Birkaç sene önce hayatımıza girmiş olan Hello Neighbor serisi birçok oyuncunun ilgisini çekmişti. Arkasında karanlık bir hikaye ve kısmen ilgi çekici bir oynanış bulunduran Hello Neighbor, zamanla kendi yolundan şaştı ve bir yan oyun olarak Secret Neighbor adı altında tekrardan karşımıza çıktı. Aslında bu oyun için 2018 senesinde bir ön inceleme yazmıştık ama o zamandan beri çok şey değişti. Her şeyden önemlisi, oyun sonunda erken erişim sürecini bitirdi ve PC ile Xbox One haricinde PlayStation 4 için de çıktı. Ben de bu oyunun PlayStation 4 için inceleme koduna erişim sağlayabildim ve PlayStation 5 konsolumdan oyunu oynamaya başladım.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Secret Neighbor oyununa 2018 senesinden beri bolca yeni içerik geldi. Mesela; Neighbor için yeni sınıflar, her oyuncu için benzersiz yetenekler, yeni bölümler ve çok daha fazlası ücretsiz güncellemeler ile sunuldu. Şimdi ise bu oyun, PlayStation 4 tarafındaki oyunculara da sunuldu. Açıkçası, oyunun bilgisayar sürümü ile konsol sürümü arasında bir kalite farkının olduğunu göz önünde bulundurarak, bir yeni nesil güncellemesi de beklerdim ama oyun halihazırda küçük bir proje. Bu yüzden, yeni nesil desteği yok diye kendisinin üzerine çok fazla gitmeyeceğim. Yine de olsa, çok mutlu olurdum.

Secret Neighbor oyununda bir grup oyuncu toplanıyor. Bu oyuncuların tamamı gerçek insanlardan oluşuyor; oyunu çoklu oyunculu olarak oynayabiliyorsunuz. İşte bu grup, bir evin içerisinde dolaşarak anahtarlar topluyor. Yeterli sayıda anahtar topladığınız zaman da aşağı katın kilidini açabiliyorsunuz ve orada kapana kısılmış olan arkadaşınızı kurtarabiliyorsunuz. Problem şu ki asıl oyuncu grubunun içerisinde bir hain bulunuyor; Among Us gibi yani. Hain olan kişiye Neighbor deniyor ve kendisinin sizi durdurması gerekiyor. Kapıyı açmaya çalışan oyunculara ise Intruders adı veriliyor. Peki, bu iki grup tam olarak ne yapabiliyor?

Intruders olarak takım arkadaşlarınız ile büyük bir iş birliği içine girerek veya belli gruplara ayrılarak evi arayabiliyorsunuz. Ayrıca oyundaki her Intruders karakterinin kendisine ait bir yeteneği ve ek özelliği oluyor. Bu yetenekleri ve özellikleri kullanarak da işinizi kolaylaştırabiliyorsunuz. Neighbor ise sizin aranızda dolaşan bir hain oluyor. Farklı kostümler ve kamuflajlar kullanarak içinize sızabilen Neighbor, tuzaklar kurup, her oyuncuyu tek tek etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Neighbor olan kişinin amacı, kapının açılmasını engellemek oluyor. Kimse, kimin Neighbor olduğunu en başta bilmediği için oyuncuları birbirine bile düşürebiliyorsunuz.

Secret Neighbor

Secret Neighbor, sıkıcı bir hal alabiliyor

Secret Neighbor oyunundaki deneyiminiz, karakter sınıflarından birini seçerek başlıyor ve ardından da toplamda 6 kişi olarak kendinizi oyunun resmi haritalarından bir tanesinde buluyorsunuz. Bu arada, daha önce söylemedim ama 15 dakikalık bir zaman sınırınız da bulunuyor. Yani, 15 dakika içerisinde kapıyı açamazsanız, Neighbor otomatik olarak yeniyor. Bu noktada, oyun deneyimini çeşitlendiren tek şey, ne yazık ki seçilebilecek olan farklı karakter sınıfları. Bunun haricinde oyun, ne yazık ki size farklı bir şey sunmuyor ve oyunu her ne kadar arkadaşlarınızla oynasanız bile kısa bir süre sonra oyun, sıkıcı bir hal alabiliyor.

Karakter sınıfları ise aslında gayet güzel farklılıklar sunuyor. Mesela, bir sınıfın envanteri daha büyük olabiliyor. Bir başka sınıf ise keskin nişancı gibi sapan kullanabiliyor. Eğer oynanış tarzlarına göre bir sınıf ararsanız, kesinlikle aradığınızı bulabiliyorsunuz; dedektif bile olabiliyorsunuz. Neighbor olan oyuncu da aynı şekilde kendi sınıfına göre hareket edebiliyor ama oyunun bir kritik problemi de Neighbor karakterinin kendisinde yatıyor. Senelerdir bu oyunda ciddi bir denge problemi var ve Neighbor olan kişi diğer oyunculara göre katlarca daha fazla güçlü olabiliyor. Neighbor sizi yakaladığı zaman kaçmanız için pek de bir şansınız olmuyor.

Eğer bir oyuncu Neighbor karakterini çok iyi bir şekilde oynayabiliyorsa, diğer oyuncular ne yaparsa yapsın, 15 dakikalık tur sadece birkaç dakika içerisinde bitebiliyor. Bununla birlikte oyunda ne yazık ki sunucu bekleme süreleri de rahatsız edici seviyede uzun olabiliyor. Takımı doldurmak ayrı bir dert, sunucunun hazır olmasını beklemek ayrı bir dert oluyor. Bazen, sunucu bekleme süreniz, oynadığınız oyunun süresinden bile daha fazla olabiliyor ki böyle bir deneyim hiçbir zaman hoş değildir. Bunun üzerine bahsedebileceğim bir başka kritik problem daha var ki oda aslında Secret Neighbor oyununu temelden sarsıyor.

Secret Neighbor oyunundaki asıl amaç, takım olarak çalışmak gibi olsa da oyunun içerisinde ne yazık ki hiçbir şekilde bir takım olarak çalışmaya yönlendirilmiyorsunuz. Oyunu kendi arkadaşlarınızla oynarken bu çok da fazla bir problem olmayacaktır ama rastgele oyuncularla eşleşirken kendinizi Secret Neighbor yerine Hello Neighbor oynuyor gibi hissedebilirsiniz; genelde yalnız oluyorsunuz ve bu durumda da Neighbor tarafından çok daha kolay yakalanabiliyorsunuz. Mesela, bir takım arkadaşınız Neighbor tarafından yakalanıyor diyelim. Bu durumda arkadaşınızı kurtarmaya çalışmak yerine kaçıp, saklanmak her zaman daha olumlu bir sonuç doğuruyor.

Secret Neighbor

En azından sunum tarafı fena değil

Secret Neighbor, kesinlikle ortalama altı bir eğlence sunuyor. Oyuna bu kadar zaman boyunca eklenmiş olan içerikler de pek yardımcı olmuyor ama en azından sunum tarafında kalite görebiliyoruz. Mesela, her şeyden önce oyunun kaliteli animasyonları, karakterlerin renkli ve benzersiz tasarımları, konsolda olsak bile kontrollerin inanılmaz rahat olması, kesinlikle rahat bir deneyim sunuyor. Açıkçası temel oyunda biraz da tekrar oynanabilirlik ve eğlence bulunsaydı, Hello Neighbor yerine Secret Neighbor çok daha fazla sevilebilirdi diye düşünüyorum. Peki, sunum tarafında görsellik, performans, sesler ve müzikler ne durumda?

Secret Neighbor, kesinlikle güzel görünen bir oyun. Yani, tabii ki çok üst düzey bir görsellik bulunmuyor ama en azından kaplamaların kaliteli olması, ışıklandırmanın zekice kullanılması ve genel anlamda sanat tasarımının ilgi çekici olması bu oyunun görsel sunumunu olumlu etkiliyor. Yalnız işte oyunun PC sürümündeki maksimum kalite, PlayStation 4 sürümünde yer almıyor. Bu yüzden oyunun PlayStation 5 için destek vermesini isterdim ama yapabilecek bir şey yok. Bu arada, oyunun performans tarafında da bir problemi bulunmuyor; gayet stabil bir FPS değeri ile oyunu rahatlıkla oynayabildim ben yeni nesil konsolumda.

Sesler ve müzikler ise işlerin karıştığı bir diğer nokta oluyor ne yazık ki. Secret Neighbor oyununda zaten doğru düzgün bir müzik yok ama onun üzerine gelen sesler de oldukça karmaşık. Yani, evin içinde dolaşırken sürekli bir şeyler duyuyorsunuz ama ne duyduğunuzu anlamanız mümkün değil; sesler sürekli olarak üst üste biniyor ve duyduğunuz ayak sesinin nereden geldiğini bile anlamıyorsunuz. Durum böyle olunca da Neighbor karakterinden kaçmak, onun nerede olduğunu tahmin etmek, çevre hakkında bilgi toplamak filan oldukça zor bir hal alıyor. Yani, Secret Neighbor oyununun sunum tarafı da ne yazık ki kusursuz değil.

Secret Neighbor, konsept olarak pek de farklı bir oyun değil ama en azından Hello Neighbor evreninden ötürü otomatik olarak bir puan kazanıyor. Çoklu oyunculu yapısı ise ne yazık ki çok daha fazla iş gerektiriyor. Şu andaki hali ile benim bu oyunu önermem oldukça zor; sadece 5-6 kişilik bir arkadaş grubunuz varsa bu oyuna şans verebilirsiniz ki o zaman bile %100 oranla eğlence alabileceğinizi tahmin etmiyorum. Yine de Secret Neighbor, geleneksel bir video oyunu değil; çevrim içi servis. Oyun, 2021 senesi boyunca da yeni içeriklerle güncellenmeye devam edecek ve belki bahsettiğim bu problemler bile çözülebilir.

Secret Neighbor
Secret Neighbor
Olumlu
Arkadaş grubunuz ile bir süre boyunca eğlenebileceğiniz bir yapıt.
Neighbor olmak, güç fantezisi ile birlikte çok eğlenceli olabiliyor.
Animasyonlar çoğu zaman göze çok kaliteli görünüyor.
Birbirinden renkli karakterler ve başarılı sanat tasarımı.
Olumsuz
Oyun çok kısa bir süre içinde sıkıcı olabiliyor; tekrar oynatmıyor.
Denge problemleri oyunu eğlenmesi çok zor bir hale sokuyor.
Bekleme süreleri oyunun kendisinden bile uzun sürebiliyor.
Ses tasarımı sanki birkaç nesil geriden geliyor; her şey karışıyor.
5

Etiketler: