SMITE 2, Hi-Rez Studios ve Titanforge Games tarafından geliştirilen, çeşitli panteonlardan tanrıların ilahi bir arenada kapıştığı benzersiz bir üçüncü şahıs tipi MOBA oyunu. Bu oyunun birinci versiyonu zaten oldukça popülerdi, eminim ki o oyuna aşinaysanız, bu oyun için tanıtıma ihtiyacınız olmayacak. İkinci oyunun neleri iyi yaptığını, neleri iyi yapmadığını ve bu yapıtın satın almaya değer olup olmadığını görmek için sizlerin karşısına bu ön inceleme ile çıkıyoruz. Bu ön incelemenin oyunun PlayStation 5 üzerindeki kapalı alfa sürümünden geldiğini belirtmek isterim.
SMITE 2, çeşitli panteonlardan titanlar, tanrılar, kahramanlar ve yarı tanrılar arasında, hepsi de yoğun üçüncü şahıs savaşında mücadele eden efsanevi bir çatışma. Hi-Rez Studios ekibinin 2014 senesinde çıkış yapan orijinal MOBA oyununun doğrudan devamı olan bu ikinci yapıt, orijinal deneyime yenilenmiş yeni oyuncu deneyimi, kadrodaki yeni tanrılar ve hem deneyimli hem de yeni oyuncuları heyecanlandıracak elden geçirilmiş bir eşya sistemi de dahil olmak üzere bir dizi iyileştirme getiriyor. Tüm bunlar, oyuncuları bu marka için tekrar heyecanlandırmak istiyor.
SMITE 2 oyununun içerisinde özetle gelecek güncellemelerde daha fazlası gelecek 23 oynanabilir tanrı, yepyeni bir alıştırma modu, yeni bir oyun motorunda elden geçirilmiş kullanıcı arayüzü ve geliştirilmiş grafikler, basitleştirilmiş stat sistemi, dereceli oyun için geliştirilmiş kuyruk sistemi, elden geçirilmiş mağaza ve eşya sistemi ve genel olarak büyük denge değişiklikleri bulunduruyor. Yalnız oyun, kurucu sürümlerinden herhangi birini satın alan kişilere açık olan kapalı alfası ile şu anda biraz garip bir noktada. Bir yandan oyun harika görünüyor, yeni bir eşya sistemi sunuyor ve stüdyonun öne çıkan oyunlarından birine başarılı bir şekilde yeni bir soluk getiriyor.
Öte yandan, ben de dahil olmak üzere bazı oyuncular oyunun gerçekten bir devam oyunu olarak var olması gerekip gerekmediğini sorguluyor. Oyun umut vaat etse de özellikle orijinaliyle olan güçlü bağları ve tamamlanmamış hali göz önüne alındığında bu oyuna SMITE 2 demek biraz zorlama gibi geliyor. Belki oyunun tam sürümü çıktığında daha belirgin hale gelecektir ama şimdilik en iyi ihtimalle bir yarı tanrı. Mesela, oyunun hikayesi kapalı alfada neredeyse hiç yok ve tam sürümüne kadar bunun çok değişeceğinden şüpheliyim.
SMITE 2, yüzlerce ilahi geçmiş ve potansiyel dolu sinematik anlatılarla dolu geniş ve çeşitli bir evrene sahip olsa da oyun bu zengin dünya inşasını düzgün bir şekilde sergilemekte yetersiz kalıyor. Kabul etmek gerekir ki MOBA tipi oyunlar derin hikaye anlatımlarıyla bilinmezler ama geliştirici ekibin oyunun hikayesini oyun mekaniklerinin aktarabildiğinin ötesine taşıma çabalarını takdir ediyorum. Ayrıca oyunun tanıtımları, geliştirici ekibin son on yıldaki en başarılı oyununun gerçek bir devamı olduğunu düşündürebilir ama selefiyle olan benzerlikler bu iddiayı tam olarak desteklemek için çok güçlü. Oyun grafiksel ve mekanik yenilikler getirmiş olsa da ben de dahil olmak üzere birçok oyuncu hala devam oyunu unvanını gerçekten hak edip etmediğinden emin değil.
SMITE serisinin uzun süredir hayranı olarak SMITE 2 için büyük umutlarım vardı. Videolar, geliştirici ekibin sevilen oyununa layık bir devam oyunu yaratmayı amaçlayan Unreal Engine 5 tarafından desteklenen geliştirilmiş grafiklerle yeni özellikleri bir araya getirerek orijinalin sıfırdan gerçekleştirilmesini vaat ediyordu. Geriye dönüp baktığımda, kapalı bir alfa için beklentilerimi ölçülü tutmalıydım ama deneyimlediğim şey yine de tamamen hayal kırıklığı yaratmadı. Oyun gerçekten eğlenceli ama bu alfa yapısı tipik olarak beklemeyeceğiniz alanlarda yetersiz kalıyor.
Kapalı bir alfada hatalar ve performans sorunlarıyla karşılaşılması beklenirken, SMITE 2 aynı zamanda bir devam oyunu olarak meşruiyetini ve gerekliliğini sorgulamama neden oluyor. Beni yanlış anlamayın, orijinal oyunun kalitesiyle eşleşmek küçük bir başarı değil ama bu sürümü çevreleyen tüm heyecanla birlikte esasen bir grafik güncellemesi, bir eşya mağazası revizyonu ve bir avuç yeni tanrıdan ibaret olan şey için çok fazla tantana gibi geliyor. League of Legends da benzer güncellemeler getirmişti ama bir League of Legends 2 yok ortada.
Selefi gibi bu yeni oyun da kendisini uzun zamandır türdeki diğer oyunlardan ayıran kendine özgü üçüncü şahıs, omuz üstü MOBA tipi oynanışını koruyor. Bu benzersiz bakış açısı, oyunun yıllardır MOBA meraklıları arasındaki çekiciliğine katkıda bulunan kendi zorluklarını, oyun mekaniklerini ve kötü şöhretli karmaşık hedefleme nişangahını sunuyor. SMITE 2, deneyimi geliştiren bazı yeni mekaniklerle birlikte bu unsurları aslına sadık kalarak modern bir izleyici kitlesine getiriyor. Çoğu kişi ilk oyunun ve dolayısıyla ikinci oyunun temelini zaten biliyor ama seriye yeni başlayanlar için her iki oyun da MOBA türüne özgü koridorlu haritalarda oynanan ilahi çatışmalar etrafında dönüyor.
Oyun moduna bağlı olarak, bir harita, bir ila üç kulvara sahip olabilir ve her birinde çeşitli yoğunluklarda etkileşimli alanlar, orman kampları ve dağılmış hedefler bulunur. Oyuncular şampiyonları olarak çeşitli panteonlardan tanrıları kontrol eder, minyonlarla, orman canavarlarıyla ve oyunun üçüncü şahıs bakış açısı için benzersiz bir şekilde tasarlanmış beceri ve yeteneklere sahip diğer tanrılarla savaşırlar. Hem SMITE, hem de SMITE 2 oyunlarının özü kısaca budur. Bununla birlikte, ikinci oyun aslında masaya birkaç yeni unsur getiriyor. Oyunun ortaya koyduğu önemli güncellemelerden biri de yeni basitleştirilmiş istatistik sistemi.
SMITE 2, istatistikleri tamamen elden geçirmek yerine onları iki temel kategoride düzenliyor: Güç ve zeka. Güç artık fiziksel yetenek ölçeklendirmesini ve temel saldırı hasarını temsil ederken, zeka da büyülü yetenek ölçeklendirmesini ve bekleme süresini azaltmayı kapsıyor. Bu değişiklik oyunu basitleştirmekle ilgili değil. Aksine, eşyaları, yetenekleri ve kitleri daha sezgisel hale getiren bir tasarım paradigmasını benimsemekle ilgili. Her şeyin bu istatistiklerden birine veya her ikisine göre ölçeklendirilmesiyle, çoğu kit bir bakışta anlaşılabilir ve yeni oyuncuların optimize edilmiş eşya kurulumu hakkında fazla endişelenmeden hemen oyuna atlamasına olanak tanır.
Bu basitleştirilmiş istatistik sistemi, yenilenen eşya mağazasıyla da bağlantılı. Güncellenmiş bir kullanıcı arayüzünün ötesinde, mağazada artık yeni eşyalar, geliştirilmiş sıralama filtreleri ve farklı roller için uyarlanmış verimlilik açısından optimize edilmiş sekmeler bulunuyor. Dahası, mevcut birçok eşya yeni güç ve zeka ölçeklendirmesini içerecek şekilde elden geçirildi, bu da üretim yapılarında daha fazla çok yönlülük ve genel olarak daha kolay gezinme sağlıyor. Hem basitleştirilmiş istatistikler hem de yeni eşya dükkanı, geliştirici ekibin SMITE 2 için yeni oyuncu deneyimine odaklanan yeni tasarım tercihlerini temsil ediyor.
Bu nedenle, otomatik satın alma yüklemeleri, yeniden dengelenmiş tanrı istatistikleri, alıştırma modu ve açılır pencereler gibi diğer özellikler de uygulandı. SMITE 2, daha erişilebilir hale getirerek ve beceri tabanlı eşleştirmeyi kolaylaştırarak orijinalin genellikle sinir bozucu dereceli deneyimini bile geliştirdi. Fetih modundan hoşlananlar için orman alanı, orman kamplarını temizlendikçe yükselterek oyuncuları verimli ormancılık için ödüllendiren yeni bir Infamy mekaniği ile elden geçirildi. Bu güncellemeler oyunun ne olmayı hedeflediğini özetliyor: Herkesin keyif alabileceği eğlenceli, tanrısal bir MOBA deneyimi. Bu deneyimi vermeyi de başarıyor.
Bu güncellemelere rağmen, buna gerçek bir devam oyunu demeye haklarının olup olmadığı konusunda hâlâ kararsızım. Özünde, bu hala aynı oyun. Daha güzel, daha akıcı ve neredeyse her yönden daha iyi ama temel oynanış önemli ölçüde değişmedi ve yeni bir oyunun gerçekten bir devam oyunu olarak kabul edilebilmesi için bu tür bir evrimin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu, orijinal fikrin genişletilmesi değil; daha çok SMITE deneyiminin en başından beri olması gereken şeyin tam olarak gerçekleştirilmesi. Yeni tanrılar, yeni yüzler getiriyor ve metayı sarsıyor ama yine de aynı ilkeler göz önünde bulundurularak tasarlandılar.
Bununla birlikte, oyun ücretsiz, bu yüzden bir devam oyunu statüsü söz konusu olduğunda onu biraz rahat bırakmaya hazırım. Kendinizi bu konudaki meşruiyetini sorgularken bulsanız bile, SMITE 2 oyununun mevcut haliyle bile denemeye değer güzel bir oyun olduğunu inkar edemezsiniz. Geliştirme ilerledikçe gelişmeye devam edeceğinden ve potansiyel olarak orijinalinden ayrılmasına yardımcı olacak bazı belirleyici özellikler ekleyeceğinden eminim. Yine de o zamana kadar, bu oyun zayıf olarak kalmaya devam edecek benim gözümde. Yine de bu durum gelecekte değişecektir.
Kapalı bir alfada hatalar beklenir ancak SMITE 2 sık sık yaşanan donmalar, çökmeler ve hatalı kullanıcı arayüzü öğeleriyle sabrımı gerçekten sınıyor. Bu yapının hamlığı, yetenek tanımlarındaki başıboş kod satırları ve özellikle kırılmaya eğilimli görünen bir alıştırma modu ile hissedilebilir. Bu durum sinir bozucu ama bu aşamada yamaları beklemek ve oyunun tamamı piyasaya sürülene kadar bu sorunların giderilmesini ummak dışında yapabileceğimiz pek bir şey yok. Ayrıca, şu anda, oyunun kurucu paketi ödülleri çalışmıyor. Bazı ödüller oyuncunun envanterinde görünürken diğerleri görünmüyor. Tek başına bu bile kurucu paketinin bir aldatmaca gibi görünmesine neden oluyor.
Deluxe ve Ultimate seviyesindeki kurucu paketleri, gerçek içeriği ve yüksek fiyatı göz önüne alındığında, satın almadan önce iki kez düşünmek için pek çok neden var. Açık konuşmak gerekirse, bir avuç kostüm, bir avatar ve bir unvan bırakın 60 doları, fazladan 20 dolar bile etmez. Yine de ister sevin ister nefret edin, kabul etmelisiniz ki SMITE 2 oynaması ücretsiz olduğunda es geçmek zor. Elbette, hala hatalı ve orijinalinden daha farklı olabilir ama bu kusurları görmezden gelmeye ve bir şans vermeye hazırım; özünde hala harika bir oyun. Özellikle de arkadaşlarınızla olduğunuzda eğlenceli ve yeni bir MOBA için can atıyorsanız kesinlikle denemeniz gereken bir oyun.