Yapılan farklı yolculuklar hakkında bugüne kadar birçok farklı oyun gördük. Road 96 da en başlarda o oyunlardan biri olarak görünebilir ama tamamen hayali bir ülke olan Petria’da sizlere anlatabileceğimiz çok fazla şey var. Birçok kişi bu ülkeden kaçmaya çalışıyor ve gençler de otostop çekerek sınıra ulaşmaya çalışıyor. Oyunun içerisinde de o gençleri kontrol ediyoruz. Bu gençlerin ilgi çekici yanı ise hikaye dahilinde aslında hepsinin kaybolmuş olması. Yani, bir yandan da sanki sınıra ulaşmaya çalışan gençlerin kaçırılmasına dair bir gizemi çözmeye çalışıyormuşuz gibi hissediyoruz. Tabii bu oyun, kendisini o kadar da sıkmıyor.

Her yolculukta farklı bir genci kontrol ediyoruz ve bu yolculuklarda yaşanabilecek her şey prosedürel olarak oluşturuluyor. Yani, bir Minecraft dünyasının her seferinde benzersiz bir şekilde oluşturulması gibi Road 96 oyununda da her yolculuk, olabildiğince fazla kombinasyon kullanılarak, benzersiz bir hale getirilmeye çalışılıyor. Bu yolculukların çoğunda, birbirinden renkli ve benzersiz karakterlerle tanışıyorsunuz, onların hikayelerini öğreniyorsunuz ve birlikte zaman geçiriyorsunuz. Bazen ise hapse düşmek gibi farklı olaylar yaşayabiliyorsunuz. Bu sayede, her genç için her yolculuk, gerçekten benzersiz hissettirmeyi başarıyor.

Road 96 oyununu net bir yürüme simülasyonu olarak da düşünmeyin tabii ki. Yolculuklarınız boyunca tanışabileceğiniz neredeyse her kişi için farklı diyalog seçimleri sunuluyor. Bu seçimler, hikayeye çok büyük bir şekilde yön vermiyor ama karakterinizin neler söyleyeceğinin sizin elinize bırakılması benim için çoğu zaman büyük bir artıdır. Diyalog seçimleri haricinde, yürüme simülasyonu hissini çok baskın bir şekilde bırakmamak için mini oyunlar da sunuluyor. Bu sayede, bazı oyunculara sıkıcı gelebilecek olan macera temelli oynanış, mini oyunlarla renklendirilmiş oluyor. Tabii bu video oyununda göz önünde bulundurulması gereken şeyler de var.

Road 96 oyunundaki maceramız, bir haber spikerinin kayıp gençlerden bahsetmesi ile başlıyor. Oyun, güzel bir geçiş sağlıyor ve daha sonra o kayıp gençlerden birini seçerek, hikayelerine tanık olmak için oyun deneyimine başlıyoruz. Her karakterin farklı durumları olabiliyor. Mesela, bir karakter çok zengin iken diğeri fakir olabiliyor. Bir karakterin canı çok yüksek iken diğeri yorgunluktan ölüyor olabiliyor. Bu tip farklı kombinasyonların da devreye girmesi, her oyun seansını, her yolculuğu daha da farklı hale getiriyor. Mesela, A karakterinin parası daha fazla olsaydı, belki de bambaşka bir macera yaşayabilecektiniz. Bunu, gelecek maceralarda görebilirsiniz belki de.

Road 96

Road 96 oyununda para ve enerji oldukça önemli

Hemen yukarıda bahsetmiş olduğum para ve enerji sistemleri aslında Road 96 oyununun temelini oluşturuyor. Paranız bittiği zaman yolculuğunuz çok daha zorlu bir hale gelebiliyor. Hatta başarısız olup, sınıra ulaşmadan bile maceranızı bitirmeniz gerekebiliyor. Enerjiniz tükendiği zaman ise yolun bir kenarına yığılıp, kalıyorsunuz. Binlerce kilometre ilerlemeniz gerektiği için sürekli olarak para ve enerjiyi dengede tutmanız gerekiyor. Enerji, dinlenerek veya yemek yiyerek doldurulabiliyor. Para ise yemek almak için veya insanlara rüşvet vermek için kullanılabiliyor. Mesela, bir motelde iyice dinlenmek için gecelik 25 USD ödemeniz gerekebiliyor.

Road 96 oyunundaki her yolculuk, ortalama 45 dakika sürüyor. Yine de bu macera sırasında yaptığınız şeylere göre oyun süresini 1 saate kadar çıkartabilip, yarım saate kadar indirebiliyorsunuz. Oyunda toplamda 8 adet kayıp genç olduğu için de maksimum 8 saatlik benzersiz bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Bu farklı karakterlerin hikayelerine tanıklık ettikçe, çok daha büyük olaylar ortaya çıkıyor. Yalnız, bunun yanında ufak, yan hikayeler de her zaman varlığını sürdürüyor. Bu yan hikayeler bazen karakterlerimiz hakkında, bazen yolda tanıştığımız insanlar hakkında, bazen de yaşadığımız ülke hakkında oluyor. Oyun, genel anlamda hikayeyi güzelce sunuyor.

Road 96 oyununda birçok karakterin birbirine bağlı olması, kontrol ettiğiniz diğer karakterler hakkında bilgiler alabilmeniz, yan karakterleri 1’den fazla yolculuk sırasında görebilmeniz ve çok daha fazlası, bu oyunun dünyasını aslında muhteşem bir şekilde gösteriyor. Politika ise bu oyunun her şeyinde odak nokta gibi görünüyor. Kendi kontrol ettiğimiz karakterlerin bile belli görüşleri oluyor ve politika tarafında yer aldığımız kısma göre farklı şeyler yaşayabiliyoruz. Zaten oyunun amacı da politik bir mesaj vermek. Bunu daha en baştan itibaren hissedebiliyorsunuz. Bu mesajı, oyun içinde de birçok farklı şekilde verebiliyorsunuz.

Politika tarafında Tyrak ve Florres karşımıza çıkıyor. Tyrak, ülkeyi baskı ile yönetmeye çalışıyor. Florres ise bunu değiştirmek istiyor. Tabii bu oyunda net bir doğru ve yanlış yok. Farklı karakterleri deneyimledikçe, iki siyasi tarafa da farklı açılardan bakıp, ilginç yorumlar duyabiliyorsunuz. Eğer yolculuğunuzda başarılı olursanız ve sınıra ulaşırsanız da oyun hemen bitmiyor. Sınırdan geçebilmenin farklı yolları bulunuyor ve yine içerisinde bulunduğunuz duruma göre başarı ve başarısızlık ihtimali bulunuyor. Yani, sınıra gelmek bir marifet değil, onu geçmek gerekiyor. Bu anlarda masum insanların başına gelen trajik olaylar yaşayabiliyorsunuz.

Road 96

Oldukça zengin bir sunum sizi karşılıyor

Road 96 oyununu ilk gördüğüm zaman aklıma öncelikle Life is Strange markası gelmişti. Malum, Life is Strange 2 oyunu da benzer bir temaya sahipti. O oyunda da iki kardeş olarak Amerika Birleşik Devletleri’nden kaçmaya çalışıyorduk. Yalnız, sadece oyun mantığı olarak değil, görsel açıdan da bu iki oyunu birbirine çok benzetmiştim. Oyunda zaman geçirince ve biraz daha dikkatli bakınca, tabii ki incelemekte olduğum bu oyunun kalite açısından bir tık daha geride olduğunu fark edebiliyorsunuz. Bu yine de bir problem değil. Sonuçta bu oyunun bütçesi ile Life is Strange oyunlarının bütçesi farklı. Yine de görsel açıdan rahatlatıcı, güzel, renkli ve anlamlı bir sunum yapılıyor.

Görsellik ile birlikte performans tarafında da pek bir problem yok. Açıkçası ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda deneyimlemek isterdim ama oyun şimdilik sadece PC ve Nintendo Switch için çıktı. Ben de zaten Road 96 yapıtını kendi bilgisayarımda deneyimledim ve aldığım performanstan memnun kaldım. Daha doğrusu, performans kusursuz değildi ama bunun kaynağı oyun değil, benim donanımım. Oyunun optimizasyon probleminin çok kritik seviyede olduğunu düşünmüyorum. Bu arada, oyun için NVIDIA GeForce GTX 1060 ve Intel Core i5-4460 öneriliyor. Günümüzdeki birçok bilgisayar, bu oyunu rahatlıkla kaldırabilecektir.

Sesler ve müzikler ise Road 96 oyununu övebileceğim bir başka kategori. Öncelikle, oyunda birbirinden farklı türlerde müzikler var ve daha fazla müziği de oyunu oynamaya devam ettikçe keşfedip, bir sonraki yolculuğunuzda kullanabiliyorsunuz. Sesler ise müzikler kadar yüksek seviyede değil ama yine de böyle bir oyun için kesinlikle yeterli. Yani, bu video oyununun sunum tarafında hiçbir problemi bulunmuyor, güzel bir deneyim yaşatılıyor. Öne çıkan noktalar ise kesinlikle sanat tasarımı, görsel kalite ve müzikler. Eğer bu tip şeylere önem veriyorsanız, eminim ki bu video oyunu da sizi memnun etmeyi başaracaktır.

Road 96, benzersiz bir video oyunu. Genel anlamdaki macera teması, yolculuk hissi, siyasi tarafı, mini oyunları, diyalogları, birbirine bağlı hikayeleri ve çok daha fazlasıyla muhteşem bir deneyim yaşatılıyor. Bir video oyununda bu kadar fazla siyasete gerek var mı? Bu konu tartışılabilir. Açıkçası ben siyasetin bir tık geri planda kaldığı, kişisel hikayelerin ve gizemin öne çıktığı bir yolculuk oyunu deneyimlemeyi daha çok isterdim. Sonuçta, otostop mantığı sıkça kullanılıyor ve bence bu mantık altından da benim dediğim gibi bir hikaye çok başarılı bir şekilde çıkartılabilir. Yine de bu oyun, benim bu sene deneyimlediğim en iyi oyunlardan biriydi.

Road 96
Road 96
Olumlu
Her yolculuğun gerçekten benzersiz bir macera hissi veriyor olması.
Hikaye ve karakterler hakkında her şey kusursuz bir seviyede.
Yürüme simülasyonu hissini dağıtabilecek bolca mini oyun var.
Görsel kalite yeterince iyi ve sanat tasarımı da oldukça başarılı.
Olumsuz
Bir oyunda siyasetin içine bu kadar girmeye gerek var mı?
Bazı mini oyunlarda ufak tefek oyun içi hatalar bulunuyor.
Nadir de olsa oyundan kaynaklanan ekran yırtılması yaşanıyor.
Müzikler güzel olsa bile seslerin üzerine daha fazla gidilebilirdi.
9

Etiketler: