Video oyunları sağ olsun, dünyanın başına gelmeyen şey kalmadı. Zombi salgınları, uzaylılar, doğal felaketler, nükleer savaşlar derken, şimdi bir de dinozorlar karşımıza çıktı. Bu sefer dünyayı kıyamete sürükleyen yapıt ise Second Extinction olarak karşımıza çıkıyor ve bu oyun, Steam üzerinden erken erişime açılıyor. Bizler de tabii ki bu erken erişim sürecinde yer alıyoruz ve oyuna çok daha yakından göz atıyoruz. Peki, Systemic Reaction tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen bu video oyununda tam olarak neler yapıyoruz? Amacımız nedir mesela?
Hiç şaşırmayacaksınız ama Second Extinction oyunundaki amacımız, dünyayı mutantlaşmış dinozorlardan kurtarmak oluyor. Nedendir bilmiyoruz ama içerisinde bulunduğumuz dünyayı normal dinozorlar değil, mutantlaşmış dinozorlar basıyor. Bizler de eğer istersek tek başımıza, istersek tek bir arkadaşımız ile, istersek de toplamda iki arkadaşımız ile bu dünyaya adım atıyoruz. Yani, bu oyunu en fazla 3 kişi olarak oynayabiliyorsunuz ve genel yapı da genelde eşli oyunculu temellere kayıyor. Oyunu kesinlikle tek başınıza da oynayabiliyorsunuz ama arkadaşlarla daha eğlenceli oluyor.
Benim ne yazık ki arkadaşım yok ve bu oyunu ön inceleme amaçlı olarak sürekli tek başıma oynadım. Tek başıma oynasam bile oyunda güzel bir tempoda yeni içerikler kazanabiliyordum. Second Extinction, zaten erken erişim sürecinde ve bu yüzden de kazanabileceğiniz çok da zengin bir içerik kataloğu yok ama yine de 4 adet kahraman ve 10 adet silahın sahibi olabiliyorsunuz. Silahların tamamında da özel yükseltmeler bulunuyor ama tüm bunlar zaten 1-2 günlük oynanış ardından tamamen sizlerin olabiliyor. Zaman zaman yükseltmeler için bir tık daha fazla çalışmanız gerekiyor.
Peki, Second Extinction oyununda bu kadar içerik ile ne yapıyoruz? Açık dünyada boş boş dolaşıyor muyuz? Yoksa yapabileceğimiz bazı görevler var mı? Ben bu erken erişim sürecini denerken, 5-6 adet görev ve birkaç tane de yan içerik bulunuyordu. Görevlerin tamamı bizleri haritanın farklı noktalarına götürüyor ve yan içerikler de kısmen eğlenceli bir deneyim sunabiliyor. Yalnız, tüm bu içerikler için tekrar oynanabilirlik gerekiyor. Geliştirici ekip de bu tekrar oynanabilirliği, savaş eforu denen bir sistem ile oyuncuların karşısına çıkartıyor. Peki, nedir bu savaş eforu sistemi?
Second Extinction, insanlık ve mutantlaşmış dinozorları karşı karşıya getiriyor
Second Extinction oyununda insanlar ve mutantlaşmış olan dinozorlar sürekli olarak savaş halinde. Bu savaşın gösterilebilmesi için de oyunda savaş eforu sistemi bulunuyor. Bu sistem, oyundaki tüm içeriklere dinamik bir zorluk getiriyor. Mesela, diyelim ki oyuncular ilk bölgedeki görevi daha çok oynadı. Bu durumda ilk görevin tehdit seviyesi düşüyor, oradaki dinozor sayısı azalıyor; insanlar orada mutantlaşmış bu varlıkları çatır çutur öldürüyor. Yalnız, siz buralarda savaşırken, diğer bölgelerde de tehdit seviyesi sürekli olarak yükseliyor. Oyuncuların, bir olup, tehdit seviyesini dengede tutması gerekiyor.
Second Extinction oyunundaki oyuncular, başarıyla düşürdüğü tehdit seviyeleri için her hafta ödüllerin sahibi oluyor. Bu sayede de oynamış olduğunuz içeriklerin karşılığını almış oluyorsunuz. Yalnız, oyuncular eğer bazı bölgeleri çok umursamazsa ve oradaki tehdit seviyesi artık çok ciddi seviyelere ulaşacak olursa, ciddi problemler oluşuyor. Bu problemlerin temelinde ise çıkış içeriği yer alıyor. Bu içerik, oyundaki en zor içerik olarak geçiyor ve oyuncuların koordine olarak bu görevi oynaması gerekiyor. Bu görevi tamamlayarak, tehdit seviyesini dengeleyebiliyorsunuz.
Tüm bu içeriklere, daha önce de dediğim gibi dört farklı kahraman ile erişebiliyorsunuz ve bu kahramanlar aslında birbirinden farklı karakter sınıflarını temsil ediyor. Her karakter sınıfının veya kahramanın kendilerine ait yetenekleri bulunuyor. Bu yetenekleri stratejik şekilde kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden de aslında Second Extinction oyununu 1’den fazla kişi olarak oynamak, büyük bir avantaj sağlıyor. Yalnız, kağıt üzerinde her şey gayet güzel görünse bile bu oyun, kendisini tek başına oynadığınız için sizi çok kötü bir şekilde cezalandırıyor ki bu sebepten ötürü puanım çok düşük olacak.
Second Extinction, tamamen üç kişilik deneyim için oluşturulmuş gibi duruyor. Yani, oyuna tek kişi de girseniz, iki kişi de girseniz, üç kişi de girseniz, karşınıza çıkan dinozor sayısı, genel zorluk seviyesi ve görevler değişmiyor. Tüm bu şeyler de üç oyuncuya göre ayarlandığı için dinozorlarla savaşmanız mümkün olmuyor; hemen merminiz bitiyor. Görevleri tamamlamak ise neredeyse imkansız oluyor; tek başınıza hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bu yüzden, eğer bu oyunu tek başınıza oynamak istiyorsanız, kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Eğer arkadaşınız yoksa, bu oyunda pek eğlenilmiyor.
Sunum tarafı da kendisini erken erişim seviyesinde gibi hissettiriyor mu?
Second Extinction, görsel açıdan memnun edici bir oyun. Hatta oyun daha erken erişim sürecinde olduğu için tam sürüm zamanı gelene kadar muhtemelen daha iyi bir hal de alacaktır. Görsel kalitenin yerinde olmasının yanında sanat tasarımı da yer yer çok başarılı. Özellikle de mutantlaşmış dinozorlar çok başarılı bir şekilde hayal edilmiş ve tasarlanmış. Çevre tasarımları ise pek bir benzersizlik barındırmıyor. Yani, tabii ki güzel manzaralar ve anlar bulunuyor oyunda ama bu tip manzaraları filan her oyunda görebiliyorsunuz; bu yapıta özel herhangi bir şey bulunmuyor çevre tasarımında.
Performans ise ne yazık ki görsellik ve sanat tasarımı kadar başarılı değil. Second Extinction oyununu hem ortalama altı seviyede diyebileceğim bilgisayarım ile denedim, hem de oldukça güçlü internetim ile NVIDIA GeForce NOW aracılığı ile denedim. Sonucunda aldığım performans ise iki şekilde de başarısızdı. Özellikle düşük ve orta seviye bilgisayarlar için bu oyunda pek optimizasyon çalışması yapılmamış gibi görünüyor. Yüksek seviyeli bilgisayarlarda da zaman zaman performans problemi yaşanabiliyor ama tabii ki oran çok daha az. NVIDIA GeForce NOW da kesinlikle fena performans vermiyor.
Sesler ve müzikler ise her şeyin parçalandığı yer oluyor. Oyunda öncelikle ciddi anlamda size bu dünyadaki varlığınızı sorgulatacak kalitede sesler yer alıyor. Mutantlaşmış dinozorlardan çıkan sesler ve silahlara ait sesler de bana ortalama altı geldi. Müzik tarafında ise neredeyse hiçbir şey yok. Yani, görsellik bu kadar iyiyken, müzik ve seslerin üzerine de kesinlikle gidilmeliydi. Performansın şimdilik kusursuz olmamasını anlarım ama ses ve müzik için ne yazık ki erken erişim bahanesini kabul etmeyeceğim. Bu yüzden de Second Extinction oyununun sunumunu kısmen başarılı buldum.
Second Extinction, durumdan duruma değişebilecek kalitede bir oyun. Mesela, eğer bu oyunu tek başınıza oynamak istiyorsanız, sizlere söyleyebileceğim tek kelime var: Oynamayın. Eğer arkadaşlarınız ile bu deneyimi yaşamak istiyorsanız da biraz güçlü bilgisayarlarınız varsa bu oyuna yönelin. Yalnız, ben bu oyunun yine de biraz takip edilmesinden yanayım. Geliştirici ekip, halihazırda bir yol planı yayımladı ve o plana göre birkaç ay bekleyip, güncellemeleri görüp, yeni içerikleri görüp, ondan sonra bu oyuna ilk adımınızı atabilirsiniz. Ben de bunu öneririm zaten.