Son birkaç yıl içerisinde birçok farklı ve başarılı Star Wars oyunu gördük. Bunların en önde geleni muhtemelen Star Wars Jedi serisi olacaktır. Lucasfilm, bahsi geçen bu dev markayı birbirinden farklı oyun geliştiricilerine ve dağıtımcılarına vererek oldukça hoş bir başarı elde etti ve o pastadan bir dilim de Ubisoft aldı. Tom Clancy’s The Division serisinin arkasındaki Massive Entertainment tarafından geliştirilen Star Wars Outlaws, Ubisoft tarafından PC, PlayStation ve Xbox platformları için piyasaya sürüldü ve ellerimize açık dünya temelli bir Star Wars oyunu düştü.

Projenin arkasında Ubisoft olunca, Star Wars Outlaws oyununun da aslında Jedi kostümü giymiş bir Assassin’s Creed oyunu olduğunu varsayıyor olabilirsiniz… Eminim ki bu düşünceniz, oyunu oynadığınız zaman yok olacaktır. Bu yeni yapıt, arkasındaki şirketin geçmiş açık dünya oyun formülünü şaşırtıcı bir şekilde kullanmıyor. Tabii ki benzerlikler var ama oyun, herhangi bir Far Cry veya Assassin’s Creed ile benzerlik göstermiyor. Ubisoft bu sefer bir “Check Mark Simulator” değil de oynaması eğlenceli bir açık dünya oyunu yapmış gibi hissettiriyor.

Star Wars Outlaws hatta elinde tuttuğu lisansı da çok gevşek bir şekilde kullanıyor. Yani, tabii ki bu bir Star Wars oyunu ve eğer o evrene hakimseniz, bolca tanıdık element ve referans bulacaksınız ama oyunun ana ögelerinin çoğu tamamen orijinal. Ana karakterimiz, yardımcı karakterimiz ve hatta onun ırkı, birçok yan karakter, ziyaret ettiğimiz gezegenlerden biri, bindiğimiz uzay gemisi ve çok daha fazla şey Star Wars evreni için tamamen yeni. Bu eminim ki bazı oyuncuları üzecektir; Star Wars Jedi içerisinde olduğu gibi çok fazla ikonik yüz yok; orijinallik daha ağır basıyor.

Star Wars Outlaws içerisindeki ana karakterimiz Kay ve yanında da Nix ile birlikte bizlere sunuluyor. Bu ikilinin başından geçen maceralara oyun boyunca tanık oluyoruz. İkilinin hedefi, güzel bir vurgun yapmak ve elde edecekleri milyonlarca para ile özgürlüklerini satın almak. Maceramız boyunca birçok sürpriz görüyoruz; tahmin etmediğimiz kişiler bizim arkadaşımız oluyor, bazıları da sırtımızdan bıçaklıyor. Hikaye açıkçası genel anlamda ilgi çekici ve oyunun ön planında yer alıyor. Yani, bir açık dünya oyunundan ziyade, hikaye temelli bir aksiyon-macera oyunu gibi bu yapıt.

Star Wars Outlaws

Biraz önce de söylediğim gibi Star Wars Outlaws oyununun hikayesini ilk noktasından, son anına kadar başarılı buldum. Böyle bir oyunda hikaye çok önemli olduğu için “spoiler” vermeyeceğim. Bu yüzden de hikayede daha derine inmeyeceğim ama diyalog yazımını sevdiğimi söyleyebilirim. Karakterlerin çoğu gerçekçi konuşuyor. Sadece, aksiyon seçimlerinden ötürü doğan bazı kargaşalar mevcut. Yani, ben X grubunun hoşuna gitmeyecek bir şey yaptığım halde o grubun lideri, sanki onu yapmamışım gibi davranıyor. Bunun gibi gözden kaçan birkaç detay mevcut.

Evet, Star Wars Outlaws içerisinde aksiyon seçimleri var ve bunlar, oyundaki gruplarla olan ilişkinizi etkiliyor. Daha doğrusu, oyunda bu ilişkileri etkileyen birçok şey var fakat aksiyon seçimleri, genelde hikaye görevleri sırasında büyük anlarda sunuluyor. Bu seçimler hikayenin gidişatını değiştirmiyor; hala oyunda tek bir son var ve oraya gidiş yolu da belli. Seçimler daha çok ilişkileri etkilesin diye eklenmiş. Bu etki de hikayeden daha çok oynanışın üzerinde gölgeleniyor. Bundan daha sonra bahsedeceğim; şimdilik hikayeden çok uzaklaşmayayım.

Star Wars Outlaws oyununun diyalog yazımındaki başarı bir yana, o diyalogların seslendirilmesi de oldukça kaliteli. Ana karakterimizden tutun da yan karakterlere kadar herkes başarılı bir performans sergiliyor mikrofonda. Oyundaki karakterlerin her biri benzersiz kişiliklere sahip ve bunu diyaloglardan ve seslendirme performanslarından rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Ana karakterimiz ise tüm bunlarda parlayan bir yıldız. Yardımcı karakterimiz olan Nix, bir hayvan olduğu için bu tip bir kategoride çok ön plana çıkamıyor ama onun da tatlılığı yeter zaten.

Geliştirilen ilk açık dünya tipindeki Star Wars oyunu olan Star Wars Outlaws, öncelikle hikayesi ile sizi içine çekiyor, daha sonra da işin içine o bahsettiğimiz açık dünya, temel oynanış ve tabii ki içerikler giriyor. Daha önce de söylediğim gibi bu oyun, Ubisoft şirketinin artık klasikleşmiş ve neredeyse her Assassin’s Creed ve Far Cry oyununda kullanılan açık dünya formülünü takip etmiyor. Ondan daha ziyade, özenle yaratılmış bir dünyayı keşfediyor gibi hissediyoruz. O formülün izleri tabii ki hala var ama oyun, örnek verdiğim diğer yapıtlar gibi boğmuyor.

Star Wars Outlaws

Star Wars Outlaws oyununun açık dünyası aslında dört farklı gezegenden oluşuyor. Bunlar; Toshara, Kijimi, Tatooine ve Akiva. Oyunun açılış bölümünde ise Cantonica var. Bu açık dünyaların tamamı birbirinden farklı ve hatta Kijimi sadece bir şehirden oluşuyor. Örnek veriyorum, Toshara içerisindeki gibi birkaç güvenli bölge (yerleşim alanı) ve geniş bir açık dünya yok. Onun yerine tek bir geniş şehir var. Bu belki söylediğim zaman kulağa kötü gelebilir ama tam tersine, tempoyu çok iyi dengeliyor. Saatlerce bir açık dünyada içerik avladıktan sonra, gittiğim bir sonraki gezegenin aynı mantıkta olmaması, farklı olması benim için bu oyunun ömrünü uzattı.

Biraz ekstrem bir örnek olacak ama Final Fantasy VII Rebirth içerisinde en son bu sorunu yaşamıştım. Bir açık dünya bitiyor, öbürü geliyordu arka arkaya o oyunda. Her açık dünyanın mantığı aynıydı ve mini oyunların peşinde koşmaktan artık kurumuştum. Açık söyleyeyim, Star Wars Outlaws da aynı şeyi yapsaydı, kendisini bırakabilirdim yarıda ama öyle değil. Her gezegenin formülü farklı ve tempoyu kusursuz bir şekilde dengeliyor. Ayrıca oyundaki açık dünyaların çoğunda üç farklı katman bulunuyor. Bunlar da deneyimi zenginleştiriyor.

Bu katmanlardan ilki The Underworld. İşin bu kısmı bir nevi yerleşim alanlarında yer alıyor. Gruplardan iş alıyorsunuz, etraftaki söylentileri dinliyorsunuz ve tehlikeli alanlara sızıyorsunuz. İkinci katman ise o alanları kaplayan duvarların arkası, yani açık dünya. Bu katmanı özgürce keşfedip, görev yapıyorsunuz ve hazine arıyorsunuz. Üçüncü katman ise o açık dünyanın yer aldığı gezegenin üzeri, yani uzay. Burada da büyük bir bilinmezliğin içerisinde uzay geminizi kullanıp, çok daha tehlikeli ama aynı zamanda bol ödüllü işlere kalkışıyorsunuz.

Star Wars Outlaws oyununun bu üç katmanı da eğer Ubisoft şirketinin klasik oyunlarını özlediyseniz, peşinden koşabileceğiniz belli bir sayıda hazineler bulunduruyor. Bu gizli hazinelerin sayısı haritada yazıyor ve onları sizin keşfetmeniz gerekiyor. Yani, bir kuleye tırmanıp da etrafı taramak yok. Görevleri ve ganimetleri sizin keşfetmeniz gerekecek. Bu da zaten oyunun açık evrenini kaliteli kılan en temel özelliklerinden biri. Ayrıca bu belli sayıdaki hazine de “Check Mark Simulator” gibi hissettirmiyor. Oyun, o hazineleri öyle sunmuyor çünkü. Psikolojik bir etken.

Star Wars Outlaws

Star Wars Outlaws içerisinde karşınıza dört farklı grup çıkacak. Kendileri ile daha önce de bahsettiğim üzere bir ilişki seviyeniz olacak ve hem görevlerde yaptığınız seçimler, hem de onlar için yaptığınız özel kontrat görevleri, ilişkilerinizi etkileyecek. Bu ilişkiler hikayeyi etkilemiyor; daha çok oynanışı etkiliyor. Mesela, oyunun dünyasında o gruplara ait bölgeler olabiliyor ve eğer ilişkiniz yeterliyse, o bölgelere rahat rahat girebiliyorsunuz; öbür türlü gizlilik kullanmanız gerekiyor. Ayrıca belli seviyelere ulaşmak o gruplarla yeni kozmetik ögelerin kilidini açıyorsunuz.

Star Wars Outlaws içerisinde karşımıza Crimson Dawn, Pyke Syndicate, Hutt Cartel ve Ashiga Clan çıkıyor. Bunların hepsi benzersiz karakterlere, hikayeye, tarza ve ödüllere sahip. İşte tüm bunları ve oyunun geri kalanını geniş mekaniklerle keşfediyoruz. Mesela; karakterimizin adım adım açabileceği aktif yetenekler, silah/gemi/araç yükseltmeleri, kozmetik açıdan karakter özelleştirme, pasif yetenekler ve aranma sistemi bulunuyor. Aranma sistemi, İmparatorluk üzerinden, Grand Theft Auto içerisindeki polis sistemi gibi kuruluyor. Oyuna ek bir katman eklenmiş oluyor.

Star Wars Outlaws oyununun savaş anları gayet eğlenceli. Yapay zeka biraz zekasız ama Blaster kullanmak keyifli. Sadece karakterimize ait olan silahın sadece bununla sınırlandırılmış olması beni üzdü. Yani, oyunda çeşit çeşit yetenek ve ekipman varken tek bir yükseltilebilir silah üzerinden savaş deneyimi sunulmasını sevmedim. Yerden silah alabilmek filan mümkün ama bence onlar yeterli değil. Buna karşılık, tek bir silahın olması aslında o silahı da bir kahraman silahı kategorisine daha kolay taşıyor. Keşke aynı şeyi uzay gemimiz için de söyleyebilseydim.

Star Wars Outlaws içerisindeki temel oynanış ve bunun döngüsü kaliteli. Savaş anları, gizlilik ile hareket etmek, yükseltmeler için materyaller bulmak ve mini oyunları oynamak oldukça eğlenceli. Bu mini oyunlar biraz çok kısıtlı ve az ama olsun. Asıl sıkıntı, Trailblazer içerisinde. Bu uzay gemisi, karakterimizin kahraman aracı ama aracın en ufak bir özelliği yok, özellikle de kozmetik açıdan. Star Wars evreninin en sıkıcı ve basit görünen uzay araçlarından biri bu. Hikayesi de oyunda anlatılıyor ama onda bile ilgi çekici bir şey yok. Oyun bu noktada beni çok hayal kırıklığına uğrattı.

Star Wars Outlaws

Video oyunlarında gizlilik ile ilerlemeyi çok seviyorum ve Star Wars Outlaws, buna güzelce destek veriyor. Oyunda özellikle de Nix’i kullanarak dikkat dağıtabiliyoruz ve eşya çalabiliyoruz. Onun dışında, çömelerek hareket edip, düşmanları gizlice öldürebilmemiz mümkün. Sadece, gizlilik çok statik kalıyor, oyunda ilerledikçe pek gelişmiyor. Mesela, öldürme animasyonlarının biraz kısalması, ustalık kazanmayı filan tercih ederim. Bu arada Nix, gizlilik haricinde de çok işe yarayan ve aynı zamanda kolayca kontrol edilebilen bir yan karakter. Kendisinin varlığını sevdim.

İçerik tarafında da Star Wars Outlaws gayet tatmin edici bir yapıya sahip. Ana görevlerin tamamı eğlenceli ve yan görevler de oyunun dünyasını veya karakterlerini güzelce keşfetmemizi sağlıyor. Bir de Intel sistemi var ki etrafta ipuçları bulup, ucundaki hazineyi keşfetmemizi sağlıyor. Şöyle söyleyeyim, bu oyun bence Far Cry veya Assassin’s Creed serisinin ana oyunları kadar geniş çaplı değil. Bu kesinlikle iyi bir şey; çok daha sıkı bir deneyim sunuluyor bu sayede. Hiçbir içerik sizi sıkmadan, boğmadan, tam noktasında sonlanıyor. Oyunun geneli için bunu söyleyebilirim.

Star Wars Outlaws oyununun ulaşılabilirlik ayarlarını da kesinlikle övmem gerekiyor. Benim, görsel veya duyusal herhangi bir ayarı değiştirme gibi bir gereksinimim yok ama var olan oyuncular için işe yarar bolca ayar var. Ayrıca, oynanışın zorluğunu ve kolaylığını da detaylıca ayarlayabiliyorsunuz. Hatta bazı mini oyunları filan tamamen kapatabiliyorsunuz ki bu muhteşem bir şey. Mesela ben 30 kere kilitli kapı açtıktan sonra o mini oyundan sıkıldım ve ayarlardan kapattım. Oyuna olan zevkim negatif olarak etkilenmeden deneyimime devam ettim.

Star Wars Outlaws, Ubisoft şirketinin diğer oyunlarına kıyasla bir tık küçük ama daha önce de dediğim gibi bu kötü bir şey değil. Tam tersine, 20-25 saatlik şahane bir deneyim sunuluyor. Hatta oyunu %100 olarak bitirmek isterseniz, tahmin ediyorum ki 30 saati vurabilirsiniz. Oyunun sunduğu açık dünyayı keşfetmek gayet zevkli, yapay zeka biraz sıkıntılı olsa bile Blaster kullanmak eğlenceli, hikaye görevleri heyecan verici ve oyunu %100 olarak bitirmenin verdiği ufak bir tatmin edici his de var. Peki, sunum tarafında ne gibi bir performans gösteriliyor?

Star Wars Outlaws

Star Wars Outlaws oyununda beni asıl üzen şey, oynanış anlarındaki görsel kalite oldu. Ben bu yapıtı PlayStation 5 konsolumda, 4K/SDR bir televizyonda deneyimledim. Oyunun hem kalite, hem de performans modu var. Ayrıca oyunun varsayılan çerçeve oranı da 21:9. Ben de 16:9 bir televizyonda oynadığım için fazla küçük görünüyor. Yalnız, çerçeve oranını 16:9 yapmak ve oyunu performans modunda oynamak, çamur gibi bir görsellik veriyor. Kalite modu fena değil ama orada da 30 FPS değerine alışmak biraz zor geliyor açıkçası.

Yapmış olduğum bu olumsuz yorum, oyunun sadece PlayStation 5 üzerindeki oynanış anları için geçerli. Yoksa, sinematik sahneler bence inanılmaz kaliteli ve iç mekanlarda görsellik bir tık daha iyi oluyor; dinamik çözünürlük daha az devreye giriyor. Ayrıca oyunun PC sürümü tek kelimeyle şahane görünüyor, tabii oyunu o yüksek seviyelerde kaldırabilecek bir donanıma sahipseniz. Neyse, PlayStation 5 konsolunun 4 yılda bu hale gelmiş olması şahsen beni biraz üzdü. Sanıyorum ki PlayStation 5 Pro ile sunulacağı söylenen PSSR teknolojisine çok acil bir şekilde ihtiyacımız var.

Star Wars Outlaws içerisindeki sesler ve müzikler, görselliğe ve performansa kıyasla çok daha iyi. Oyun zaten Star Wars lisansını taşıyor ve bu yüzden müziklerin şahane olduğunu direkt tahmin edebilirsiniz ve bu tahmininiz de tamamen doğru olacaktır. Ses efektleri de aynı şekilde gayet başarılı; Blaster ile ateş etmek filan şahane sesler çıkartıyor. Seslendirme performanslarının güzel olduğundan da daha önce bahsetmiştim. Bu oyuna açıkçası bu kategoride edilebilecek pek bir laf yok bence; sunum elementlerinin işitsel kısmı oldukça başarılı.

Star Wars Outlaws, şaşırtıcı derecede eğlenceli bir video oyunu. Evet, ne yazık ki oyunun PlayStation 5 üzerinde sunduğu görsellik beni hiç memnun etmedi, Trailblazer pek de bir kahraman gemisi gibi hissettirmiyor ve bitirdiğiniz içerikleri haritada takip etmek biraz zor ama yine de oyunun içerisinden elde edilebilecek çok geniş bir eğlence yapısı var. Ben şahsen konsollarda oyunun daha az çamur gibi görünmesini çok isterdim. Ayrıca, daha az vasat bir gemi kullanılabilirdi, böylece oyuna çok daha yüksek bir puan verirdim ama bu haliyle de gayet hoş bir deneyim.

Star Wars Outlaws
Olumlu
Tamamen orijinal bir Star Wars deneyimi.
Anlattığı hikaye ve karakterleri ilgi çekici.
Oynanışı eğlenceli ve içerikleri ile boğmuyor.
Ulaşılabilirlik ayarları gayet detaylı ve anlamlı.
Olumsuz
PlayStation 5 üzerindeki görsellik pek hoş değil.
Trailblazer, her açıdan tam bir hayal kırıklığı.
Yapay zekada pek de bir zeka yok.
Ufak tefek yaşam kaliteli özellikleri eksik.
8