Senelerdir bilgisayarlarda aktif bir şekilde oynanan Rust, sonunda Rust: Console Edition adı altında konsollar için de çıktı. Hatta bu oyunun kapalı beta süreci de gerçekleştirildi ve ben de bu sürece katıldım ama ön inceleme yazma gibi bir ihtiyaç hissetmedim. Şimdi ise oyunun tam sürümü çıktı, ben de PlayStation 5 konsolum için kendisini satın aldım, bolca oynadım ve inceleme yazmaya geldi. Bu yazımda, oyunun temeline değinmekten ziyade, konsol sürümüne parmak basmaya çalışacağım. Bu oyun sonuçta seneler önce çıktı ve temelini size detaylıca anlatmama gerek yok. Bu yazıda incelemesini yapacağımız şey, temel oyunun konsol sürümü olacak.

Rust gibi oyunları aslında ben senelerdir konsollarda görmek istiyordum ama eski nesil konsollar da bu tip oyunları çok geride tutabiliyordu. PlayStation 5 ile bu durumun az da olsa çözülebileceğini düşündüm ama Rust: Console Edition, ne yazık ki PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için özel bir destek sunmuyor. Tabii ki oyunu yeni nesil konsollarda oynarsanız, görsel açıdan ve performans açısından bir avantajınız oluyor ama yine de oyunun PlayStation 4 Pro veya Xbox One X sürümünü geriye dönük uyumluluk teknolojisi ile denemiş oluyorsunuz. Yine de yeni neslin avantajlarından bahsetmeden geçmek istemiyorum.

Rust: Console Edition oyununu PlayStation 5 konsolumda gayet stabil bir 60 FPS ile deneyimledim. Tabii ki oyuncuların yaptığı dev gibi binalar, tek bir bölgede 3-4 adet olacak şekilde karşınıza çıkarsa, performans sorunları yaşanıyor ama genel anlamda gayet stabil bir deneyim sunuyor oyun. Buna karşılık, oyunun sunucu performansı ciddi anlamda berbat. Zaten sunucularda mod desteği yok, bunun üzerine bir de oyunun sunucularından kaynaklanan gecikme problemi yaşandığı zaman gerçekten oyundan bir tat alamıyorsunuz. Ayrıca bu gecikmeler, 5-10 saniyeye kadar uzayabiliyor ve karakterinizin hayatını tehlikeye atabiliyor.

Aksiyonun çok yoğun anlarda, oyuncuların kurduğu yapıların yer aldığı bölgelerde filan işin içine hem FPS değeri ile alakalı takılmalar, hem de sunucu tarafından gecikme girince, düşmanın sizi öldürmesi çok kolay olabiliyor. Bu da Rust için çok önemli bir nokta. Sonuçta, öldüğünüz zaman üstünüzdeki tüm ganimeti kaybediyorsunuz. Yalnız, ben PlayStation 5 konsolunda olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum; oyunun PlayStation 4 ve Xbox One sürümleri daha da berbat bir halde; oyunu 20 FPS civarında oynayan insanlar bile gördüm. Açıkçası, böyle bir port kabul edilemez olmalı. Özellikle de Cyberpunk 2077 gibi oyunlar mağazalardan kaldırılıyorken…

Rust: Console Edition

Rust: Console Edition, eğlenceli bir oyun mu?

Rust: Console Edition oyununun PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One, Xbox One S ve Xbox One X sürümlerinden zevk alabilmeniz için PC tarafında daha önce bu oyunu oynamış, deneyime alışmış olmanız gerekiyor. Hatta, bu oyunun sıkı bir fanı olmalısınız ki oyunun bu problemli sürümleri size zevk verebilsin. Onun haricinde, bir oyunu 10 FPS veya 20 FPS civarında oynarken, her pompalı tüfek atışında oyun 1-2 saniyeliğine donarken, yoğun alanlarda performans yerin dibini görürken, bu oyunu hiç bilmeyen bir insan evladının eğlenebileceğini ben sanmıyorum. Ayrıca, yeni nesil konsollara karşı da bir dezavantajınız olacak.

Rust: Console Edition, 1-2 hafta oynayıp, hikayesini bitirip, bırakabileceğiniz bir oyun değil. Bu oyun, çoklu oyunculu bir deneyime odaklanan, belki de aylarca, hatta senelerce deneyimleyebileceğiniz bir rekabetçi oyun. Durum da böyleyken, yeni nesil konsolların sahiplerinin sizin üzerinizde performans avantajına sahip olması çok rahatsız edici olabilir. Sonuçta, siz Xbox One konsolunda 15 FPS değerlerini görürken, Xbox Series X konsolunda bir başka oyuncu, 60 FPS olarak bu oyunu oynuyor olacak. Bu dezavantaj, rekabet tarafında sizi her çatışmaya 1-0 geriden başlatacak. Bu da hiçbir zaman eğlenceli bir deneyim oluşturmaz.

Diyelim ki benim gibi yeni nesil konsolunuz var ve oyunu 60 FPS olarak oynayabiliyorsunuz. Bu sefer de içeriklerdeki dengesizlikler canınızı sıkabilir. Durum şu ki bu oyunun bilgisayar sürümü ve konsol sürümü aynı stüdyo tarafından geliştirilmiyor. Oyunun ana geliştiricisi, bilgisayar sürümü için içerik geliştirirken, konsollar için bambaşka bir stüdyo, sadece port işlemi yapıyor. Durum böyle olunca oyunun konsol sürümü, içerik olarak geriden geliyor. Mesela, Rust oyununun PC sürümünde dünya yapısı yenilendi ve oyun güzelleşti ama aynı özellik, konsol sürümünde yok. Hatta, bu özelliğin ne zaman geleceği bile bilinmiyor.

Buna karşılık, oyunun şu anda sunduğu içerik deneyimi gayet güzel. Yani, ben bu oyunu senelerce bilgisayarda oynadım ama Rust: Console Edition içerisinde de yapacak birçok şey buldum. Tek başınıza da olsanız, arkadaşınız veya arkadaşlarınızla da olsanız, içerik konusunda en azından temel oyunda çok bir sıkıntı yok. Ayrıca, bir başka olumlu nokta olarak, bu oyunun kitlesi, bilgisayar sürümündeki oyuncu kitlesi kadar sıkı ve zorlu da değil. Yani, zaman zaman böyle bir oyundan rahatlatıcı ve keyif verici bir deneyim bile çıkartabiliyorsunuz ki oyunun bilgisayar sürümünde bunları hissetmek pek de mümkün değil.

Rust: Console Edition

Bu nasıl bir fiyatlandırma?

İnceleme yazımı bitirmeden önce Rust: Console Edition oyununun sunumundan bahsetmek istiyorum. Bu noktada da ilk kategori, görsellik olacak. Oyun, ne yazık ki PlayStation 5 konsolunda bile yer alan bazı grafik temelli ayarlara rağmen PC tarafındaki kadar kaliteli görünmüyor. Yalnız yine de yeni nesildeki görsellik fena değil. Asıl problem, oyunun PlayStation 4 ve Xbox One sürümünde. Açıkçası bu sürümlerde oyun, benim oynamaktan vazgeçeceğim seviyede düşük kalitede ki ben görselliğe çok takan bir kişi de değilim ama Rust: Console Edition, yine de eski nesil konsolların standart versiyonlarında çok çirkin görünüyor.

Performanstan zaten bahsetmiştim: Yeni nesil konsollar iyi, eski nesil konsollar kötü. Bu yüzden, görselliği takmıyor olsanız bile performansı göz önünde bulundurmanızı ve eski nesil konsollarda bu oyunu oynamayı planlıyorsanız, planlarınızı değiştirmenizi öneriyorum. Yeni nesil konsollarda ise görsellik gibi performans da fena değil. Ses ve müzik ise bildiğiniz Rust. Yani, gayet ortalama bir deneyim sunuluyor. Oyunda iç sıkıcı bazı 1-2 müzik var, oyunun atmosferine olumlu bir etki bırakıyor, o kadar. Onun haricinde, sesler de olması gerektiği kalitede. Yalnız, sesleri daha detaylı duyabilmek için bu oyunu kulaklıkla oynamanızı öneriyorum.

Rust: Console Edition için yapabileceğim en büyük eleştiri ise oyunun fiyatı. Eğer bu oyunu PlayStation için satın almak isterseniz, 360 TL ödemeniz gerekiyor. Oyunun resmi satış fiyatı ise konsollar için 50 USD. Problem ise şurada: Bu oyunun PC sürümü Steam üzerinde 127 TL ve 40 USD. Yani, hem resmi fiyat üzerinden konsol sürümü için 10 USD ekleniyor, hem de ülkemize özel bir fiyatlandırma yapılmıyor. Rust oyunun bilgisayar sürümü bence 127 TL eder, 40 USD eder. Konsol sürümü ise PC sürümünden daha kötü olmasına rağmen, daha az içeriğe sahip olmasına rağmen hem USD üzerinden, hem de TL üzerinden fiyatı yükseliyor.

Rust oyununun PC sürümü eğer 127 TL ise konsol sürümünün en fazla 100 TL filan olması gerekiyor. Açıkçası ben böyle bir oyuna, PlayStation 5 sahibi olsanız bile 360 TL vermenizi önermem. Açıkçası en az %50 gibi bir indirimin gelmesi gerekiyor bu oyunun benim gözümde satın alınabilir olması için. Tabii ben tüm bunları bahsi geçen oyunun bilgisayar sürümüne uzak olan oyuncular için söylüyorum. Eğer siz bu oyunun çok sıkı bir fanıysanız, bilgisayarınızda oyunu rahatça oynayamıyorsanız filan yeni nesil konsollarda da şansınızı deneyebilirsiniz; illa indirim beklemenize gerek yok eğer yaşayacağınız deneyimi biliyorsanız.

Rust
Rust: Console Edition
Olumlu
Halihazırda oyunun bilgisayar sürümünü sevenler için güzel bir alternatif.
Yeni nesil sürümleri performans ve görsel açıdan hiç de fena değil.
Temel oyundaki içerikler şimdilik yeni oyuncular için yeterli.
Olumsuz
Eski nesil sürümleri performans ve görsel açıdan inanılmaz zayıf.
İçerik bakımından bilgisayar sürümünün arkasından geliyor olması.
Hiçbir sorun olmasa bile bu oyunun 360 TL etmesi imkansız.
5

Etiketler: