Netflix platformunun en ünlü televizyon dizilerinden olan Stranger Things için 3. sezon yayımlandı. Bu gösterimle birlikte bir de bu dizinin yeni bir video oyunu çıkışını gerçekleştirdi. 1980’li yıllarda geçen bu dizide kullanılan kamera filtresi ya da renk paleti sayesinde sanki eski zamanda çekilmiş bir filmin izlendiği hissi veriliyordu. Bizim Nintendo Switch sürümünü inceleyeceğimiz Stranger Things 3: The Game de yapısıyla, mekanikleriyle ve sesleriyle adeta 1980’li yıllarda geliştirilmiş bir oyun gibi karşımıza çıkıyor. Tabii günümüzün video oyunlarına dair unsurlardan da faydalanmaktan geri kalmıyor. İyisi mi beraberce güzel bir inceleme yaparak bu yapımın neler sunduğuna hep birlikte bir göz atalım.

Stranger Things 3: The Game

Stranger Things 3: The Game ile 80’li yıllarda çocuk olmak

Öncelikle şu uyarıyı yapmak istiyorum: Eğer bu diziyi seyrettiyseniz ve seyretmeye devam ediyorsanız bu oyundan çok daha fazla keyif alacaksınız. Şahsen, ilk sezonuna başladığım fakat bitirmediğim bu televizyon dizisinin ilk 2 sezonunu oyunu incelemeden önce süratle bitirdim. Sonrasındaysa 3. sezonun bölümlerini tek tek izleyerek oyunda o bölümle ilgili bölümleri geçmeyi tercih ettim.

Böylelikle dizinin sürprizlerini kaçırmamış olurken, izlediğim bölümün oyun olarak karşıma çıkması gibi eğlenceli bir deneyimi yaşama keyfine eriştim. Sizler de eğer bu oyunu satın almaya karar verirseniz kesinlikle diziyi seyretmenizi öneririm. Bir diğer uyarıyı da oyunun Nintendo Switch sürümünde Türkçe desteği olmadığını söyleyerek yapayım. Yalnız, oyunun PC veya PlayStation 4 sürümünü tercih ettiğiniz takdirde Türkçe altyazı desteğini alacaksınız.

Gerekli uyarıları yaptıktan sonra oyunun incelemesine rahat rahat geçebileceğime inanıyorum. Bu arada giriş kısmında belirttiğim ve inceleme yazısı boyunca gözünüze çarpacak görsellerden fark edeceğiniz üzere bu yapım 1980’lü yılların sonunda geliştirilmiş gibi görünen bir video oyunu. Stranger Things 3: The Game isimli yapımda, retro diye tabir edilen grafiklerle ve oyun arayüzüyle karşılaşıyoruz. Son dönemde bu tip grafik kullanımı popüler olduğu için fazla rahatsız etmeyecektir.

Açıkça söylemeliyim, televizyon dizisinin dönemsel durumundan ötürü günümüz grafiklerinin kullanılmasındansa bu tip bir yolun seçilmesi benim hoşuma bile gitti. Yine giriş kısmında kısaca belirttiğim gibi belki görüntü ve mekanikler anlamında geçmişe gidilse de oyunun genel yapısı, rol yapma unsurları ve sunduğu çeşitlilik göz önüne alındığında günümüzün izlerini taşıdığını rahatlıkla gördüğümü belitmeliyim. Öyleyse, Stranger Things 3: The Game ile neler yapabiliyoruz, sorusunu sorayım ve yanıtlarını aramaya başlayayım.

Stranger Things 3: The Game

Görünüşe aldanmayın, çeşitlilik zengini bir oyun var karşımızda

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun herhangi bir oynanış videosunu izlediğinizde, bu ne böyle gibisinden bir tepki verebilirsiniz. Gerçekten de zamanın çok gerisinde bir teknolojiyi ekranlarımızda görüyoruz. İzometrik bir görüş açısı, büyük piksellerden oluşan grafikler ve eski tip sesleriyle gayet basit bir yapımla karşı karşıya olduğumuzu kabul etmek gerekiyor. Hal böyleyken oyunun içerisine girdiğimizde hiç de yüzeysel bir durumla yüzleşmiyoruz. Stranger Things 3: The Game için aksiyon, rol yapma oyunu ve bulmaca türünde bir yapım sınıflandırmaları yapılabilir.

Bu saydığım oyun türlerinin hepsini ve fazlasını incelediğim oyunda var olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Tüm bunlarla birlikte tahminimin çok daha ötesine giden bir çeşitliliğin olduğunu da belirtmek isterim. Basit gibi görünen fakat sürprizlerle dolu bir yapım Stranger Things 3: The Game. Aslında, temelde oradan oraya dolaşıyor, elimizdeki aletlerle sağı solu deviriyor, fareleri temizliyor ve gezinip duruyoruz ama hepsi bu değil.Televizyon dizisinde yer alan Hawkins kasabasının farklı noktalarına yolculuk yapılan, iki karakterle birlikte hareket ettiğimiz, dilediğimiz zaman bu karakterler arasında geçiş yaptığımı ya da farklı bir karaktere bürünebildiğimiz bir oyun var elimizde.

Karakterlerin yalnızca görsel olarak değil, vuruş ve yetenek anlamında birbirinden farklı olduklarını da yeri gelmişken söyleyeyim. Örneğin dizideki Mike karakteri bir beysbol sopasıyla dolaşırken onun arkadaşı olan Lucas, sapan kullanıyor ve düşmanları uzaktan avlayabiliyor. Benzer şekilde gizemli kızımız On Bir, doğa üstü yeteneklerini kullanabiliyor ve bölümlerin genel yapısında bu özelliklerin yeri geldiğinde kullanılması isteniyor.

Örneğini verdiğim atak yapma özellikleriyle birlikte her bir karakterin özel vuruşları ve farklı yetenekleri de bulunuyor. Tek tek sayıp keşif keyfinizi bozmadan söylemeliyim ki bu durum oyuna önemli bir çeşitlilik kazandırıyor. Bu arada oyunun belirli noktalarında bölüm sonu canavarlarının bulunduğunu da sözlerime ekleyeyim. Ayrıca toplanan eşyalar birleştirilerek işe yarayacak farklı aletlerin üretilebildiğini belirtmek isterim. Kısacası, grafiklere aldanıp tek düze bir yapıyla karşı karşıya olmadığımızı yineleyip bölüm yapılarıyla devam edeyim.

Stranger Things 3: The Game

Bazı bölümlerde dövüşmek, bazılarında bulmaca çözmek ön plana çıkıyor

Stranger Things 3: The Game isimli yapıda belirli bir görev sistemi yer alıyor. Alınan ana görevlerde yapılması gerekenler ekranın sağ üst köşesinde belirtiliyor. Bu görevlerin bir süre sonra yaklaşık olarak aynı şeyleri istediğini görsem de mekanların değişmesi, konunun farklı bir akışa girmesiyle fazla sıkıcı olmadığını söyleyebilirim. Mekanlar değişiyor derken ekleyeyim. Eğer ziyaret ettiğimiz bölgeler birbirine bağlı olsalarmış bu yapımın bir açık dünya oyunu olduğunu belirtmem gerekecekti. Bunun yerine genel harita üzerinden seçili olan bölgeleri ziyaret ediyor ve bizden istenenleri yapabiliyoruz.

Bu bölgelerde tek düze bir yapı bulunmuyor. Tamam, sınırsız değiller ama dümdüz bir çizgi halinde ilerlemiyorlar. Örneğin; bizden 3 adet eşya bulmamız isteniyorsa, o bölgede dolaşmamız, keşfetmemiz ve bazı geçiş yollarını açmamız gerekiyor. Bu yolculuk sırasında düşmanlarla veya yaratıklarla karşılaşabiliyoruz. Düşman türleri de sınırsız değil ama yeterli derecede çeşitlendirilmiş vaziyetteler. İnsan olan düşmanların bazısı doğrudan üzerimize saldırıyorken bazıları uzaktan bıçak ya da Molotof kokteyli atabiliyor.

Seçtiğimiz karakterin özellikleri ve yetenekleri, karşımızdaki düşman ve bulmacalar için işe yarıyor. Bulmacalar demişken, verilen çoğu görevde bir çeşit bulmacayla karşılaşabiliyoruz. Bu bulmacaların bazıları elektrik devrelerini doğru açıp kapamayla bazılarıysa doğru yolu takip etmeyle ilgili olabiliyor. Stranger Things 3: The Game, her şeyden azar azar verdiği için fazla sıkıcı olmayan bir oynanışı bizlere sunuyor. Tabii, diziyi de bir yandan takip ederseniz üst kısımlarda belirttiğim gibi oyundan bir kat daha keyif alabiliyorsunuz.

Televizyon dizisine değinmişken oyunun hikayesiyle ve gidişatıyla ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşayım. Bahsettiğim dizinin 3. sezonundaki olayları diziyle bire bir olarak görmüyoruz. Örneğin 2 farklı sahnede yaşananlar tek bir oyun bölümünde birleştirilebiliyor. Bir başka deyişe dizinin genel hikayesine paralel gidildiğini fakat dizide olmayan, oyun olarak kurgulanan bölümlerle karşılaştığımızı söylemek isterim. Dizide A sahnesi, B sahnesi ile birleştiriliyorsa, bu video oyunda farklı bir D sahnesi oluşturuluyor ama A ve B sahnesini temel alıyor.

Stranger Things 3: The Game

Üretmek de Stranger Things 3: The Game için önemli

İncelemesini gerçekleştirdiğim yapının rol yapma unsurlarına sahip olduğunu belirtmiştim. Oyunun pek çok kısmında bir diyalog sisteminin varlığı görülüyor. Genelde bizlere verilen görevleri alırken bu görevlerde bulunması gereken kişiyle karşılaşırken diyalog sistemindeki tercihleri kullanıyoruz. Bazı diziye özel karakter tutumlarını da oyunun görevlerine serpildiğini görmenin güzel olduğunu söyleyebilirim. Yine bir örnek vermem gerekirse, dizide yerel gazetede yaz dönemi stajyeri olarak çalışan Nancy Wheeler, oyundaki bir görevin başında dizideki sıkıntılarıyla yüz yüze geliyor.

Nasıl bir sıkıntı diye sorarsanız hemen söyleyeyim: Yerel gazetenin yöneticileri ve eski çalışanları sürekli kendisinden kahve bekliyorlar ve getir götür işleri yapmalarını istiyorlar. İncelediğim video oyununda da bu karakterle bir göreve başlamadan önce gazetedeki en yetkili kişi için istediği şekerde ve krema oranlarıyla bir kahve yapmamız gerekiyor. Doğru orandaki kahveyi bu kişiye götürdüğümüz takdirde göreve devam edebiliyoruz. Yani, Stranger Things 3: The Game içerisinde bizi fazla yormayan ama diziye ait pek çok detayı görevler halinde karşımızda bulabilmekteyiz.

Bu arada üretim anlamında topladığımız parçaların bazı noktalarda hayati önem taşıdığını söyleyeyim. Oyunun her bir bölümü öyle kolaylıkla geçilmiyor. Karakterlere özel bazı parçaları, toplanan eşyaları birleştirerek üretmek oyunun gidişatını kolaylaştıracaktır. Ayrıca tüm karakterlerin işine yarayacak sağlık paketi ya da enerji arttıran kola gibi içeceklerin eşya hanemizde bulunmasının faydası görülüyor. Bu eşyaları kolaylıkla kullanarak bölümlerde farklı stratejiler denemek oyunculara bırakılmış durumda.

Oyunun Nintendo Switch sürümünde – tuşuyla açılan arayüz sayesinde bahsettiğim eşyalara ya da geliştirme unsurlarına ulaşmak mümkün oluyor. Geliştirmeler için oyunun farklı bölgelerinde çalışma masaları bulunuyor. Arayüz demişken, bu menü açıldığında karşımıza; harita, görevler, karakterler, eşyalar ve üretim seçeneklerinin çıktığını söylemeden geçmeyeyim. Her bir bölümü yerine geldiğinde kullanmak gerekiyor. Bir de görevleri yaparken bol bol haritalardan yararlanılabildiğini söylemeden geçmeyeyim.

Stranger Things 3: The Game

Grafikleriyle, sesleriyle, atmosferi ve zamanı hissettiren bir yapım

İnceleme yazısının başında da belirttiğim gibi Stranger Things 3: The Game, eğer diziyi takip ediyorsanız çok daha keyif veren bir yapım oluyor. Retro grafikleri ve sesleri sayesinde dizinin geçtiği dönemi tam manasıyla yansıtırken oynanış anlamındaki çeşitliliği oyunun kalitesini gösteriyor. Tabii günümüzdeki oyunlara bakarak bu oyunun çok sönük kaldığını söyleyebiliriz.

Benzeri pek çok oyunu daha ucuza alma imkanına sahip olacaksınız lakin bu yapımın da kendine has bir havası olduğunu söylemek isterim. Fiyatı, genel yapısına ve ülkemizin koşullarına göre biraz yüksek karşılanabilir. Yine de özellikle dizinin takipçisiyseniz ve bu türdeki oyunlardan hoşlanıyorsanız en azından bir indirim döneminde alıp oynamanızı önerebilirim.

Stranger Things 3: The Game
Stranger Things 3: The Game, grafikleriyle ve sesleriyle oldukça eski görünen ve zaten eski görünmek isteyen bir video oyunu. Dizinin takipçilerinin beğeneceği, diziyle paralel giden fakat bire bir aynı olmayan görevlerle bezeli bu yapımın oynanış mekanikleri pek çok oyuncuyu memnun edecektir. Türkçe desteği, karakter özelliklerinin ayrı oluşu, görevlerdeki oynanış çeşitliliğiyle birlikte şans verilmeye değer bir yapım. Basit görünen fakat kendi içerisinde yeterli seviyede detaylı mekanikler barındıran bu oyun göründüğünden fazlasını oyunculara sunuyor.
Olumlu
Dizinin atmosferini harika yansıtıyor.
Karakterler ve oynanış anlamındaki çeşitlilik barındırıyor.
Grafikleriyle ve sesleriyle 1980’li yılları başarıyla yaşatıyor.
PC ve PlayStation 4 sürümlerinde Türkçe desteğinin bulunması.
Olumsuz
Bazı yerlerinde gereksiz detaylarla uğraştırabiliyor.
Genel yapısına bakıldığında fiyatı yüksek gelebilir.
Nintendo Switch sürümünde Türkçe desteği yok.
7.5