Outland, 2011 yıllında piyasaya sürülmüş değişik bir platform oyunuydu. Oyun, başlarda çok basit bir şekilde oynanabiliyordu ama ilerledikçe karmaşıklaşıyor ve oynaması zor bir hale alıyordu. Bunun nedeni oyundaki renk döngüsüydü. Oyundaki figürlerle etkileşime girmek için figürler hangi renkse o renge dönüşmeniz gerekiyordu. Bu da oyunun çok karmaşık bir yapıya bürünmesine neden oluyordu. Sonuçta, Outland beni etkilemişti ve uzun bir süre oyunu bitirmek için uğraşmıştım. Strayed Lights oyununu gördüğüm anda aklıma Outland geldi. Bundan dolayı Strayed Lights oyununa başka bir kanım kaynadı.

Strayed Lights basit şekilde, bir karakterin yaşam hikâyesini konu alan bir yapım. Aslında oyunun başında sanki anne karnından doğuyormuşçasına, suyun içinde bir mağaraya çıkıyorsunuz. Mağarada önce emekliyorsunuz, daha sonra yavaş yavaş yürümeye başlıyorsunuz. Son olarak da koşmaya başlıyorsunuz. Oyun boyunca size anlatılan bir hikâye bulunmuyor. Karakterler arasında da herhangi bir diyalog geçmiyor. Bundan dolayı hikâyeyi, oynadığınız oyundan ve sinematiklerden çıkarmaya çalışıyorsunuz. Buradan benim anladığım kadarıyla da nur topu gibi olan karakterimizin önce büyümesini daha sonra kötü güçler tarafından ele geçirilmesini ve son olarak da tekrar nur topu gibi saf olan haline geri gelmesine şahitlik ediyoruz.

Hikâyesi zayıf bir aksiyon-macera oyununu neden oynamalıyız? Cevabı çok basit: Oyun aksiyon dolu olduğundan dolayı oynamalıyız. Strayed Lights, hikâye olarak çok büyük vaatleri olmasa da aksiyon açısından umut vaat ediyor. Özellikle oyundan kullanılmış ve daha önce çok rastlamadığım dövüş mekaniği ise bana gerçekten çok ilginç geldi. Sanırsam Strayed Lights, diğer oyunlardan ayıran noktada savaşlarda kullandığı mekanik oluyor.   

Oyun, genel olarak mor bir atmosferde geçiyor. Bu morluk bir süre sonra çok boğucu gelmeye başlıyor. Tam bu morluktan sıkılmaya başladığınız anda hikâye birden renkli ve cıvıl cıvıl bir ortamda devam etmeye başlıyor. Bu renkli tasarım ne yazık ki çok sürmüyor ve tekrardan kasvetli haline geri dönüyor. Buna benzer olarak düşmanlarımızda çok kasvetli bir şekilde karşımıza çıkıyor. Oyunda tek parlayan şeyin oyunun başındaki saf halimiz olduğu düşünüldüğünde oyunun neden genel olarak koyu bir temada geçtiği anlaşılabiliyor.

Strayed Lights ve savuşturma tabanlı savaş sistemi

Strayed Lights, günümüzün popüler türlerinden olan aksiyon-macera türünün örneklerinden. Oyun ilk açıldığında sizi karşılama ekranı ile selamlıyor. Karşılama ekranında yeni oyun ve ayarlar sekmesi olmak üzere iki seçeneğiniz bulunuyor. Ayarlarda, oyunla ilgili yapabileceğiniz standart konfigürasyonlar bulunuyor. Yeni oyun seçeneğinde ise direkt hikâyenin içine dalıyorsunuz.  Gizemli bir sahneyle birlikte oyuna giriş yapıyoruz. Suyun altından güç bela kendimizi bir mağaranın içine atıyoruz. Burada önce sürüne sürüne daha sonra yürüyerek oyuna girişimizi yapıyoruz. Mağaradan dışarıya doğru adımınızı ilk attığımız anda, kendinizi şimşeklerle dolu karanlık bir diyarda buluyorsunuz.

Karakterimiz yavaş yavaş kasvetli ortamlarda gezerken, bizde temel tuşları öğreniyoruz; koşma, zıplama vb. Temel tuşları öğrendikten sonra parlak sarı rengindeki karakterimiz, yaşanan bir takım olaylardan sonra kasvetli ve karizmatik bir hal alıyor. Kaotik ara sahneden sonra yeni formundaki karakterimiz ile ilk savaşımıza girmiş bulunuyoruz. Yaptığımız bu savaşın amacı oyundaki savaş mekaniğini, oyuncuya öğretmek ama burada bir sıkıntı hemen dikkatinizi çekiyor: Öğretim kısmında bize öğretilen tek saldırı şekli savuşturma!

Strayed Lights, savuşturma mekaniğinin büyüsünü görmüş olacak ki bu savaş sistemini ortaya çıkarmış. İlk başlarda bu durum alışılması zor gibi görünse de oyunun ilerleyen aşamalarında temel saldırı özelliklerinizi de kazanmanızla birlikte değişiyor ama bu durum savuşturma yapmanın oyundaki en önemli savaş mekaniği olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Oyunda savuşturma yapmanın birçok avantajı bulunuyor. Savuşturma yaptığınız zaman, sağlık barınızın bir kısmı doluyor ama bir şartla; savuşturma yaptığınız yaratıkla karakterinizin renginin aynı olması gerekiyor. Strayed Lights, savuşturma yapmanın yeterince zor olmadığını düşünmüş olmalı ki karşınızdaki düşmanın rengine göre sizin de renk değiştirmenizi ve o renkteyken savuşturma yapmanızı sizden bekliyor. Şanslıyız ki renk değiştirme olayını, insaflı davranarak sadece kırmızı ve mavi olacak şekilde sınırlandırmışlar.

Yaptığımız bazı dövüşlerden sonra sarı renkli parlak taşlar elde ediyoruz. Bu taşlarla, karakterin özel yeteneklerini aktif hale getirebiliyorsunuz. Özel yeteneklerinizi kazanmak için Inner World’e girmeniz gerekiyor. Bu alan ilk savaştığınız bölüm sonu canavarından sonra savaştığınız yerde beliriyor. Bu alanda karakterinizin; savuşturma olmadan saldırı yapabilme, düşmanlarınızı belirli bir süre hareketsiz bırakabilme, savuşturma yaptıktan sonra karşı atak yapabilme gibi çeşitli özel yeteneklerini aktif hale getirebiliyorsunuz. Aktif hale getirdiğiniz özel yeteneklerinizi ise her düşmanı yendikten sonra elde ettiğiniz yetenek topları ile kullanabiliyorsunuz.  

Başından sonuna kadar aksiyon

Oyunun grafikleri çok iyi olmasa da göze hoş geliyor. Özellikle oyunun 3. çeyreğinde her tarafın renklendiği bölümler, gerçekten çok güzel gözüküyor. Oyunun seslendirmesinde ufak tefek sorunlar var ama oyunu oynamanıza kesinlikle engel teşkil edecek seviyede değil. Kontrollerinde tür için gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. Oyunun minimum gereksinimleri; işlemci tarafında Intel Core i5-3330 (3.0 GHz) veya AMD FX-8300 (3.3 GHz) olarak görünüyor. Ekran kartı ise NVIDIA Geforce GTX 950 veya AMD Radeon HD 7970 olarak belirlenmiş. Oyun boyunca ufak tefek bazı hatalarla karşılaştım ama bunlarda oyun deneyimimde olumsuz bir etkisi yaratmadı.

Strayed Lights, için söyleyebileceğim en önemli ve güzel şey, kesinlikle bölüm sonu canavarı savaşları olacaktır. Oyun boyunca yapacağınız dolu dolu bölüm sonu canavarı savaşı sizi bekliyor. Oyun süresi yaklaşık 2.5 saat olan bir oyun içinde bu kadar bölüm sonu canavarı savaşının bulunması ve her savaşın özenle hazırlanmış olmasının, Strayed Lights oyununun en büyük artısı olduğunu düşünüyorum. Oyunun geliştiricileri ve dağıtımcıları olan Embers ekibinin oyun içindeki bölüm sonu canavarlarına çok fazla önem verdiği gün gibi ortada ama ekibin bunlara gösterdiği özen, oyunun geri kalanında çok gösterilmemiş.

Oyun hakkındaki diğer olumsuz bir görüşüm ise 235 TL’lik fiyat etiketine sahip olan bir oyunun, 2.5 saate bitiyor olması oldu. Bu fiyat etiketinin, içerik için biraz fazla olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında, oyuna zamanla yeni içeriklerin eklenmesiyle veya indirim dönemleriyle iyi bir tercih haline gelecektir. Strayed Lights için duyurulan en yakın indirim tarihleri ise şu şekilde: 2 Haziran 2023 – 11 Haziran 2023 tarihleri arasında Steam için %25, Nintendo Switch için %20. Bu tarihlerde, Strayed Lights oyununu indirimli olarak kütüphanenize ekleme şansınız bulunuyor.

Sonuç olarak, karşımızda harika bölüm sonu canavarı savaşları ile donatılmış bir oyun var. Keşke bu savaşlara gösterdikleri özeni, oyunun geri kalanında da gösterseymişler. İşte o zaman Strayed Lights, yıllın en iyi bağımsız yapımlarından biri olmaya aday olabilirmiş. Buna rağmen Strayed Lights, aksiyon-macera türünü seven oyuncuların deneyimlemesi gereken bir yapım olmuş. Kısa oyun süresinden dolayı türe yeni girecekler içinde iyi bir başlangıç olabilir.

Strayed Lights
Olumlu
Destansı bölüm sonu canavarı savaşları.
Oyun renklendiği zaman harika görünüyor.
Olumsuz
Fiyatına kıyasla oyun süresi oldukça kısa.
Bölüm sonu canavarları dışında içerikler zayıf.
7

Etiketler: