23 Ocak 2015 senesinde Steam üzerinden PC için çıkışını gerçekleştirmiş olan Stranded Deep, neredeyse 5 seneden daha uzun bir süre sonra PlayStation 4 için çıkışını gerçekleştirdi. Bu oyunu aslında çıktığı dönemde oynamayı çok istemiştim ama ne yazık ki kendisi için zaman bulamamıştım. Şimdi ise inceleme bahanesi ile bu oyunu oynayabildim, deneyimlerimi yaşadım ve şimdi de düşüncelerimi sizlere aktarabilmek adına bu inceleme yazımı yazıyorum. Bakalım 5 yaşındaki bu oyun, konsollarda nasıl bir deneyim yaşatıyor?

Stranded Deep
Stranded Deep sayesinde ada yaşamına çok kolay bir şekilde alışabiliyorsunuz.

Stranded Deep, klasik bir hayatta kalma oyunu mu?

Hatırlayacak olursanız, bir ara hayatta kalma oyunları çok popülerdi. Özellikle de Steam üzerinden PC için neredeyse her hafta farklı temalarda, farklı hayatta kalma oyunları satışa çıkıyordu. Stranded Deep de o oyunlardan bir tanesi. Bu oyundaki asıl amacımız hayatta kalmak. Peki, neden hayatta kalmaya çalışıyoruz? Bir seyahat sırasında uçağımız düşüyor ve kendimizi bir anda Pasifik Okyanusu içerisinde buluyoruz. Ölmemek için ise oyunda kendimize bir ada buluyoruz ve temel ihtiyaçlarımızı karşılayarak, hayatta kalıyoruz.

Stranded Deep oyununda karnımız acıkabiliyor. Bu acıkmayı gidermek için yemek yememiz gerekiyor. Adada birkaç yemek bulabiliyorsunuz bitki ve ağaçlar sayesinde ama okyanusun ortasında olduğumuz için tahmin edersiniz ki asıl yemek öğünümüz, balıklardan oluşuyor. Oyunda balık tutabiliyoruz ve onları pişirip, yiyebiliyoruz. Açlık ile birlikte tahmin edebileceğiniz gibi bir de su ihtiyacımız bulunuyor. Bu ihtiyacımızı da giderebileceğimiz farklı kaynaklar oyunda mevcut. Son olarak, bir de güneş çarpması bulunuyor tabii ki.

Malum, bizi okyanusun ortasında güneşten koruyabilecek bir şey pek yok. Eğer çok fazla güneşin altında kalırsak, kendisi bizi çarpabiliyor ve canımız gidiyor. Bundan korunmak için de gölgeler bulmak veya o gölgeleri yaratmak gerekiyor. Oyunda belli bir düzen kurduktan sonra genelde tüm bu saydığım şeyler, etkisiz elemanlara dönüşüyor. Zaten bu noktada da işin içine farklı sistemler giriyor ve açlık ile susuzluk gibi basit dertlerinizi özleyecek duruma düşüyorsunuz. Bu tabii ki Stranded Deep için olumlu bir yorumdur efendim.

Zamanındaki ve günümüzdeki birçok hayatta kalma oyununda olduğu gibi Stranded Deep oyununda da bir eşya üretme sistemi var. Oyunda, en başlarda sadece basit şeyler üretebiliyorsunuz ama oyunda yeni şeyler keşfettikçe kendinize çılgın şeyler üretebiliyorsunuz. Bu çılgınlıklardan inceleme yazımın devamında bahsedeceğim. İlk seviyelerde ise mızrak gibi kendinizi vahşi hayattan savunabilmek için farklı silah türleri üretebiliyorsunuz. Yani, eşya üretme sistemi üzerinde en azından oyunun başlarında pek bir farklılık yok.

Stranded Deep
Acaba burada neyle savaşılıyor olabilir ki? Tahmin etmek pek de zor olmamalı.

Kendinize yeni bir düzen kurmaya hazır olun

Stranded Deep oyununun temelinde yer alan sistemlerden bir tanesi ise yetenekler. Oyunda birçok farklı yönden yeteneklerin kilidini açabiliyorsunuz. Mesela, yemek pişirmeye yönelik yetenekler, avcılık temelli yetenekler, eşya üretimine iyi gelen yetenekler ve çok daha fazlası oyunun içerisinde yer alıyor. Ayrıca, aynı anda tüm yetenek ağaçlarının üstüne de gidebiliyorsunuz ve tek başınıza hayatta kalmak için bunu da yapmanız gerekiyor bizce. Bu yeteneklerin arasından en ilgi çekeni ise eşya üretme ile ilgili olan.

Stranded Deep oyununda yetenekleriniz geliştikçe ve yeni malzemeler keşfettikçe, öncelikle kendinize bir ev yapmanız gerekiyor. Bu ev muhtemelen en başta çok uyduruk görünecek ama oyunun ilerleyen noktalarında tamamen kiremitten bir ev yapabilmek bile mümkün. Oyunun içerisinde o kadar farklı malzeme bulunuyor ki kendinize ev yaparken, kafanızdan bir tema bile seçip, onu oyun içerisinde canlandırabilirsiniz. Tabii bu oyunda evden daha fazlasını, araçlar bile yapabiliyorsunuz ki bu noktada su yolu ile sınırlı değilsiniz.

Stranded Deep oyununda kendi adanızı keşfedebiliyorsunuz. Adalar genelde çok büyük olmadığı için yürüyerek keşif yapmak yeterince kolay oluyor. Yalnız bu oyunda okyanusun hem üstünü, hem altını da keşfedebiliyorsunuz. İşte bu noktada da ilerleyen zamanlarda araç ihtiyacınız oluyor. Eğer yeteri kadar malzemeniz varsa bu oyunda basit bir kayıktan tutun da motorlu botlara kadar birçok araç üretebiliyorsunuz. Hatta sizi uçurabilecek olan mini araçlar bile oyunun içerisinde yer alıyor. Yani, hava yolu bile mevcut oyunda.

Bu araçları oluşturup, oyunun dünyasını keşfedebiliyorsunuz. Keşif, Stranded Deep için çok önemli; bu oyundaki her harita, yapay zeka tarafından tamamen rastgele olarak oluşturuluyor. Yani, hem oyunda karşılaşabileceğiniz adalar, hem de okyanusun altında ziyaret edilebilecek ilgi çekici alanlar, hiçbir zaman birbirinin aynısı olmuyor. Bu durumu özellikle adaların içerisinde görüyorsunuz; oyundaki gemi batıkları gibi daha statik bölümler genelde hep aynı tasarım ile karşınıza çıkıyor; bu gayet normal bir durum bizce.

Stranded Deep
Köpek balıkları, bir süre sonra dert edebileceğiniz en zararsız varlıklara dönüşebiliyor.

Stranded Deep ile hayatın karmaşasından kaçın

Stranded Deep oyununda yaptığınız tek şey domuzlarla, köpek balıkları ile savaşmak ve açlığınız ile boğuşmak değil tabii ki. Bu oyunda tam hayalinizdeki sahil evini oluşturup, evinizin yanına, önüne veya arkasına da bahçenizi kurabiliyorsunuz. Bu bahçede tarım ile uğraşabiliyorsunuz ve temel oyunda da yeterince derin bir tarım sistemi bulunuyor. Su yönetimi ve tohumların yetişme dönemleri gibi farklı sistemler sayesinde tarımcılık, basit bir mikro yönetim sisteminin bir tık daha ilerisine geçmeyi başarıyor.

Eğer tarım ile uğraşmak istemezseniz, avcılık yapmak da ilgi çekici sayılabilir. Tuzak kurmak, farklı silahlar ile farklı taktikler kullanmak, balık tutmak ve/veya öldürdüğünüz hayvanların derilerini yüzmek, avcılık sistemine derinlik katıyor ama hem tarım, hem de avcılık olayı ne yazık ki kendisini çok çabuk bir şekilde tekrar etmeye başlıyor ve çok kısa bir süre sonra bunları yapmaktan sıkılabiliyorsunuz. Böylesine bir hayatta kalma oyununa bence bir tık daha detaylı ve derin sistemler gerekiyordu. En azından bu sistemler zamanla gelişmeli idi.

Eğer tüm bunlar size çok sıkıcı geliyorsa, bu video oyununda karşı karşıya kalabileceğiniz üç farklı bölüm sonu canavarı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, inceleme yazımda görselini de paylaşmış olduğum Giant Squid isimli varlığa ait. Oyunda ayrıca Megaladon ve Moray Eel de bulunuyor. Bu bölüm sonu canavarlarını öldürdüğünüz zaman, kafalarını alıp, evinizde veya dilediğiniz başka bir yerde kendilerini sergileyebiliyorsunuz. Ayrıca bu oyunda zorluk seviyesi, kadın-erkek karakter seçme filan da bulunuyor tabii.

Yalnız birçok oyun gibi Stranded Deep de ne yazık ki kusursuz değil. Oyunu PlayStation 4 Pro ile deneyimledim ve neredeyse 1:30 gibi uzun yükleme ekranları ile karşılaştım. Ayrıca oyunun envanter sistemi de bir konsol için yeteri kadar iyileştirilmemişti. Tabii bir de bu oyunun PC sürümü ile olan farkları bulunuyor. Mesela, PC sürümündeki çoklu oyuncu desteği konsollarda yok. Aynı şekilde, temel oyun da sizi sadece birkaç saat eğlendirebilecek seviyede gibi görünüyor. Bu yüzden, ortalama üstü bir yapıttır Stranded Deep.

Stranded Deep
Stranded Deep
Stranded Deep, temelinde başarılı bir hayatta kalma oyunu ama adının tam aksine ne yazık ki kendisini pek derinleştiremiyor. Oyunda aslında üzerine gidilebilecek olan birçok sistem var ama bu sistemlerin neredeyse tamamı çok yüzeysel. Bu yüzden de Stranded Deep oyununu oynarken, ikinci sınıf bir oyun oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. Ayrıca bu oyunun kullanıcı arayüzü, envanteri ve yükleme ekranları da konsollarda çok can sıkıcı seviyede. Bu yüzden de açıkçası Stranded Deep oyununu kaldırabilecek seviyede bir bilgisayarınız varsa, bu oyunu PlayStation 4 veya PlayStation 4 Pro için değil, PC için satın almanızı öneririm. Eğer illa konsol için bu oyunu almak istiyorsanız da beklentilerinizi bir tık düşürmelisiniz.
Olumlu
Hayalinizdeki sahil evini inşa edebilmek.
Zaman zaman rahatlatıcı bir deneyim.
Yetenekler ve eşya üretme sistemi başarılı.
Hayatta kalma hissi başlarda yeterince etkili.
Olumsuz
Yükleme ekranları çok uzun.
Kullanıcı arayüzü çok kalitesiz.
Envanter sistemi çok kullanışsız.
Adının aksine çok yüzeysel.
7.9

Etiketler: