Video oyunu dünyasında Kunio-kun isimli bir seri var. İlk olarak 1986 senesinde hayatımıza giren bu seri, o zamandan beri aktif olarak desteklendi ve sayısız farklı konsolda, sayısız farklı isimle yer aldı. Bu seri, genel olarak River City içerisinde geçiyor ve bu şehirdeki hikayelere tanıklık ediyoruz. WayForward ve Arc System Works tarafından geliştirilen River City Girls, bu serinin başarılı oyunlarından biri olmayı başarmıştı ve şimdi de bu yapıt için bir devam oyunu piyasaya sürüldü. River City Girls 2, bilgisayarlar ve konsollar için 1 Aralık 2022 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi ve bizler de daha şimdi kendisini oynama ve inceleme imkanı elde ettik.
River City Girls 2, aslında mekanik açısından bir önceki oyuna göre tekerleği yeniden icat etmiyor. Bu devam oyununda mekanikler ve sistemler yenilenmiyor; onun yerine oyunda halihazırda yer alan ve sevilmiş olan sistemler hem iyileştiriliyor, hem de genişletiliyor. Zaten bir devam oyununda, orijinal oyun halihazırda başarılı olduysa, ikinci oyunda o deneyimi değiştirmenin bir anlamı yok. Bozuk olmayan bir şeyi tamir etmek gereksiz bir adım olurdu ve WayForward, bunu iyi bildiğini gayet güzel bir şekilde gösteriyor. Hikaye tarafında da pek bir şey değişmiyor ve ilk oyundaki birçok karakter geri dönüyor ve hikaye devam ettiriliyor.
River City Girls 2, ne yazık ki çok hafif ve göz ardı edilebilecek seviyede bir hikaye sunuyor. Oyun, tamamen aksiyona odaklanıyor ve geliştirici ekibin hikayeyi tamamen yer tutucu bir şekilde eklediğini hemen anlayabiliyorsunuz. Yine de şunu belirtmek istiyorum ki hikaye çok unutulabilir bir seviyede olsa bile en azından yazılan diyaloglar gayet kaliteli ve aynı zamanda da eğlenceli. Dövüş sırasında bu diyalogları dinlediğimiz için kendilerine emek verilmiş olması gayet önemli. Oynanış tarafında ise iki ana karakterimiz ve onların erkek arkadaşları, ilk bölümden itibaren oynanabilir bir karakter olarak geri dönüyor. Oyunu hemen tekli veya eşli oyunculu bir şekilde oynayabiliyorsunuz.
Bir kere daha ne yazık ki demem gerekiyor; River City Girls 2, biraz yavaş sayılacak bir şekilde başlıyor. Oynanış tarafında ilk birkaç saatimiz çok basit dövüş hareketleri ile geçiyor ve bu yüzden de her şey çok yüzeysel hissettiriyor. Zamanla seviye atlıyoruz ve yeni teknikler elde ediyoruz. Böylece temel oynanış da derinlik kazanıyor. Oyunun türünden ötürü ilk birkaç saat sürekli aynı butonlara basıp, aynı hareketleri yapıyor gibi hissediyorsunuz. Aslında, gerçekten bunu da yapıyorsunuz ama yeni teknikler kazandıkça türün kendisini tekrar eden yapısı maskeleniyor. Zaten oyunda öğrenilebilecek çok fazla dövüş hareketi de bulunuyor.
River City Girls 2, birbiriyle uyumlu karakterler sunuyor
Tamamen yakın dövüşe odaklanan River City Girls 2 içerisinde bolca dövüş hareketi bulunuyor ve bu noktada da tuş kombinasyonlarının çok karışacağı konusunda içinizde hafif bir korku belirmeye başlayabilir. Fakat merak etmeyin; dövüşlerin çokluğuna rağmen kontroller oldukça basit. Oyunun temelinde sadece karakterinize yön veriyorsunuz ve bunun üçüne hafif, ağır veya özel dövüş animasyonundan birini gerçekleştiriyorsunuz. Yönler ve saldırı tipleri birbiriyle kombine olunca, farklı dövüş tekniklerini rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sırada, kontrol ettiğiniz karakterler de kendilerini çok belli eden, anlaması kolay olan arketipler ile sunuluyor.
Başrol karakterlerimiz olan Misako ve Kyoko, aslında her konuda ortalama başarıya sahip olan karakterler fakat ilk karakter havada, ikinci karakter de yerde kendi gücünü daha iyi gösterebiliyor. Bu iki karakter de kendilerini çok iyi bir şekilde tamamlıyor. Aynı şey, bu iki karakterimizin erkek arkadaşları için de geçerli. Riki ve Provie isimli bu iki erkek arkadaş, hıza önem veriyor ve daha sonra tanışacağımız Provie ve Marian da farklı oynanış tarzlarına hitap ediyor. Her ikili, aynı oyun tarzlarına sahip ama farklı alanlarda ustalaşıyor. Böylece, bir oyun tarzını sevseniz bile hala karşınızda iki farklı opsiyon kalmayı başarıyor efendim.
River City Girls 2 içerisinde birbirinden farklı düşmanları pataklıyorsunuz. Bu düşmanların tamamı benzersiz tasarımlara sahip ve çoğunluğu da serinin geçmişinden geliyor. Tabii ki tamamen yeni düşmanlar da yer alıyor. Oyundaki bu düşmanları dövdükçe, tecrübe puanı kazanıp, seviye atlayabiliyorsunuz. Sıkıntı şu ki sadece kontrol ettiğiniz karakter fazla puan kazanıyor; kontrol etmediğiniz karakterler de seviye atlıyor ama onlarınki daha yavaş sürüyor. İşte bu da sürekli karakter değiştirmeyi biraz zararlı olarak sunuyor. Oyunun başından sonuna kadar tek bir karaktere odaklanmak çok daha ödüllendirici hissettiriyor.
River City Girls 2 oyununda dövdüğünüz bazı karakterler, aynı bir önceki oyunda olduğu gibi pes edip, sizin takımınıza katılabiliyor. Bu karakterleri de takım temelli dövüşlerde asist olarak kullanabiliyorsunuz. Devam oyununda bir adım daha ileriye gidiliyor ve bazı karakterler hiç dövüşmeden sizin takımınıza katılmak isteyebiliyor. Yalnız, bu durum oyunun sonuna doğru biraz kötüleşiyor ve yeteri kadar karakter karşınıza çıkmadığı için oyunun son birkaç saati, inanılmaz yorucu hissettiriyor. Ayrıca sürekli olarak dalga dalga gelen düşmanlarla savaştığınız için büyük bir finale yaklaşmaktan ziyade, ayak işleri ile uğraşıyormuşsunuz gibi duruyor oyun.
Yine de tamamen monoton bir oyun sunulmuyor
River City Girls 2, 7-8 saat içerisinde rahatlıkla bitirilebiliyor ama tüm bu deneyiminiz boyunca sadece karşınıza çıkan düşmanlarla savaşmıyorsunuz; sadece oyunun final saatleri biraz monoton hissettiriyor. O kısma ulaşmadan önce, hikayede ilerlemek haricinde bazı yan içerikleri de tamamlayabiliyorsunuz. Bu yan içerikler arasında hayalet avlamaktan tutun da banka soymaya kadar birçok farklı ve aynı zamanda da eğlenceli anlar bulunuyor. Açıkçası ben, oyunun kendisinden ziyade bu yan içerikleri oynamayı daha çok sevdim. Keşke bu tip garip ve eğlenceli içeriklerden daha fazla olsaydı ve kendilerini oyunun son anına kadar tamamlayabilseydik.
Savaş anlarına geri dönmemiz gerekirse de River City Girls 2 içerisinde bulabileceğimiz farklı mağazalardan kendimizi güçlendirmek için ekipmanlar satın alabiliyoruz. Bu ekipmanlar zaman zaman dövüş hareketlerinize elementler ekleyebiliyor veya sizi farklı şekillerde koruyabiliyor. Mesela, canınız belli bir seviyenin altına düştükten sonra otomatik olarak devreye giren bir kalkan mevcut. Oyunda istediğiniz her aksiyon için bir eşya bulunuyor. Hızlı hareket etmek için eşyalar, belli düşmanlara daha fazla hasar vermek için aksesuarlar, tek seferlik güçlendirmeler için yemekler ve çok daha fazlası bu video oyununun içerisinde sizi bekliyor.
River City Girls 2, sunum tarafında da güzel bir iş çıkartıyor. Her şeyden önce, oyunun sunduğu dünya birbirinden farklı yedi adet bölgeden oluşuyor ve her bölgede muhteşem manzaralar yer alıyor. Görsel tasarımda piksel tarzı kullanılıyor ve ben bu tarzdan yıllar içinde biraz soğudum ama yine de hoş bir görsellik yakalanıyor. Animasyonlar da kesinlikle ayrı bir övgüyü hak ediyor. Oyun, performans tarafında herhangi bir sıkıntı sunmuyor; optimizasyon problemi bulunmuyor. Sesler ve müzikler ise görsellik gibi ön plana çıkıyor; oyunun içerisinde birbirinden güzel parçalar yer alıyor. Sunum, bir bütün olarak belli bir başarıya ulaşıyor.
Durumu özetlemek gerekirse River City Girls 2, kendi türü için gayet eğlenceli bir deneyim sunuyor. Bu deneyimin kusursuz olmasını engelleyen şey ise ne yazık ki 1980’lerin sonunda kurulmuş olan oynanış mantığı üzerinde pek bir şeyin değişmemiş olması, yenilik getirilmemiş olması. Bu sıkıntı, serinin bir önceki oyununda da vardı ve devam oyunu ile de varlığını sürdürüyor. Eğer “beat-’em-up” tarzı deneyimler hoşunuza gidiyorsa ve bu tip oyunlarda biraz da derinlik arıyorsanız, bence sıradaki oynamanız gereken oyun bu olmalı. Zaman zaman monoton yapı kendisini belli ediyor ama oyunun içerisinde dikkat dağıtıcı birçok şey mevcut; monotonluk sizin gözünüzü korkutmasın.