Microsoft, Activision Blizzard şirketini satın almak için bütün dünyayı ikna etmeye çalışmaya devam ediyor. Bu ikna çalışmaları dahilinde sıkça duruşmalar gerçekleştiriliyor ve şimdi de onlardan biri daha yaşandı ve bu dev şirketlerin gizli belgeleri ortalığa döküldü. Bu sefer de her şeyden önce öğrenmiş oldu ki Microsoft, Xbox Game Pass sistemini destekleyebilmek adına geçmişte A44, Bonfire Studios, Counterplay Games, Dreamhaven, Ember Lab, Facepunch Studios, Fatshark, Ghost Ship Games, Hazelight Studios, Heart Machine, Hello Games, Moon Studios, Mundfish, Proletariat, Striking Distance Studios, Team Cherry, SEGA Sammy, Thunderful, Supergiant Games, Niantic, Playrix, Zynga, Bungie, IO Interactive ve Scopely stüdyolarını satın almayı göz önünde bulundurdu.

Bu stüdyo liste içerisinde dikkat çekici sayısız, gerçekten sayısız stüdyo var ama çoğu oyuncunun dikkatini öncelikle SEGA çekecektir. Yayımlanan harici raporlara göre Microsoft şirketinin SEGA ile olan amacı, kendilerini satın almak, gerçek bir birinci parti oyun geliştirme stüdyosu yapmaktı. Stüdyonun gelmiş ve geçmiş tüm oyunları Xbox Game Pass sistemine anında eklenecekti, daha önce PC, PlayStation ve/veya Nintendo platformlarına özel olan oyunlar, Xbox için port edilecekti ve stüdyo aslında üçüncü parti bir ekip gibi tüm platformlara oyun geliştirmeye devam edecekti. Yani, SEGA sadece PC ve Xbox için oyun geliştiren bir stüdyo olmayacaktı; mobil platformlar, PlayStation ve Nintendo, bu stüdyo için işin içinde kalmaya devam edecekti.

Bu sırada, Xbox tarafının baş isimlerinden olan Matt Booty tarafından geçmişte gönderilmiş olan bir elektronik posta da ortaya çıktı. Bu iletide Matt Booty, video oyunu dünyasında tek ciddi rakiplerinin Sony olduğunu kabul ediyordu ve Microsoft tarafının, bu şirketi parası ile yenebileceğini belirtiyordu. Zaten, Activision Blizzard şirketinin satın alınması da bu yönde atılmış adımlardan bir tanesi gibi görünüyor; bu dev şirket tarafından dağıtılan video oyunları, özellikle PlayStation cephesinde büyük ve böyle bir şirketin Microsoft tarafına geçmesi, Sony için çok büyük bir dezavantaj olacaktır. Matt Booty, elektronik postasında bunları doğruluyor.

Tüm bunların haricinde, IO Interactive cephesini tekrar hatırlamamız gerekiyor. Bu stüdyo, daha önce birçok kere bağımsız kalmak istediğini belirtmişti ve öyle oldu da ama ortaya çıkan gizli bilgilerin devamına göre IO Interactive ekibinin geliştirdiği Fantasy isimli Project Dragon, Xbox konsollarına özel bir video oyunu olarak planlandı. Yani, bu video oyununu muhtemelen sadece PC ve Xbox cephelerinde göreceğiz; PlayStation ve Nintendo konsolları es geçilecek. Yine de sızdırılan bu rapor biraz eski ve burada belirtilen planlar değişmiş olabilir.

Sızdırılan bir başka elektronik postada ise Bethesda tarafındaki bir neredeyse kıskançlık görünüyordu. Ekim 2022 içerisinde Bethesda cephesinden, Microsoft cephesine bir elektronik posta gönderildi ve bu iletide şirket, kendi oyunlarının neden sadece PC ve Xbox ile sınırlı kalırken, Activision Blizzard şirketinin oyunlarının satın almanın gerçekleşmesi dahilinde PlayStation konsollarına dağıtılmaya devam edeceğini sordu. Bu iletiye gönderilen cevabı bilmiyoruz.

Güncelleme (28 Haziran 2023)

Aynı raporlarda yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Şimdi de öğrenmiş olduk ki Microsoft tarafından belgelenen verilere göre Bohemia Interactive, 2021 senesi itibariyle DayZ için bir devam oyunu üzerinde çalışıyor, Arma IV ile birlikte ki bu oyun zaten resmi olarak duyurulmuştu. Durum şu ki Arma serisi hakkında sayısız doğru bilgi sızdırmış olan bir kaynak, 2020 senesinde yeni DayZ oyununun iptal edildiğini belirtmişti. Yani, ya duyduğumuz bu söylentiler yanlış, ya Microsoft tarafından elde edilen bilgiler yanlış, ya da Bohemia Interactive, Arma IV haricinde DayZ II üzerinde de çalışıyor. Yine de ortada henüz bir resmi bilgi yok.

Aynı zamanda, yine ortaya çıkan raporlara göre Microsoft, Sony Interactive Entertainment tarafından duyurulan Project Q cihazının en fazla 300 USD üzerinden satılacağını tahmin ediyor. Bu tabii ki sadece bir tahmin; kendilerinin Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir ürün hakkında fiyat bilgisine sahip olmaları pek mümkün değil.

Güncelleme (30 Haziran 2023)

Direkt olarak Sony Interactive Entertainment tarafından yanlışlıkla ortaya atılan raporlardaki bilgilere göre The Last of Us Part II, 5 yıl boyunca 300 kişi tarafından geliştirildi ve bu sürece 212 milyon dolar harcandı. Horizon: Forbidden West ise 200 kişi tarafından 5 yıl boyunca geliştirildi ve ona da 220 milyon dolar harcandı. Böylece bir kere daha görmüş olduk ki özellikle de AAA seviyesinde video oyunları geliştirmek oldukça pahalı; zaman ve emek istiyor.

Duruşmalar sırasında yayımlanan daha fazla belgelere göre Microsoft cephesi de yaklaşık dört yıl önce Square Enix şirketini satın almayı ve Xbox Game Pass benzeri bir sistemi mobil cihazlara sunmayı istedi. Bu mobil abonelik sistemi, özellikle Square Enix tarafından desteklenecekti. Tabii ki bu şirketin oyunlarını Xbox Game Pass ve PC Game Pass üzerinde de görecektik. Project Phoenix olarak adlandırılan bu çalışma altında Microsoft aynı zamanda Final Fantasy, Dragon Quest ve Kingdom Hearts markalarına da sahip olup, Japonya sınırları içerisinde kendisini büyütmek istemişti.

Bu sırada, ortada Activision Blizzard şirketinin raporları da var ve bu raporlarda da Call of Duty: Warzone Mobile oyununun çıkış tarihinin 2023 yılının sonbahar ayları olarak planlandığı belirtiliyor. Zaten daha önce de bu oyunun 2023 senesinde piyasaya sürüleceği resmi olarak açıklanmıştı. Bu sırada, bahsi geçen şirketin yöneticisi, zamanında Call of Duty serisini Nintendo Switch konsoluna getirmediğinden pişman olduğunu da belirtti. Zaten eğer Microsoft, bu şirketi satın almayı başarırsa, en az 10 sene boyunca Call of Duty oyunlarının Nintendo cephesinde oynanabileceğini biliyoruz.

Activision Blizzard şirketinin patronu aynı zamanda yeni Nintendo konsolunun PlayStation 4 ve Xbox One ile benzer bir performansa sahip olacağını düşünüyor. Bu tabii ki günümüzdeki konsollara kıyasla az görünebilir ama Nintendo, portatif konsollar yaptığı için bir önceki neslin performansı, portatif bir kullanım alanında çok daha etkili bir şekilde kullanılabilir. Tabii bu yine de bir tahmin gibi görünüyor; patron gerçekten bir bilgiye sahip mi, bilmiyoruz.

Bir diğer yandan Microsoft şirketinin iki yüzlülüğü de ortaya çıktı. 2022 senesinde Microsoft, Sony şirketini özel anlaşmalar ile suçlamıştı. Bu suçlamalara göre PlayStation Plus gibi abonelik sistemlerine eklenen video oyunlarına ayrıca para verilip, anlaşmalar yapılıyordu ve bu anlaşmalar yüzünden de aynı oyunlar, Xbox Game Pass sistemine eklenemiyordu. Şimdi ise her şey apaçık gün yüzüne çıktı ve bunu Microsoft şirketinin yaptığı göründü Yani, oyunların diğer abonelik hizmetlerine gelmesini engelleyen şirket Sony değil, Microsoft imiş. Bunların en güncel örneği ise Valheim. İki şirket de bu oyunu kendi sistemlerine eklemek için yarıştı; Sony tarafında bir engelleme yoktu ama Microsoft, bu yarışı kazandı ve oyunu PlayStation Plus için engelledi.

Bu sırada Sony, yanlışlıkla Call of Duty serisi hakkında çok kritik bilgiler sundu. Mesela, 2021 senesinde sadece Birleşik Devletler sınırları içerisinde Call of Duty oyunlarının, Sony şirketine 800 milyon dolar kazandırdığını öğrendik. Ayrıca yine 2021 senesinde PlayStation sahibi olan oyunculardan 14 milyon kişi, konsoldaki zamanının %30 kadarını bu oyun markasında geçirdi; 6 milyon kişi ise zamanının %70 kadarını bu seride harcadı. Daha da önemlisi, 2021 senesinde PlayStation konsolu sahibi olup, konsollarında sadece ama sadece Call of Duty oyunları oynayan 1 milyon kişi vardı. Bu kişiler başka hiçbir şey yapmadı konsollarında.

Aynı zamanda, çok uzun bir süre sonra ilk defa Xbox konsollarının kaç adet satıldığını öğrendik. Microsoft genellikle bu bilgileri gizli tutuyor ama duruşma sırasında her şey ortaya çıktı ve 2022 senesinin dördüncü çeyreğinde 3.2 milyon adet Xbox Series X/S satıldı. Aynı dönemde 7.2 milyon adet PlayStation 5 satışı gerçekleştirilmişti.

Bir diğer yandan Microsoft, hatırlayacak olursanız 2020 yılında yaptığı bir açıklamada, ZeniMax Media şirketinin yeni oyunlarının PC ve Xbox cephesine özel olup, olmayacağı tek tek değerlendirilecek denmişti. Yani, bazı oyunların PlayStation ve Nintendo konsollarına gelme şansı da vardı ama duruşma sırasında ortaya çıkan görüşmelere göre bu durum 2021 senesinde değişti ve Microsoft ile Xbox, ZeniMax Media şirketinin oyunlarının tamamının bundan sonra PC ve Xbox platformlarına özel olacağını emretti. Bu karar Phil Spencer tarafından verildi.

Etiketler:

,