Uzun bir süredir hayatımızda bulunan Sniper Elite serisi, 2022 senesinde Sniper Elite 5 ile devam ediyor. Rebellion Developments tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen bu oyun; PC, PlayStation 4/5, Xbox One ve Xbox Series X/S konsollarında oyuncuların karşısına çıkıyor. Ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda deneyimliyor olsam bile Xbox Game Pass sistemine aboneyseniz, oyunu ek bir ücret ödemeden oynayabilirsiniz. Bunu da inceleme yazıma başlamadan önce söylemek istedim. Şimdi, dilerseniz öncelikle bu yapıtın hikayesinden başlayacak incelememize ilk adımımızı atalım.

Sniper Elite 5, aslında serinin önceki oyunlarında olduğu gibi hikayenin üzerine çok fazla gitmiyor. Geliştirici ekip yine de temel bir hikaye sunuyor. Bu hikayede bir kere daha Karl Fairburne isimli karakterimizin kontrolünü ele alıyoruz ve Fransa’ya gidiyoruz. Sene de 1944. Oyundaki ilk başlardaki amacımız ise Naziler tarafından gizli bir şekilde yönetilen Project Kraken’in ne olduğunu öğrenmek ve onu yok etmek. Yalnız, tahmin edebileceğiniz gibi oyunda ilerledikçe hikaye bir sürpriz yapıyor ve yönünü azıcık değiştiriyor. Yani, önceki oyunlardan çok da farklı bir hikaye deneyimi sunulmuyor diyebilirim.

Hikaye gibi temel oynanış da aslında serinin önceki oyunlarına kıyasla çok da farklı hissettirmiyor, en azından kağıt üzerinde… Mesela, Sniper Elite 5 bir kere daha oyuncuları üçüncü şahıs bakış açısından bir keskin nişancı yapıyor. Tekrardan büyük bölümleri ziyaret ediyoruz, farklı şekillerde hedeflerimizi öldürüyoruz, zaman zaman düşmanlarımızın organlarının parçalandığını gösteren havalı öldürme anları devreye giriyor ve ardından da bölümden kaçıyoruz. Ayrıca, bir kere daha serinin önceki oyunlarında olduğu gibi silahlarımızı oldukça detaylı bir şekilde özelleştirip, farklı oynanış tarzlarına uygun bir hale sokabiliyoruz.

Sniper Elite 5, farklı olarak bir istila modu sunuyor. Bu oyunun hikaye modu tek oyunculu veya iş birlikçi olarak iki oyunculu şekilde oynanabilirken, istila modu aracılığı ile oynadığınız bölüme yeni bir oyuncu girebiliyor. Yalnız, adından da anlayabileceğiniz üzere bu yeni oyuncu dost değil, bölümü istila etmesi için gönderilen bir düşman oluyor. Kendisi, ölene veya sizi öldürene kadar bölümde kalıyor. Bu özelliği dilerseniz açıp, dilerseniz kapatabiliyorsunuz. Bunun haricinde, dört oyuncuya kadar çıkabilen bir hayatta kalma modu da oyunda yer alıyor. Yani, kağıt üzerinde her şey çok tanıdık ve çok normal duruyor. Biraz detaylara inmek gerekiyor.

Sniper Elite 5

Sniper Elite 5, özgürlüğe bir kere daha önem veriyor

Sniper Elite serisindeki en önemli oyun aslında Sniper Elite 4 idi. Bu oyunda bölüm tasarımı ciddi bir şekilde değiştirilmişti ve artık oyunculara ciddi bir özgürlük sunuluyordu; hedefinize birçok farklı şekilde yaklaşabiliyordunuz. Sniper Elite 5, bu sistemin üzerine ekleyerek devam ediyor yoluna. Bu noktada dikkat çeken ilk şey ise bölümlerin artık çok daha büyük olması. Büyüklük de daha fazla imkan sunuyor tabii ki. Oyunda, deneyimleyebileceğiniz dokuz adet görev bulunuyor ve bunların hepsi farklı bir bölgede geçiyor. Her bölge de birbirinden büyük ve farklı hissettirmeyi başarıyor. Bölümler de 1 saat civarında sürebiliyor.

Tabii ki işin içine özgürlük girince, oyunun uzunluğu kişiden kişiye değişecektir. Eğer gerçek bir keskin nişancı gibi oynamak istiyorsanız, gizliliğe ve araştırmaya önem verecekseniz, her bölüm rahatlıkla 1 saatin üzerine çıkabiliyor. Ayrıca, önceki oyunlarda olduğu gibi bu oyunda da keskin nişancı tüfeklerinden tutun da tabancalara veya makineli tüfeklere kadar birçok farklı silah sizi bekliyor. Yani, illa kendinizi tek bir oyun stiline adamak zorunda değilsiniz. Düşmanların dikkatini dağıtmak gibi elementler de mevcut. Bölümler gibi silahlar da artık çok daha detaylı ve bu da farklı oyun stillerine hizmet edebiliyor.

Sniper Elite 5 oyunundaki her silah, oldukça detaylı bir şekilde özelleştirilip, değiştirilebiliyor. Silahların namlularına kadar birçok parçayı çıkartıp, farklı ve yeni parçalar ile değiştirebiliyorsunuz. Tabii ki tüm parçalar ilk baştan itibaren açık olmuyor; bölümlerde çalışma masaları bulup, yeni parçaları o şekilde açıyorsunuz. Bu sayede, bölümün ortasında da farklı silahlara geçebilme imkanı tanınıyor size. Son olarak, bölümlerin içerisinde özelleştirilmiş düşman silahlarını da bulup, kullanabiliyorsunuz. Yalnız, özel ve benzersiz silahlar sadece tek bir şarjör ile geliyor ve ondan sonra kullanılmaz oluyorlar.

Sniper Elite 5 ayrıca özgürlük yönünde Hitman serisinden bolca benzerlik taşıyor. Mesela, artık her bölüme farklı noktalardan başlama elementi karşınıza çıkıyor. Ayrıca oyunda levye gibi şeyler bulup, onları bazı kapıları açmakta kullanabiliyoruz. Yakın dövüş için de bu tip silahlar kullanılabiliyor; düşmanları öldürmeden, bayıltarak da etkisiz hale getirebiliyoruz. Temel oynanış; Hitman, Souls ve Gears of War gibi oyunlardan bazı elementleri alıp, kendisini derinleştirirken, görevler de ana hedeflerin yanında ikincil hedeflerle de zenginleşiyor. Bunlar da bir kere daha Hitman serisini hatırlatıyor.

Sniper Elite 5

Birçok farklı oyundan benzerlikler bulabilmek mümkün

Hitman örneğini bir kere daha verdim; Sniper Elite 5 oyununu oynarken aynı Hitman serisinde olduğu gibi çevreden ipuçları alıp, düşmanları öldürmenin farklı yollarını ve/veya ikinci görevleri keşfedebiliyorsunuz. İkincil görevler bazen düşmanları belli bir yolda öldürmenizi istiyor, bazen belli bir kasayı açmanızı istiyor, bazen de nadir bir ögeyi alıp, korumanızı istiyor. Tüm bu benzerliklere rağmen serinin yeni oyunu, Hitman tarzı özgürlükçü bir oyun gibi hissettirmiyor. Bunun yerine kendisi daha çok, olması gerektiği gibi, Sniper Elite 4 oyununun devamı gibi hissettiriyor. Yani, tüm bunların belli bir çapı var, her şey Hitman kadar kaliteli değil.

Aynı zamanda, Sniper Elite 5 oyununda hala sürekli olarak düşman bölgesindeyiz ve kılık değiştirme gibi şeyler de olmadığı için sürekli olarak tetikte olmamız gerekiyor. Bu, tek başına bir problem değil ama yapay zeka o kadar tek boyutlu ki sürekli tehdit altında olmak biraz rahatsız edici oluyor. Yapay zeka, en ufak bir harekette veya susturucu silahın sesine bile tepki gösteriyor. Bu tepkiler de çok tek boyutlu ve yüzeysel hissettiriyor. Çok kısa bir süre sonra yapay zekanın nerede, ne zaman, neyi, nasıl yapacağını çok rahat bir şekilde anlamış oluyorsunuz; programlanmalarını resmen çözüyorsunuz.

Sunum tarafında ise oyun pek de yeni nesle yakışır hissettirmiyor. Sniper Elite 5 zaten PlayStation 4 ve Xbox One için geliştirildiği için bu konsolların oyunu geride tuttuğunu görebiliyorsunuz. Karakter modelleri, animasyonlar ve hatta birçok görsel öge pek de etkileyici hissettirmiyor. Hatta sinematik sahnelerdeki animasyonlar birkaç nesil öncesine ait gibi duruyor. Sesler ve müzikler ise vasat. Yani, bu oyun ile olan deneyimim ardından aklımda müziklerle veya seslerle alakalı hiçbir şey kalmadı; pek bir şey ön plana çıkmıyor. Bazı oyun içi hatalara rağmen performans ise fena değildi PlayStation 5 konsolunda.

Her şeyi özetlemek gerekirse Sniper Elite 5, net bir devam oyunu gibi hissettiriyor. Sniper Elite 4 ile atılmış olan bazı adımlar, bu oyunda daha da ileriye götürülüyor ama ne yazık ki yapay zeka tarafında atılan geri adım kendisini çok belli ediyor ve gizlilik temelli bir oynanıştan hoşlanıyorsanız da bu problem, oyun keyfinizi çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Aynı zamanda, sunum tarafındaki problemler ve yaşanan oyun içi hatalar da biraz rahatsız ediyor. Bu yapıt yine de kendi türünde oldukça iddialı bir yapıt ve hiç olmasa bile indirim dönemlerinde satın alınıp, oynanmayı hak ediyor diye düşünüyorum efendim.

Sniper Elite 5
Sniper Elite 5
Olumlu
Bölümlerin daha da genişletilmesi ve silah özelleştirmesinin üzerine gidilmesi.
Keskin nişancı olma hissi mükemmel; DualSense desteği de bunu olumlu etkiliyor.
Görsellikte kullanılan fotogrametri kendisini bayağı bir belli ediyor.
İstila ve hayatta kalma modları birkaç saatlik, hoş bir eğlence sunuyor.
Olumsuz
Sniper Elite 4 ile çok benzer; çok fazla büyük yenilik yok.
Yapay zeka çok tahmin edilebilir bir şekilde programlanmış.
Sinematik sahnelerdeki animasyonlar ve oyuncu performansları çok zayıf.
Sesler ve müzikler çok vasat; oyun içi hatalar da bolca mevcut.
7