Starfield içerisinde yıldız sistemleri arasında seyahat etmek çoğunlukla otomatiktir ve bunu sistemler arasında “grav jump” yapmak için “grav drive” kullanarak menüler aracılığıyla yaparsınız. Ancak bazen fazladan bir adım daha gerekir. Starfield oyunundaki yerçekimi sürücüsü hakkındaki rehberimiz, yerçekimi sürücünüzü nasıl çalıştıracağınızı, ayrıca sinir bozucu “grav jump pending” uyarısının ne anlama geldiğini ve yerçekimi sürücüsünün sınırlamalarının bir özetini açıklıyor.

Yeni bir yıldız sistemine ilk ziyaretiniz, menüden yıldızı seçmek, yıldız sistemine atlamak, ziyaret etmek için bir gezegen (veya ay) seçmek ve ardından o gezegene bir iniş hedefine inmek anlamına gelir. Tüm bunları yaptıktan sonra, çok daha az işle o iniş hedefine tekrar hızlı seyahat edebilirsiniz. Bununla birlikte, bir grav jump gerçekleştirmek, grav drive için kullanılabilir güce sahip olmanızı gerektirir. Geminizi kullanırken, ekranınızın sol alt kısmında güç dağılımınızı göreceksiniz. Savaş sırasında silahlarınıza, kalkanlarınıza ve motorlarınıza giden gücü bu şekilde dengeleyeceksiniz (D-pad’i kullanarak). Aynı zamanda grav drive için güç atayacağınız yerdir.

Eğer grav drive ögenizin gücü tamamen bitmişse ve reaktörden gelen ekstra güç yoksa, ekranınızda “grav jump pending” şeklinde bir uyarı alırsınız. Bu sadece Starmap menüsünde bir hedef seçtiğiniz, ancak yerçekimi sürücüsünün gücü olmadığı anlamına gelir. Gücü boşalttığınız ve yerçekimi sürücüsüne en az bir slot enerji atadığınız anda, geri sayım başlayacak ve atlayacaksınız. Eğer yerçekimi sürücüsüne sadece bir çentik ayırdıysanız, yavaşça geri sayacaktır. En üst düzeye çıkarırsanız, hızlı bir şekilde geri sayacaktır – bir çatışmadan grav jump ile kaçmaya çalışıyorsanız yararlı bir bilgi. Eğer reaktör gücünden 1 puanı sürekli boşta bırakırsanız, oyun akıllıca o 1 puanı gerektiği zaman grav drive için kullanacaktır. Diğer zamanlarda boşta bırakacaktır.

Geminizin ne kadar uzağa yerçekimi sıçraması yapabileceği konusunda birkaç sınırlama vardır. Çoğunlukla, bunu Starmap üzerinde planladığınız yolculuğu yapamayacağınızı söyleyen bir uyarı olarak görürsünüz. Yine de sorunların nasıl çözüleceği hiçbir zaman net değildir. Sınırlamaların hepsi birbiriyle bağlantılıdır ve üç şeyi içerir: Rota, yerçekimi sürücüsü sıçrama menzili ve yakıtınız. Starmap’te uzak bir yıldızın üzerine gelirseniz, sizin için çizdiği rotanın düz bir çizgi olmadığını fark edeceksiniz – sonunda hedefinize varan daha kısa (yerçekimi) sıçramalarla bir rota oluşturuluyor. Ancak daha önce ziyaret etmediğiniz bir yıldız sisteminden atlayan herhangi bir yolculuk yapamazsınız ve denerseniz “unexplored route” uyarısı görürsünüz.

Bu, yolculuğunuzun belirli ayaklarının kırmızıya dönmesiyle görsel olarak temsil edilir (atlayabileceğiniz kısımlar beyazdır). Çizginin bu kırmızı kısmını beyaz olmayı bıraktığı yere kadar takip edin ve bu henüz ziyaret etmediğiniz ilk sistemdir. Bir sonraki, biraz daha sezgisel sınırlama geminizin yerçekimi sürücüsünden gelir. Geminizin ne kadar uzağa sıçrayabileceği – sıçrama menzili – geminizin iki yıldız arasındaki maksimum mesafedir. Sıçrama menzilinizi aşan bir sıçrama yapmaya çalışırsanız, Starmap’te “out of range” uyarısı görürsünüz.

Geminizin sahip olduğu yerçekimi sürücüsü, menzilinin olabileceği maksimum değeri belirler, ancak geminizin kütlesi bunu azaltacaktır. Sıçrama menzilinizi artırmak için, Ship Builder ile daha iyi bir yerçekimi sürücüsüne yükseltmeniz gerekecektir. Son sınırlama ise yakıt – ve bunun nasıl işlediği çok daha az açık. Sistemler arasında gitmek için izlediğiniz rota, daha önce ziyaret ettiğiniz sistemler üzerinden daha küçük sıçramalardan oluşur. Bu rotaların her birinin kat ettiği maksimum mesafe yerçekimi sürücünüzün sıçrama menzili tarafından belirlenir. Herhangi bir yolculuğu oluşturan rota sayısı yakıtınızla sınırlıdır.

Her bir nokta yakıtın bir kısmını tüketir, bu nedenle maksimum yakıtınız herhangi bir yolculuğun içerebileceği sıçrama sayısını sınırlar. Geminizin taşıyabileceğinden daha fazla yakıt kullanan bir rota çizmeye çalışırsanız, “out of fuel range” uyarısı alırsınız. Gerçekten uzun yolculuklara çıkmak için yakıt tanklarınızı Ship Builder üzerinden yükseltmeniz gerekecektir.

Starfield

Starfield için internet sitemizde daha fazla rehber bulunuyor. Bu rehberlerin tamamını hemen aşağıdaki listemizden rahatlıkla görebilirsiniz.

İlk adımlar

Temel bilgiler

Yan görevler ve diğer içerikler

Yetenekler ve beceriler

Uzay gemileri

Önemli haberler

Ek bağlantılar

Etiketler: