Video oyunu dünyasında her şeyin simülasyonu var. Bu yüzden, Ship Graveyard Simulator 2 isimli bu yapıtın varlığına şaşırmamak gerekiyor. Adından da tahmin edebileceğiniz üzere bu simülasyonda bir gemi mezarlığı deneyimi yaşıyoruz ve tek tek hurdaya çıkmış gemileri ziyaret edip, onları parçalara ayırıyoruz. Önemli bir detay: Tüm bunları tek başımıza yapıyoruz. Evet, on binlerce tonluk gemileri tek başımıza söküyoruz ve daha sonra bunları satıp, para kazanıyoruz. O paralarla da daha fazla alet-edevat alıyoruz ve hayat döngüsü bu şekilde devam ediyor… İşimizde daha çok para kazanıp, sadece işimize para harcıyoruz…
Ship Graveyard Simulator 2 oyununun temel döngüsü aslında kendi türü içerisinde bir standart: Gemileri daha iyi parçalara ayırmak için daha iyi araçlar elde etmek üzere para kazanmak için gemileri parçalara ayırıyoruz ve parçalara ayırmak için daha büyük ve daha iyi gemilere erişim kazanmaya çalışıyoruz. Bu çekirdek döngü arasında süreklilik sağlamak ve ilerlemeye yardımcı olmak için bazı bürokratik görevler var. Bu da bu türün iyi bir şekilde çalışması için gerekli olan bir dizi izole görevden daha çok bir kariyer gibi hissettiriyor. Bu tabii ki iyi bir şey; böyle bir oyunda ilerleme hissinin kariyer olarak verilmesi bence hoş bir artı.
Ship Graveyard Simulator 2 gibi oyunlarda yaptığınız şeyin temelde sadece angarya işler olduğu gözden kaçmaz. Viscera Cleanup Detail oyunund olduğu gibi yerleri kan ve vahşetten temizlemek, Tank Mechanic Simulator içerisinde tankları tamir etmek ya da bu video oyununda adım adım gemileri parçalamak… Bunların hepsi sadece angarya işlerdir ve yine de gerçekten rahatlatıcı bir şekilde ilgi çekici olabilir. Gemi kırma sürecinde o kadar çeşitli görevler var ki eğer bu türden hoşlanıyorsanız, sıkıcı bir deneyim sunulmuyor. Koskoca gemileri ufak ufak parçalamak ve ardından çıkan malzemeleri kamyonunuza atmak tatmin edici hissettirebiliyor.
Temel iş akışının yanı sıra, isteğe bağlı veya rastgele başka görevler de var Ship Graveyard Simulator 2 içerisinde. Daha ağır ve değerli ekipmanları kaldırmak için bir vinç çağırmanız gerekebilir, devam etmeden önce izini sürmeniz ve devre dışı bırakmanız gereken bir elektrik tehlikesi olabilir veya gemide büyük bir delik açmadan önce kapatmanız gereken gaz boruları ondan elde edebileceğiniz kârı büyük ölçüde azaltabilir. Bunlardan bazılarıyla başa çıkmanın birden fazla yolu var. Örneğin, bazı kapıların bir patlayıcı ile patlatılarak açılması gerekir, ancak duvarları sökerek etrafından dolaşmanın bir yolunu bulabilirsiniz.
Ship Graveyard Simulator 2 sayesinde sinirimizi onlarca bin tonluk gemilerden çıkartıyoruz
Ship Graveyard Simulator 2 oyununda yapacağınız pek çok şey maliyet-fayda analizine dayanacaktır. Kaynak ödülü, bir görevi yerine getirmek için harcadığınız zamanı haklı çıkarır mı, yoksa onu hasat etmeden bırakıp, zamanı yeni bir gemiyi parçalara ayırmak için daha cazip ödüllere mi harcamalısınız? Söküm sürecinin büyük bir kısmı bir bulmaca gibi ilerliyor. Önünüzdeki şeyi sökmenin en uygun yoluna karar verdiğiniz düşük seviyeli bir bulmaca ve maksimum kâr için çabalarınızı hangi sırayla odaklayacağınıza karar verdiğiniz yüksek seviyeli bir bulmaca. İşin rahat yanı, burada yanlış bir cevap yok.
Ship Graveyard Simulator 2 içerisinde sadece ideal olabilecek daha yavaş ve dağınık cevaplar var. Bu yüzden arkanıza yaslanıp, dinlenmek istediğinizde beyninizi zorlamak zorunda değilsiniz ama yine de bir şeyleri biraz düşündüğünüz için ödüllendiriliyorsunuz. Bir geminin tüm alt yapısını tek bir dokunuşla kendi üzerine çökecek şekilde sökmenin uzun vadeli getirisinden gerçekten keyif alıyorum, ancak değerli eşyaların hedefli avlanmasının ve gemiler arasında hızla geçiş yapmanın da eğlenceli olduğunu görebiliyorum. Yani, oyunu oynamanın yanlış bir yönü yok ve bazı şeyleri görmezden gelebilirseniz, oyunun tamamen özgür olduğunu bile savunabilirim.
Ship Graveyard Simulator 2 oyunundaki ilerleme sistemi, aletlerin ve karakterin taşıma ağırlığı ve aynı anda alınan eşya sayısı gibi diğer bazı kapasitelerinin yükseltilmesinden oluşuyor. Daha iyi aletlerle işinize geri döndüğünüzde, gemileri gerçekten büyük bir şekilde parçalamaya başlıyorsunuz ve bu da başlangıçta ölçüt, nispeten yavaş ayarlandıktan sonra çok daha tatmin edici hissettiriyor. İlk yükseltmeler çok ucuz, onları bir an önce aldığınızdan emin olun! Ayrıca, daha hızlı çalışmak için aletlerinizi yükseltirken, daha büyük gemilerdeki görevlerin tamamlanmasının daha uzun sürdüğünü belirtmek gerekir.
Büyük gemilerdeki görevler daha uzun sürdüğü için yükseltmeler sadece sizi daha hızlı hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda gereken artan süreyi de karşılar. Örneğin, 1 yerine 4 çekiç vurabilirsiniz aynı anda. Ship Graveyard Simulator 2 içerisinde aletlerinizi yükseltmek para ve kaynak gerektirir. Para, sözleşmeleri yerine getirmekten ve hurda satmaktan gelirken, kaynaklar da hurdadan gelir, bu nedenle sattıklarınızı ve aletlerinizi yükseltmek için biriktirdiklerinizi dengelemek için küçük bir strateji unsuru vardır. Ayrıca parçalanacak bir sonraki gemiyi satın almak için de yeterli paraya ihtiyacınız var. Ekonomiye biraz dikkat etmek gerekiyor yani.
Bazı problemler haricinde gayet hoş bir deneyim sunuluyor ama yenilikçi bir şey yok
Eğer başarımlar size göreyse, oyun aslında Steam üzerindeki başarım sistemini iyi bir şekilde kullanıyor ve bu da tamamlanmışlık hissi vermenize yardımcı oluyor ve gemileri tatmin edici bir şekilde işaretlemenizi sağlıyor. Oyun ayrıca dinamik ölçeklendirmenin yoğun kullanımı sayesinde sistemimde iyi performans gösteriyor. Grafikler bu tür için yeterli. Sesler de yeterli ama kamyonunuza kaynak bırakma sesi hızla can sıkıcı hale geliyor. Oyunla ilgili başlıca teknik sorunum her birkaç saatlik oyunda bir çökme yaşamam oldu. Oyunu hızlı kaydedebildiğiniz için en büyük sorun değil ama çalışmanızın kaybolması hiç hoş değil.
Diğer tek sorun, bu noktada her oyunda olması gereken standart kenarlıksız tam ekran modunun olmaması, bu temel seçeneği dahil etmemek için çok fazla insan bilgisayarlarında çoklu görev yapıyor ve bunun eksikliği, uğraşmak daha fazla angarya haline geldiğinden oyunu çalıştırma olasılığını azaltabilir. Bunların dışında oyun iyi bir performans sergiliyor, maksimum ayarlarda istediğim stabil performansı koruyabildim ve FoV ayarı bu tür oyunlarda bir nedenden dolayı hissettiğin mide bulantımı önlemeye yardımcı oldu. Bunun haricinde, oyunun teknik yönden güçlü olduğunu söyleyebilmek zor; arada sırada hatalar da karşınıza çıkabiliyor.
Simülatör oyunları şaşırtıcı derecede ilgi çekici bir tür ve geniş seçenek yelpazesi muhtemelen zevkinize daha uygun bir tane oyun bulmanızı kolaylıkla sağlar. Şahsen ben gemi gibi dev araçlardan hoşlanıyorum ve Ship Graveyard Simulator 2 ile geçirdiğim zamandan da keyif aldım. Sanayileşmiş ekonomilerimizin gücünü gösteren bu devlerin içinde yürüme hissi, (eğer gemilerinizi antropomorfize ederseniz) hepsinin kullanım ömürlerinin sonuna ulaşacağı ve muhtemelen çok azı müze gemisi olarak hizmet vermeyi garanti ettiği için hurdaya çıkarma gibi utanç verici bir şekilde dinlendirilmeleri gerektiği üzücü gerçeğiyle tezat oluşturuyor.
Ship Graveyard Simulator 2, sağlam ve gösterişli ancak çığır açmayan bir oyun. Bu oyunu, gemi estetiğini seveceklerini düşünen simülatör hayranlarına rahatlıkla tavsiye edebilirim. Bu türe yeni başlayanlar için de oldukça ulaşılabilir ve makul fiyatlı bir oyun olduğundan, özellikle denizcilikle ilgileniyorsanız, bu türe iyi bir giriş olacaktır. Eğer bunu sıkıcı bir simülatör olarak görüyorsanız, o zaman bu türün size göre olduğundan şüpheliyim. Oyun ayrıca şu anda tek başınıza oynanabiliyor ama yakında iş birlikçi oyun modu gelecek. Yani, bu dev gemileri arkadaşınız ile birlikte parçalayabileceksiniz. Bunun için de belki oyunu hemen almayıp, güncelleme ve indirim bekleyebilirsiniz. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.
Güzel inceleme için teşekkürler. Yalnız, sistemim yetmesine rağmen büyük gemilere geçişte ciddi FPS düşüşü yaşıyorum. Sağa dönüyorum 30 FPS sola dönüyorum 75 FPS. 🙂 İlginçtir ki, ilk gemilerde grafik performansı gayet iyiyken büyük gemilere geçtiğimde bu durum tersine dönüyor. Ve nedense o kadar araştırdım çözüm bulamadım.
Sistemim;
R5 1400
GTX 1660 Super
16 GB DDR 4 2400 GHz
Oyun SSD’de.