Mobil cihazlarda ve ardından 2017 senesi içerisinde PC üzerinde çıkışını gerçekleştiren Shuyan Saga, görsel roman ve dövüş sanatları oyunu arasında ilginç bir deneyim sunarak ilgi çekmeyi başarmıştı. İşte bu deneyim şimdi de konsollara taşındı. Peki, yaklaşık yedi yıllık bu oyun hala ilgi çekici bir deneyim sunuyor mu? Böyle bir oyuna gerçekten PlayStation 5 konsolumda ihtiyacım var mıydı? İnceleme yazım ile bu sorulara birer cevap vermeyi umuyorum.
Shuyan Saga içerisinde beklenmedik bir şekilde siyasi ve askeri bir çatışmanın içine itilen genç bir prenses olarak oynuyoruz. Acımasız bir tiran, karakterimizin babasının krallığını işgal etmiştir ve Shuyan bir savaşçıdan çok bir izci ve elçi olarak cepheye gönderilir. Krallıktaki pek çok kişiye göre karakterimiz; pratik becerileri olmayan, şımarık ve kendini beğenmiş bir prensestir. Gerçekte ise kendisi zeki, korkusuz ve kritik bir sırrı da var.
Shuyan Saga oyununda karakterimizin sakladığı şey, gizlice kung fu eğitimi aldığı ve dövüş sanatlarında ustalaştığı, onu beklenmedik ve yetkin bir savaşçı yaptığıdır. Aynı zamanda, kung fu ustası ona biraz Taoist bilgelik ve zihinsel disiplin aşılamaya çalışmaktadır. Bunların her ikisi de işe oldukça yarıyor tahmin edersiniz ki. Aslında, oyun mekaniği açısından pek işe yaramasa da, dövüş sanatlarının felsefi ve manevi temellerine oldukça fazla vurgu yapılıyor.
Şımarık bir prensesin gücünü ve kudretini keşfetmesi; kurgu, film ya da oyunlarda yeni bir kavram değil. Shuyan Saga oyununun yazımı yetkin, ancak diyalog seçimleri daha büyük resimde pek de önemli görünmüyor. Yardımcı oyuncuların hepsi, özellikle akılda kalıcı olmayı başaramadan; müttefik, düşman ve komedi karakterleri olma rollerini yerine getirmeye çalışıyor. Bunlar ne yazık ki oyunun içerisinde pek de başarıyla işlenemiyor efendim.
Shuyan Saga, PlayStation 5 konsoluna pek de başarılı bir geçiş gerçekleştiremiyor
Görsel bir roman olarak Shuyan Saga birkaç göze batan sorundan mustarip. Bunlardan ilki, mobil oyun kalitesinde grafiklerin PlayStation 5 gibi yüksek donanımlı bir cihaza yükseltildiğinde oldukça eski görünmesi. Yetenekli çizgi roman çizeri Daxiong, panelleri çizmiş olsa da sanatın kendisi biraz vasat. Ayrıca son derece tutarsız ve karakterimizin panelden panele nasıl göründüğünü tam olarak belirleyemiyor. Tasarımlar zaman zaman değişiyor, tutarlı kalmıyor.
İkinci sorun ise Amerikan aksanlı seslendirme. Seslendirme kesinlikle kötü olduğundan değil. Seslendirme daha çok böylesine melodramatik bir hikaye için garip bir şekilde sıradan ve çağdaş hissettiriyor. Sesler ayrıca ses işleme ve uzamsal konumlandırma eksikliğinden de mustarip. Her şey düz geliyor kulağa. Aaron Tsang tarafından bestelenen müzikler bazen en başarılı unsur olabiliyor ve genellikle dinlemeye değer parçalar sunuluyor.
Shuyan Saga oyununun sadece yarısı görsel roman. Diğer yarısı ise bir dövüş sanatı oyunu. Bir kez daha, mobil ve PC üzerindeki önceki enkarnasyonlarından taşınması, konsolda herhangi bir iyilik olarak sunulmuyor. Kontroller iyi; artık dokunmatik girişi taklit eden fare kaydırmaları yok ama dövüş sistemi, özellikle Street Fighter, Mortal Kombat veya bir düzine dövüş oyunundan herhangi biri gibi oyunlarla karşılaştırıldığında inanılmaz derecede sığ hissettiriyor. Tabii ki bu oyun, adını geçirdiğim diğer oyunlar kadar geniş çaplı değil ama yine de yaşatılan deneyim iyi durmuyor.
Shuyan Saga, çeşitli noktalarda görsel romandan, üç boyutlu bir dövüş oyununa, ya tepeden ya da bire bir dövüşler için daha geleneksel bir dövüşçü bakış açısına dönüyor. Her iki durumda da dövüş hantal ve garip duraklamalarla dolu. Düşmanlar, karakterimiz hareket edene kadar hiçbir şey yapmadan öylece duruyor. Sınırlı sayıda saldırı, blok ve şarjlı saldırıları var ve bunlar pek gelişmiyor. Bunu tarif etmek zor ama akıcılığın tam tersi gibi geliyor oynanış bana.
Bu oyunun en büyük problemi, çapı ve bunu yanlış fiyatlandırma ile sunuyor olması
Oyunun kontrol sistemi güvenilir bir otomatik hedeflemeden yoksun ve bu durum, oynanış anların bazılarını biraz yorucu hale getiriyor. Aynı şey Jade Temple Adventure için de söylenebilir ki bu, hikaye modunun üç bölümünü bitirdikten sonra açılan bir mod. Burada tam gelişmiş kaydırmalı “beat-’em-up” tarzı bir deneyim yaşatılıyor. Garip kontroller olmasaydı, değerli bir eklenti olabilirdi. Oyun ayrıca bir çeşit “boss rush” da sunuyor, bu da çok basit olmasaydı eğlenceli olabilirdi
Sonuç olarak Shuyan Saga, birçok şeyi yapmaya çalışan, ancak sonuç olarak hepsini vasat bir şekilde sunan bir oyun. PlayStation 2 dönemi gibi hissettiren üç boyutlu grafikleri ilk başta büyüleyici, ancak kısa süre sonra sıkmaya başlıyor. Ses performansları ise en iyi halinde dalgalı. Dövüş, kötü uygulanmış harika bir fikir. Oyun tam olarak umduğunuz gibi bir oyun değil. Yine de farklı bir şeyin denendiğini görmek güzel.
Bence sorun nihayetinde oyunun çapıyla ilgili. Mevcut ve yeni nesil konsollardaki mevcut haliyle Shuyan Saga, platformlara özgü oyunların karmaşıklığına ve eğlencesine yaklaşamıyor. Çok kısa, üç bölümlük hikayesinden basit dövüşüne kadar her şey mobil cihazlara göre boyutlandırılmış gibi görünüyor. 20 USD olan fiyat etiketiyle pek etkileyemiyor. Bu arada, oyunun ülkemizde kaç TL olduğunu henüz göremiyorum; bu satırları yazdığım anda oyun henüz çıkmadı.
2017 yılında Shuyan Saga muhtemelen iyi bir mobil oyundu. Çok orijinal olmasa da yetkin bir anlatıma sahipti ve görsel roman deneyimi gerçek zamanlı kung fu dövüşüyle bölünmüştü. Oyun, 2023 yılında ve son teknoloji konsollarda yersiz hissettiriyor ve daha ayrıntılı yapımlara ve incelikli mekaniklere alışkın oyuncuları tatmin etmesi pek mümkün değil. Özellikle de satış fiyatı 20 USD iken bu oyunu önerebilmek oldukça zor.