Rocksmith serisi, sanatsal açıdan en iyi öğrenme oyunlarından biri bence. Bu serinin orijinal oyununa çok vakit harcamamış olsam da Rocksmith 2014 ve Rocksmith 2014 Edition — Remastered yapıtlarında binlerce saatimi harcadım. Eğer bilmiyorsanız, bu video oyunu serisi ile gitar öğrenebilirsiniz. Akustik gitar, elektro gitar ve bas gitar ile bu yapıttaki şarkıları gerçek bir şekilde çalabilmek mümkündü. Yani; Guitar Hero, Rock Band veya Fortnite Festival gibi bir oyunu gerçek enstrümanlarla oynadığınızı düşünün. İşte o deneyim, bu oyun idi. Ben de kendisini elektro gitar çalmak ve sıfırdan bas gitar öğrenmek için kullanmıştım.
Zamanla tabii ki bilgisayarım eskidi ve ayrıca Ubisoft da Rocksmith 2014 Edition — Remastered oyununa destek vermeyi kesti. Yine de oyunda mod desteği olduğu için ömrü aslında sınırsız. Zaten ben de bu mod desteği sayesinde oyunu binlerce saat oynamıştım; aksi halde ek paketler olarak satılan şarkılara on binlerce lira harcamak gerekecekti. Bu kulağa kötü geliyorsa, kendinizi şimdiden hazırlayın; Rocksmith serisi yeni bir oyun ile devam ediyor. Rocksmith+, aslında PC için daha önce çıkmıştı ama ülkemizde mevcut değildi. Şimdi, konsollar için de çıkınca, ülkemize de uğramış oldu ve en önemlisi, formülden mod desteğini çıkarttı ve ücretli abonelik ekledi.
Rocksmith+ oyununu PlayStation 5 konsolumda, klavye ile deneyimliyorum. Aslında elektro gitar ve bas gitar kullanacaktım ama Ubisoft şirketinin sattığı Real Tone kablom bozulduğu için hiç uğraşmak istemedim. Aslında enstrüman ile oyunu bağlamak için telefonunuzu da bir mikrofon olarak kullanabiliyorsunuz, yani Real Tone kablosuna ihtiyacınız yok ama o kabloyla bile nota algılama sorunları yaşanıyordu, telefon mikrofonu ile yaşanacak problemleri hayal bile etmek istemdim. Ayrıca, klavye öğrenmek istiyordum. Benim için güzel bir bahane oldu bu. Önce bu oyunu indirdim, sonra da kendime bir M-Audio Keystation 61 MK3 aldım.
İşin güzel yanı şu ki M-Audio Keystation 61 MK3, USB kablosundan güç alarak çalışabiliyor ve oyun da bunu bir MIDI kablosu olarak kabul ediyor. Yani, hem kullanımı kolay, hem de nota algılama sorunu tamamen ortadan kalkmış oluyor. Bu da benim için çok önemli; bir şarkıyı %100 oranla doğru çaldığımı gerçekten görmek istiyorum. Neyse, bu video oyununu haftada 5-6 gün kadar, günde ortalama 45 dakika civarında oynadım klavye öğrenmek için ve elde ettiğim sonuç ise beni şaşırtmadı. Geçmiş oyunları gibi Rocksmith+ de gayet başarılı bir enstrüman öğrenme oyunu.
Hemen yukarıda verdiğim rakamlardan da görebileceğiniz üzere ben yavaş ilerlemeyi seviyorum. Yani, haftanın her günü, saatlerce klavye çalmak istiyorum açıkçası ama yine de belli bir düzende pratik yaparak, yavaş da olsa ilerlemek istiyorum. İşte bunun sonucunda da sanıyorum ki üç hafta geçti ve şu anda %100 olarak çalabildiğim üç basit şarkı var ve klavyenin temellerini öğrenmeye devam ediyorum. Her geçen gün parmaklarımı klavyenin üstüne koyduğumda ve pratik yapmaya başladığımda, bir önceki günden çok daha iyi hissediyorum. Daha doğrusu, düne kadar bu doğruydu. Şu anda akor öğrenmeye çalışıyorum ve ilk duvarıma çarptım sanırım.
Elektro gitar öğrenirken Rocksmith yerine interneti kullanmıştım. Bas gitar öğrenmek de zaten halihazırda elektro gitar çalmayı bildiğim için çok zor gelmemişti, temelleri zaten biliyordum. Bas gitara özel olan teknikleri öğrenmem gerekiyordu sadece; elektro gitarı tamamen sıfırdan öğrenmiştim, daha parmaklarımı nereye koyacağımı bilmiyordum, o kadar sıfırdan öğrenmiştim. Klavye de aynı o sıfırdan öğrenme gibi hissettirdi ama bu sefer tek aracım Rocksmith+ idi ve ben öğretim açısından çok memnun kaldım. Oyunun iki bölümü var: Müzik çalma ve enstrüman öğrenme. Piyano için başlangıç ve gelişmiş olarak iki aşama var ve iki aşama da derslerle dolu.
Öncelikle ders, gerçek bir video ile başlıyor. Burada bir kişi, dersin temellerinden bahsediyor ve örnek bir parça çalıyor. Tüm bunlar birkaç dakika sürüyor. Daha sonra da oyun, pratik yapmanız için size Ubisoft tarafından hazırlanan parçalar sunuyor. Eğer iki elinizi de kullanmanız gereken bir şeyse öncelikle sağ eli, sonra sol eli ayrı ayrı öğreniyorsunuz ve daha sonra iki eli de aynı anda kullanıyorsunuz. En sonda ise final pratik parçası oluyor ve bazen de o parçadan sonra daha fazla pratik yapabilmeniz için size gerçek bir şarkı önerilebiliyor. Oyun, üzerinde çalıştığınız şeyi size bence gayet güzel bir başarıyla öğretiyor. Ben sadece gerçek videoların daha bol olmasını isterdim.
Rocksmith+ ayrıca öğrenmeyi daha da çok bir oyun haline getirmek için size günlük görevler sunuyor; haftada kaç kere giriş yaptığınızı, kaç şarkı çaldığınızı ve kaç notaya bastığınızı takip ediyor. Eğer bünyenizde ADHD barındırıyorsanız, sizin için ideal bir öğrenme yolu yani. Sadece, yeni başlayan biri için bu görevler biraz anlamsız olabiliyor. Mesela, bugünün görevlerinden biri herhangi bir caz parçası çalmak ama ben öyle girip, en kolayı olsa bile herhangi bir caz parçasını seçip, çalabilecek kadar ilerlemiş değilim. Bas gitar veya elektro gitarda yapabilirim ama klavyede zor. Yani, şarkıyı açıp, kapatsam da görev sayılır ama bunun anlamı yok.
Şimdi, geldik Rocksmith+ oyununun en sıkıntılı tarafına. Günümüzde her video oyunu illa çevrim içi bir servis olmak zorunda ve Ubisoft da bunu yapıyor. Yalnız, bu sadece teknik olarak bir oyun. Bu oyun kimliğinin arkasında bir öğrenme aracı ve gereci yatıyor. İşte bu yüzden de çevrim içi servis yapısı, bu araca yakışmıyor. Bir kere, derslerin tamamı sanıyorum ki ücretsiz. Ayrıca oyunda birkaç ücretsiz şarkı da var ama şarkı kütüphanesinin neredeyse tamamı abonelik gerektiriyor. Oyunda herhangi bir mod desteği de yok. Yeni şarkı istiyorsanız, Ubisoft şirketini beklemeniz gerekiyor.
İşte bu noktada Rocksmith+ bitiyor. Ubisoft, oyuna her ay yeni şarkılar ve dersler ekliyor. Yeni dersler eklenmesi bir kere şahane, ona söyleyecek bir şeyim yok ama yeni şarkılar hiçbir topluluğu tamamen memnun etmeyecektir. Mesela, en son eklenen şarkı grubunda benim ilgimi çeken tek bir parça bile yok. Ayrıca, tüm işler resmi olduğu için lisans sorunlarından ötürü her şarkı, her ülkeye de gelmiyor. Mesela, oyuna geçen ay filan bolca Metallica şarkısı eklenmiş ama sadece 1 tanesi görünüyor bende. Rocksmith 2014 Edition — Remastered olsaydı, modlarla her şey çözülebilirdi.
Modlarla, şarkı sıkıntısı tamamen ortadan kalkardı. CDLC ile aklınızın alamayacağı kadar parçayı Rocksmith 2014 Edition — Remastered yapıtına ekliyordum. Sadece gerçek parçalar değil, mizahi şarkılar, “meme” parçaları ve çok daha fazlası ile eğlenceli bir şekilde vakit geçirebiliyordum ama Ubisoft bunların hiçbirini yapmayacak Rocksmith+ içerisinde. Ben hiçbir zaman o sevdiğim ama herkesin bilmediği müzik grubunun sevdiğim parçalarını bu oyunda göremeyeceğim ama CDLC ile bir önceki oyunda vardı. Şöyle söyleyeyim, benim şu anda bu oyunda gerçekten öğrenip, çalmak istediğim sadece 10-15 adet parça var. Şaka gibi gerçekten.
Rocksmith+ için abonelik de öyle ucuz sayılmaz. PlayStation 5 üzerindeki abonelik fiyatları 1 ay için 300 TL, 3 ay için 750 TL ve 12 ay için 2100 TL. Oyunun kendisini indirmek ücretsiz. Evet, şimdi kendime bir klavye/piyano hocası tutsam, o şekilde öğrensem daha pahalı olacak ama benim eleştirdiğim kısım o değil zaten. Fiyattan ziyade abonelik modeli yanlış. Ubisoft şirketinin her şeyi internete bağlaması ve mod desteğini öldürmesi yanlış. Yoksa, bu oyun 70 USD olsaydı da parasına değerdi. Sonuçta, klavye ve 3 çeşit gitar tipi öğrenmek normalde daha pahalı.
Rocksmith+ oyununun bir diğer önemli eksiği de serbest bir şekilde enstrüman ile oynayıp, tonları değiştiremiyor olmanız. Yine, Rocksmith 2014 Edition — Remastered içerisinde olan bir özellik ne yazık ki bu yapıttan çıkartılmış. Aslında yeni oyundaki şarkılar için otantik tonlar hazırlanmış ve bu otomatik olarak değişiyor ama şarkılar dışında bu tonlarla serbest bir şekilde oynayamıyorsunuz. Yani, enstrüman öğrenimi haricindeki her element, bu oyunda geriye atılmış bir adım gibi hissettiriyor. Bence sadece eğitim ve öğretim alanı geliştirilmiş ve genişletilmiş.
Tüm bunlar ne yazık ki çok kötü hissettiriyor. Yani, oyunun ücretsiz versiyonu sadece bir video oyunu kostümü giymiş öğretici olarak güzel çalışıyor ama bundan öteye gidemiyor. Rocksmith 2014 Edition — Remastered, bu serinin zirve yaptığı bir video oyunu idi ve şimdi de Rocksmith+, en dibe götürüyor. Ücretsiz sürümde sadece 4-5 farklı parça bulunuyor ve abonelik satın aldıktan sonra ulaşabildiğiniz parçaların da pek bir önemi yok. Şarkı kataloğu hiçbir şekilde ilgi çekici değil. Eğer mod desteği olsaydı, bu durum bu kadar kötü olmazdı kesinlikle.
Ubisoft, genel olarak pek de sevilmeyen bir şirket ve bunun sebeplerini anlayabiliyorum. Yine de kendilerinin piyasaya sürdüğü son büyük oyunlar gayet iyiydi, özellikle de son birkaç senedir. Bu yüzden Rocksmith+ için de heyecanlıydım ama abonelik sistemi ve mod desteğinin olmaması, bu oyunu benim gözümde tamamen öldürüyor. Yani, eğer sıfırdan klavye öğrenme isteğim olmasa, herhangi bir gitar için bu oyunun yüzüne bile bakmazdım. Uzun vadede de klavye ile bu oyuna devam edeceğimi sanmıyorum. Yani, öğrendikten sonra yeni müzikler öğrenmek için bilgisayar kullanmayı filan tercih ederim, en azından oyunda olmayan bir özgürlüğüm olur.
Rocksmith 2014 Edition — Remastered oyunundaki özgürlüğü arıyorsanız, Rocksmith+ yapıtından uzak durun ama eğer durumunuz benim gibiyse, yani bir enstrümanı sıfırdan öğrenmek için video oyunu tarzı bir deneyim arıyorsanız, birkaç aylığına, en azından öğrenmek istediğiniz enstrümanın temellerini kapana kadar bu servisi kullanabilirsiniz bence. Ben şahsen klavyede yaptığım ilerlemeden memnunum ve aldığım aylık abonelikten de şu anda pişman değilim. Buna karşılık, uzun vadede bu memnuniyetimin devam edeceğini sanmıyorum, özellikle de çok sınırlı olan müzik kütüphanesinden dolaydı. Mod desteğinin olmaması çok büyük bir eksik.