2006 senesinde hayatımıza Rune Factory: A Fantasy Harvest Moon ile girmiş olan Rune Factory serisi, bugüne kadar 8 farklı video oyunu ile çıktı. Bu oyunlardan sonuncusu ise aslında 2021 içerisinde Japonya için çıkışını gerçekleştirmiş olan Rune Factory 5 idi. Aradan uzun bir zaman geçti ama bu oyun, sonunda dünya çapındaki çıkışını da 10 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirdi. Nintendo Switch konsoluna özel olarak geliştirilmiş olan bu rol yapma ve simülasyon deneyimi, aynı zamanda da 2012 senesinden beri bu seriye geliştirilmiş olan ilk ana oyun. Bundan önce sadece 1 adet yan oyun görmüştük.

Rune Factory 5 oyununda erkek veya kadın olarak belirleyebileceğimiz bir ana kahramanı kontrol ediyoruz. Seçilen cinsiyete göre bu kahramanımızın adı Ares veya Alice olarak değişebiliyor. Bu kahraman, bir boyutlar arası kapıdan düşüyor ve hafızasını kaybediyor. Kahramanımız daha sonra Rigbarth isimli bir kasabanın SEED isimli grubuna katılıyor ve ardından da kasaba halkı için hızlı bir şekilde görevler yapmaya başlıyoruz. Bu görevlerde zaman zaman materyal topluyoruz, zaman zaman ayak işlerine bakıyoruz ve zaman zaman da huzuru sağlamak için canavar öldürmek ile uğraşıyoruz.

Rune Factory 5 oyununun hikayesi tam olarak bu. Oyunumuz aslında JRPG türüne ait olduğu için hikayenin daha zengin olmasını haklı bir şekilde bekleyebilirsiniz ama durum öyle değil. Hikaye, her zaman için çok basit bir şekilde ilerletiliyor ve derinlik de kazanmıyor. Zaten, oyundaki görevlerin çoğu da sadece yeni bir karakter, mağara veya oynanış elementi tanıtmak için gerçekleştiriliyor. Bu video oyunundaki asıl hikayeyi sizin yazmanız gerekiyor; karşımızdaki deneyim aynı Stardew Valley ve Story of Seasons gibi oyunlarda olduğu gibi hayattan bir parça sunuyor bizlere. İşte bu parçayı da bizim, kendi hayal gücümüzde renklendirmemiz gerekiyor.

Slice of Life olarak da adlandırılan bu alt oyun türünde NPC tipi diğer karakterlerle arkadaşlık kurup, hatta zamanla evlenmek bile mümkün oluyor. Rune Factory 5 oyununda da tüm bunları yapabiliyorsunuz. Daha önce adını geçirmiş olduğum oyunlar pek anime tarzında değil ama bu yapıt, Slice of Life türünü anime teması ile birleştirdiği için biraz daha farklı gelebiliyor göze. Yalnız, bu oyunda tanışıp, arkadaş olabileceğiniz karakter sayısı fazla olsa bile evlenebileceğiniz karakter sayısı biraz sınırlandırılmış gibi geliyor. Bu da aslında büyük bir hayal kırıklığı; oyunun nihai elementlerinden biri evlilik.

Rune Factory 5

Rune Factory 5, pek de bir çeşitlilik sunmuyor

Evlilik, Rune Factory 5 oyunundaki nihai özelliklerden biri olunca, insan evlenebileceği karakterlerde biraz çeşitlilik bekliyor ama durum, en azından kadın karakterler için öyle değil. Oyunda tanışıp, evlenebileceğiniz kadın karakterlerin tamamı aynı yapıya ve temaya sahip. Oyundaki benzersiz kadın karakterler ise evlilik için uygun değil. Erkek karakter tarafında durum öyle değil, oyunculara daha farklı seçenekler sunulabiliyor. Yalnız, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de en ilgi çekici karakterler her zaman için arkadaşlıktan öteye gidemiyor. Ayrıca, bu seride ilk defa, aynı cinsiyetler de birbirleri ile evlenebiliyor.

Tabii ki her şey evlilik değil; arkadaşlıklara da önem vermek gerekiyor. Rune Factory 5 oyunundaki romantik veya arkadaşlık ilişkilerinizi birbirinden farklı şekillerde ilerletebiliyorsunuz. Mesela; tercih ettiğiniz karakterlerle zindanlara girebiliyorsunuz, onlara hediyeler alabiliyorsunuz ve bunlardan çok daha farklı sayısız aktiviteye giriş yapabiliyorsunuz. Tarımcılık, farklı görevler, konuşulabilecek bolca karakter, özelleştirilebilecek eşyalar, bölüm sonu canavarı savaşları, canavar avlama, onları yakalama ve evcilleştirme derken bu oyun, sizi kendisine rahatlıkla hayran bırakabiliyor.

Rune Factory 5 oyununda yapılabilecek çok fazla şey olsa bile temel elementlerden biri olan savaşmak/dövüşmek, oyunun ikinci yarısına kadar oldukça basit ve affedici bir şekilde işliyor. Yani, ikinci yarıya ulaşana kadar size tehdit oluşturabilecek kimse bulunmuyor, her şey çok kolay ilerliyor gibi hissettiriyor ve bu yüzden de oyundan sıkılabiliyorsunuz. Bir diğer problem ise oyundaki kasabanın ciddi anlamda ölü hissettirmesi. Çoğu zaman oyundaki sokaklar boş oluyor ve sokakları dolduran karakterler de pek bir canlılık sunmuyor. Bu oldukça ilginç bir geri adım; serinin önceki oyunlarında kasabalar inanılmaz canlı hissettiriyordu.

Kritik sayılabilecek birçok problemine rağmen Rune Factory 5, bağımlılık yaratabilecek seviyede bir oyun. Yani, her gününüzü belli bir düzende yaşamak, ilişkilerinizi ilerletmek, farklı aktivitelerde yer almak ve tüm bunları günler boyunca tekrar etmek hoşunuza gidiyorsa, bahsetmiş olduğum problemler sizin için çok da büyük şeyler olmayacaktır. Yine de bu oyunun sunduğu deneyim, özellikle de serinin eski oyunlarına kıyasla çok daha iyi bir seviyeye ulaşabilecek bir potansiyele sahipti. Neden bazı noktalarda geri adım atıldı, anlayamadım. Özellikle de dördüncü oyun ile beşinci oyun arasında çok uzun bir zaman varken…

Rune Factory 5

Sunum tarafında da bazı önemli problemler mevcut

Rune Factory 5 hakkındaki inceleme yazımı bitirmeden önce bu oyunun bir de sunum elementlerine değinmek istiyorum. Bu noktada da öncelikle görsellikten bahsedeceğim. Ben bu oyunu, Nintendo Switch Lite konsolumda deneyimledim ve açıkçası görsel kaliteden pek memnun kalmadım. Sanat tasarımı filan kesinlikle çok başarılı, tatlı bir görsellik ve birbirinden farklı anime türü imzaları bu oyunun içinde yer alıyor ama kaliteye genel olarak baktığınız zaman düşüklüğü görebiliyorsunuz. Özellikle de benim için çözünürlük biraz fazla sıkıntı oluyor. Yine de bir Nintendo Switch Lite konsolundan daha fazlasını beklememek lazım.

Performans ise ne yazık ki hiçbir şekilde övemeyeceğim bir kategori. Rune Factory 5 oyununda ne yaparsanız yapın, FPS değeri sürekli olarak sizi rahatsız ediyor. Yani, binalara girip, çıkmak bile oyunun kısa bir süreliğine donmasına sebep oluyor. Ekranda çok fazla düşman ve/veya görsel efekt varken de FPS değeri rahatsız edici seviyelere düşüyor. Ayrıca oyun, zaman zaman öyle bir performans sıkıntısı yaşıyor ki her şey ağır çekim moduna geçiyor. Bu oyunun global çıkışı ile Japonya çıkışı arasında 1 sene gibi bir süre var ve bu sürede performans ile alakalı hiç mi bir şey yapılmamış, gerçekten anlayabilmiş değilim.

Sesler ve müzikler ise Rune Factory 5 oyununun ortalama seviyede tuttuğu kategoriler. Oyundaki hem minimum seviyedeki seslendirmeler, hem ses efektleri, hem de müzikler hiçbir şekilde ön plana çıkmıyor ve oyunun atmosferini de ne olumlu, ne de olumsuz bir şekilde etkiliyor. Yani, bu oyunun sunumunu genel olarak ele aldığınız zaman bence ortalama altında kalan bir sonuç elde ediliyor. Eğer görselliğe, performansa, seslere ve müziklere önem veren bir oyuncuysanız, bu oyundan pek de memnun kalabileceğinizi sanmıyorum. Sunum elementlerinin çoğunluğu ortalama altında kalıyor efendim.

Slice of Life tarzındaki video oyunlarına ilgi duyan oyuncular için bağımlılık oluşturabilecek seviyede bir oyun olma potansiyelini bulundursa bile Rune Factory 5, günümüz şartlarında pek de iyi bir konumda değil. Bu serinin dördüncü oyununu 2012 senesinde görmüştük ve bu kadar uzun süreli bir bekleyişten sonra da serinin geriye doğru değil, ileriye doğru adım atmasını çok isterdim. Ne yazık ki durum böyle değil ve oyunun satış fiyatı da 60 USD olduğu için normal bir zamanda kendisini önermem imkansız. Bu oyunu sadece türü seven oyunculara, indirim döneminde önerebilirim. Sunulan deneyim neredeyse güzel sayılır.

Rune Factory 5
Rune Factory 5
Olumlu
Yapılabilecek çok fazla şey; tanışılabilecek çok fazla karakter var.
Bolca farklı silah ve yetenek ile düşmanlarla savaşmak eğlenceli.
Olumsuz
Oyun deneyimini çok olumsuz etkileyen bolca performans problemi.
10 senelik bir bekleyiş ardından tatmin edici olmayan seviyede yenilik.
Kasaba çok ölü hissettiriyor; evlilik için de yeteri kadar çeşitli karakter yok.
Sanat tasarımı kısmen güzel olsa bile genel görsel kalite oldukça düşük.
5