Günümüzde video oyunlarının ülkelere özel olarak fiyatlandırılması çok iyi bir şey. Bu tip bir fiyatlandırma modeli sayesinde her oyuncu, kendi alım gücüne göre fiyatlandırılmış yapıtlara ulaşabiliyor. Yalnız, ülkelere göre fiyatlandırma yapmak, özellikle büyük dağıtımcılar tarafından çok nadir bir şekilde kullanılıyor; oyuncular, VPN aracılığı ile ülke değiştirip, video oyunlarını çok daha ucuza satın alıp, orijinal fiyatına satabiliyor. Mesela, daha geçtiğimiz günlerde bu sebepten dolayı Horizon: Zero Dawn, 77 TL yerine 250 TL civarlarında satılıyordu.
Steam, bölgesel fiyatlandırmaların üzerine tekrar mı gidiyor?
Normalde, bundan seneler önce bölgesel fiyatlandırmalar üzerindeki bu problemin çözüldüğünü Valve tarafı duyurmuştu ama bu çözümün etrafından kolayca dolaşılabiliyordu. Şimdi ise Valve tarafından herhangi bir açıklama gelmedi ama internet alemindeki oyuncuların yorumlarına bakacak olursak, artık VPN aracılığı ile ülke değiştirip, farklı bir ülkeden video oyunu satın alımına Valve izin vermiyor. Tabii bu değişiklik sonucunda Horizon: Zero Dawn oyununun fiyatında herhangi bir değişiklik yapılacak mı, bilinmiyor efendim.
Horizon: Zero Dawn, Steam ve Epic Games Store üzerinden ön siparişe açıldığı zaman ülkemizde, 77 TL civarında satılıyordu. Bu durum birçok oyuncuyu şaşırtmıştı. Yalnız, bu şaşkınlık tüm dünya genelinde yaşanıyordu; oyunun 7 Dolar üzerinden satıldığı ülkeler bile olmuştu. Sony Interactive Entertainment, iyi niyetini kullanarak her ülke için yerel fiyatlar oluşturmuştu. Yalnız, ne yazık ki bu sektördeki oyuncular, iyi şeylerin kıymetini pek bilmiyor. Bu oyunun uygun fiyatı ile de aynı şey yaşandı ve şirket, kısa bir süre sonra fiyatı yükseltti.
Yapılan açıklamalara göre sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bu video oyununun ön sipariş fiyatları yükseltildi. Bunun sebebi ise oyuncuların, VPN ile ülke değiştirerek daha uygun fiyatlardan yararlanmaya çalışması idi. Yani, oyun halihazırda neredeyse tüm dünyada uygun fiyatlara satılıyordu. Bazı oyunculara bu uygunluk yeterli gelmedi, birkaç lira kazanç elde etmek isteyen oyuncular sayesinde fiyatlar standart seviyeye geri çekildi. Dünya üzerinde bu oyunun en ucuz olduğu ülkeler de Arjantin, Türkiye ve Rusya idi.
VPN aracılığı ile birçok oyuncu, kendisini Arjantin, Türkiye ve Rusya ülkelerinde gösterdi ve bu fiyatlardan yararlanmaya çalıştı. Sonucunda ise Sony Interactive Entertainment; Arjantin sınırları içerisindeki fiyatları %389 kadar arttırdı. Ülkemizde ise %357 gibi bir artış göründü. Son olarak Rusya tarafında ise fiyat, %301 olarak arttı. Ne yazık ki aynı şey, Epic Games Store üzerinde de geçerli. Normalde, Steam üzerinde artan fiyatlar ardından bu oyun, Epic Games Store üzerinde bir süre daha 77 TL olarak kalmıştı ama düzeltme, bir süre sonra yapıldı.
Mavi Kol