Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştiren Snack World: The Dungeon Crawl Gold isimli yapımın incelemesiyle karşınızdayız. Bir aksiyon ve rol yapma oyunu olan bu yapım mizahi sunumu ve eğlenceli oynanışıyla ilgi çekiyor. Eğer bir Nintendo Switch sahibiyseniz ve rol yapma oyunlarını eğlenceli bir tarzda oynamak istiyorsanız, inceleme yazımıza göz atmanızı öneriyoruz. Bu arada, bu yapımın basit bir çocuk oyunu olmadığının altınız çizerek devam edelim.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold

Snack World: The Dungeon Crawl Gold ile maceramız başlıyor

İnceleme yazısının detaylı kısımlarına geçmeden önce bir hatırlatma yapayım: Snack World: The Dungeon Crawl Gold isimli video oyunu, daha öncesinde Nintendo 3DS konsolu için çıkışını gerçekleştiren The Snack World: Trejarers isimli oyunun yeniden yapım sürümü. Bir diğer deyişle karşımızda yepyeni bir oyun bulunmuyor. Bununla birlikte, gayet başarılı bir çalışmayla bu oyunun Nintendo Switch konsoluna uyarlandığını söylemem gerekiyor.

Grafikler ve teknik durumlarla ilgili bilgileri, daha sonraki kısımlarda sunacağımı söyleyerek, karşımızda nasıl bir oyunun olduğunu anlatarak devam edeyim. Snack World: The Dungeon Crawl Gold, üst kısımda da belirttiğim gibi bir aksiyon ve rol yapma oyunu. Snack World evreninde geçen bu yapım, hayli mizahi diyalogları ve oldukça eğlenceli çizimleriyle oyuncuların içlerini karartacak unsurlar barındırmıyor.

Aynı zamanda kendine özgü bir derinliği bulunan bu yapım için üst kısımda da belirttiğim gibi bir çocuk oyunu olacak nitelendirmek gerçek anlamda haksızlık olacaktır. Bölümler kendi içlerinde belirli zorluklar barındırıyorlar ve özellikle bölüm sonu canavarlarını geçmek için bir miktar taktik kullanmak, en azından dikkatli hareket etmek gerekiyor. Bir de karakter geliştirme aşaması var ki bunun da hiç basit bir temelde durmadığını söylemek isterim.

Yine belirttiğim gibi, Snack World dünyasında geçen bu yapımda eğlenceli karakterlerin arasına katılıyoruz. Bize, mevcut karakterlerden birisini vermek yerine bu yapımda kendi karakterimizi oluşturmamız söyleniyor. Gününüzdeki rol yapma oyunlarına nazaran oldukça zayıf bir karakter oluşturma alanının bulunmasına karşın, eğlenceli tipler oluşturulabildiğini belirteyim. Kendimize uygun, eğlenceli bir karakterle yolculuğa başlıyoruz.

Yolculuğumuz bir otel odasında, hafızamızı kaybetmiş bir halde yatarken başlıyor. Oyun boyunca, hem hafızamız parça parça geri geliyor hem de verilen görevlere girdikçe gücümüzü arttırıyoruz. İnceleme yazısının devamında, oynanıştan ve oyunun ilerleyiş mekaniklerinden, karakter geliştirmeye dair unsurlardan ve bazı teknik özelliklerden bahsedeceğimi söyleyip, izninizle bu yapımın oynanış mekaniklerinden bahsederek devam edeyim.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold

Zindanlarla çevrili, eğlenceli ama zorlu bir dünyadayız

Oyunumuzun geçtiği ülkenin adının Tuttu-Frutti. Yaşı biraz ilerleyen okurlarımızın aklına lütfen farklı düşünceler gelmesin. Bu ülkenin adı ve burada yaşayanların kelime oyunu içeren isimleri Tuttu-Frutti ismini gayet başarılı bir biçimde karşılıyor. Snack World: The Dungeon Crawl Gold, aslında oldukça basit bir mekaniğe sahip. Hemen yukarıda bahsettiğim gibi bir şehrimiz var, burada hikayeye dair eğlenceli kısımları ve bazı alış-veriş işlemlerini gerçekleştiriyoruz.

Bunun dışında, Nintendo Switch konsolunun R tuşuna bastığımızdaysa karşımıza oldukça sade bir yapıda hazırlanan görevler menüsü çıkıveriyor. Görevler menüsü, hikaye görevleri ve yan görevler olarak ikiye ayrılmış durumda. Yan görevler kısmı, oyunda biraz ilerleme kaydettikten sonra açılıyor. Görevler menüsüne girildiğinde ve belirttiğim iki seçenekten birisi seçildiğinde karşımıza bir liste çıkıyor. Bu listede görevleri sıralı bir biçimde rahatlıkla görebiliyoruz.

Geçilen görevlerin üzerinde tamamlandı yazısı bulunduğu gibi görevler için tavsiye edilen karakter seviyesini de klasik rol yapma oyunlarının pek çoğunda olduğu gibi bu kısımlarda yazılı bir biçimde bulunuyor. Snack World: The Dungeon Crawl Gold oyununun temeli de işte bu görevlere girip başarı kazanmadan geçiyor. Kazanılan görevlerin sonunda ödüller kazanıyor, görev boyunca yaptıklarımızın mükafatını alıyoruz.

Bu arada görevlerin genel yapısından bahsetmeden geçmek istemiyorum. Her bir görev, belirtilen bölgede rastlantısal olarak çizilen bir alanı kapsıyor ve fazla zaman almıyor. Ortalama on dakika süreyle görevler geçilebilir ve ilerleme sağlanabilir. Rastlantısal olarak hazırlanan görev haritaları çeşitlilik göstermesine karşın genelde tekrara düşüyor. Hem hikaye görevleri hem de yan görevlerde aynı tema üzerine inşa edilmiş bölümler tekrar tekrar oynanıyor.

Tekrarlama durumunun oyunun önüne geçen bir engel olduğunu söyleyemem. Zaten, ilerledikçe yeni temalar açılarak belirli bir çeşitlilik sağlanmış durumda ama her görevin benzer biçimde ilerlemesi oyunun ilerleyen kısımlarında biraz yorucu olabilir. Hikaye görevlerinde yaptığımızın benzerlerini yan görevlerde yapmamız da kısmen sıkıcı olabiliyor. Yine de ödüllendirme sistemi sayesinde, oyunun akışına kapılarak bunları görmezden gelebilmeyi başardım.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold

Bu zorlu yolculukta yanımıza takım arkadaşları alıyoruz

Belirttiğim gibi yan görevler ve hikaye görevleri arasında bariz uçurumlar bulunmuyor. Bazı yan görev olarak adlandırılabilecek bölümlerin de hikaye görevi olarak sunulduğunu söyleyeyim. Şehirdeki kişiler tarafından verilen bu görevlere, oyunun hikayesinin ilerleyişi adına ihtiyaç duyuluyor. Unutmadan, hikaye görevlerinin sürprizler içerdiğini ve düşman karakterleri şehre kazandırdıklarını sizlerle paylaşayım.

Oyunun genel ilerleyişi belirttiğim gibi görevlere girerek sürdürülüyor. Yan görevlerden biraz daha fazla oyun içi paranın kazanıldığı bilgisi de aklınızda olsun. İnceleme yazısını okumakta olduğunuz yapımın bir aksiyon ve rol yapma oyunu olduğunu söylemiştim. Bu yapımda izometrik diye tabir edilebilecek bir kamera açısıyla oynuyoruz fakat kamera açısı bazı alanlarda değiştirilebiliyor. Bölümlerde genelde çapraz ve dik olarak bir değişim oluşturabiliyorsunuz.

Bölümlerden bahsetmişken, Snack World: The Dungeon Crawl Gold oyununun savaş mekaniklerine değinmeden geçmek olmaz diye düşünüyorum. İzometrik kamera açısına sahip olan pek çok aksiyon ve rol yapma oyunu gibi bu yapımda da bir tuş vuruş özelliği taşıyor. Nintendo Switch konsolundaki Y tuşuyla, silahımız her ne olursa olsun vuruş hamlesini yapıyoruz. Yine bu oyun konsolunun B tuşu kaçınma hareketi olurken, A tuşunu onaylama ve çeşitli etkileşim işlemlerinde kullanabiliyoruz.

Nintendo Switch kontrolcülerinin X tuşu ise seçili olan silaha göre özel vuruş hamlesini gerçekleştiriyor. Benzer şekilde X ve A tuşlarına aynı anda basıldığında seçili olan silaha göre bir özel vuruşu aktif ediyoruz ama bu vuruşu yapmak için barın dolmasını beklemek gerekiyor. Yine Nintendo Switch konsolunun kontrolcüsüne göre R ve L tuşları iksir kullanmamızı sağlıyorlar. Bu iksirler can doldurma, vuruş gücünü arttırma gibi özellikleri barındırıyor. RT tuşuyla da silahımızı değiştirebiliyoruz.

İncelemesini gerçekleştirdiğim yapımın tuşlarını neden saydın diye soranlarınız olabilir. Bu tuşlar ki saymadıklarım da var, Snack World: The Dungeon Crawl Gold oyununun nasıl bir mekaniğe sahip olduğunu bir anlamda gösteriyor. Çünkü, bu yapımda her bir düşman farklı bir silahtan daha çok etkileniyor. Aynı zamanda düşmanlardan kaçınılmadığı takdirde, bir Dark Souls oyunu gibi aniden karakterimizi ölmüş olarak görebiliyoruz.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold

Snack World: The Dungeon Crawl Gold ile zorlu görevler bizi bekliyor

Hemen üstteki bölümün sonunda, bu yapımda dikkatli olunmadığı takdirde oyunun bir Dark Souls benzerine dönüşebileceğinden bahsettim. Bu tür oyunların zorluk seviyesi gözünüzü korkutuyorsa telaşlanmanıza gerek yok. İncelemekte olduğum yapımda dikkatli ilerlenmesi gerektiğini irdelemek için bu tanımı kullandım. Yalnız, çok kolay sanılan görevlerde dikkatsizliğimden ötürü bölümü çok defa kaybettiğimi itiraf edebilirim.

İşin iyi tarafı, düşmanların darbe yapmadan önce uyarıların çıkıyor olması. Düşmanın darbesinin etkileyeceği alan, kırmızı ağırlıklı bir işaretle gösteriliyor. Haliyle bizim atak yapmak yerine korunmak veya kaçınma yapmamız gereken durumlar oluşuyor. Ayrıca, düşmanların toplu halde geldiği anlarda o bölgeden biraz uzaklaşmamızın gerektiğini paylaşmadan geçmeyeyim. Bu arada, düşmanlar toplu halde üzerimize geliyorken biz de yerine göre toplu halde onların üzerine gidebiliyoruz.

Şöyle ki, bu yapımda hem müttefik toplama özelliği var hem de görevin yapısına göre Snack World karakterleri bizlere eşlik edebiliyorlar. Bazı bölümlerden önce kiminle o göreve girmek istediğimiz başlarda sıklıkla soruluyor ama oyunun ilerleyen kısımlarında takım arkadaşımızı daha çok kendimiz seçiyoruz. Seçilebilen takım arkadaşlarımız ise görevlerde karşımıza çıkan düşmanlarımızdan birisi oluyor. Bazı görevlerde rakibi öldürünce, fotoğraf çekme oyunuyla bu karakteri ekibimize katma seçeneği çıkıyor.

Bulanık olmayan anlarda A tuşuna dokunduğumuzda, düşman karakteri müttefikler listesine dahil edebiliyoruz. Farklı şekilde, oyundaki şehrimizde gezerken bazı dostlar kazandığımız görülebiliyor. Bu dostlar yerine göre bize görevi veren kişi yerine göre kendi isteğimizle yardımını alacağımız karakterler olabiliyorlar. Listemize eklenen karakterlerin güçlerine dair farklı özellikleri, takım oluşturma listesinde görerek, stratejik bir ilerleme kaydedebiliyoruz.

Tamamlanan her görevden sonra alınan ödüller ve bölümlerin oynandığı sırada kazanılan eşyalar ise oyundaki karakter gelişimimize katkıda bulunuyor. Giriş kısmında kısaca değindiğim gibi Snack World: The Dungeon Crawl Gold oyununda müthiş detaylı bir karakter özelleştirme ve geliştirme menüsü yer almıyor. Bununla birlikte oldukça basit diye tabir edemeyeceğim geliştirme ve üretme seçeneklerinin incelemekte olduğum yapımda bulunduğunu söyleyerek, karakter geliştirme ve üretim sisteminden biraz bahsedeyim.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold

Karakter geliştirme ve üretim seçenekleri gayet eğlenceli

Snack World: The Dungeon Crawl Gold oyunundaki donanımlarımızı arttırmanın en basit tabirle iki yolu bulunuyor: Bunlar, pek çok rol yapma oyununda bulunduğu gibi üretmek ve satın almak olarak adlandırılabilir. Detaylı bir karakter oluşturma menüsü olmayan bu yapımda, karakterimiz için; bir giysi, bir başlık ve bir mücevher eklemesi yapabiliyoruz. Bu donanımların seviyelerini topladığımız malzemeler vasıtasıyla geliştirebildiğimiz gibi farklı eşyaları da yine toplanan eşyalarla üretebiliyoruz.

Aynı zamanda, şehrimizdeki dükkanlar, alışveriş yapma imkanı sağlıyorlar. Buralardan, sahip olduğumuzdan daha yüksek seviyede eşyaları topladığımız paralarla alabiliyoruz. Aynı zamanda elimizdeki malzemeleri bu dükkanlara satıp para kazanma gibi bir imkanımız da bulunuyor. Her eşyanın eşit ölçüde çıktığını söyleyemem ve açıkçası bu kısımda biraz kafanız karışabilir. Oyunca toplanan çok fazla malzeme var. Bu malzemelerin neye yaradığını göremeyebilirsiniz.

Bu sorunu çözmek adına, geliştirme ve üretim alanlarına girerek tek tek geliştirme ve üretim için nelere ihtiyaç olunduğuna bakmanızı öneririm. Genelde her bir üretim için 4 farklı malzemeden farklı sayılarda isteniyor. Basit bir malzemeyi bulamıyorsanız, geliştirme ve üretim aşamanız yarıda kalıyor ki oyunda ilerleme seviyesi yüzde cinsinden ifade ediliyor. Eksik olan parçayı bulmak adına oynadığınız bölümleri tekrar oynamak durumunda kalabilirsiniz.  

Eşya üretimine benzer şekilde iksirleri de üretme imkanınız bulunuyor. Ayrıca bir de büyücü dükkanı var ki oradaki şirin cadı teyzemizin yardımlarına yer yer ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu söylediklerimden ayrı olarak, incelemekte olduğum yapımın bir de karakter özelliklerini geliştirme kısmının bulunduğunu söyleyeyim. Oyunda deneyim puanı edindikçe, bu kısma girerek karakterinizin özelliklerini kademe kadame arttırabilirsiniz.

Character Traits isimli olan bu kısımda Life Points isimli puanlar kullanılıyor. Bu puanları topladıkça; Beauty, Fortitude, Intelligence, Ingenuity, Sensitivity, Charm ve Luck olarak adlandırılan özellikler geliştirilebiliyor. Bahsettiğim karakter özellikleri geliştikçe, karakterimizin farklı özelliklerinde artış gözleniyor. Bunların dışında oyundaki kart sistemiyle de gelişime katkı sağlayabiliyoruz. Tüm bu sistemler, oyunun ilerleyişiyle birlikte yavaş yavaş verildiği için büyük sorun oluşturmadan öğrenilebiliyor.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold

Nintendo Switch konsoluna tam uyan bir yapım

Dilerseniz bu yapımın biraz da grafiklerinden, seslerinden ve performansından bahsedeyim. Mevzu bahis Nintendo Switch olduğunda çok abartılı teknik özellikler beklememek gerekiyor haliyle. Karşımızda hayran kalınacak grafikler ve sesler ne yazık ki yok. Yalnız dikkati çekilmesi gereken kısmın, bu oyunun bir Nintendo 3DS konsolu oyunundan uyarlanması olduğunu söylemek isterim.

Açıkçası, incelemekte olduğum yapımın grafiklerine ve seslerine baktığımda, Nintendo 3DS konsolunun izlerini göremedim. Gayet başarılı bir Nintendo Switch uyumunun olduğunu rahatlıkla belirtebilirim. Yalnızca performans konusunda ufak tefek takılmaların ve bazı hataların var olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bazı kalabalık alanlarda veya şehirde gezinirken, çok seyrek de olsa performans düşüşleriyle karşılaştım.

Karşımızdaki yapımın bir Nintendo Switch oyunu yapısını tamamen karşıladığını hemen üst kısımda söylemiştim. Bu oyun konsolunun, diğer özel oyunlarına benzer şekilde seslendirmelerinde ve grafiklerin gözle görülür bir eksiklik olduğunu söylemek gerekiyor. Karakterlerin diyalogları yazılı anlamda oldukça çeşitliyken, bu çeşitliliğin seslere aktarılması yönünde pek çaba harcanmamış. Karakterler genelde aynı sözcükleri sarf ediyorlar fakat konuşma balonunda yazanlar sürekli değişiyor.

Bu durum da bir süre sonra aşırı tekrar hissi vererek sıkıcı hale gelebiliyor. Gerçi, oyunun büyük bir çoğunluğu diyaloglarla geçmiyor ve bölümleri oynarken fazla diyalog kurulmuyor ama özellikle şehirde zaman geçirirken diyalog kısımlarının uzun sürdüğü anlarda hep aynı sözleri duymak, 2020 senesinde biraz tuhaf kaçıyor. Her konuşma seslendirilmese de biraz daha çeşitlilik sağlanabilirdi diye düşünüyorum.

Bununla birlikte oyunun bazı anlarında tutuklukların yaşandığını söylemek isterim. Bunların oyun içi etkenlerden mi yoksa bir yazılım hatasından mı kaynaklandığını çözemedim. Yine de genel anlamda, zaten üst düzey bir grafik gösterisi sunulmadığından ötürü fazla sıkıntı çekmeden bu yapımın deneyimlenebildiğini belirtmek isterim. Bu yapım için Nintendo Switch konsolunun gücünün biraz daha fazla kullanılabileceğini düşündüğümü belirterek son sözler için sizleri bir alt satıra alayım.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold

Snack World: The Dungeon Crawl Gold, fiyatının karşılığını verebiliyor mu?

Açık konuşmak gerekirse, Snack World: The Dungeon Crawl Gold bir başyapıt değil ama kötü bir oyun da değil. Nintendo Switch konsolunun kullanıcıları, bu yapımı alarak 25 ile 30 saatin üzerinde eğlenceli bir deneyimi tadabilirler. İnceleme yazısında detaylıca bahsetmediğim çevrim içi oynama özelliği sayesinde, daha uzun deneyimlere de bu oyunun izin verdiğini atlamadan belirteyim. Dileyenler, seviyelerine göre dünyadaki diğer oyuncularla eşli oyunculu olarak görevlere katılabilirler.

Geneline bakıldığında bu aksiyon ve rol yapma oyununun basit ama eğlenceli bir yapıda olduğunu söyleyebiliyorum. Görevlerin kısa süreli oluşu ve birbirini tekrar edişi bazı durumlarda sıkıcı olabilirken, özellikle bu yapımı kısa süreli oynamak isteyenler için bu durum bir avantaja dönüşebilir. Örneğin, yoldayken veya evinizde dinlenirken şöyle 10 ile 20 dakika arası birkaç bölüm geçip kapatayım, diyebileceğiniz bir oyun var karşımızda.

Tüm bunlarla birlikte, inceleme yazısı boyunca belki dikkatinizi çekmiştir, fazlaca rol yapma oyunlarında olduğu gibi, türünden sözcükler kullandım. Bu yapımın, yoğun klişelerle dolu olduğunu belirtmem gerekiyor. Klasik olarak karakter oluşturma, görev geçme, eşya üretme gibi pek çok rol yapma oyunu unsuru bu yapımda yer alırken, farklılık oluşturacak durumlar pek gözlenemiyor.

Öte yandan, incelediğim bu yapımın fiyatının 50 Dolar olduğunu da göz önüne almak gerekiyor. Bir yeniden yapım oyunu olan bu yapım, aynı zamanda çok yüksek bir standartta bulunmuyor. Buna karşın her oyuncu 50 Dolar gibi yüksek bir fiyatı vermeye heveslenir mi, bilemiyorum. Neticede, 60 Dolarlık bir ödeme yaparak The Witcher 3: Wild Hunt oyununun Nintendo Switch sürümü de satın alınabilir.

Tabii bu iki oyunun kategorileri aynı değil ama fiyat ve performans oranı açısından biraz sıkıntı oluşabilir. Yine de Snack World: The Dungeon Crawl Gold oyununun geniş yaş kitlesine daha çok hitap ettiğini ve çizim anlamında daha sevimli durduğunu söylemem gerekiyor. Eğer, Nintendo Switch konsolunda kısa olmayan, fazla detaylarla sizi bunaltmayacak, eğlencelik bir oyun arıyorsanız, bir de rol yapma oyunları size hitap ediyorsa, Snack World: The Dungeon Crawl Gold oyununa bir şans verebilirsiniz.

Snack World: The Dungeon Crawl Gold
Snack World: The Dungeon Crawl Gold
Bir aksiyon ve rol yapma oyunu olan Snack World: The Dungeon Crawl Gold, Nintendo 3DS konsolundaki oyunun Nintendo Switch konsoluna uyarlanmış haliyle karşımıza çıkıyor. Bir başyapıt olmamasına karşın, bu oyunun özellikle rol yapma oyunu sevenlerin ilgisini çekecek bir yapım olduğunu söyleyebiliriz. Benzer yapımları biraz taklit etse de karakter oluşturma, geliştirme, eşya üretme gibi seçenekleriyle eğlenceli anlar yaşatabilir. Mizahi sunumunun, bu yapımı benzerlerinden ayıran en önemli farkı olduğunu söyleyebiliyoruz.
Olumlu
Eğlenceli hikayesinin olması ve mizahi karakter barındırması.
Rol yapma unsurlarını zorlayıcı olmayan bir biçimde sunabilmesi.
Yerinde oynanış süresi ve oyun uzunluğu.
Savaş mekanikliğinde stratejik anlamda çeşitlik uygulatabilmesi.
Olumsuz
Birbirini fazlasıyla tekrar eden bölüm yapılarına sahip olması.
Günümüzdeki rol yapma oyunlarının çeşitliğinden uzak oluşu.
Fiyatının tam karşılığını ne yazık ki veremeyişi.
Seslendirmelerin, fazlasıyla basit kalması.
7.5