Sanal gerçekçilik tarafında bir süredir çok büyük gelişmeler göremiyoruz. Sadece oyun anlamında değil, teknoloji anlamında da dikkat çekici şeyler gerçekleşmiyor. Geleceğe döndüğümüz zaman ise en yakın büyük yenilik, yeni nesil PlayStation VR gibi görünüyor. Peki, o zamana kadar ne yapacağız? Mesela, halihazırda var olan oyun markalarının sanal gerçekçilik dalına atılımlarını izleyebiliriz. Bugüne kadar birçok marka, bu sanal gerçekçilik dünyasında var olmayı denedi; bazıları başardı, bazıları başaramadı. Şimdi ise sırada Sniper Elite var. Bu sevilen oyun markası da sanal gerçekçilik dünyasına Sniper Elite VR ile giriş yaptı.
Eğer bilmiyorsanız, adından da tahmin edebileceğiniz üzere Sniper Elite markasında bir keskin nişancı oluyoruz. Ben de zaten bugüne kadar bu seriye ait oyunların çoğunu oynadım ve Sniper Elite VR, PlayStation VR için de çıkışını gerçekleştireceği için kendisine bir şans vermek istedim. Sanal gerçekçilik başlığınızı taktıktan sonra bu video oyunu, sizi 1943 senesi içerisinde yer alan İtalya’ya götürüyor. Burada, İtalyalı bir direniş savaşçısı olarak 18 farklı hikaye görevini deneyimleyebiliyorsunuz. Şimdi, 18 adet görev deyince oyunun 10-20 saat sürdüğünü düşünmeyin tabii. Görevlerin tamamı oldukça kısa.
Görevlerin kısa olması, cümleye baktığınız zaman olumsuz gibi görünebilir ama bir sanal gerçekçilik oyununda da zaten içerikler bence kısa sürede bitirilmelidir ki oyuncu, görevler arasında eğer ihtiyaç duyarsa, rahatlıkla mola verebilir. Sniper Elite VR, kendi türüne en uygun olan uzunlukta görevler sunuyor. Zaten görev sayısının bol olması da içeriklerin kısa sürmesini dengeliyor benim gözümde. Aynı zamanda, bu markanın evrenine genel olarak hakim olan oyuncular için de şunu söyleyebilirim: Hikaye tamamen bağımsız bir yapıya sahip ve ana evrenin içinde geçiyor. Yani, sanal gerçekçilik deneyimi diye bu oyun, bir köşeye atılıp, bırakılmıyor.
Sniper Elite VR oyununun görevlerinde ise aynı serinin diğer yapıtlarındaki gibi bolca özgürlük sunuluyor. Yani, yine bir keskin nişancısınız ve buna uygun silahlarınız var ama eğer istemezseniz, gizlilik yapmak zorunda değilsiniz veya keskin nişancı tüfeği kullanmak zorunda değilsiniz. Aynı zamanda görev tipleri de değişiyor. Bazı görevlerde gizlilik kullanmak en iyi tercih olsa bile oyun sizi tam olarak bu duruma kitlemiyor. Yani, serinin ana oyunlarında olduğu gibi hem çeşitli içerikler yer alıyor, hem de bu içeriklere dilediğiniz gibi yaklaşabiliyorsunuz. Tabii, oyunun teması keskin nişancı olduğu için sizin de keskin nişancı olmanız, en iyi deneyimi sağlıyor.

Sniper Elite VR oyununda yıldız kazanmaya çalışıyoruz
Senelerdir bir türlü sevemediğim, özellikle de mobil oyunlarda çok kullanılan yıldız sistemleri vardır. Oyunda, bir bölümde ne kadar iyi performans gösterirseniz, o kadar yıldız kazanırsınız. Açıkçası tam olarak nedendir, bilemiyorum ama ben bu sistemden nefret ediyorum. Sanki yıldız kazanmaya çalışmak, oyunun temel zevkini eliyor. Sniper Elite VR oyununda da ne yazık ki ana görevlerde bu sistem kullanıyor. Oyun içerisinde farklı emirleri yerine getirerek ve toplanabilir ögeleri alarak, görev başına maksimum 3 adet yıldız kazanabiliyorsunuz. Bu sistem, oyuna aslında tekrar oynanabilirlik ekliyor ama benim için pek bir değeri yok bu sistemin.
Yıldız sisteminin haricinde, her görevde çevre ile etkileşime de geçebiliyorsunuz. Oyunda, zaman zaman hatalı olarak çalışan bir fizik motoru bulunuyor ama yine de çevredeki şaşırtıcı ögeleri kullanarak, düşmanların dikkatini dağıtabiliyorsunuz veya onların kafasına direkt olarak çekiç fırlatabiliyorsunuz. Bunlar da zaman zaman eğlenceli olabiliyor. Tabii eğlenebilmek için aynı zamanda oyunun kontrol kısmının da başarılı olması gerekiyor. Sniper Elite VR, ne yazık ki kusursuz bir kontrol deneyimi sunmuyor. Kontrolcülerin zaman zaman kaydığını filan hissedebiliyorsunuz ve bu da sıkıntı çıkartabiliyor; yerinizi şaşırabiliyorsunuz filan.
Kayma problemi haricinde oyunun içerisinde karakterinizi kontrol edebilmek, sağa veya sola gidebilmek, ateş edebilmek veya diğer aksiyonları gerçekleştirebilmek kesinlikle ortalama üstü bir seviyedeydi. Yani, kontroller için muhteşem bir his veriyor diyemem ama en azından çok da fazla sıkıntı çıkartmıyor. Eğer dilerseniz, kontrolleri ve sanal gerçekçilik ile alakalı diğer birçok ayarı da oyunun içinden özelleştirebiliyorsunuz. Mesela, ilk kontrol şeması sizin için rahat değilse, ikinci şemayı deneyebilirsiniz ve daha detaylı ayarlamalar da yapabilirsiniz. Aynı zamanda, bir sanal gerçekçilik deneyimine göre gayet yeterli bir öğretici bölüm de oyunun içinde yer alıyor.
Sanal gerçekçilik dünyasında çok daha rahat oynanabilen, size çok daha fazla ulaşılabilirlik opsiyonu sunan bolca video oyunu var ama Sniper Elite VR, bu konuda fena değil. Eğer sanal gerçekçilik dünyasında başarı sağlanırsa ve bu oyun için bir devam düşünülürse, özellikle de yeni nesil başlıklarda çok daha kaliteli bir sonuç elde edilebileceğini düşünüyorum. Ayrıca, günümüz için de sunulan keskin nişancı deneyimi fena değil. Zaten böyle bir deneyim de sanal gerçekçilik için biçilmiş kaftanlardan bir tanesi. Yani, böyle bir temayı oluşturup da sanal gerçekçilik dünyasında çok ama çok başarısız olmak bence oldukça zor.

Sanal gerçekçilik dünyasında düşmanlarınızı öldürün
Sniper Elite VR, PlayStation VR üzerinde bir PlayStation 4 oyunu olarak oynanabiliyor. Yani, oyunun herhangi bir PlayStation 5 desteği bulunmuyor. Ayrıca, PlayStation VR da çok yeni bir donanım sayılmaz. Bu sebeplerden ötürü, tahmin edebileceğiniz üzere oyun tarafından sunulan görsellik öyle çok etkileyici değil. Hatta, sanal gerçekçilik dünyasında kesinlikle daha güzel görünen video oyunları bulunuyor ama bu yapıt da görsel açıdan berbat halde değil. En azından oyunun havasına girebilmeniz için yeterli seviyede görsel kalite bulunuyor. Sanat tasarımı ise diğer Sniper Elite oyunları ile aynı. Açıkçası, İtalya’da olduğunuzu pek hissedemiyorsunuz.
Sniper Elite VR, ses tasarımı tarafında ise şaşırtıcı bir şekilde kaliteli bir iş çıkartıyor. Her şeyden önce, böyle bir video oyununda en önemli olan şey, silah sesleridir ve bu oyun da muhteşem silah sesleri sunuyor. Özellikle de keskin nişancı tüfekleri, oldukça tatmin edici sesler çıkartıyor ateş ettiğiniz zaman. Çevreye bağlı diğer ses efektleri de kesinlikle fena değil. Aynı zamanda, oyunda kontrol ettiğimiz ana karakterin seslendirmeleri de bulunuyor. Kendisi, her görev yüklenirken, o görevi bizlere bir hikaye gibi anlatıyor. Bu noktada da kesinlikle başarılı bir iş çıkartılıyor. Bu sayede oyunun görevleri bence biraz daha anlam kazanıyor.
Sniper Elite VR, sanal gerçekçilik başlıkları için çıkışını gerçekleştirmiş olan ortalama üstü, hatta güzel diyebileceğimiz video oyunlardan bir tanesi. Ben bu oyunu PlayStation 5/PlayStation VR kombinasyonu ile deneyimledim ve yeni neslin gücünün kullanılmasına rağmen oldukça uzun yükleme ekranları gördüm. Bunun sebebi ise hem sanal gerçekçilik teknolojisinin artık eskimiş olması, hem de oyunun yeni nesil konsollar için destek vermemesi. Bu yüzden, oyunu PlayStation 4 üzerinde oynayacak olan kişiler çok ama çok daha uzun yükleme ekranları izleyecektir diye tahmin ediyorum ve şimdiden uyarıyorum.
Sniper Elite VR, PlayStation 4/PlayStation VR için 285 TL üzerinden satılıyor. Oyunun temeli kesinlikle eğlenceli ve ufak da olsa tekrar oynanabilirlik bile sunuyor. Bu yüzden de oyunu size önerebilirim ama 285 TL yerine indirim dönemini beklemenizi de öneririm. Bence bu oyunun ederi 150 TL civarındadır. Yine de Sniper Elite serisinin hayranıysanız, keskin nişancı tüfeklerine karşı ayrı bir ilginiz varsa, FPS tipi oyunları sevip, sanal gerçekçilik başlığında oynayacak oyun bulamıyorsanız da bu yapıta 285 TL üzerinden bir giriş yapabilirsiniz. Yani, biraz ilgi alanlarınıza göre de değişecektir bu durum.