Uzun bir zamandır konu yarış oyunları olduğu zaman piyasada birbirinden farklı yapıtlar bulabilmek mümkün. İsterseniz arcade, isterseniz de simülasyon tadında bir yarış oyunu arıyor olun, mutlaka birkaç yapıtı kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Tabii bunlar genellikle araba yarışları için geçerli. Motosiklet yarışları kategorisi neredeyse sadece Milestone ekibi tarafından domine ediliyor. Kendileri hem RIDE, hem de MotoGP oyunları ile hoş bir deneyim sunarken, şimdi de Superbike World Championship lisansını kullanan SBK 22 çıktı karşımıza. Tahmin edebileceğiniz gibi bu video oyununda da simülasyon temelli bir deneyime odaklanılıyor.

Superbike World Championship ile kullanılan gerçek dünyadaki bazı yarış pistleri, gerçek yarışçılar ile birleşiyor ve karşımıza simülasyona çok önem veren bir SBK 22 çıkıyor. Bu oyunun problemi şu ki simülasyona çok odaklanılıyor ve eğlence elementi arada kaynıyor. Evet, bu tip oyunların arcade olmaması gayet doğal ama arcade ile eğlence de aynı şey değil. Bir video oyunu sonuçta oyuncuları eğlendirmeyi hedeflemeli ama geliştirici ekip, kendilerini simülasyonun içerisinde o kadar kaybediyor ki eğlence unutuluyor. Bu noktada, simülasyonun da öyle çok yüksek kalitelerde olduğunu söyleyebilmek pek mümkün değil.

SBK 22, herkes için sıkıcı bir deneyim sunuyor ama yine de Superbike World Championship, sizin çok yakından takip ettiğiniz bir yarış şampiyonası ise eminim ki bu oyunda kendinize ait şeyler bulabileceksiniz. Bulamasanız bile o virajları kusursuz bir şekilde alabilmek, rakiplerinizi tek tek geçip, podyuma çıkabilmek her oyunda olduğu gibi bu oyunda da oldukça tatmin edici bir his uyandırıyor. Bu noktadaki bir diğer sıkıntı da şu ki o tatmin ediciliğe ulaşabilmek için çok uzun ve zorlu bir alışma sürecine girmeniz gerekiyor. Bu video oyununu öğrenmek ve sunulan deneyime alışmak tahmin ettiğinizden bir tık daha uzun sürüyor ve sizi zorluyor.

SBK 22 içerisindeki deneyiminiz ise tahmin edebileceğiniz üzere bir kariyer modu ile başlıyor. Bu modun içerisinde şampiyonaya kendi takımınız ile giriş yapıyorsunuz ve hem yarışlara katılıyorsunuz, hem de takımınızı yönetiyorsunuz. Bu, son zamanlarda piyasaya sürülmüş olan F1 22 ile WRC Generations oyunlarının kariyer modlarına oldukça benziyor. Hatta, bu noktada birçok elementin F1 22 oyununa çok benzediğini belirtebilirim; kullanıcı arayüzü bile o oyunun kariyer modunu andırıyor. Yine de sunulan deneyim, ne yazık ki kopyası çekilen oyun kadar derine inmeyi başaramıyor efendim.

SBK 22

SBK 22 ile şampiyonada lider olmaya çalışıyoruz

SBK 22 oyununun kariyer modunda kendi takımımızı oluşturup, şampiyonaya girebiliyoruz. Takımınızın araştırma ve geliştirme departmanı ile biz ilgileniyoruz, takımımızın renklerini biz seçiyoruz ve tasarımları biz kararlaştırıyoruz. Takım üyelerinin kontratlarını göz önünde bulundurup, piste inmemiz gerektiği zaman da iniyoruz. Yalnız, yarış haricindeki saydığım tüm bu elementler genellikle yüzeysel kalıyor ve inanılmaz çizgisel bir ilerlemenin haricinde hiçbir şey sunmuyor. Ayrıca kariyer modunun içerisinde herhangi bir hikaye elementi veya hoş bir ilerleme sisteminin de bulunmadığını belirtmek istiyorum.

SBK 22 ile yarış zamanı geldiği zaman ise her hafta sonu sekiz farklı seansa katılabiliyoruz. Bu seanslar tabii ki pratik, sıralama ve asıl yarış olarak üç farklı kategoriye ayrılıyor. Bu seanslar sırasında pisti tanıyorsunuz, motosikletinizde detaylı ayarlamalar yapıp, yarışçınızın motosiklet üzerindeki pozunu belirleyip, lastik seçimi yapıp, benzin ekleyip, kendinizi piste atıyorsunuz. Tüm bunlar, yarış içerisindeki performansınızı etkileyebiliyor. Tabii ki size yarışı asıl kazandıracak şey ise pistte başarılı olmak oluyor. Özellikle de virajları doğru şekilde almak, doğru açıda dönüp, ağırlığınızı doğru şekilde dağıtmak kritik rol oynuyor başarıda.

SBK 22 oyunundaki problem şu ki virajlarda başarılı olabilmek için çok fazla deneyimine sahip olmanız gerekiyor. Bilgi değil, deneyim gerekiyor; oyun size viraj alma konusunda neredeyse hiçbir şey öğretmiyor. Deneyim de zamanla kazanılıyor ve her pistteki deneyim de farklı oluyor. Yani, gerçek hayatta bu şampiyonada yarışıyor olsanız, muhtemelen buna yakın bir zaman gerekirdi diye düşünüyorum. Eğer bu oyuna hayatınızı adamayacaksanız, bazı yardımcı asist ayarlarını açmak isteyebilirsiniz ama onlar da tahmin ettiğiniz kadar yardımcı olmuyor oyunun zorluklarını kontrol altına alma açısından.

SBK 22, oyunu öğrenme konusunda inanılmaz bir zorluk sunarken, kamera açısı da virajları görmenizi zorlaştırırken, ne yazık ki oyundaki pistler de pek bir artı eklemiyor yaşadığınız deneyime. Bu yapıtın içerisinde 12 adet pist bulunuyor ama hem verilen his, hem atmosfer, hem de görüntü açısından her pist birbirine çok benziyor. Yani, pistler gerçek hayattan alınmış olmalarına rağmen sanki her biri, birbirinin kopyası gibi duruyor. Zamanla bu pistlerin her birinde deneyim elde ediyorsunuz ama başarıya ulaştığınız zaman da artık aldığınız his, tatminden ziyade rahatlığa dönüyor ki bu da pek iyi bir işaret değil.

SBK 22

Milestone, usta olduğu alanı şimdi gösteriyor

SBK 22, en azından sunum tarafında belli bir başarıya ulaşabiliyor. Pistler her ne kadar güzel görünmese bile sunulan ışıklandırmalar ve özellikle de motosikletlerin kendileri kusursuz duruyor. Eğer pistler de gerçekten farklı ve güzel görünmeyi başarabilseydi, bu oyun en azından görsel kategoride kendisini kurtarabilirdi ama öyle olmadı ne yazık ki. Bu arada, oyunu 4K destekli bir televizyonda, PlayStation 5 ile oynadığımı da belirtmek istiyorum. Tahmin ediyorum ki oyun, PC üzerindeki en yüksek görsel ayarlarda çok daha muhteşem ve net duruyordur. Peki, performans tarafında nasıl bir deneyim sunuluyor?

SBK 22, gayet stabil bir performans ile PlayStation 5 konsolunda ve hatta diğer platformlarda da oynanabiliyor. Oyunda biraz fazla yükleme ekranı bulunuyor ama en azından bu ekranlar kısa sürüyor. Ayrıca, oyunu oynadığım süre boyunca da herhangi bir hata ile karşılaşmadığımı belirtmek istiyorum. Sadece, DualSense üzerinden sunulan desteğin biraz daha yoğun olmasını tercih ederdim. Böyle bir video oyunu, DualSense üzerinden bir şekilde Gran Turismo 7 seviyesinde destek vermeyi başarabilseydi, bence oynanış hissi birkaç seviye birden atlayabilirdi. Yine de sunulan his çok da kötü değildi.

SBK 22 oyunundaki sesler de şahane. Motosikletler, ses konusunda hiçbir problem sunmazken, müzikler ne yazık ki hayal kırıklığı yaşatıyor. Buna da şaşırmamak lazım; Milestone en yüksek bütçeli oyunları geliştirmiyor ve geçmişte de bu bütçeden en az payı alan kategori her zaman müzikler olmuştu. Bu oyunda da durum değişmemiş. En azından motosikletlerin şahane seslere sahip olması, tatmin edici bir sonuç getiriyor. Durumu özetlemek gerekirse bu video oyunu, sunum kategorisinde beni gayet memnun ediyor. Yine de bu sunum elementleri kusursuz olmaya yakın bile değil kesinlikle.

Sunum tarafında ne kadar başarılı olursa olsun, SBK 22 ne yazık ki kolaylıkla önerilebilecek bir video oyunu değil. Oyunda kariyer modundan başka doğru düzgün hiçbir içerik yok ve kariyer modu da öyle çok şahane bir şey sayılmaz. Evet, simülasyon tarafında hoş bir gerçekçilik tutturuluyor oynanış göz önünde bulundurulduğu zaman ama geliştirici ekip, o kadar çok simülasyona yükleniyor ki işin içinde eğlence kalmıyor. Bu yüzden de bahsi geçen bu yapıtı sadece motosiklet yarışı sevdalılarına bir indirim döneminde önerebilirim. Alternatif olarak Milestone ekibinin diğer oyunlarına da bir göz atmak isteyebilirsiniz.

SBK 22
SBK 22
Olumlu
Sunulan simülasyon havası gerçek pistler ve yarışçılar ile destekleniyor.
Çevrim içi sunucular, çok oyunculu yarışlar için gayet stabil duruyor.
Motosikletler hem harika görünüyor, hem de şahane seslere sahipler.
Olumsuz
MotoGP serisinin makyajlanmış hali gibi.
Kariyer modu haricinde pek de oynanabilecek bir içerik yok.
Kariyer modunun kendisi de öyle çok cezbedici bir yapıda değil.
Oyunu yavaşça öğrenmek ve zorluğa alışmak çok keyifsiz bir deneyim.
Simülasyon ve fiziklerin çok yüksek seviyeli olduğunu da söyleyemeyeceğiz.
5

Etiketler:

,