Starfield oldukça büyük bir video oyunu. Uçuracağınız uzay gemileri, kaçıracağınız pelüş hayvanları, inşa edeceğiniz üsler, toplayacağınız eserler ve çözeceğiniz evrenin büyük gizemleri bu yapıtta sizleri bekliyor olacak. Yine de oyunun kendisi, onu oynamanın pek çok detayı hakkında gerçekten açık sözlü değil. Biz de Starfield oyununa başlarken bilmek isteyeceğinizi düşündüğünüz bazı ipuçlarını, püf noktalarını ve tavsiyeyi bir araya getirdik.

Herkesin macerası farklı olacak: Elbette, her geniş kapsamlı rol yapma oyununun içerisindeki seçimlerinizin sonuçları vardır. Starfield içerisinde bu varyasyon biraz daha derine iner. Ziyaret edeceğiniz yerleşik gezegenler ve büyük şehirler önceden tanımlanmıştır. Bu nedenle, bu elementler oyuncular arasında değişmeyecek veya farklılık göstermeyecektir ama gezegenlerdeki bazı küçük şeyler (mağaralar veya üsler gibi) rastgele oluşturulmuş ve rastgele yerleştirilmiş gibi görünmektedir. Bu da bazı görevlerde diğer oyunculardan farklı sistemleri, gezegenleri ve uyduları ziyaret edeceğiniz anlamına geliyor.

Ana görevlere biraz öncelik tanıyın: Spoiler nedeniyle herhangi bir ayrıntıya girmeyeceğiz ama Into the Unknown görevini tamamlayana kadar ana hikaye görevlerini oynamanızı öneririz. İlk iki görevi geçtikten sonra, istediğiniz sırayla üstesinden gelebileceğiniz üç görev elde edeceksiniz. Into the Unknown, o görevlerden biri olacak ve kendisi oyunun hikayesini inanılmaz bir biçimde tanımlıyor ve kritik yoldan sapmadan önce o kadar oynamamak, oyunun büyük bir bölümünü dışarıda bırakıyor. Aynı zamanda bu görevden sonra ana görev serisinden biraz uzaklaşmanız gerektiğini de belirtmekte fayda var. Özetle, Into the Unknown, elde ettiğiniz zaman tamamlamanız bir görev.

Yetenekler, kritik oyun mekaniklerini arkasında saklıyor: Starfield oyunundaki yetenekler, sizin becerilerinizi geliştirmekten daha fazlasını yapıyor. Oyunun pek çok mekaniği, ilgili yeteneğinin ilk seviyesinin arkasında kilitlidir – bu da yeteneği kullanmak için ona en az bir yetenek puanı koymanız gerektiği anlamına gelir. Bu, yankesicilik (Theft), sırt roketi kullanma (Boost Pack Training), gizlilik barı (Stealth), düşman gemisindeki belirli sistemleri hedefleme (Targeting Control Systems) ve kıyafetinize, geminize, silahlarınıza ve karakollarınıza, yetenklerinize bir puan atana kadar kullanılamayacak çeşitli yükseltmeler gibi şeyleri içerir.

Bu yetenekleri olabildiğince çabuk elde edin: Starfield, çok sayıda beceriye sahiptir. Background seçiminizden edindiğiniz üç becerinin yanı sıra, oyunun başından itibaren hayatınızı çok daha kolaylaştıracak birkaç beceri var, özellikle Boost Pack Training, Persuasion ve Security. Bu yetenekleri olabildiğince erken bir zamanda almanızı öneriyoruz.

Bazı şeyleri otomatikleştirmede yarar var: Persuasion ve Security yeteneklerini edindiğinizde, çeşitli durumların üstesinden gelmek için daha fazla yöntem bulacaksınız ve daha fazla insanı hackleyip ikna ettikçe, konuşmalarınıza ve hack’lerinize sırasıyla “auto-persuade” ve “auto-slot” seçeneklerini ekleyeceksiniz. Oyunu oynadıkça bunları oldukça hızlı bir şekilde oluşturacaksınız. Mesela, bunların ilki, Persuasion girişimi söz konusu olduğunda, otomatik bir başarı ile sonuçlanır. Diğeri ise bunun yerine sizin için kilit açma ekranına bir yüzük yerleştirir. Ekranınızın sağ alt köşesine bakarak birikmiş otomatik kilit açmanın veya otomatik ikna yeteneğiniz olup olmadığını görebilirsiniz.

Menülerin arasında kaybolmaya hazır olun: Starfield oyunundaki Settled Systems içerisinde gezinmek, menüler arasında çok fazla geçiş yapmayı gerektiriyor. Buna alışmak biraz zaman alabilir. Hem bir gezegenin yüzeyinde, hem de sistemler ve gezegenler arasında hızlı seyahat etmek için birçok seçeneğiniz olacak ama onların kilidini açmak için biraz çalışmak gerekiyor ve yapabileceğiniz veya yapamayacağınız şeyler konusunda bazı beklenmedik kısıtlamalar da var.

Set Course, oldukça önemli bir buton olacak: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Starfield içerisinde bir yere gitmek istiyorsanız, yıldız menüsüne alışmanız gerekecek. Yani, en azından, duraklatma ekranınızın sağ alt köşesindeki “Set Course” düğmesini keşfedene kadar. Buna basarsanız, oyun otomatik olarak mevcut göreviniz için hızlı seyahat konumunu veya gezegeni getirecektir. Bu, daha önce hiç gitmediğiniz bir gezegene (veya halihazırda gittiğiniz yerlere) hızlıca geri dönmek için harika bir yoldur. Ne yazık ki oyunda seyahat edebilmenin en iyi yönü de bu.

Yolunuzu bulmak için Scanner kullanılabilir: Bir sonraki görev hedefini gerçekleştirmek için bir gezegene veya gemiye gittiğinizde, ekranınızda hedefleriniz ve ekstra isteğe bağlı hedefler için işaretler olacaktır. Ancak bunlar arasında ayrım yapmanın bir yolu olmayacak. Konsolda, LB veya PC üzerinde F ile Scanner kullanarak her ikonun tam olarak neyi temsil ettiğini görebilirsiniz. Scanner ayrıca bir sonraki isteğe bağlı olmayan hedefe ulaşmak için izlemeniz gereken bir rotayı yerde vurgular. Bu harika bir şey; şehirler labirent gibi olabiliyor, gemilerin içinden geçmek aldatıcı bir şekilde zor olabiliyor ve birden fazla katı olan binalar kafa karıştırıcı olabiliyor. Parlayan bir yola sahip olmak büyük bir yardım. Bununla birlikte, Scanner bazen takip edilecek bir yol koymuyor. Bunun nedenini ise şimdilik bilemiyoruz.

Tabela okumaya şimdiden alışın: Starfield içerisinde mini harita tok ve yüzey haritası bir şehirde yolunuzu bulmak için gerçekten yararlı değil. Bu nedenle, şehirlerde hangi binaların satıcı olduğunu bulmak biraz zor olabilir. İlk olarak, her büyük yerleşim yerinin etrafına dağılmış sarı bilgi kioskları olacaktır. Genellikle tüm iş yerlerini ve çevrelerini listeleyen bir ticaret bölümleri de var. Ne aradığınızı öğrendikten sonra, binaların üzerindeki işaretleri okuyun. Ayrıca genellikle çeşitli ilgi çekici noktalara giden yolu gösteren tabelalar ve oklar da olacaktır.

Bazı kapılar daha farklı şekillerde açılıyor: Settled Systems boyunca bulduğunuz çeşitli üs ve karakollarda gezinmek başlı başına bir güçlüktür. Yine de bu yerlerde ilerlerken açamadığınız kapılarla karşılaşabilirsiniz. Çoğu kapıyı sadece onlara yaklaşarak ve ardından etkileşime girerek açabilirsiniz. Bazı hava kilitleri de bu şekilde çalışır. Ancak bazen etkileşime geçilemeyen kapılarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar için etrafta yakınlarda bir anahtar veya düğme ya da daha nadiren bir bilgisayar aramanız, kapıyı öyle açmanız gerekecektir.

Silahlar arasında hızlıca değişiklik yapabilirsiniz: Hemen göze çarpmıyor ama her silah değiştirmek istediğinizde envanterinizi açmanıza ve beş farklı alt menüde sekmenize gerek yok. Favorite özelliğini kullanarak, hızlı slot menünüzde birden fazla silah kuşanabilirsiniz – teknik olarak 12’ye kadar, ancak iyileştirici öğeler için bir slot ayırmak isteyebilirsiniz.

Oyunda çok fazla mermi tipi var ve hepsi tüy kadar hafif: Starfield oyununun silahları, geniş kategorilere sahip değildir. Bunun yerine, silahlar düzinelerce listeden belirli bir mühimmat türü gerektirir. Favori silahlarınızın hangi cephaneyi kullandığını not edin, böylece fazladan satın alabilirsiniz. Genel olarak, her zaman cephane almalısınız ve asla çok fazla bulma konusunda endişelenmenize gerek yok çünkü tüm cephanelerin ağırlığı sıfırdır. Bu nedenle gördüğünüz her cephaneyi yağmalarsanız envanterinizi asla bunlarla doldurmazsınız. Benzer şekilde, sağlık paketleri ve digipick’lerin de hiçbir ağırlığı yoktur.

Kafelere astronot kıyafetiniz ile girmek zorunda değilsiniz: Bu video oyununda birr takım elbisesi, uzay giysilerinden çok daha iyi görünüyor. Envanterinizde, uzay giysileri sekmesi altında, bir yerleşim yerindeyken uzay giysinizi göstermek veya gizlemek için RB (Xbox) butonunu kullanabilirsiniz. Böylece bunun yerine sokak kıyafetlerinizle dolaşabilirsiniz. Aynı şeyi kask sekmesi altında kaskınız için de yapabilirsiniz.

Değer ile satış parası aynı değil: Aldığınız ganimetin bir kısmını kullanacaksınız; sahip olduklarınızdan daha iyi olacaklar ama çoğunlukla envanterinizi satmak için eşyalarla dolu olarak bulacaksınız. Envanterinizdeki herhangi bir eşyaya baktığınızda, bir değeri olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, bu değerin bir satıcının size ödeyeceği fiyatla aynı olmadığıdır. Satış fiyatı, değerin %13’ü civarında başlar. Commerce yeteneğine puan vererek bu rakamları iyileştirebilirsiniz. Genel olarak konuşursak, silahlar ve teçhizatlar en değerli olanlardır. Yine de bunlar aynı zamanda en ağır şeylerdir.

Her fırsatını bulduğunuzda eşyaları satın: Eşyalarınız için uygun değeri elde etmek ayrı, tüm eşyalarınızı elden çıkarmanız için yeterli krediye sahip bir satıcı bulmak ayrı bir derttir. Starfield içerisindeki satıcıların birçoğuna satış yapmaya çalıştığınızda cüzdanları acınacak kadar küçük oluyor ve özel mağazalar yalnızca bazı eşyalarınızı kabul ediyor; örneğin, bir giysiciye tabanca satamazsınız. Bununla birlikte, uzay limanı olan her gezegende gemi yöneticisinin yakınında bulunan sarı bir ticaret noktası vardır. Bu kiosk satmak zorunda olduğunuz her şeyi – çalıntı malları bile – satın alır ve kredi rezervlerini günlük olarak sıfırlar. Yani, nakit parası bitse bile, ertesi gün geri gelip daha da fazlasını satabilirsiniz.

Asteroitler materyal için parçalanabilir: Starfield aslında bundan bahsetmiyor ama geminizden asteroitleri vurabilirsiniz. Yok edildiklerinde arkalarında bir maden yatağı bırakırlar. Eğer onu hedef alır ve 500 metre yakınına gelirseniz, birkaç kaynak için onu alabilirsiniz – genellikle demir veya su gibi şeyler bulundururlar ve az da olsa işe yararlar.

Daha oyunun başından bir ev sahibi olabilirsiniz: Karakter oluşturma sırasında “Dream Home” özelliğini seçerseniz, oyuna ücretsiz bir evle başlarsınız. Haftada sadece 500 kredi ödemeniz gerekir ve artık ödemek istemiyorsanız evinizi haczetmeyi seçebilirsiniz. İsterseniz, tek seferde 125 bin kredi de ödeyerek, ipoteği kaldırabilirsiniz.

El feneri pek işinize yaramayabilir: El fenerinizi etkinleştirmek için PC üzerinde F veya konsolda LB tuşunu basılı tutun. El fenerinin etki alanı çok büyük değildir, bu nedenle bazı karanlık mağaralardan geçerken ekranınızın parlaklığını artırmak isteyebilirsiniz.

Konsol komutları sadece PC üzerinde mevcut: Oyunu eğer PC üzerinde oynuyorsanız ve bir milyar krediye giden yolda hile yapmak istiyorsanız – veya zorlu bir savaştan kaçınmak için tanrı modunu açmak istiyorsanız – bunu kesinlikle yapabilirsiniz. Klavyenizdeki ` tuşuna basarak konsol komutlarını etkinleştirebilirsiniz. Konsol komutlarının çoğu The Elder Scrolls: Skyrim ve Fallout 5 oyunlarıyla aynıdır, bu nedenle oyuncular ne yapacaklarını zaten biliyor olmalıdır.

Starfield

Starfield için internet sitemizde daha fazla rehber bulunuyor. Bu rehberlerin tamamını hemen aşağıdaki listemizden rahatlıkla görebilirsiniz.

İlk adımlar

Temel bilgiler

Yan görevler ve diğer içerikler

Yetenekler ve beceriler

Uzay gemileri

Önemli haberler

Ek bağlantılar

Etiketler: