Senelerdir elektro gitar ve bas gitar çalarım. Üzerine bir de video oyunlarına ilgim olunca, Rock Band ve Guitar Hero gibi serilere yönelmemem biraz zor oluyor. Gerçek gitarları çaldığım gibi çok eskiden beri Guitar Hero oyunlarını da bayıla bayıla oynardım. Rock Band serisi ile aram iyi değildi. Zaten bu incelemenin tarihinden de anlayabileceğiniz üzere çıkışından tam 4 sene sonra Rock Band 4 oyununu inceleyebildim.

Rock Band 4

Neden 4 sene sonra Rock Band 4?

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki PlayStation 4 konsolunun hayatımıza girdiği tarihten beri sadece Guitar Hero Live oyununu oynamıştım ki o oyunu da zaten 2016 senesinde anca satın alabilmiştim. Bu oyun pek sevilmemişti ama ben yeni plastik gitardaki tuşların yerleşimini, oyunun çevrim içi servis yapısını ve çoklu oyunculu özelliklerine bayılmıştım. Tabii şimdi oyunun bu özellikleri kapalı bir halde.

Guitar Hero Live oyununun servisleri kapandığından beri içimde hala benzer bir oyun oynama isteği var ve bu isteği giderebilecek tek video oyunu da Rock Band 4 idi ama ortada küçük bir sorun vardı: İnternet aleminde bu oyuna uygun plastik satan hiçbir yer yok. Seneler ardından, LetGo platformuna göz atmak yeni aklıma geldi ve bir de ne göreyim; LetGo’da gerekli olan tüm plastik gitarlar var!

LetGo platformunu aktif olarak kullanıyorsanız, kusuruma bakmayınız ama bu platformda insanlarla iletişime her geçtiğimde, birkaç beyin hücrem ne yazık ki öldü. Oradaki insanların en basit ve en temel sorulara cevap verememesi, dünyadan bir haber olması ve çok daha fazlası ile uğraşırken muhtemelen IQ seviyem bayağı düştü ama sonunda uygun bir gitarı, yarım yamalak olsa da satın almayı başardım.

Rock Band 4 oyununun kendisi de şu sıralar dördüncü yaş gününü kutluyor. Bu sebepten ötürü de ana oyunu da indirim ile satın almayı başardım; oyunu oynadım ve şimdi sizlere kaliteli bir inceleme sunabileceğime inanıyorum. Bakalım Guitar Hero Live ile aldığım eğlenceyi, bu video oyununda da bulabilecek miyim? Memnun kalabilecek miyim bu yapıttan?

Rock Band 4

Daha kaliteli bir oyun var ama sorunlar da mevcut

Rock Band 4 oyunundaki modlara değinmek istiyorum. Oyunda karşınıza çıkacak olan ilk oyun modları, Play Now kategorisinde; Quickplay, Online Quickplay, Play a Show ve Brutal Mode olarak geçiyor. Quickplay sayesinde sahip olduğunuz bir şarkıyı hemen çalabiliyorsunuz. Online Quickplay ise bunun çevrim içi hali. Play a Show ile 1’den fazla şarkı çalıp, Brutal Mode ile zorlu bir deneyim görüyorsunuz.

Rock Band 4 oyununu ağır bir şekilde eleştirmem gerekiyor. Şöyle ki Guitar Hero Live oyunundaki Guitar Hero TV modu, aslında bu oyundaki Online Quickplay ile denk geliyor. Guitar Hero Live oyunundaki bu mod, adeta bir radyo gibi sürekli çalıyor ve siz çevrim içi bir şekilde bu radyoya girip, dünya üzerindeki diğer insanlarla birlikte yarışabiliyordunuz. Ben, bu benzersizliği incelediğim oyunda göremedim.

Evet, Guitar Hero Live oyununda rahatça istediğimiz şarkıyı çalamıyorduk; oyun günlük olarak az bir hak veriyordu bunun için. Geri kalanı ise mikro ödeme idi ama bana günlük istediğim 5 adet şarkıyı çalma hakkı yetiyordu. Geri kalan zamanımı da diğer insanlarla, radyo tarafında geçiriyordum. Rock Band 4 oyununda böyle bir interaktif deneyim bulabilmek mümkün değil.

Tamam, bu video oyununda istediğim şarkıyı ücretsiz ve sınırsız bir şekilde çalabiliyorum ama bunu neden yapayım ki? Guitar Hero Live oyunundaki gibi bir rekabet yok ortada. Yani, Play Now sekmesi altındaki her oyun modu bana inanılmaz gereksiz göründü Guitar Hero Live oyununu denedikten sonra ve açıkçası bu oyunu oynadıkça, Guitar Hero TV modunu inanılmaz özledim; keşke kapanmasaydı.

Rock Band 4

Rock Band 4, eğlenceli modlara da sahip

Play Now, her ne kadar bana inanılmaz gereksiz ve ilgi çekmeyen bir yapıda görünse de Campaigns sekmesi altındaki hikaye temelli oyun modları beni inanılmaz eğlendirdi. Campaigns; Rivals Hub, Rockudrama, Go on Tour ve Missions sekmelerinden oluşuyor. Rivals Hub sayesinde bir topluluğa katılıp, o topluluk için çevrim içi servis temelli görevler yapabiliyorsunuz.

Rivals Hub, benim pek ilgimi çekmedi ama ondan sonraki sekmede yer alan Rockudrama moduna bayıldım. Rockudrama ile daha önce oluşturduğunuz grup ile birkaç saatlik bir hikaye modunu deneyimliyorsunuz. Bu hikaye modunda grubunuzun 0’dan başlayıp, nasıl başarılı olduğu anlatılıyor ama modun temelinde tamamen komedi yatıyor. Ayrıca bir TV şovu konsepti de var modun genelinde.

Rockudrama modunu oynarken karşıma çıkan her sahnede gerçekten güldüğümü söylemem gerekiyor. Dediğim gibi bu modda bir TV şovu havası var ve grubumuz ile alakalı olan insanlar, mesela kolej öğretmenimiz, başımızdan geçen şeyler hakkında kısa röportajlar veriyor. Ayrıca bizim başımızdan da gülünesi olaylar geçiyor. Rockudrama, o kadar güzel bir mod ki beni oyuna bağladı.

Rockudrama ne yazık ki çok kısa sürüyor ama merak etmeyin; ondan bir tık daha uzun sürebilecek bir Go on Tour modu bulunuyor. Go on Tour modunda da aynı grubunuz ile sıfırdan başlayıp, yıldız olmaya çalışıyorsunuz. Go on Tour, biraz daha uzun bir oyun modu ama en fazla 1 haftada kesinlikle bitirebilirsiniz. Missions sekmesinde ise oyunun herhangi bir modunda yapılabilecek görevler yer alıyor.

Rock Band 4

Dünya turuna çıkmaya hazır olun

Oyunda yer alan müziklerden bahsetmeden önce Go on Tour hakkında birkaç paragraf daha yazmak istiyorum. Bu oyun modunda küçük şovlar yaparak yıldız toplamaya çalışıyorsunuz. Yeteri kadar yıldız topladığınız zaman ise kariyerinizin dönüm noktalarını oluşturabilecek büyük bir tur açılıyor. Bu turlar için hep bir seçim yapmanız gerekiyor. Ayrıca bu seçimler, hikayenizi de oluşturuyor.

Şöyle ki bu büyük turlara çıkmadan önce sanat tasarımcınızı mı yoksa yönetmeninizi mi dinlemeniz gerektiğini seçebiliyorsunuz. Bu seçimler, çalacağınız müzikleri ve alacağınız hediyeleri belirliyor. Mesela, bir turda istediğiniz şarkıları çalıp, daha fazla fan kazanmak varken; diğer turda önceden seçilmiş şarkıları çalıp, ödül olarak da benzersiz kıyafetlerin sahibi olabiliyorsunuz.

Go on Tour, kısmen uzun bir mod olduğu için şarkıların önemi devreye giriyor. Bu noktada yine Guitar Hero Live oyununa değineceğim; o video oyununda benim hoşuma giden onlarca şarkı vardı ve hepsini çalarken inanılmaz eğleniyordum. Oyundaki radyo, rock/metal ve pop olarak ikiye bölündüğü için kendi tarzımdaki şarkıları her zaman çalabiliyordum. Rock Band 4 ise ne yazık ki öyle değil.

Bu video oyununda her türden az şarkı bulunuyor. Standart oyun, 100-120 arası şarkı ile geliyor ve ücretsiz ek paketler sayesinde 160 civarı şarkıya sahip olabiliyorsunuz. Bu kadar çok şarkıya rağmen ben istediğim sayıda modern rock ve metal parçalarına sahip değilim. Bu yüzden de Go on Tour modu inanılmaz sıkıcı gelebiliyor; ne bildiğim, ne de sevdiğim şarkıları çalabiliyorum; o şarkılar yok!

Rock Band 4

Şarkı kütüphanesi, temel halinde başarısız

Biraz önce de dediğim gibi, oyunun şarkıları benim için gerçekten başarısız. Bu satırları yazdığım sırada oyun tam karşımda açık ve kütüphaneye baktığım zaman gerçekten sevdiğim sadece 7-8 tane şarkı görebiliyorum ve yüzlerce şarkı çalacağınız Go on Tour modunda sürekli 7-8 şarkıyı tekrarlamak tahmin edersiniz ki pek eğlenceli değil. Yeni şarkılar satın almak isterseniz de farklı bir problem çıkıyor.

Guitar Hero Live oyununda tüm kütüphane, tamamen ücretsizdi. Her şarkıya erişim sağlayabiliyordunuz ama Rock Band 4 oyununda şarkı, 9 TL. Evet, 3-4 dakikalık bir şarkıyı, plastik gitar ile çalabilmek için 9 TL vermeniz gerekiyor. Bu şarkıları paketler halinde de satın alabiliyorsunuz ama paketler size en fazla 3 TL kazandırabiliyor ve bu bence inanılmaz pahalı bir ek paket marketi ortaya çıkıyor.

Ek paketlere baktığım zaman hoşuma gidebilecek olan 20 civarı şarkı görebiliyorum ama hepsini satın almak istediğim zaman ortaya en azından 150 TL gibi bir fatura çıkıyor ki ben oyunun kendisine 160 TL verdim zaten. Açıkçası bu durum beni gerçekten üzdü ve oyunun kendisinden de biraz soğuttu. Biliyorum, bu tip video oyunlarında parçaların lisanslarına sahip olmak pahalı ama yine de 9 TL çok be.

Benim için geçerli değil ama Rock Band 4 oyununun şarkı kütüphanesini şu yönden övebilirim: Çeşitlilik inanılmaz. Yani, popüler kültüre ait komik parçalar, klasik şarkılar; EDM, pop, metal, alternatif türlerinden birçok farklı şarkının bulunması bence gayet güzel ama işte ben böyle bir video oyununda plastik gitar ile EDM veya pop çalmak istemem. Belki davul setim olsaydı farklı bir şey diyebilirdim.

Rock Band 4

Rock Band 4 deneyiminizi özelleştirme zamanı geldi

Yukarıdaki başlıklarımdan birinde, Rock Band 4 oyununda kendi grubunuzun olabildiğini belirtmiştim. Bu da demek oluyor ki kendi karakterlerinizi oluşturabiliyorsunuz. Bu noktada, 1’den fazla grup oluşturabiliyorsunuz. Oyunda birçok farklı önceden oluşturulmuş karakterler bulunuyor ve grubunuza o karakterleri alabiliyorsunuz. Eğer isterseniz, kendiniz de karakter oluşturup, grup kurabiliyorsunuz.

Bu noktada karakter özelleştirme detaylarının ortalama olduğunu söyleyebilirim. Karakterimiz için birçok farklı kıyafet, aksesuar ve enstrüman seçebiliyoruz. Elektro gitar konusunda çeşitlilik çok olsa da mikrofon özelleştirmesinin hiçbir şekilde bulunmaması, davul özelleştirmenin minimum seviyede olması ve bas gitar özelleştirmenin de elektro gitar seviyesinde olmaması beni üzdü.

Karakter özeleştirme ile alakalı olan birçok şey, Go on Tour modunda kazandığınız paralar ile satın alınabiliyor. Bazı şeyler ise Rockudrama ve Go on Tour modundaki görevlerin, gerekli turların seçilmesi ile ücretsiz olarak size hediye ediliyor. Ayrıca oyunun temelinde de bolca ücretsiz özelleştirme ögesi bulunuyor. Bu noktada oyuna diyebileceğim çok da fazla olumsuz bir şey bulunmuyor.

Tabii bir de Freestyle modu var. Bu moddan çok kısa bahsedeceğim, bu yüzden en son paragrafıma kendisini koydum. Freestyle modu sayesinde gitar soloları sırasında serbestçe solo atabiliyorsunuz ve gitarın sesi, şarkıdan bağımsız bir tonda çıkıyor. Yalnız, lütfen bu özellikten uzak durunuz. Ben hayatımda bu kadar berbat bir şekilde tasarlanmış bir sistem görmedim.

Rock Band 4

Aranan deneyim mi?

Eğer Rock Band 4 oyununu çıkış döneminde deneseydim ve şarkıların fiyatları çok daha ucuz bir şekilde karşıma çıksaydı, bu oyun gerçekten çok güzel görünebilirdi bana. Fakat Guitar Hero Live oyununun tüm şarkılarını ücretsiz bir şekilde oynadıktan sonra, çok güzel bir interaktif deneyim yaşadıktan sonra bu oyun hakkında olumlu konuşmak da zor.

Ne yazık ki Guitar Hero Live oyununun en önemli modu kapandı ve elimizde artık sadece PC oyuncuları için Clone Hero, konsol oyuncuları için ise Rock Band 4 bulunuyor. Şarkı kütüphanesinin başarısız olması, bazı modların gereksiz ve sıkıcı olması, şarkıların pahalı olması ve inceleme yazımda belirttiğim daha farklı problemlerden ötürü bu oyuna çok da olumlu bakamıyorum.

Rock Band 4
Rock Band 4
Guitar Hero Live ardından Rock Band 4 trenine zıpladım ama ne yazık ki beklentilerim karşılanmadı. Şarkı kütüphanesinin temeli benim için oldukça zayıftı. Ek paket olarak alınabilecek parçalar ise oldukça pahalı idi. Ayrıca oyunun hikaye modları ardından geriye kalan standart Quickplay modları da Guitar Hero Live oyunundaki kadar beni eğlendirmedi. Tabii şöyle küçük bir detay da var: Guitar Hero Live oyununun en önemli modu kapandığı için şimdiki nesil konsollarda sanıyorum ki daha iyi bir alternatif yok.
Olumlu
Rockudrama ve Go on Tour modlarının eğlenceli yapısı.
Ek paketlerle birlikte şarkı kütüphanesinin 400'den fazla parça içermesi.
Karakter özelleştirme eğlenceli; karakterlerin animasyonları kaliteli.
Olumsuz
Rock ve metal gibi parçaların temel oyunda yoğun olmaması.
Temel şarkı kütüphanesinin güçsüz, ek paketlerin pahalı olması.
Guitar Hero Live kadar eğlenceli bir temel bulamadım.
7.3