performansta oynayabilirsiniz ama internette göz attığımda bazı sorunlarla karşılaşıldığına şahit oldum. Bahsettiğim FPS tutarsızlığı daha yeni ekran kartı kullananlarda da baş ağrıtmış durumda. Öte yandan, deneyimlerim sırasında işlemci kapasitesinin yüzde 50 civarında, ekran kartının RAM kapasitesinin yüzde yüze yakın bir oranda işgal edildiğini de sizlerle paylaşayım. Nihayetinde oynanabilen fakat her an oynanışı etkileyebilecek bir takılmanın tehdidiyle deneyimlenen bir yapı var şu an için.

Returnal

DualSense ile bambaşka bir deneyim yaşanıyor

Konsoldaki bir oyun PC tarafına geldiğinde en çok merak edilen özelliklerinden bir tanesi fare ve klavye desteğidir. Bu deneyimi fazla yaşayamadığımı itiraf etmeliyim. Bunun iki sebebi vardı. Birincisi, aksiyon oyunlarında kontrolcü ile kendimi daha rahat hissetmem, ikincisi ise DualSense deneyimini ilk kez Returnal ile yaşıyor olmam. Fare ve klavyede titreşim özellikleri olmamasından ötürü atmosferi tam manasıyla hissedemiyorum. DualSense ise hayalimdeki atmosferi yansıtmakta birkaç kat daha başarılı sonuçları verdi. Yine de oyunun rahatlıkla klavye ve fareye oynanabildiğini ve pek çok kişinin bu tarzı kullanabileceğini söyleyebilirim.

Kontrolcü tercihi demişken Returnal oyununu iki farklı kontrolcüyle deneyimlediğimi de sizlerle paylaşayım. İlk deneyimim Xbox Series X kontrolcüsü oldu. Daha önceki inceleme yazılarında da altını çizdiğim gibi PlayStation markasına ait oyunların titreşim desteklerinin diğer oyunlardan çok daha iyi olduğunu yine gördüm. Xbox Series X kontrolcüsünde bile yukarıda bahsettiğim atmosfer aktarımını, titreşim çeşitliliğinin gayet iyi kullanılmasıyla yaşayabildim. Elinizde PC için kullanılabilen herhangi bir kontrolcü varsa ve bu oyunu deneyimlerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Bir de işin DualSense tarafı var ki dostlar başına. Üretim sıkıntısından ötürü PlayStation 5 sahibi olamamıştım fakat kısa süre önce bir DualSense edindim. PlayStation tarafının oyunlarını DualSense desteğiyle PC için getirmeleri beni bu yola iten bir durum olmuştu. Şunu söyleyebilirim ki bu kontrolcü, Returnal oyunuyla bambaşka bir deneyimi sizlerle buluşturuyor. DualSense ile daha öncesinde PC için gelen ve bu kontrolcüyü destekleyen; Uncharted: Legacy of Thieves Collection, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure gibi oyunları da denedim. Her bir oyun diğer kontrolcülere göre oldukça farklı hissettirdi fakat Returnal oyunundaki yoğunluğun bambaşka olduğunu ifade edebilirim.

Oyun başlarken bahsettiğim kontrolcünün verdiği yağmur dokunuşlarının etkisini öncesinde duymuştum. Gerçekten de farklı bir tat bırakıyor. Returnal oyununun hemen her noktasında DualSense desteğinin ne kadar yoğun kullanıldığına şahit oldum. Ayrıca, L2 tuşundaki tetik takılma özelliğini aktif ettiğimde silahların birincil ve ikincil atışlarının tek tuşun basılma oranına göre ayarlanması oynanışa da doğrudan etki eden faktörlerden olmuş. Bu arada, bilgisayarlarınızda DualSense kullanacaksanız Steam üzerinden oyunun özelliklerine ve sonrasında kontrolcü seçeneklerine girerek “Steam Girdisini Devre Dışı Bırak” seçeneğini tercih etmelisiniz. Böylece bu kontrolcünün özelliklerinden tam anlamıyla faydalanabilirsiniz. Aksi halde alelade bir kontrolcü deneyimiyle karşılaşabilirsiniz.

Returnal

Returnal oyununun PC sürümündeki farklar neler?

Bir konsol oyunu bilgisayarda oynanabilir olduğunda haliyle birtakım farklılıklar ve yenilikleri beraberinde getiriyor. Oyun performansına dair bazı bilgilendirmelerin oyun ekranına aktarıldığını üst kısımlarda belirtmiştim. Pek çok ayar özelleştirmesi de Returnal oyununun PC sürümünde bulunuyor. Buralardan oyundaki ince ayarlara etki edebildiğimiz gibi genel grafik kalitesi ayarlarını da doğrudan gerçekleştirebiliyoruz. Ayarlamalar doğrultusunda alınan performans da hem oyun ekranından takip edilebiliyor, hem de test yapılarak gözlemlenebiliyor. Kısacası bu oyun için en uygun ayarları oyuncular tercihlerine göre şekillendirebilirler.

Returnal oyununun PlayStation 5 konsoluna geldiğinde en çok şikayet edilen noktası oyunun kaydedilememesiydi. Bir döngüdeki ilerleyiş sonlandırıldığında en başa dönme mecburiyeti vardı ki oynanış süreler 5 – 10 dakikanın üzerine çıktığında bu durum sıkıcı bir hal almıştı. Sonradan düzeltildiği şekliyle bu yapımın PC sürümünde döngünün ortasında kaydederek çıkabilme özelliği mevcut. Oyundan çıkmak isteyenler, son kaldıkları noktadan başlayabilir veya tercihine göre döngüyü sonlandırarak oyunu kapatabilirler. Ayrıca, başlangıçta olmayan fotoğraf modu, çevrimiçi eşli oyunculu olarak oynayabilme ve meydan okuma temelli yapısıyla Tower of Sisyphus isimli ek paket de Returnal oyununun PC sürümüyle birlikte geliyor.

Ben bu oyunu Steam üzerinden oynadım fakat oyunun Epic Games Store bağlantısını mecburi kıldığını da belirteyim. Oyuna girdiğinizde silemeyeceğiniz şekilde Epic Games Store uygulaması yükleniyor. Bilgisayarımda bu uygulama bulunduğu için şahsım adına sorun değildi ama mecburi tutulmasına bir anlam veremedim. Steam ve Epic Games Store arasında çapraz platform desteği bulunduğundan belki de yapılmıştır ama mecbur tutulması biraz tuhaf geldi. Tüm bunlardan ayrı olarak 21:9 formatındaki ultra geniş ekran ve 32:9 oranındaki süper ultra geniş ekran formatlarının Returnal oyununun PC sürümünde desteklendiğini söylemeden geçmeyeyim.

Son satırlara gelirken bahsi geçen bu oyunun PC sürümünün beni genel itibariyle memnun ettiğini söylemek isterim. Oyunun zor yapısı ve kalıcı kazanımların bana göre pek tatminkar olmayışı oynama isteğini biraz törpüleyebilir. Yine de özellikle savaş mekanikleri ve oyunun kendine özgü yapısı farklı bir deneyim yaşadığınızı hissettiriyor. Bir de DualSense kontrolcüsüne sahipseniz, bahsettiğim deneyimi farklı noktalara taşımak gayet mümkün. Performanstaki tutarsızlığın zaman içerisinde çözülmesiyle daha keyifli vakitleri Returnal ile geçirebilirsiniz.

Etiketler:

,