Shroud, büyük bir partner anlaşması içine girdi ve karşımıza Spectre Divide oyununu çıkarttı. Bu oyunun kapalı beta süreci gerçekleştirildi ve ben de kendisini deneyimleme imkanı buldum. Bu oyunun en önemli özelliği, adında da yer alan Spectre. Basitçe söylemek gerekirse, haritanın herhangi bir yerine yerleştirdiğiniz bir klon bu. Kulağa basit geliyor değil mi? Aslında öyle değil. Valorant içerisindeki Yoru veya Apex Legends oyunundaki Mirage karakterinin klonlarının aksine, bu oyundaki klonları direkt olarak siz kontrol ediyorsunuz!
İstediğiniz zaman karakteriniz ile Spectre arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bu, bedenlerinizden biri aktif oyuncuyken, diğerinin haritada boşta kaldığı anlamına geliyor. Klonunuz savunmasızmış gibi hissettirebilir ama bunun için de bir çözüm var. Klonunuz bir alarm gibi çalışır ve boşta kalan bedeninizin yarıçapına biri girdiğinde oyun sizi düşman faaliyeti hakkında bilgilendirir. Yani, klonunuzun yakınında biri olduğunda ekranda bir uyarı işareti göreceksiniz.
Aynı zamanda klonunuz bir düşmanın görüş alanındaysa koyu kırmızıya döner. Bu, klonun etrafında strateji oluşturmanıza ve gerektiğinde arkadan bıçaklama savaşına geri dönmenize yardımcı olur. Yalnız, klonunuz öldürüldüğünde savaşa geri dönemez. Bu yüzden stratejik bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Yani, Spectre Divide, bir Call of Duty veya Battlefield değil de Valorant ve Counter-Strike tarzı bir deneyim hissi sunuyor oyunculara.
Buradaki ilginç kısım, her iki bedeniniz için de aynı anda silah setleri almanız. Bununla birlikte, bir set halinde oldukları için aldığınız silahlar paniğe neden oluyor; bir pompalı tüfek ile bir saldırı tüfeği alabilirken, klonunuz için bir tabanca ve hafif makineli tüfek ile de sonuçlanabilirsiniz. Silahlarınızın kalması için sadece bedenlerinizden birinin yaşaması gerekiyor. Bu, vücudunuzdan herhangi biri bir tur hayatta kalırsa, üstünüzdeki her şeyi koruyacağınız anlamına gelir. Bu, oyunun ekonomi kısmını idare etmede önemli ölçüde yardımcı oluyor.
Spectre Divide, Spectre etrafında dönüyor olsa da silah kullanımı mekanikleri de harika. Anlayabileceğiniz temiz bir geri tepme modeliyle, Shroud isimli şahsiyetin oyunda gerçekten çok fazla katkısı olduğunu gösteriyor. Geri tepme, hemen hissedebildiğim, ustalaşması kolay bir yaklaşım benimsiyor. Oynadığım diğer FPS tipi video oyunlarına kıyasla daha dengeli ve anlaşılır hissettirdi açıkçası. Bu, oyunun hemen anladığım bir başka önemli yönüne katkıda bulunuyor: Bu oyunda nişan alarak ateş etmek neredeyse bir zorunluluk.
Neyse ki, ADS sırasında hareket etmek ve ateş etmek Spectre Divide içerisinde nişan almadan ateş etmeden çok daha güvenilir. Düşmanlara gerçekten yakınsanız yine de nişan almadan ateş edebilirsiniz ama aksi takdirde ADS, tüm oyuncuların sağlam bir 1’e 1 nişan savaşı yapmaları için adil bir zemin sağlıyor. Konu taktiksel nişancı oyunlarından bahsetmeye geldiğinde, bunlar genellikle sadece tek boyutlu olabiliyor ama bu oyunda sadece klonunuzu kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda tonlarca yeteneğe de sahip oluyorsunuz.
Yetenekler oyunda hangi sponsoru ya da sınıfı kullandığınıza bağlı olarak değişiyor. Oyunda sekiz sınıf olduğu için, her birinin oynanışı buna göre değişecektir. İyileştirmeden tutun da hasar veren dumanlara kadar, dörtnala koşmak için çok fazla alanınız var. Her sınıfın sahip olduğu fayda, oyunun gidişatını kolayca değiştirebilir. Mesela ben Pinnacle sınıfı olarak oynarken, kilit nokta düşmanlara bomba ile hasar vermek ve onları öldürmekti. Benzer şekilde, diğer sınıflar da düşmanları iyileştirebiliyor, mayın yerleştirebiliyor ve hatta tespit edebiliyor.
Bu deneyim Tom Clancy’s Rainbow Six Seige yapıtının yanı sıra Valorant oyununa da gerçekten benziyor. Nihai yetenek yalnızca yenilendiğinden ve iki ek yardımcı program olduğundan, bunları doğru kullanmak hayati önem taşıyor. Şifacı olarak oynamak da oyunda her zaman cezalandırıcı değil; iyileşme yeterince hızlı veya iyileşirken savaşmanıza izin de veriyor. En iyi yanı ise, ölseniz bile klonunuz hayattaysa yardımcı programları kullanmaya devam edebilmeniz.
Birçok şey diğer taktiksel nişancı oyunlarına aşina olsa da model biraz farklı hissettirdi. Molotof bombaları veya glitch yetenekleri yeni bir konsept gibi hissettirdi. Dahası, duman veya tespit dronları da dahil olmak üzere birçok yeteneği kullanmak daha güvenli. Buna karşılık, Valorant içerisindeki kontrolcülerin savunmasız bir durumda olmaları gerekiyor. Bir destek oyuncusu olarak, bu durum destek araçlarını kullanırken daha rahat hissetmemi sağladı. Sadece tur başlamadan önce yardımcı programlarınızı satın almayı unutmayın…
Dahası, karakteriniz ve Spectre için birçok erken özelleştirme seçeneğinin yanı sıra yüksek yoklama oranlı fare desteği gibi seçeneklere de sahipsiniz. Oyunda yeterince saat geçirdikten ve sayısız yenilgiden sonra, Spectre Divide oyununun denemeye değer olduğunu düşünüyorum. Oyun sadece Valorant ve Tom Clancy’s Rainbow Six Seige gibi yapıtların iyi yanlarının bir karışımı gibi hissettirmekle kalmıyor, aynı zamanda kendi unsurlarına da sahip. Spectre konsepti yeni bir his veriyor ve taktiksel stratejileri öğrenmeyi çok daha zor hale getiriyor.
Yine de her şey kusursuz sayılmaz. Spectre Divide oyununun en kötü yanı, özellikle görselliği. Oyun, görsellik cephesinde Borderlands serisinin Çin versiyonu gibi hissettiriyor ve bu kesinlikle iyi bir yorum değil. Oyun kesinlikle göze hitap etmiyor ve aynı şekilde kullanıcı arayüzü de bence tamamen elden geçirilmeli. Evet, Shroud muhtemelen oynanış alanına bolca katkı yapmış ama geliştirici ekip bu sırada diğer her şey ile ilgilenmeyi unutmuş gibi hissettiriyor. Ayrıca, yetenekleri en başta anlamak da ekstrem seviyelerde karışık. Bu kadar karışıklığa kesinlikle gerek yoktu.
Görsellik ve yetenekler haricinde, Spectre Divide içerisinde hareket etmek de pek iyi hissettirmiyor. Bu noktadaki ana problem ise yavaşlık. Mesela, Valorant genelde bu konuda eleştirilir ve bu oyunu oynadıktan sonra Riot Games ekibinin çıkarttığı o işe dua edeceksiniz resmen. Yine de şu anda bu oyunun kapalı beta sürümünü oynuyoruz. Umuyorum ki hareket etme gibi düzeltmesi daha kolay olan elementler, oyunun çıkış gününe kadar düzeltilecek. Aksi halde bu oyunun ömrü pek de uzun olmayabilir. Geliştirdiğiniz oyunun benzersiz olması yetmez, oynaması da eğlenceli olmalı.