Internet Cafe Simulator ve tabii ki Streamer Life Simulator serileri ile tanınan, klasik bir eurojank geliştiricisi olan Cheesecake Dev, yepyeni bir video oyunu ile birkaç hafta önce oyuncuların karşısına çıktı. Bu oyun tabii ki Streamer Life Simulator 2 ve kendisi, Steam üzerinden bir Erken Erişim projesi olarak sunuldu. Oyun, en az 1 yıl kadar Erken Erişim seviyesinde kalacak ve tam sürüm piyasaya sürülene kadar oyuna daha fazla ve daha detaylı içerikler eklenecek. En azından geliştirici ekibin kurduğu plan bu yönde. Gerçekte ne olur, bilemiyorum.

Adından da anlayabileceğiniz üzere Streamer Life Simulator 2 oyununda bir canlı yayın yıldızı olmaya çalışıyoruz. Bu tip her oyunda olduğu gibi kariyerimiz sıfırdan başlıyor. Yani, bayağı baraka bile denemeyecek bir yerde kendimize bilgisayar alıyoruz ve hem canlı yayın yapıyoruz, hem de kuryelik gibi diğer işleri yaparak para kazanmaya çalışıyoruz. Daha sonra kazandığımız bu parayı daha iyi bilgisayarlar, internet ve benzeri şeyler için harcıyoruz. Hedefimiz ise sektörün en iyisi olmak; en pahalı şeylere sahip olup, lüks bir canlı yayıncı hayatı yaşamak.

Streamer Life Simulator 2 oyununun bilgisayar ile olan kısmı açıkçası Internet Cafe Simulator 2 ile oldukça benzer. Kullanıcı arayüzü filan neredeyse birebir aynı. İşin canlı yayın kısmında ise birkaç uygulama indiriyorsunuz, kamera ve mikrofon alıyorsunuz, daha sonra da canlı yayınlara başlıyorsunuz. Yalnız, beni hayal kırıklığına uğratan ilk şey de bu oldu. Oyun öyle bir yapılmış ki canlı yayınların hiçbir özelliği yok. Yani, bir yayın açıp, onu tek başına bıraksanız, gidip dışarlarda iş yapsanız, o yayın pasif olarak para kazandırmaya filan devam ediyor. Hiçbir özelliği yok.

Bir canlı yayıncı simülasyonundan daha fazlasını beklerdim. Streamer Life Simulator 2 içerisinde farklı canlı yayın tipleri ve kategorileri var ama hepsinde aynı şeyi yapıyorsunuz. Oyun yayını, ASMR yayını, muhabbet yayını ve benzeri şeyler için farklı mini oyunlar yapılsa, gerçekten bilgisayar başında oturup, bunları yapmak zorunda olsak çok daha gerçekçi hissettirirdi. Yani, sıkıntı bu oyunun bir canlı yayıncı hayatı simülasyonu olarak kendisini lanse edip, o hayata dair pek de bir simülasyon deneyimi sunmaması diyebilirim. Herhangi bir eurojank açık dünya oyunu gibi daha çok.

Streamer Life Simulator 2

Streamer Life Simulator 2 ile sunulan öyle ilgi çekici bir mekanik yok. Daha önce de söylediğim gibi işin canlı yayın yapma elementi tamamen pasif bir hal alabiliyor. Canlı yayını başlattıktan sonra bilgisayar başında olmanıza bile gerek yok. Oyunun diğer işleri de getir-götür seviyesinden ileri gitmiyor. Bu tip oyunlarda klasikleşmiş olan ev alma, araba alma, kripto para ile uğraşma ve benzeri şeyler de var ama hiçbir mekanik detaylı değil.

Streamer Life Simulator 2 içerisinde ayrıca içi stok ve yapay zeka ile yapılmış görsellerden başka bir şey bulundurmayan bir Instagram kopyası, lisanssız müzikle donatılmış bir Spotify kopyası, diğer yayıncıları sizin için işe alma sistemi ve benzer şeyler var ama tüm bunlar pek bir şey ifade etmiyor. Yani, oyunun 5-10 saatlik bir ömrü var ve bir süre sonra her şey o kadar dengesiz bir hal alıyor ki kazandığınız milyonlarca doları harcayarak yeriniz olmuyor.

Tahmin edebileceğiniz üzere Streamer Life Simulator 2 oyununun içi hata dolu. İşe aldığınız yayıncılar, sandalyede bile oturmayı beceremiyor. Tamamen ölü hissettiren oyunun dünyasında sadece boş boş gezen insanlar ve arabalar var. Yalnız, bu arabaların hepsi nedense modifiye edilmiş sokak yarışı arabaları. Ayrıca bu arabalar öyle yolda filan gitmiyor; çoğu zaman duvarlara çarpıyorlar ve dağlara tırmanıyorlar. Yapay zeka hiçbir şekilde oturtulmamış.

Tüm bu söylediklerime rağmen Streamer Life Simulator 2, Steam üzerinde oldukça popüler. Oyunun ortalama inceleme puanı %84 ve gün içindeki bir saatte anlık olarak 1.221 kişi oynuyor. Bu tip oyunları geçmişte de inceledim ve çöp yanları olsa da kesinlikle neden bu kadar insanın oynadığını ve sevdiğini anlayabiliyordum. Açıkçası bu oyunu neden insanların sevdiğini ve oynadığını anlayamadım; en temel mekanikler bile ya hatalı, ya da yüzeysel.

Streamer Life Simulator 2

Ön inceleme yazıma eklemiş olduğum görsellerden de anlayabileceğiniz üzere Streamer Life Simulator 2, görsel yanı güçlü bir video oyunu değil. Oyun çok net bir şekilde çirkin görünüyor. Karakter modelleri birbirinden berbat, çevre detayları özensiz ve çoğu zaman eksik, ev eşyaları filan da onlardan hallice. Oyunda göze hitap eden pek bir şey yok.

Performans cephesinde de sorunlar var tabii ki. Streamer Life Simulator 2, görsel olarak etkileyici olmadığı halde bilgisayarınızı yormasını çok iyi biliyor. Erken Erişim etiketiyle daha yeni çıkmış bir oyun olduğu için performans sorunlarının olması, optimizasyonun henüz oturmamış olması gayet normal ama ben bu problemlerin uzun vadede çözüleceğini pek sanmıyorum.

Tahmin edersiniz ki görsellik ve performans ardından sesler ve müzikler de sıkıntılı. Streamer Life Simulator 2 içerisinde müzik denebilecek pek bir şey yok. Aynı şey sesler ve ses efektleri için de geçerli. Her şey ya mevcut değil, ya da telif hakkı olmayan ufak tefek ses ve müziklerin olabildiğince kalitesiz bir şekilde oyuna eklenmesinden oluşuyor.

Daha önce birçok kere eurojank oyunu oynadım ve her ne kadar sevmesem de diğer insanların neden sevdiğini anlayabildim. Ön incelemesini yazdığım bu oyun ile bunu kesinlikle tekrar yaşamadım. Oyun şu anki haliyle çok başarısız. Güncellemelerle filan zamanla iyileştirilebileceğini ümit edebilirim. En azından oyunun fiyatı 6 USD olarak çok da abartı değil.