Shenmue serisinin ilk oyunu 29 Aralık 1999 tarihinde çıkışını gerçekleştirmişti. Shenmue III ise 19 Kasım 2019 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi. Yani, şu anda bu serinin 20. yaşını kutluyoruz. Böylesine önemli bir senede de birçok oyuncu, bu video oyunu için oldukça heyecanlı idi. Peki, senelerce bekleyiş değdi mi? Gerçek hayatı simüle etme amacı olan bu video oyunu bizleri memnun edebildi mi? İşte bu soruların cevaplarını, Shenmue 3 için hazırladığımız inceleme yazımız ile vermeye çalışacağız.

Shenmue 3

Shenmue 3 ile gerçek hayatı mı oynuyoruz?

Günümüz video oyunlarında tek bir görev yaparak 10 bin dolar kazanabiliyoruz, onlarca seviye atlayabiliyoruz. Hatta bazı video oyunlarında, tek bir görev yaparak gizli finallere bile ulaşabiliyoruz. Fakat Shenmue III isimli video oyunu ne yazık ki herhangi bir oyuna benzemiyor. Bu oyunu oynarken, gerçekten hayatta olduğu için her şeye sabretmemiz gerekiyor. Oyun, gıdım gıdım ilerliyor ve kazandığımız şeyler tatmin edici olmuyor. Gerçek hayatta, gerçek hayat oyunu oynuyoruz gibi oluyor.

Gerçek hayatta gayet kaliteli ve gerçekçi animasyonlar ile karşılaşıyoruz. Fakat Shenmue 3 oyunundaki animasyonlar inanılmaz robotik ve sanki bir insan değil de tahta hareket ediyor. Tabii ki bu video oyunu AAA seviyesinde değil ama gerçekçilik hedefleniyorsa da bence animasyonların bundan daha başarılı olması gerekiyor. Animasyonlar gibi hikayenin kendisi ve diyaloglar da inanılmaz sıkıcı. Karakterler zaman zaman kültürsel farklılıktan ötürü ilgi çekici olabiliyor ama bundan hikaye etkilenmiyor.

Shenmue III oyununun yönetmeni, geçtiğimiz senelerde bu oyunun günlük bir hayatı simüle etmeyi hedeflediğini açıklamıştı. Açıkçası bu ürünün, hedefine ulaştığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Konu, günlük yaşam simülasyonu olduğu zaman bence bu oyun, serisinin eski oyunlarına göre daha başarılı. 1987 senesinde geçen bu video oyunu, seriden ikinci oyunun bıraktığı yerden devam ettiği için aslında ikinci oyun ile üçüncü oyun arasındaki kalite farkını daha rahat da görebiliyorsunuz efendim.

Shenmue 3 oyununda yine Ryo Hazuki karakterini kontrol ediyoruz ve Shenhua da geri dönüyor. Oyunda, dediğim gibi 1987 senesindeyiz ve Bailu isimli küçük bir köydeyiz. Bu köyde, Shenhua karakterinin babası bir grup kötü insan tarafından kaçırılıyor ve bizim de amacımız, o insanları bulup, babayı kurtarmak oluyor. Tabii oyun boyunca o kadar çok farklı şey yapıyoruz ve hikaye zaman zaman o kadar sıkıcı olabiliyor ki kurtarmamız gereken bir insanın olduğunu da unutuyoruz. Bu, olumlu bir şey değil.

Shenmue 3

Yediğinize, içtiğinize dikkat etmeniz gerekiyor

Shenmue III, gerçek hayat simülasyonu olduğu gibi tahmin edebileceğiniz üzere karakterimizin birçok ihtiyacı oluyor. Mesela, gerektiği kadar yemek yemezsek, karakterimizin canı düşmeye başlıyor. Aynı zamanda, paraya da ihtiyacımız oluyor ve para kazanmak için birçok farklı iş yapabiliyoruz veya farklı mini oyunlar ile para kazanmaya çalışabiliyoruz. Oyunda para harcamak için çok fazla nokta bulunuyor ve bu noktalar arasında temel görevler bile yer alıyor; görevleri geçmek için ögeler almak gerekebiliyor.

Shenmue 3 oyununda bir savunma sporu olan Kung Fu da bulunuyor. Malum, oyundaki ana amacımız kötü adamları alt etmek olduğu için kendimizi korumayı da bilmemiz gerekiyor. Oyunda, birkaç temel Kung Fu hareketini biliyoruz ama daha fazlasını öğrenmek için yetenek kitaplarını okumamız gerekiyor. Ayrıca bazı aktiviteleri gerçekleştirmek, yeteneklerimizin seviyesini de arttırabiliyor. Bunun haricinde, canımızı ve dayanıklılık seviyemiz de farklı aktiviteler ile arttırabiliyor. Bu da bir güçlenme hissi katıyor.

Kung Fu, bu video oyununda hem eğlenceli, hem aksiyonlu, hem zaman zaman basit, hem de stratejik bir hal alabiliyor. Gerçek hayatta belki her gün Kung Fu ile dövüşmüyorsunuz ama Shenmue III, her fırsatta size aksiyona girebilme imkanı veriyor. Tabii ilk aksiyona girmek biraz uzun sürüyor ama bir kere aksiyonla tanıştıktan sonra aksiyon, sizin peşinizi bırakmıyor. Oyunda, bölüm sonu karşılaşmaları da bulunuyor ve onlarla dövüşebilmek için ciddi anlamda öncesinde bir emek vermek gerekebiliyor.

Bölüm sonu karşılaşmaları, bizden çok güçlü insanlar ile dövüşmek ile alakalı. O insanlar da Kung Fu konusunda çok bilgili oluyor ve bizler de Kung Fu ustalarından o bölüm sonu karşılaşmalarında başarılı olabilmek için yeni hareketler öğreniyoruz. Tabii bu hareketleri öğrenmek, daha doğrusu öğrenmek için gerekli kapasiteye ulaşmak pek kolay olmuyor. Zaten gerçek hayatta da hemencecik başarılı olamıyoruz. Yine de aksiyonun çok geri planda kalması, oyunu çok monoton bir hale sokabiliyor.

Shenmue 3

Shenmue 3, köklerine bağlı kalmayı başarabiliyor

Eğer daha önce herhangi bir Shenmue oyununu oynadıysanız, özellikle de ilk oyunun tadı damağınızda kaldıysa, Shenmue III ile kendisini büyük bir nostalji dalgasının içerisinde buluyorsunuz. Nasıl oluyor, anlayamadım ama bu oyun köklerine bağlı kalmayı inanılmaz bir şekilde başarmış. Tabii bu demek değil ki bu oyun, diğer oyunların birebir kopyası; tam tersine ilk oyunun çok daha geliştirilmiş ve yenilenmiş bir hali var karşımızda. Yine de çok tanıdık bir deneyim yaşayabiliyoruz bu oyun sayesinde.

Yalnız Shenmue 3, serinin yeni oyuncularına pek sıcak davranmıyor. Özellikle günümüzde çıkan yeni video oyunları, sürekli olarak yeni oyunculara kucak açabilmek için bir şekilde, serinin önceki oyunlarını oynamayı zorunlu tutmuyor. Fakat bu video oyunu, eğer diğer iki oyunu oynamadıysanız, bu oyun sizi affetmiyor; oyunun hikayesi, evreni veya belli birkaç aktivite ve karakterler, sizin için pek bir anlam ifade edemiyor. Bu yüzden de bu oyuna giriş yapmadan önce diğer iki oyundan haberdar olmanızı öneririm.

Sırada Shenmue III oyununun görselliği ve performansı bulunuyor. Oyun, açıkçası gerçekçi bir görselliğe sahip değil ama yine de çevre detaylarına baktığınız zaman detaylı bir ürün karşımıza çıkıyor. Ayrıca, inceleme yazım boyunca eklediğim görsellerden de anlayabileceğiniz üzere oyun kesinlikle çok güzel bir evrene sahip. Ayrıca, oyunun içerisinde geçtiği bölgenin kültürleri de çok başarılı bir şekilde, görsellik ile oyunculara aktarabiliyor. Yani, görsellik tarafında bu oyundan memnun kaldım.

Shenmue 3 oyununu PlayStation 4 Pro konsolumda, 4K ve HDR destekli bir televizyonda deneyimledim. Aldığım performans ise ne yazık ki stabil değildi. Oyun, çok açık bir şekilde 60 FPS değerini hedefliyor ve konsolda 60 FPS şeklinde bir oyun görmek çok güzel ama o değer ne yazık ki stabil değil. Mesela, açık dünyada boş bir şekilde dolaşırken bile FPS değeri 60 ile 40 arasında sürekli olarak dalgalı bir şekilde hareket ediyor. Bu da açıkçası benim gözümü ciddi anlamda yordu; memnun kalmadım.

Shenmue 3

Bu oyunu oynamak gerekir mi?

Shenmue III, serinin geçmişine baktığımız zaman kesinlikle başarılı bir video oyunu. Yalnız, başarı kelimesi her zaman için kusursuzluk getirmiyor. Bu oyunun özellikle animasyonları, diyalogları, hikayesi ve performansı ciddi anlamda rahatsız edici. Ayrıca, serinin önceki iki oyununu oynamadıysanız da birçok konuda ciddi anlamda zorluk çekeceksiniz. Oyunun temel oynanışı, yapılabilecek aktiviteler ve günlük hayat simülasyonu olayı da ne yazık ki herkese hitap edebilecek seviyede değil.

Shenmue 3
Shenmue III
Shenmue III, birçok iyi ve kötü yöne sahip. Mesela, oyunun kültürü çok güzel bir şekilde sunuluyor ve gerçekten ilgi çekici karakterler bu evrende yer alıyor. Bununla birlikte, yeni teknik dövüş hareketleri öğrenmek ve günlük hayatı yaşamak da zevkli olabiliyor kişiye göre. Yalnız, performansın stabil olmaması ve hikayenin çok uzun bir zaman boyunca sıkıcı kalması kötü bir deneyim yaşatabiliyor. Ayrıca, Shenmue III oyununun temel türü günlük hayat simülasyonu olduğu için birçok kişinin bu yapıtı sıkıcı bulabileceğini de düşünüyorum. Bu oyunu satın almadan önce, mutlaka iyice araştırma yapmanızı öneriyorum. Aksi taktirde, çok sıkıcı bir deneyim yaşamak için yüzlerce lira harcamış olabilirsiniz.
Olumlu
Serinin önceki yapıtlarına göre başarılı bir devam oyunu.
Atmosfer çok hoş ve kültür de iyi bir şekilde aktarılıyor.
Aksiyon anları, yeni hareketler öğrenmek zevkli olabiliyor.
Günlük yaşam simülasyonu olarak eğlenceli aktiviteler sunuluyor.
Olumsuz
Animasyonlara bakacak olursak, sanki bir kütüğü yönetiyoruz.
Temel hikaye ve diyaloglar çok iç bayıcı ve sıkıcı olabiliyor.
PlayStation 4 Pro ile stabil bir performans göremiyor olmak.
Ana karakterimizde pek de bir kişilik bulunmuyor.
8