Video oyunu dünyasındaki son on yılında Battle Royale oyunları ve MMORPG türündeki yapımların adeta bir mıknatıs gibi oyuncuları çektiklerini gördük. Bu tipteki yapımlar, yeri geldi bağımlılık seviyesinde oynandı ve hayranlık derecesinde beğenildiler. Şimdi ise saydığım iki türün özellikleri Shadow Arena oyununda birleşiyor. Bu yapımın kapalı beta süreçlerine katıldım ve bu süreçlerde edindiğim deneyimlerin ışığında, bir oyunda hem Battle Royale, hem MMORPG unsurlarını bulunmasının nasıl bir etki oluşturacağına dair görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Shadow Arena, harika bir karışım mı, gerekenin fazlası mı?
Bazı yemekleri çok severiz, değil mi? Bu yemeklere farklı malzemeler katıldığında çok daha etkileyici lezzetler elde edilebiliyor. Örneğin, pek çok kişi tarafından sevilen döner ile sos ve tereyağı birleştirildiğinde karşımıza iskender gibi muhteşem bir yemek çıkar. Bunun tersi olarak da dönerin üzerine künefe gibi sevilen bir tatlıyı koyup yiyemeyiz.
Shadow Arena ile ilgili merak ettiğim konuların başında da buna benzer bir durum bulunuyordu. Karşımızda bir iskender mi bulacaktık, yoksa künefe ile karışmış bir döner mi? Bahsi geçen yapımın kapalı beta deneyimlerimin neticesinde her iki durumun da yaşanabileceğini gördüğümü söyleyerek yemek muhabbetine son vereyim izninizle.
Bir video oyununda, hem Battle Royale, hem de MMORPG unsurlarının bulunması farklı ve çeşitlilik bakımından doyurucu bir eğlence sunuyor. Klasik bir Battle Royale oyunundaki gibi elimizde hiçbir silah olmadan bu yapıma başlamıyoruz mesela. MMORPG türündeki yapımlardaki gibi karakterler seçebiliyor, bu karakterlerin özelliklerini kullanabiliyoruz. Ayrıca, yine MMORPG oyunlarında sıklıkla karşılaşılan bir dünyada kendimizi buluyoruz.
İki oyun yapısının bir arada kullanılmasının, çeşitlilik açısından pek bir sıkıntı oluşturmayacağını düşünüyorum. Bununla birlikte, Shadow Arena oyununun çoklu oyunculu bir temele sahip olması nedeniyle rekabet noktasında bazı sıkıntıların yaşanabileceği gözleniyor. Karakterlerin arasındaki dengeyi sağlamak, geniş bir alanda mücadele eden oyuncular için her zaman eşit şartların oluşmasını sağlamayabilir.
Battle Royale ve MMORPG unsurları rekabeti etkiler mi?
Çoklu oyunculu yapıların en önemli sıkıntılarından birisinin oyuncuların arasındaki rekabet olduğunu söyleyebiliriz. Rekabet kavramı bazı oyunlarda beceri seviyesinin karıştırılmasıyla, bazılarındaysa gerçek parayla satın alınabilen unsurların oynanışı etkilemesiyle yıkılabiliyor. Tabii, yılların verdiği deneyimle video oyunu geliştiren firmalar bu konularda dikkatli olmaya özen gösteriyorlar fakat bir yandan da para kazanmaları gerekiyor.
Para kazanmak amacıyla bazı oyunlarda yalnızca görsel ögeleri oyunculara sunmak yetmeyebiliyor. Shadow Arena oyununun geliştiricisi olan Pearl Abyss, bu konuda tecrübeli bir ekip. Uzun süredir Black Desert gibi dünyanın pek çok ülkesinde başarılı bir video oyunu deneyimi yaşadılar. Tabii bu oyun MMORPG türündeydi ve yapı bakımından bir Battle Royale oyunu kadar rekabetçi unsurlar içermiyordu.
Gerçek parayla satın alınabilen unsurlar, Black Desert oyununda avantaj sağlayabiliyordu fakat Shadow Arena oyunundaki yapıda bu mekanikler rahatsız edici sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, geliştirilmekte olan bu yapım için bir diğer rekabeti etkileyecek nokta da tecrübeli oyuncularla yeni oyuncuların aynı alanda bulunması olabilir. Bu konuda, video oyunu geliştiricileri sınıflandırma sistemlerine güvenseler de başarıya odaklı eşleşmelerle sıklıkla karşılaşılabiliyor.
MMORPG türündeki yapımların temel mekaniklerinden birisi de karakter geliştirme sistemidir. Zaman içerisinde alınan yetenekler, oyuncuların karakterlerini güçlendirirken hareket kabiliyetini de geliştirirler. Shadow Arena oyununun temelinin de benzer bir yapıyı kısmen de olsa yansıtmasıyla rekabet açısından bazı sorunlar zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. Bu tip sorunların boyutlarının ne derecede rahatsızlık vereceğini ise bahsi geçen yapım çıkışını gerçekleştirdiğinde göreceğiz.
Yakın dövüş odaklı Battle Royale oyunu nasıl olacak?
PlayerUnknown’s Battlegrounds ve Fortnite gibi yapımların başarısının ardından pek çok Battle Royale oyununun zaman içerisinde çıkışını gerçekleştirdiğini gördük. Bu yapımları örnek alarak gelen yapımların bazıları başarılı olarak kabul edilse de pek çoğunun adını bile duymamış olabiliriz. Shadow Arena ise henüz çıkışını gerçekleştirmeden ilgi çekmeyi başaran bir video oyunu olarak ayrı bir yere sahip olduğunu gösteriyor.
Temelini Black Desert oyununun üzerine kuran bu yapımın bir Battle Royale oyunu olarak yakın dövüşe odaklanması da bazı soru işaretlerini beraberinde getirebilir. Ayrıca, oyunun savaş alanında pek çok yapay zeka tarafından yönetilen karakterin bulunmasıyla bazı oyuncular bu yapımı karmaşık olarak nitelendireceklerdir. Öte yandan, zaman içerisinde benzerine az rastlanan bir eğlencenin ortaya çıkabileceğini düşünüyorum.
MMORPG oyunlarını seven fakat zaman sıkıntısı nedeniyle bu yapımları oynamaktan çekinenler için Shadow Arena biçilmiş kaftan olabilir. Hem karakter geliştirerek, hem de MMORPG ortamını yakalamak için fazla zaman ayırmadan bu yapım deneyimlenebilir. Alışılan Battle Royale oyunlarının hayranları ise bahsi geçen yapıma kolay ısınamayabilir.
Yazının başında, bu oyunun doğru lezzetleri mi karıştırıyor sorusunun peşinden gitmiştik. Şahsım adına vardığım sonuç ise bu yapımın vereceği lezzetin, oyuncudan oyuncuya değişeceği yönünde olacak. Battle Royale oyunlarını sevenlerin kolay kolay alıştıkları oyunları Shadow Arena için terk edeceklerini düşünmüyorum ama MMORPG oyunlarını uzaktan seyredenler için oldukça eğlenceli bir seçenek süratle yaklaşıyor.