SpellForce, 2003 senesinden beri hayatımızda olan bir strateji ve rol yapma oyunu serisi. Bu seri için bugüne kadar toplamda üç ana oyun gördük ama özellikle de son ana oyun için bazı bağımsız genişletme paketleri piyasaya sürüldüğü için aslında seri biraz karışık görünüyordu. Seneler boyunca bolca ek paket, genişletme paketi, iyileştirilmiş sürümler ve çok daha fazlası derken dördüncü ana oyun, karşımıza biraz farklı bir şekilde çıktı. SpellForce: Conquest of Eo isimli bu yapıt, seriyi başka bir yöne taşıdı ve iki popüler oyun tarzını içerisinde birleştirdi. Bu oyun ile strateji ve rol yapma ögeleri bambaşka bir derinlik kazandı.

SpellForce: Conquest of Eo içerisinde Diablo tarzındaki izometrik rol yapma oyunlarının içerisinde karşımıza çıkan başarılı aksiyon anları, Warcraft tarzındaki gerçek zamanlı strateji oyunlarında yer alan ve oynanışı oldukça derinleştirebilen üs kurma sistemleri ile birleşiyor. Bu video oyunu ayrıca, günümüzdeki popüler oyun elementlerini takip ediyor ve aslında gerçek zamanlı değil de sıra tabanlı bir savaş sistemi çıkartıyor oyuncuların karşısına. Aslında, bu oyunda fark edeceğiniz ilk büyük değişiklik de bence bu. Bu sayede strateji oyunu kategorisinin bir alt türü olan 4X tipi oyunlarda kullanılan dünya üstü haritası, sıra tabanlı bir oynanış ile birleştiriliyor.

Hikaye tarafında ise SpellForce: Conquest of Eo oyununda bir büyücüyü kontrol ediyoruz. Bu büyücü, ustasının başlamış olduğu bir işi bitirmek için büyük bir maceraya atılıyor. Bu macera sırasında yepyeni karakterler tanıyıp, farklı hikayelere tanıklık yapıyoruz. Aslında oyunun hikayesi bolca detay sunuyor ve “Lore” arayan oyuncular için de bolca içerik sunuluyor ama oyunda ne yazık ki hiçbir seslendirme performansı bulunmadığı için hikaye anlatımı çok zayıf görünüyor. Ayrıca, okuduğunuz diyaloglar da öyle çok yüksek kaliteli, okumaya değer parçalardan oluşmuyor. Belki seslendirme yapılsa, hikayeye tanıklık etmek daha kabul edilebilir bir seviyede olabilirdi.

SpellForce: Conquest of Eo içerisinde The Circle dahilinde yer alan diğer büyücülere karşı bir savaş veriyoruz. Bu savaş tabii ki Eo bölgesinde gerçekleşiyor ve Allfire isimli bir büyü kaynağını elimize geçirmeye çalışıyoruz. Tabii ki çok daha farklı olaylar yaşanıyor, özellikle de yan görevleri deneyimlerken oyundaki diğer olaylar, karakterler ve bölgeler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı başarabiliyoruz. Oynanış tarafında ise bu yapıt, oyunculara birden fazla katmanlı bir deneyim sunuyor. Oyunun içerisinde strateji ve aksiyon, başarılı bir şekilde birleştiriliyor ki gelin, bu başarının kaynağına inceleme yazımızın devamında bir göz atalım.

SpellForce: Conquest of Eo

SpellForce: Conquest of Eo, stratejik aksiyon yaşatıyor

SpellForce: Conquest of Eo, oynanış tarafında öncelikle stratejik bir katman ile karşımıza çıkıyor. Bu katmanda büyücümüzü alıyoruz ve dünya üstünde hareket ettiriyoruz. Bu sırada farklı kaynaklar topluyoruz, yeni saldırı gruplarının kilitlerini açıyoruz ve tabii ki savaşıyoruz. Bu sırada gayet mobil olan büyücü kulemiz de bizimle birlikte geliyor. Kulenizin içinde diğer saldırı gruplarını güçlendirebiliyorsunuz, dinlenebiliyorsunuz ve daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Kulenizi hareket ettirmek ayrıca kaynak harcadığı için aslında bunu yapmak ayrı bir stratejik karar haline geliyor. Yine de zamanla farklı şekillerde kaynak edinme yolları bulup, işleri kolaylaştırabiliyorsunuz.

SpellForce: Conquest of Eo içerisindeki bu katman kesinlikle yeterince derin ve dengeli hissettiriyor. Aynı şeyi, büyücü tiplerinde de görebiliyorsunuz. Oyunda karakterinizi oluştururken üç farklı büyücü tipinden birini seçebiliyorsunuz veya kendi büyücünüzü oluşturabiliyorsunuz. Bu tipler; Necromancer, Artificer ve Alchemist olarak geçiyor. Her büyücü tipinin içerisinde farklı saldırı grupları, güçler, eşyalar, büyüler ve daha fazlası yer alıyor. Yani, oyunu aslında üç kere baştan, farklı büyücü tipleri ile oynayabilirsiniz ve her defasında yeni şeylerle karşılaşabilirsiniz. Savaş kısmında ise taş-kağıt-makas sistemi kullanılıyor ve dengeli bir sistem dahilinde savaş anları yaşanıyor.

SpellForce: Conquest of Eo içerisindeki bu eğlenceli ve dengeli savaşlar öyle çok uzun da sürmüyor. Çoğu zaman bu savaşlar 5-10 dakika içerisinde bitiyor ve en uzun savaş bile 15 dakikayı zor görüyor. Buna rağmen oyunun içerisinde savaşların sonuçlarına hızlıca ulaşabileceğiniz, aksiyon anlarını direkt olarak geçmenizi sağlayan ufak bir özellik bulunuyor. Bu özelliği kullanmak yerine savaşı kendinizin deneyimlemesi tabii ki daha yararlı ve aynı zamanda da eğlenceli ama bir süre sonra hep aynı şeyleri görmekten sıkılırsanız, oyunun içerisinde güzel bir opsiyon sunuluyor. Böyle bir imkanın olması, olmamasından daha iyidir bence.

Şimdiye kadarki olan durumu özetlemek gerekirse SpellForce: Conquest of Eo, hikayesi ve özellikle de hikaye anlatımı ile oyuncuları biraz yarı yolda bırakıyor gibi olsa bile en azından oynanış tarafında gayet aksiyonlu, stratejik, dengeli ve derin bir sistem sunuluyor. Bu noktada sadece SpellForce serisinin kıdemli oyuncuları biraz sıkıntıya düşebilir; oyun, serinin önceki yapıtlarına pek benzemiyor ve o tarzda bir deneyim arayan oyuncuları tam da memnun edebilecek kapasiteye sahip değil ne yazık ki. Bu yapıt, kendi serisinin daha az sıkı olan oyuncularına ve seriye tamamen yeni oyunculara hitap etmeye çalışıyor gibi geldi bana.

SpellForce: Conquest of Eo

Sunum tarafında belli bir güzellik tutturuluyor

SpellForce: Conquest of Eo oyununun görsel sunumu kesinlikle başarılı. Oyundaki hem görsel kalite, hem de görsellikte kullanılan kreatif detaylar yeterince güzel. Yani, daha basit bir şekilde söylemek gerekirse oyun, gözlere hitap ediyor. Fantastik bir oyun dünyası, gerçekçi bir şekilde, başarılı olarak sunuluyor. Bu noktada özellikle de düşmanların tasarımlarının dikkat çekici olduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda, büyü yaptığını zaman ortaya çıkan efektler de ayrıca ilginizi çekebilir. Geliştirici ekibin görselliğe önem verdiğini, oynanış tarafında olduğu kadar görsel kategoride de belli bir derinliğe ulaşıldığını rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Ne yazık ki aynı derinlik, seslerde ve müziklerde geçerli değil. Bu tip video oyunlarının bir yerden bütçe kısması gerekiyor ve öyle görünüyor ki SpellForce: Conquest of Eo oyununun bütçesini kıstığı yer de her zamanki gibi sesler ve müzikler olmuş. Oyunda daha önce seslendirmelerin olmadığını söylemiştim. Bunların üzerine gelen inanılmaz basit ses efektleri ve hiçbir şekilde aklınızda yer etmeyecek olan müzikler, oyunun kulağınıza hitap eden tarafını ne yazık ki yerle bir ediyor. Yani, ses ve müzik kategorisi tek başına bu oyunun kalitesini düşürmeye yetiyor; oyunu duyduktan sonra kendisinin hemen alt veya orta sınıf bir yapıt olduğunu fark edebiliyorsunuz.

SpellForce: Conquest of Eo, en azından oldukça anlaşılabilir bir kullanıcı ara yüzü sunuyor ve aynı zamanda da yeterli kalitede kontrolcü desteğine sahip. Oyunda öyle rahatsız edici hatalar filan da bulunmuyor. Ben kendi oyun sürem boyunca sadece 1-2 ufak hata ile karşılaştım, onlar da beni hiçbir şekilde etkilemedi zaten. Performans tarafında da oyunda pek bir optimizasyon sıkıntısı yok gibi görünüyor. Eğer sistem gereksinimleriniz bu yapıtı karşılıyorsa, sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Yalnız, bu gereksinimlerin biraz yüksek olduğunu söylemek istiyorum; önerilen sistem gereksinimlerinde NVIDIA GeForce RTX 2080 filan yer alıyor.

SpellForce serisinin kıdemli oyuncuları için RPG ve RTS türünün SpellForce: Conquest of Eo oyununda biraz değiştirilmiş olması, işin içine sıra tabanlı bir savaş sisteminin girmiş olması filan büyük bir farklılık olacaktır. Hatta bazı oyuncular, serinin artık ruhunu kaybettiğini de düşünebilir ama tek başına baktığınız zaman bu yapıt, hiç de fena değil. Anlatılan hikaye, sesler ve müzikler daha iyi olsaydı, belki kendi serisinin en dikkat çekici yapıtı bile olabilirdi. Yine de eğer bu seriyi seviyorsanız ve markaya daha farklı bir açıdan bakmak istiyorsanız, bu oyunu sizlere önerebiliriz. Sonuçta sunulan oynanış hissi hiç de fena değil.

SpellForce: Conquest of Eo
Olumlu
Kendi serisi için tanıdık ama yeni bir deneyim.
Üs kurma sistemi ve aksiyonu eğlenceli.
Strateji imkanı göründüğünden daha fazla.
Görselliği çoğu zaman ilgi çekici.
Olumsuz
Anlatılan hikaye pek de ilgi çekmiyor.
Sesler ve müziklerde övülecek hiçbir şey yok.
Tekrar oynanabilirlik çok mümkün değil.
Oyun size pek de bir şey öğretmiyor.
7