Starfield, gemilerinizi özelleştirmenize olanak tanır, böylece yıldız alanında şık bir şekilde dolaşabilirsiniz. Parça ekleyebilir, şeklini yeniden düzenleyebilir ve hatta boyayabilirsiniz. Ship Builder arayüzünde çok fazla şey var ve oyun bunu size açıklamak için kendi yolundan çıkmıyor. Starfield için hazırladığımız Ship Builder rehberimiz, size uzay gemisi tasarımıyla ilgili tüm parçaları ve kavramları tanıtarak Ship Builder özelliğini nasıl kullanacağınızı gösterecek. Hayallerinizdeki gemiyi inşa edebileceksiniz. Tabii bütçenizi de unutmamanız gerekiyor.
Uzay limanı olan çoğu yerde, indiğiniz yerin yakınında konuşabileceğiniz bir Ship Services Technician olacaktır. Eğer onları bulamazsanız, yakınlarda bir Ship Services tezgahı veya dükkanı arayın. Her biri geminizi onaracak, satılık gemiler bulunduracak ve “I’d like to view and modify my ships” diyalog seçeneğini seçip X düğmesine (Xbox) basarak moda girebileceğiniz Ship Builder’a erişmenizi sağlayacaktır. Ayrıca bir karakolda Ship Builder ile bir Landing Pad de inşa edebilirsiniz. Hangi modüllerin mevcut olduğu nereye gittiğinize bağlıdır.
Gemileri görüntüle ve değiştir seçeneğinin ilk menüsünde, Ship Builder veya Upgrade Ship seçeneğine girme şansınız olacaktır. Bunlar benzer şekilde çalışır, ancak farklı amaçları vardır. Gemi yükseltme seçeneği geminizde halihazırda bulunan parçaları (silahlar, motorlar, reaktörünüz ve yerçekimi sürücünüz) alır ve başka hangi sürümlerin mevcut olduğuna bakmanızı sağlar. Seçenekler arasında gezinirken, mevcut sürümünüzü yenisiyle değiştirebilirsiniz. Yükseltme seçenekleri uzay limanında nelerin mevcut olduğuna bağlıdır. Geminize herhangi bir şey eklemek veya yeniden yapmak istiyorsanız, Ship Builder’a ihtiyacınız olacak.
Teknik olarak sıfırdan gemi yapamazsınız
Önce bariz olanı aradan çıkaralım: Sıfırdan bir gemi inşa edemezsiniz. Sahip olduğunuz (veya en azından kaydettirdiğiniz) bir gemiyle projenize başlamak zorundasınız. Bununla birlikte, sahip olduğunuz bir gemiyi alıp, tamamını silebilir – hatta sildiğiniz her bileşen için paranızı geri alırsınız – ve bu şekilde yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca gemi bileşenlerini de döndüremezsiniz. Bir hab her zaman uzunlamasına yönlendirilecektir ve motorlar her zaman belirli bir yöne sahip olacaktır. Benzer şekilde, bir şeyi yatay olarak (üstüne veya altına) ve dikey olarak (yan tarafa) monte etmek arasında geçiş yapamazsınız. Bunun tek istisnası silahlardır, ancak onların kendi bağlantı noktaları vardır.
Bununla birlikte, bazı parçalar ters çevrilebilir – yandan yana veya önden arkaya yansıtılabilir. Bu esas olarak yapısal bileşenler içindir, ancak kargo ambarları ve bazı iniş bölmeleri gibi şeyler ters çevrilebilir. Simetri ile ilgileniyorsanız, dişli gibi şeyleri de bu şekilde çevirebilirsiniz. Starfield, simetri ya da dengeyi önemsemez. Tüm iniş takımlarınızı geminin bir tarafına koyabilirsiniz. Yeterli sayıda olduğu sürece oyun bunu umursamayacaktır. Aynı şekilde, bileşenler ne kadar büyük ve ağır olursa olsun, parçaları bağlamak için yalnızca bir bağlantı noktasına ihtiyacınız var – eklemlerdeki gerilimler konusunda endişelenmenize gerek yok ve olumlu bir notla bitirmek gerekirse, geminizin herhangi bir parçasını istediğiniz renge boyayabilirsiniz.
Ship Builder’da geminize parçalar (gemi modülleri olarak adlandırılır) ekleyebilir, modülleri taşıyabilir, bir şeyleri silebilir ve genel olarak ihtiyaçlarınıza ve zevkinize uygun gemiler tasarlayabilirsiniz. Bir bileşen eklemeyi seçtiğinizde, bu konumda bulunan tüm gemi modüllerinin kategorilere ayrıldığı yeni bir menü açılır. Bu kategoriler şunlardır:
- Bay, iniş pisti gibidir. Burası rampadan aşağı inip, bir gezegenin yüzeyine çıktığınız yerdir. İniş bölmesi geminizin alt kısmında olmalıdır.
- Cargo, kargo ambarınızın boyutunu belirleyen parçalara sahiptir.
- Cockpit, geminize pilotluk yaptığınız yerdir. Bazı kokpitlerde mürettebat istasyonları ve ek kargo kapasitesi bulunur.
- Docker, diğer gemiler ve uzay istasyonları ile kenetlenmek için kullandığınız hava kilididir. Docker, geminizin dış kenarlarından birinde olmalıdır, yani hava kilidini temsil eden holografik halka, dışarı çıkan diğer parçaların ötesine uzanmalıdır.
- Engine, geminizi uzayda hareket ettirmek içindir. Bunlar yerçekimi sürücüsünden farklıdır. Motorlarınız geminizin hareket kabiliyetini belirler ve kütlesinin üstesinden gelmek zorundadır.
- Fuel Tank, yerçekimi sürücünüze yakıt sağlar. Daha fazla depolama alanına sahip tanklar sıçrama menzilinizi artırır.
- Landing Gear, iniş içindir. Ayak kısmının iniş alanınızla aynı düzlemde olması gerekir. İniş takımlarının ayrıca bir iniş itiş gücü istatistiği vardır, bu da geminiz ağırlaştıkça daha fazla iniş takımına ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.
- Grav Drive, yıldızlararası yolculuğa izin veren şeydir. Geminizin kütlesini artırdıkça daha fazla yerçekimi sürücüsü itme gücüne sahip yerçekimi sürücülerine ihtiyacınız olacaktır.
- Hab, geminizin yürünebilir kısımlarıdır. Hablar için pek çok seçenek vardır, bu yüzden aşağıda kendi bölümlerini alacaklardır.
- Reactor, geminize güç sağlar. Reaktör geminizin sınıfını (A, B veya C) ve silahlarınıza, motorlarınıza ve yerçekimi sürücünüze ne kadar güç ayırabileceğinizi belirler.
- Shield, kalkan üreten parçadır.
- Structural Component, biraz daha gariptir. Çoğunlukla, sadece kozmetik parçalar ve bir “diğer her şey” kategorisi var. Burada camlar gibi şeyler bulabilirsiniz. Daha da önemlisi, pek çok yapısal unsur silah bağlantı noktalarıyla birlikte gelir.
- Weapon, kategorisi tüm ateşli parçalar içindir – özellikle toplar, lazerler, elektromanyetik (EM) silahlar ve füze rampaları burada bulunur.
Flight Check ile uzay gemimizi yapalım
Ship Builder’ın derinliklerine inmeden önce Flight Check’den bahsedelim. Çoğunlukla, Flight Check sizi mevcut düzeninizle ilgili herhangi bir hata veya soruna karşı uyarır. Flight Check menü düğmesi ile açabilirsiniz. İlk sekme olan Messages’de takılı olmayan modüller, her geminin ihtiyaç duyduğu eksik bileşenler ve geminizin sahip olabileceği diğer sorunlarla ilgili uyarılar gibi şeylerle ilgili mesajlar görürsünüz. Buranın diğer sekmesi, düğmelere silah atayacağınız yerdir. Her gemi aynı anda yalnızca üç tür silaha sahip olabilir. Gemi tasarımında çok fazla hareket alanınız olsa da, her geminin pazarlık konusu olmayan bir dizi bileşene ihtiyacı vardır. Bunlar:
- Cockpit: Sadece bir tane olabilir.
- Engine: En fazla dört tane olabilir.
- Reactor: Sadece bir tane olabilir
- Grav Drive: Sadece bir tane olabilir
- Fuel Tank: Herhangi bir sınır yok.
- Docker: Sadece bir tane olabilir.
- Bay: Sadece bir tane olabilir
- Gear: En az iki tane olabilir.
Ayrıca en az bir hab eklemeniz gerekecektir. Yine de bu aynı şekilde bir gereklilik değildir. Sadece kokpitten hem bölmeye hem de yanaşma yerine hareket edebilmeniz gerekir ve bu üç parçanın aralarında bir hab gerektirmeyen hiçbir kombinasyonu yoktur. Bunun nedeni, geminizin parçalarının birbirine nasıl bağlandığıyla ilgilidir. Geminize ufak tefek parçalar eklemeye başlamadan önce, neyin nereye eklenebileceğine dair anlamanız gereken birkaç kural vardır – özellikle de bağlantı noktaları hakkında. Ship Builder’da üç çeşit eklenti vardır. Arayüzde bunlara isim verilmemiştir, ancak biz bunlara kapı, yapısal ve silah noktaları diyeceğiz. Üçü biraz farklı görünür, böylece onları birbirinden ayırabilirsiniz.
- Kapılar, üzerinde bir ok bulunan dairesel bir nokta ile gösterilir. Kapılar insanların içlerinden geçmesine izin verir. Bunlar genellikle bir bileşenin yanlarında yer alır, ancak dikey bağlantılar (merdivenler) da vardır. Bir kişinin geçebilmesi için, iki kapının bitişik bileşenlerde aynı hizada olması gerekir – bu özellikle kokpit, iniş alanı ve dok gibi parçalar için önemlidir.
- Yapısal noktalar tıpkı kapılar gibi dairesel noktalardır, ancak zıplayan ok yoktur. Bunlar geminize büyük bileşenler ekleyebileceğiniz yerlerdir – habs veya motorlar veya kargo ambarları gibi şeyler. Bir kapının üzerine yapısal bir eklenti yerleştirebilirsiniz (ancak artık bir kapı olmayacaktır).
- Silah noktaları kare noktalardır. Bunlara sadece silah (ve bazı teçhizat) takabilirsiniz. Önce bir ekipman plakası veya yatay bir silah yuvası yapısal bileşeni eklemediğiniz sürece yapısal bir noktaya silah yerleştiremezsiniz.
Hab modülleri geminizin insanların bulunduğu kısımlarıdır ve gemi tasarımı için daha da önemlisi, bir yere giderken içinden geçeceğiniz kısımlardır. Bu üç parçayı doğrudan bağlamanın bir yolu olmadığından, bir hab eklemeniz gerekecektir. Habların çoğu sadece kozmetiktir, ancak seçtiğiniz hab türü geminizde neler yapabileceğinizi de belirleyebilir.
- Companionway and Storeroom, geminizin yapısındaki 1×1 boşlukları doldurmak için yararlı olan küçük, kozmetik habitlerdir.
- All-in-One Berth, bir yatak ve bir mutfak ile gelir. Temelde yiyecek yardım malzemeleri için bir tür çalışma tezgahı bulundurur.
- Armory, cephane ve silahlar için çok sayıda depoya sahiptir.
- Eğer rota çizmek için tercih ettiğiniz yöntem buysa, Captain’s Quarters, bir navigasyon konsolu ile oyunculara sunulur.
- Computer Core, bir mürettebat istasyonu ekler.
- Control Station, dört mürettebat istasyonu ekler.
- Engineering Bay kozmetiktir, ancak size diğer parçaları takmak için 3×1’lik bir yapı verir.
- Infirmary, bir Research Lab ve Pharmaceutical Lab tezgahı bulundurur.
- Living Quarter, iki yolcu yuvası (yolcu taşımanızı gerektiren görevler için kullanışlıdır) ve bir mutfak ekler.
- Science Lab da tıpkı Infirmary içerisinde olduğu gibi Research Lab ve Pharmaceutical Lab bulundurur.
- Workshop; Research Lab, Industrial Workbench, Spacesuit Workbench ve Weapon Workbench ekler.
Seçtiğiniz hab’ların markası içten çok dış görünümü etkiler, ancak içeride bazı küçük kozmetik farklılıklar fark edeceksiniz. Belirli markaları arıyorsanız, gemi modüllerinin nereden satın alınabileceğine dair listemiz sizi doğru mağazaya yönlendirebilir. Geminize ne tür hab(lar) ekleyeceğiniz, geminizi ne için kullanmak istediğinize bağlıdır. Silah ve gemi modlarını araştırmak için mobil bir üs istiyorsanız, bir Workshop ekleyin. Eğer tam kadrolu bir gemi istiyorsanız, bir Control Station ekleyin. Eğer sadece geminizi büyütmek için ekstra bağlantı noktaları arıyorsanız, bir Engineering Bay ekleyin.
A, B ve C ile dersimize başlıyoruz
Her geminin reaktörüne göre belirlenen bir sınıfı vardır: A, B veya C. A sınıfı reaktörler çok fazla güç üretir (silahlar ve motorlar için), ancak hafiftir ve geminize fazla gövde (sağlık) eklemez. C sınıfı reaktörler de aynı oranda (veya daha fazla) güç üretir, ancak çok daha ağırdır ve geminize çok fazla gövde ekler. B sınıfı gemiler farkı böler. B sınıfı bir gemiye pilotluk yapabilmek için Piloting becerinizi 3. seviyeye yükseltmeniz gerekir. C sınıfı gemilerin kilidi 4. rütbede açılır.
Diğer birçok gemi bileşeninin de kendileriyle ilişkili bir sınıfı vardır. Reaktör, hangi parçaları ekleyebileceğinizi belirler – A sınıfı reaktörler yalnızca A sınıfı parçaları kullanabilir, B sınıfı reaktörler A ve B parçalarını çalıştırabilir ve C sınıfı reaktörler herhangi bir parçayı çalıştırabilir. Geminize eklediğiniz tüm parçalar bir dizi istatistiği etkiler. Özellikle gövde, kargo, yerçekimi itme gücü, hareketlilik ve kütleye odaklanacağız.
- Hull, geminizin kaç vuruş puanı olduğunu gösteren bir ölçüdür. Bir savaşta kalkanlarınız düştüğünde, gövdeniz hasar almaya başlayacaktır. Gövdeniz sıfıra ulaştığında, geminiz patlar.
- Cargo, sadece kargo bölmenizin boyutudur (kokpitiniz tarafından eklenenler dahil).
- Grav Thrust, yalnızca yerçekimi sürücünüzün geminizin kütlesini itecek kadar güçlü olup olmadığının bir ölçüsü olarak önemlidir. Bu sayıyı aslında Ship Builder ekranında görmezsiniz, ancak Flight Control menüsünde bununla ilgili bir uyarı alabilirsiniz.
- Mobility, temel olarak motorlarınızın geminizin kütlesine karşı bir ölçüsüdür. (Piloting becerisinin 2. kademesi ile birlikte) geminizin ne kadar hızlı döneceğini belirler.
- Mass, geminizin ne kadar ağır olduğudur. Bu, yerçekimi sürücüsü, iniş takımı ve motorlar (hareketlilik) dahil olmak üzere diğer birçok sistemi etkiler.
Geminize eklediğiniz her şey onun kütlesini ve gövdesini artırır. Belli bir noktada, ek kütlenin üstesinden gelmek için motorlarınızı ve yerçekimi sürücünüzü yükseltmeniz gerekecektir. Bunların çalışması için daha fazla güç gerekir, bu yüzden reaktörünüzü yükseltmeniz gerekir. Ship Builder’da parça eklemek hızla pahalılaşır, bu nedenle her zaman mevcut en iyi parçayı aramazsınız. Geminizi ne yapmak için tasarladığınıza göre fiyatı dengelemeye çalışıyorsunuz. Tasarımlarınızda ilerledikçe, en iyi parçaları kullanmak için Starship Design becerisinin rütbelerine ihtiyaç duymaya başlayacaksınız.
Starfield için internet sitemizde daha fazla rehber bulunuyor. Bu rehberlerin tamamını hemen aşağıdaki listemizden rahatlıkla görebilirsiniz.
İlk adımlar
- En çok sorulan sorular ve cevapları
- Başlamadan önce bilmeniz gereken her şey
- Karakter oluştururken hangi özellikler seçilmeli?
- Hangi karakter geçmişi seçilmeli?
- İlk başladığınızda neler yapmalısınız?
- İlk önce hangi hikaye görevi yapılmalı?
- Ana hikaye ne kadar uzun sürüyor?
- Dream Home nedir, nasıl çalışır ve nerededir?
- Elde edebileceğiniz tüm başarımlar ve açıklamaları
Temel bilgiler
- Hızlı seyahat ve Grav Jump nasıl çalışıyor?
- Taşıma kapasitesi nasıl artırılır ve envanter nasıl yönetilir?
- Hastalıklar, yaralanmalar ve enfeksiyonlar nasıl tedavi edilir?
- Kaçak mal nerede satılır ve nasıl kaçakçılık yapılır?
- Eşyalarınızı nerede satabilirsiniz?
- Nasıl beklenir ve zaman geçirilir?
- Silahlar nasıl değiştirilir ve favorilere eklenir?
- Görünüşünüzü nasıl değiştirirsiniz?
- Suç işlerseniz, bunun bedeli nasıl ödenir?
- Konsol komutlarıyla hileler nasıl kullanılır?
- Neon nerede ve nasıl bulunur?
- Jemison Mercantile nerede bulunur?
- Wolf sisteminde The Den nasıl bulunur?
- Karakollar nasıl silinir?
- Kaynaklar nereden alınır?
- Kaynaklar nerede depolanır?
- Tutkal nerede bulunur ve nasıl alınır?
- Tungsten nasıl elde edilir?
- Titanyum nasıl elde edilir?
- Ses hatası nasıl düzeltilir?
- New Game Plus modu hakkında bilmeniz gereken her şey
Yan görevler ve diğer içerikler
- En iyi ve ilgi çekici yan görevler
- Katılabileceğiniz tüm gruplar ve detayları
- Yoldaşlık edebilecek tüm yardımcı karakterler
- Romantik ilişkiler nasıl yaşanır?
- Trade Authority nedir ve nerede bulunur?
- Outpost nasıl inşa edilir?
- Outpost kurmak için en iyi gezegenler
- Almagest içerisindeki Jackpot kodu nedir?
Yetenekler ve beceriler
- Öncelik vermeniz gereken en iyi yetenekler
- Kullanabileceğiniz en iyi silahlar
- Giyebileceğiniz en iyi zırhlar
- Boost Pack nasıl kullanılır?
- Persuasion nasıl yapılır?
- Kilitler nasıl açılır?
- Digipick nereden bulunur ve satın alınır?
- Hızlıca para nasıl kazanılır?
- Kolayca nasıl seviye atlanır?
- Adoring Fan kimdir ve ondan nasıl kurtulunur?
- Görüş alanı ayarı nasıl değiştirilir?
- Kask ve uzay giysisi nasıl saklanır?
- Silah nasıl saklanır ve nasıl teslim olunur?
Uzay gemileri
- Sahip olabileceğiniz en iyi uzay gemileri
- Uzay geminizi bir istasyona nasıl yanaştırabilirsiniz?
- Uzay geminizdeki deponuza ve envanterinize nasıl erişilir?
- Grav Drive nasıl çalıştırılır ve kullanılır?
- Gemilere ve karakollara mürettebat nasıl atanır?
- Uzay gemisi nasıl yapılır ve Ship Builder nasıl kullanılır?
- Yeni gemi parçaları nereden alınır?
- Gemide bir gruba nasıl silah atanır?
- Ship Part nereden alınır ve gemiler nasıl tamir edilir?
- Düşman gemileri nasıl devre dışı bırakılır?
- Gemilere nasıl binilir ve gemiler nasıl çalınır?
- Gemiler nasıl kaydedilir ve nasıl satılır?
- Gemiler nasıl yeniden adlandırılır ve ana gemi nasıl değiştirilir?
- Yeni bir gemi aldığınızda eskisine ne olur?
Önemli haberler
- Ana karakterimiz konuşabiliyor mu?
- Dünya ziyaret edilebilir mi?
- Sistem gereksinimleri nedir?
- Resmi mod desteği ne zaman gelecek?
- NVIDIA DLSS desteği ve görüş alanı ayarı ve konsol sürümü için modlar ne zaman gelecek?
Ek bağlantılar
- Fikirlerimiz için: İnceleme
- Satın almak için: Steam
- Satın almak için: Microsoft Store