Stray Gods: The Roleplaying Musical, 2023 yılında oynadığım en güzel oyunlardan biriydi ve onun için bir ek paket duyurulduğu zaman oldukça heyecanlanmıştım. Orpheus isimli bu ek paket, adından da tahmin edebileceğiniz gibi o karaktere odaklanan bir içerik. Evet, Underworld içerisinde Grace ile karşı karşıya geldiğimiz Orpheus, şimdi bu oyunun ilk ve muhtemelen son ek paketinin odak noktasında yer alıyor ve ayrıca kontrol ettiğimiz karakter olarak sunuluyor.
Ana oyunda Orpheus ve hikayesi bitti sanıyorduk ama Stray Gods için gelen bu ek paket, o karakteri tekrar ön plana çıkartıyor ve mecazi anlamda kaybolmuş bir şekilde şarkısını söylerken, Hermes bu duruma denk geliyor ve ona yardım etmek için mitolojik şairimizi bizim dünyamıza getiriyor. Amacımız ise bu hayatta ne yapacağımızı öğrenmek. Belki birisine aşık oluruz, belki eski ünümüze tekrar kavuşuruz, belki de yeni bir maceraya atılırız…
Stray Gods: Orpheus içerisinde öncelikle aşık olmayı deniyoruz ama tahmin edersiniz ki istenince aşık olunmuyor veya size aşık olacak birini bulamıyorsunuz. Hızlı buluşma veya İngilizce adı olan “speed dating” ile başlıyor maceramız. Orpheus, şansını rastgele insanlarda deniyor ve cins cins insanlarla tanışıyor. Tüm bunlar tabii ki müzikal olarak yaşanıyor. Hatırlayacak olursanız orijinal oyun tam bir müzikaldi. Bu ek paket, ondan daha da müzikal gibi hissettiriyor.
Stray Gods: Orpheus ayrıca orijinal oyunda sunulan hikayeye ve diyaloglara kıyasla çok daha komedi temelli. Diyalogların neredeyse tamamı akıllıca komik bir şekilde yazılmış ve oyunun hikayesi, özellikle de finalleri çok güzel anlamlar taşısa da genellikle komiklik ön planda duruyor. Bu da kesinlikle kötü bir şey değil. Açıkçası ben bu oyundan, sunduğu deneyimden çok zevk aldım. Sadece biraz kısa geldi bana; 1-2 saatte bitti çünkü tek bir seans.
Stray Gods: Orpheus içerisinde aşk aslında önemli bir nokta. Oyunda karşımıza çıkan aşağı yukarı herkese gönlümüzü kaptırabiliyoruz ama ayrıca herkes tarafından da reddediliyoruz. Yüz yıllar sonra günümüz dünyasındaki ilk günümüzde bir ilişki kurmak pek de imkan dahilinde değil gibi görünüyor. Orpheus, bir süre sonra aşktan vazgeçiyor ve modu iyice düşüyor. Underworld onu çağırıyor gibi görünüyor ama bu sefer de devreye Grace giriyor.
Stray Gods: The Roleplaying Musical oyununun yıldızı olan Grace, Orpheus için geri dönüyor. Ek paket, ana oyunda yaptığınız seçimlere göre bazı diyalogları değiştirebiliyor. Mesela ben, ana oyunda Orpheus için intikamı reddetmiştim. Bu yüzden biraz garip bir karşılaşma yaşıyor ikisi ama ek paketin karakteri de aslında onun doğru olduğunu kabul ediyor. Neyse, Grace, aşk yerine bu dünyada yer almak için bir sebep aratıyor bizlere.
Stray Gods: Orpheus yapıtının ilk yarısında konu aşk iken, öbür yarısında da yaşama amacı ön plana çıkıyor. Belki bu ünlü tanrı olarak yeni bir maceraya çıkmamız gerekiyordur, belki de eskisi gibi ün sahibi olmamız en iyisidir. Oyun bu noktada üç farklı rotaya ayrılabiliyor ama çoğunlukla ulaştığınız son aşağı yukarı aynı. Zaten oyunun aşk kısmında da kendinize bir kısmet bulamıyorsunuz; oyun bu noktada oldukça çizgisel bir şekilde ilerliyor.
Bu durum açıkçası beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Tamam, ana oyunda da belli bir çizgisellik vardı ama sunulan deneyim uzun olduğu için bunu çok hissetmiyordunuz ve diyalog seçimleri, ufak tefek değişikliklere de yol açıyordu. Ek pakette bu tip ufak değişiklikler için yer yok ve farklılık gösteren şeyler sadece ana oyundan gelen seçimler ve ek paketteki final. Bu arada, şarkılara yön yerme olayı da hala mevcut. Ana oyundan bir şey eksik değil yani.
Stray Gods: Orpheus içerisinde tam altı farklı şarkı bulunuyor ve bu şarkıları aynı orijinal oyunda olduğu gibi üç farklı yönde değiştirebiliyorsunuz. Hatta, şarkılardan birini değiştirme yöntemi biraz daha farklı ve deneysel. O şarkıda daha çok enstrüman ekleme, çıkartma ve şarkının etkisini arttırma veya azalttırma gibi şeyler bulunuyor. Bu arada, tahmin edersiniz ki şarkıların tamamı birbirinden güzel, çoğu da ana oyundaki şarkıların önüne geçiyor bence.
Stray Gods: Orpheus, tekrar oynamak isterseniz, farklı sonları yüzünden buna imkan kılıyor. Hatta isterseniz ana oyundaki bazı tercihlerinizi değiştirerek de çok ufak tefek diyalog değişiklikleri yaşayabilirsiniz ama oyundaki her şeyi yapsanız bile en fazla 6-7 saatlik bir deneyim yaşayacağınızı tahmin ediyorum. Bu rakam bile fazla olabilir, eğer fazlaysa şaşırmam. Ben normalde bu tip oyunları bir kere oynamayı seviyorum ama buna doyamadım, 2 kere daha farklı sonlar için oynayacağım.
Stray Gods: Orpheus hakkında konuşabileceğim en olumsuz şey ve muhtemelen tek olumsuz şey, hikayenin bir anda kesilmiş gibi hissettirmesi. Yani, aşk defterini kapattıktan sonra tam yeni bir maceraya atılıyoruz diyoruz, tam “İşte şimdi ek paket başlıyor.” dediğim anda emeği geçenler sahnesi dönmeye başladı. Gerçekten şaşırdım. Yani, bu ek paketin kısa olması ile alakalı değil, daha çok tam hikaye başlamış gibi hissettirirken, bir anda kesilip, atılması.
Stray Gods: Orpheus için PlayStation 5 üzerinde 200 TL ödedim ve bence bu ödediğim paranın karşılığını da aldım. Yalnız, nedense ek paketin PlayStation 4 sürümü daha pahalı, 250 TL. Neyse, eğer ana oyunu oynadıysanız ve hoşunuza gittiyse, bu ek paketi hiç düşünmeden satın alabilirsiniz. Eğer bu tip hikaye odaklı oyunları seviyorsanız ve müzikaller ilginizi çeken bir şeyse, hem ana oyunu, hem de bu ek paketi oynamanızı gönülden öneriyorum.