Roguelike tarzı oyunları seviyorsanız, mutlaka Risk of Rain serisini duymuşsunuzdur. Bu serinin ikinci oyunu olan Risk of Rain 2, birkaç sene önce PC ardından konsollar için de çıktı ve ben de ondan birkaç sene sonra PlayStation 5 Pro konsolumda deneme imkanına sahip oldum. Oyunun konsol versiyonunun, bilgisayar versiyonu ile birebir aynı olması beni rahatlattı. Sürüm ve içerik farklılığı gibi şeyler ortada yok yani. Tüm platformlar eşit.
Risk of Rain 2, hala bildiğim ve sevdiğim, bağımlılık yaratan bir oyun olarak yaşamaya devam ediyor. Sanki yarın yokmuş gibi üstümüze dalga dalga gelen uzaylılara karşı sonsuz bir savaş veriyoruz, ölüyoruz, güçleniyoruz ve döngüye devam ediyoruz. Konsept inanılmaz basit ve bu basitlik, kaliteli ve tatmin edici bir oynanış ile buluştuğu zaman ortaya bağımlı olacağınız bir oyunun çıkmama ihtimali neredeyse yok. Bu oyun da onlardan bir tanesi.
Risk of Rain 2 içerisindeki maceranız çok çabuk ve kolay bir şekilde başlıyor. O uzaylı gezegenine düştüğünüz andan itibaren parmağınızı ateş etme tuşundan neredeyse hiç çekmiyorsunuz. Gezegenler boyunca savaştıktan sonra da zorluk sürekli olarak artıyor ve en başlarda çok basit hissettiren o düşmanlar, her anınızı düşünmenizi gerektiren zorluklara ulaşıyor. Bu arada, ışınlama makinesi bulup, gezegenden kaçmayı da unutmayın. Yalnız, işin ucunda sizi patron savaşı bekliyor.
Yüzlerce, belki de binlerce düşmanla savaşıp, o gezegenden kaçmak istediğiniz zaman karşınıza çıkan bölüm sonu canavarı, yeteneklerinizi ve tabii ki güçlendirmelerinizi test ediyor. Sadece bu üstün canavarlar değil, aslında diğer standart canavarlar bile bazen sizi test edebilecek seviyelerde oluyor. Oyunda çok geniş bir düşman çeşitliliği var ve herkes birbirinden farklı şekillerde saldırılar gerçekleştirebiliyor. Oyun kendisini hiç eskimiyormuş gibi hissettirmeyi başarıyor.
Risk of Rain 2 içerisinde düşmanları öldürebilmek için bir oynanabilir karaktere ihtiyacınız var tabii ki. Benzer birçok oyunda olduğu gibi bu oyundaki başlangıç karakteri de gayet ortalama ve neredeyse her oyun tarzına bir şekilde hitap ediyor. Oyunu oynadıkça yeni karakterlerin kilidini açıyorsunuz ve işte onlarla farklı oyun tarzlarını daha detaylı ve derin bir şekilde keşfetmeye başlıyorsunuz. Her karakterin kendisine ait yetenekleri ve hareket setleri olabiliyor.
Mesela, Commando isimli başlangıç karakteri silah ile ateş ediyor ve yuvarlanarak kaçabiliyor. Huntress ise otomatik nişan alan bir yay-ok ikilisi kullanıyor. Bir diğer yandan, yakın dövüşe odaklanan Acrid, düşmanları zehirliyor ve Artificer, havada süzülerek roketler sıkıyor. Oyunun içerisinde 10’dan fazla karakter var ve bunların bazıları ilk Risk of Rain oyunundan geliyor, bazıları da ikinci oyuna özel olarak tamamen orijinal ve yeni. Hepsi ayrı ayrı oynanmayı hak ediyor.
Bu arada, bahsettiğim bu karakterler arasında uyum yakalamak da çok önemli ve tahmin edersiniz ki bu uyumu yakalamak için oyunu bir başkasıyla oynamanız gerekiyor. Risk of Rain 2, tek başına oynanabilen ama toplam 4 kişiye kadar grup kurup, arkadaşlarınızla oynadığınız zaman bambaşka seviyelere çıkan bir video oyunu. İşbirlikçi deneyim en temelde yatıyor. Eğer tek başınıza olacaksanız, oyunu önermeye devam edebilirim ama bir an önce arkadaş bulmaya bakın.
Oynanışın bu kadar eğlenceli olmasının sebebi ise elde edeceğiniz güçlendirmeler. Oyunda gerçekten şaka gibi hissettiren ve sizi neredeyse bir tanrı yerine koyabilecek fantastik güçlendirmeler ve daha fazlası bulunuyor. Oyun sizi gerçekten güçlü hissettirirken, ilerleme mekanizmasını dengeli bir şekilde tutuyor. Sürekli yeni güçlendirmeler görmek, bir önceki koşunuzdan daha da ileriye gitmek istiyorsunuz; bağımlısı oluyorsunuz.
Risk of Rain 2, ilk anından tutun da son anına kadar büyük bir macera. Zorluk her geçen dakika artıyor, siz yüzlerce uzaylıyı daha güzel bir güçlendirme almak için öldürmeye devam ediyorsunuz ve ne zaman, nereden gelecek bir darbeyle öleceğinizi bilmiyorsunuz. Roguelike mekanikleri kesinlikle şahane ve her koşu gerçekten benzersiz hissettiriyor. Oyun birazcık yavaş başlıyor, bunu kabul edebilirim ama silahları ve güçlendirmeleri aldıkça, dakikaların nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Kendinizi bu oyunun dünyasında kaybolmuş bir şekilde buluyorsunuz.
Risk of Rain 2 içerisindeki bazı seanslarda tamamen durdurulamaz bir makine olabilmek veya tesadüfen hayatta kalan bir tipe dönüşmek mümkün. Bir sonraki koşuda daha da iyisi olmak istiyorsunuz ve oyunun rastgele yapısı, her şeyi taze tutmaya yetiyor ve hatta artıyor bile. Fakat dediğim gibi bu zevkin tamamını almak için oyunu arkadaşlarınızla oynamanız gerekiyor. Tek başınıza oynadığınız zaman da kesinlikle elde edilebilecek bir eğlence var ama o eğlence, arkadaşlar işin içine girdiği zaman ikiye, hatta üçe ve dörde katlanıyor rahatlıkla.
Risk of Rain 2 oyununun sunum elementleri de ayrıca övgüyü hak ediyor. Oyun çok güzel ve benzersiz görünüyor. Sanat tasarımı hem kaliteli, hem de kreatif diyebilirim. Oyuna gelen son güncellemeler ve ek paketler biraz hata sayısını arttırdı ama zamanla bunlar düzelecektir. Bunun dışında teknik cephede hiçbir sorun yok; optimizasyon yerinde. Sesler ve müzikler de ayrıca başarılı. Oyunun geliştirici ekibi olan Hopoo Games, bu proje ile gerçekten bir şaheser yaratmaya çok yaklaşmış ki bunu oyunun başarısından bile görebilmeniz mümkün zaten.
Demek istediğim şudur ki arkadaşlarınızla oynayacağınız inanılmaz kaliteli ve eğlenceli bir üçüncü şahıs nişancı, aksiyon ve roguelike oyunu arıyorsanız, aradığınızı buldunuz demektir. İster bilgisayarda, ister konsolda olsun, üst seviye bir kalite ve eğlence sunuluyor bu video oyununun içerisinde. Bu oyunu yüzlerce saat oynayabilirsiniz ve hala sıkılmamış olabilirsiniz. Öyle bir eğlence olacak parmaklarınızın ucunda. Tek başınıza da onlarca saat oynayacaksınız bence; yüzlerce saate ulaşabileceğinizi sanmıyorum. En azından ben kendi deneyimime bakarak söyleyebilirim bunu.