Ubisoft şirketinin adını duyduğumuzda aklımıza çoğunlukla açık dünya temalı ve aksiyon türünde yapımlar gelir ama bu kez işin rengi biraz farklı. Duyurusu yapıldığında da biraz şaşkınlıkla karşılanan Roller Champions isimli oyun, şimdiye dek denenmemiş bir spor türünü konu alıyor. Bizler de bu yapımın kapalı alfasını deneyimledik ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak istedik. Bakalım, Ubisoft bu kez bizlere ne sunmak istiyor.
Roller Champions ile ne yapmaya çalışıyoruz?
Ön incelemesini gerçekleştirdiğim video oyunu, bir futbol ya da basketbol oyunu olsaydı bu kısmı anlatmak zorunda kalmayacaktım ama karşımızda ilginç bir spor dalı duruyor. Bu yeni spor dalının patenle çemberden top geçirme şeklinde özetlesem, pek kimse anlamayacaktır büyük ihtimalle. İyisi mi ben, tane tane Roller Champions ile neyi amaçladığımızı, neleri yaparak müsabakaları kazanmaya çalıştığımızı sizlere anlatayım.
Öncelikle bu oyunda birbirinden görsel anlamda farklı tarzlarda hazırlanmış oval şekilde sahalarımız yer alıyor. NASCAR yarışları gibi pistlere benzetilen sahaların çevresinde patenlerle hareket edebiliyoruz. Sonradan değişir mi bilmiyorum ama deneyimlediğim kapalı alfa sürümünde, bu sahalarda 3’er kişiden oluşan takımlarla maçlar yapıyoruz. Takımların birisi mavi, diğeri turuncu renk ile sahada yerini alıyor.
Oyunun amacı: Saha çeperinde, zeminden biraz daha yüksekte olan çemberin içerisinden topu geçirebilmek. Topu geçirmekte mesele yok ama atılan sayının artması için pistte biraz daha uzun zaman geçirilmesi gerekiyor. Bu arada, her bir takım Amerikan futbolundakine benzer biçimde diğerini sert darbelerle durdurmaya çalışıyor. Biraz karıştığının farkındayım ama merak etmeyin toparlıyorum hemen.
Diyelim ki biz yerdeki topu aldık. Pistin çeperi etrafında sayı yapılacak çembere doğru hareket ediyoruz. Belirli sayıda bölgeyi top ile geçtikçe, atılacak olan sayının miktarı artıyor. Bir diğer deyişle oyunun asıl amacı topu çemberden geçirebilmek olsa da ayakta kalarak daha fazla sürede yol kat etmeye dayanıyor. Top bizdeyken rakipler peşimizden gelerek bize engel olmaya çalışırken, top rakibe geçtiğinde bizim rakip üyeleri durdurmamız gerekiyor.
Bu arada, bu oyunun stratejisi gereği yalnızca elinde top olan rakibe vurmak zorunda değiliz. Tabii ki topu kapmak daha akıllıca bir çözüm ama diğer takımın herhangi bir oyuncusunu düşürmemiz de bize avantaj sağlayabiliyor. Bu strateji, top bir takım arkadaşımızdayken daha büyük önem kazanıyor. Takım arkadaşımızı durdurmaya çalışan diğer üç takım elemanından bir tanesini düşürmemiz, sayı yapmaya giden arkadaşımızın yolundaki bir engelin yavaşlaması ve ortadan kalması anlamına geliyor.
Peki, hangi hareketleri kullanarak bu maçlara çıkıyoruz?
Üst kısımda, Roller Champions oyununun amacını dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Saha içerisinde mümkün olduğu kadar topla tur atmak ve engelleme mekanikleri üzerine kurulan bir yapım var karşımızda. Peki, maçlarda mücadele etmek adına bu oyunda bizlere hangi hareketleri yapma imkanı sunuluyor, diye sorabilirsiniz. Oyunun tuşlarından örnekler vererek, nasıl bir hareket imkanına sahip olduğumuzu da izninizle anlatayım.
Bu yapımı PC üzerinden klavye ve fare ve PlayStation 4 kontrolcüsüyle deneyimledim ve bu kontrol düzenine göre örnekler vereceğim. Parantez içerisinde yazdıklarım kontrolcü tuşlarıdır. Şöyle ki, klasik olarak pek çok oyundaki A, S, D, W (sol analog çubuk) tuşları bizim yön tuşlarımız vazifesini görüyorlar. Bununla birlikte yalnızca yön tuşlarına basmak, düşük sür’atte bir hareket sağlıyor.
Hızlanmak için sol shift (R2) tuşunu kullanmak zorundayız. Bu tuşa basılı tuttuğumuz takdirde süratli bir biçimde hareket ediyor ve sahada yer değiştirebiliyoruz. Tabii, stratejik olarak rakiplerimizi ekarte etmek adına belirli zamanlarda yavaşlamak bizim tercihimize bırakılıyor. Bu gibi durumlarda elimizi sol shift tuşundan geçmemiz gerekiyor. Bir de ani yön değiştirme hareketimiz bulunuyor ki bu hareket için ise sol CTRL (L2) tuşunu kullanıyoruz.
Bu tuşla hızlanabilir ve pistin yüksek alanlarından daha hızlı bir biçimde inerek rakiplerimizi geride bırakabiliriz. Rakibi durdurmak için E (Kare) tuşuna basmamız gerekiyor. Rakibe yakınken E tuşuna bastığımızda rakibe doğru uçarak omuz atma hareketi yapıyoruz. İsabet ettirirsek rakip oyuncu yere düşüyor, top rakibin elindeyse topu da o oyuncu kaybediyor. Boşa atlarsak bizim de düşme ihtimalimiz bulunuyor.
Bir de takım arkadaşımızın yanındayken o kişiyle etkileşime geçebilme imkanımız bulunuyor. Pek çok oyundaki gibi fareyi hareket ettirmemiz (sağ analog çubuk), oyundaki kamera hareketini sağlıyor. Farenin sol tuşuyla (L1) da topu çembere doğru fırlattığımız şut hareketini yapabiliyoruz. Şut atarken, topun nereye gideceği gölge göstergeyle belli oluyor ama sür’atli olunduğu için dikkatli atışların yapılması gerekiyor.
Oyun modları ve özelleştirme seçeneklerimiz neler?
Sizlere deneyimlerimi aktardığım alfa sürümünde 4 farklı oyun seçeneği bulunuyor fakat bunların arasında bir çeşitliliğin olduğunu söyleyemem. İlk seçenek olan hızlı maç, müsabakalar için en kısa yol olurken, sıralama maçları alfa sürümünde erişilebilir değil. Diğer iki seçenekse yapay zekayla yapılan ve tekli olarak yapılan antrenmanları kapsıyor. Kısaca, oyunda tek bir oyun modu olduğunu, üst kısımda anlattığım şekilde 3’e 3’lük maçların yapıldığını görüyoruz.
Henüz tam oturtulmamasına karşın, izninizle Roller Champions oyunundaki özelleştirme seçeneklerine değineyim. Kapalı alfa sürümünde öyle geniş bir özelleştirme havuzu açıkçası bulunmuyordu. Benzer şekilde karakter oluşturma seçeneklerinin de henüz oldukça sığ bırakıldığını gözlemledim. Karakterimizin yüzünün bazı bölgelerini ve vücut yapısını belirleyebiliyoruz. Kısıtlı seçenekler arasında bu kısım fazla zamanımızı almıyor.
Özelleştirme kısmı da karakter oluşturma kısmı gibi henüz oturtulmamış durumda. Oldukça az seçenek arasından, karakterimizin tişörtünü, kaskını ve saçlarını, bir de patenlerini değiştirme imkanı sunuluyor. Bu arada, oyundaki deneyimlerimiz sonucunda oyun içi para kazanırken, her bir hamlemizde hayran sayımızı arttırıyoruz. Kapalı alfa sürümünde, toplanan oyun içi paralar vasıtasıyla oldukça kısıtlı seçenek arasında özelleştirmeleri yapma şansı veriliyor.
Tüm bunlarla birlikte, belki bu oyunun tam sürümünde de gözlenecek sınırlı süreli eşya satışının daha ilgi çekici ögeler sunduğunu belirteyim. Mevcut olanlardan çok daha havalı eşyaların, sınırlı süreli olarak satışa sunulduğunu gördüm. Bu kozmetik unsurları satın almak için Roller Champions oyununda biraz deneyim kazanıp, oyun içi paranın birikmesi gerekebiliyor. Belirttiğim gibi zamanla özelleştirme ve karakter oluşturma seçenekleri daha detaylı hale muhtemelen getirilecektir.
Unutmadan, Roller Champions oyununun ana menüsünde görülen seçenekleri de sıralayayım. Bu yapımın ana menüsünün üst kısmında sırasıyla; Home, Sponsor, Skater, Fans, Store ve Leaderboard seçenekleri bulunuyor. Bu seçenekler arasından yalnızca Home ve Skater kısımlarına girebiliyoruz. Home anlaşılacağı üzere ana menü olurken, Skater kısmı özelleştirme ekranını gördüğümüz alan oluyor. Bir de Leaderboard kısmına erişim sağlayabiliyoruz.
Roller Champions oyununu gelecek vaat ediyor mu?
Kapalı alfa sürecine katıldığım bu oyunun duyurusundan itibaren aklımda bazı soru işaretleri vardı ve bu süreçten sonra soru işaretlerimiz bazıları sürüyor. Öncelikle Roller Champions oyununun göreceği ilgiyi merak ediyorum. Bir başka deyişle, şimdiye kadar denenmemiş olan bu spor türü, bir Rocket League etkisi gösterebilecek mi? Bu sorunun yanıtını vermek için henüz çok erken ama karşımızda eğlenceli bir yapının olduğunu söyleyebilirim.
Rocket League örneğini, olmayan bir türün denendiğini gördüğüm için verdim. Gerçi, Rocket League ile arabaların futbol oynadığını görmüştük ve teması daha basitti. Roller Champions, fazla karşılık olmamakla birlikte; basketbol, hentbol, paten ile yapılan sporların karışımı gibi karmaşık bir yapıyı barındırıyor. Karmaşık dediysem de Ubisoft bu karmaşanın üstesinden gördüğüm kadarıyla gelmiş durumda.
Zamanla oynanış mekanikleri daha fazla oturacaktır bu oyunun. Kapalı alfa sürecindeki eksiklikler tamamlanacak ki zaten bu sürecin temel amacı da oyuncuların görüşlerini alarak hatalardan arınmak ve düzeltilmesi gereken noktaları düzeltmek olacak. Üst kısımda belirttiğim gibi karakter oluşturma ve özelleştirme seçenekleri şu aşamada yetersiz görünüyor. Karakter oluşturma kısmının muhakkak biraz daha detaylandırılması gerektiğini düşünüyorum.
Karakter özelleştirme seçeneklerinin artacağı belli ama o kısımdaki çeşitliliğin de elden geçirilmesi gerekiyor. Teknik açıdan baktığımdaysa, oyunda çok büyük sıkıntılar görmedim. Göze gayet hoş görünen grafikler, akıcı oynanış sistemiyle uyum içerisinde çalışıyor. Görsel anlamda oyuncuları rahatsız edecek bir durumun olacağını zannetmiyorum. İşin o kısmı gayet sıcak bir hava sunuyor.
Okumakta olduğunuz ön inceleme yazısını sonlandırırken aklımdaki soru işaretlerinin hala var olduğunu yinelemek istiyorum. Oldukça eğlenceli bir yapım olmasına karşın, insanlar bu yapıma yoğun bir ilgi gösterecekler mi, yoksa az sayıda oyuncu tarafından denenip bırakılan bir yapım olarak mı kalacak sorusunun yanıtını zaman gösterecek. Şahsi olarak eğlenceli bulduğum bu yapımın, sürükleyicilik unsurlarını; oyun modu, sezon bileti, ödül sistemi gibi detaylarını arttırdıkça daha fazla ilgi odağı haline geleceğini söyleyebilirim.