Her şey Street Fighter 30th Anniversary Collection ile değil, henüz yedi yaşlarındayken, yazları Kınalıada’da evde canım sıkılmasın diye babamın götürdüğü arcade salonundaki adamın gösterdiği Street Fighter II isimli oyunla başladı. Ne olduğunu, nasıl geliştiğini bilemeden, bu oyuna adeta büyülenmiştim. Şimdi düşündüğümde, ilk 2 adamını bile geçemeden kaç jeton harcadığımı gerçekten merak ediyorum. Küçük yaşıma rağmen, ısrarla, her gün iki jetonumu bu oyuna veriyor, diğer oyunları biraz seyredip eve dönüyordum. Kazanmak için değil, yenileceğimi bilerek oynuyordum ama o anki hislerimi anlatmak için yeniden yaşamak lazım geliyor galiba.
Yıllarca, seriye dair oyunların farklı sürümleri geliştirildi, bu oyunlar zamanla arcade salonlarından, oyun konsollarına taşındılar. Mevcut oyun konsolları da yeni nesillere yelken açınca, günümüzde artık serinin eski oyunlarına, istenildiğimiz anda ulaşamaz olduk. Neyse ki; benim gibi arada bir bu eski oyunlara takılmak, eski günleri yad etmek isteyen hayranlar için çıkışını gerçekleştirdi Street Fighter 30th Anniversary Collection. Heyecanla ve merakla inceleme yazımıza geçerken, zaman makinemize bir jeton atıyoruz.
Bu adamı geçeyim mi senin için?
30 yıldır hayatımızda olan bir efsanenin, Capcom tarafından bizler için hazırlanan bir hediyesiyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Öncelikle, yukarıdaki zaman makinesine jeton atıyoruz, cümlesinin birkaç yönden gerçeği yansıttığını belirtebilirim. Street Fighter 30th Anniversary Collection, tam manasıyla bizleri eski arcade salonu günlerine döndürmek için tasarlanmış bir paket. Hatta içerisinde zorluk ayarları dahi bulunmuyor. Oyuna başlamak için bir nevi jeton atmamız gerekiyor, aldığımız görüntüler bile eski günlerdekilerle bire bir aynı olduğundan, bir anlamda bu paket sayesinde zamanda yolculuğa çıkartılıyoruz. Eğer o günleri yaşadıysanız yüzünüzü gülümsetecek, yaşamadıysanız da eskiden video oyunları nasıl görülüyormuş şeklinde oluşan merakınızı törpüleyecek bu ilginç yapımın ne gibi farklı özellikler içerdiğine geçmeden önce, dilerseniz içeriğindeki oyunlara bir göz atalım.
Bu paragrafın hemen sonrasına iliştireceğim görselden de rahatlıkla görüleceği üzere; Street Fighter 30th Anniversary Collection; 1987 senesinde çıkan ve çoğu kişinin bilmediği ilk Street Fighter oyunundan başlayıp, 1997 ve sonrasında devam eden Street Fighter III dizisini ile sonlanan, serinin yaklaşık 10 yıl boyunca oyuncularla buluşan, 2 boyutlu oyunlarını kapsıyor. Tabii her oyunun, pek çok gelişmiş sürümü de olduğunda oynanabilir oyun adedi, kendi içerisinde artıyor. Yalnız ayrıca hatırlatalım; bu farklı sürümleri, öylesine yapılan modlar olarak görmeyiniz. Seriyi bilmeyen okurlar için kendi durumumdan örnekler vererek anlatayım; bir yazın başında, yalnızca 8 karakter seçilebilen Street Fighter II ile maceraya başlarken, aynı yazın sonlarına doğru 12 karakterin de seçilebildiği Street Fighter II oyununa geçiş sağlandığında yer yerinden oynuyordu. Bir sonraki sene geldiğimizde, karakterlerin darbelerinin abartıldığı Street Fighter II: Hyper Fighting çıkmış olduğundan, ana oyun sanki sonuncusuymuş muamelesi yapılıyordu. Kısacası, bu oyun paketindeki her oyunun, kendi içerisinde ayrı bir oyun gibi arcade salonlarda bulunduğunu, her birisinin farklı hatıralarda yer aldığını belirtip, içerikteki oyunlara bir göz atalım.
Biz ona aduket derdik, hala da öyle diyoruz
Yine yukarıdaki görsel vasıtasıyla, Street Fighter 30th Anniversary Collection bünyesindeki oyunların isimlerini inceleyebileceğinizi belirterek, hatırlamayanlar için kısaca bu oyunlardan bahsedip, zihinlerde canlanmasına yardımcı olalım. Paketteki oyunların, 1987 senesinde çıkışını gerçekleştiren ilk Street Fighter oyunuyla başladığını belirtmiştik. Sonrasında; serinin gerçek şöhretini yakalamasını sağlayan ve 1991 senesinde çıkışını gerçekleştiren Street Fighter II oyunlarını görüyoruz. Bir üst paragrafın son kısmında bahsettiğim 2 veya 2 buçuk diye ifade edilen oyunların ardından, 16 karakterin seçilebildiği, grafiklerde yeniliklere gidilen, Super Street Fighter II: The New Challengers oyunu ve onun bir tane abartılmış sürümünün olduğunu söyleyelim. Hani şu Cammy, Dee Jay gibi karakterlerin, seriye katıldığı, girişinde karanlıktaki Ryu karakterinin sallanarak bizlere baktığı oyun olarak hatırlanabilir. Ardından, ilk oyununun 1995 senesinde çıktığı Street Fighter Alpha serisinin 3 farklı oyununun görüyoruz. PC ve oyun konsolları pazarının şekillendiği yılların başlarında çıkan bu oyunların pek çok platformda oynanabilir olduğunu belirtelim. Paketin son misafirlerinin de, ilk oyunu 1997 senesinde çıkan Street Fighter III serisi olduğunu ekleyip, hatırlatmalara devam edelim.
Adon, Rose, Nash gibi karakterleri kazandıran Street Fighter Alpha serisi, bazı farklı ülkelerde ve farklı platformlarda, Street Fighter Zero serisi olarak da piyasaya sürülmüştü. Önceki oyunlara nazaran, radikal hamlelerin yapıldığı, oyunun karakterlerinin bir hayli farklılaştığı serinin ancak son oyununda, tanıdık eski karakterlere kavuşabiliyorduk. Ayrıca bahsettiğim son oyun olan Street Fighter Alpha 3; karakter çeşitliliği bakımından zamanının hayli tatmin edici yapımlarındandı. 1997 senesinde çıkan Street Fighter III serisinde de yine devrimsel karakter farklılaşmaları görmekle birlikte, oynanış dinamikleri ve oyunun grafiklerinin, tümden değiştiğini, çok daha akışkan bir hal kazandırıldığına şahit olmuştuk. Çok daha fazla, hem karakter ve hem de oyun içi animasyonun eklendiği, Street Fighter III serisi de 3 farklı oyunuyla, Street Fighter 30th Anniversary Collection içerisinde yerini alıyor.
Capcom, oyuncuları geçmişe götürmek için bir hayli uğraşıyor
Bir kere şunu belirtelim ki Street Fighter 30th Anniversary Collection; bir yeniden yapım paketi değil. Yani, saydığımız bu eski oyunların; günümüz teknolojisine uygun hale getirilerek, grafik ve oynanış mekanikleri bakımından yenilendiğini sanmayın. Genel anlamda, yazının başından beri bahsettiğim zamanda yolculuk kavramını, bu video oyunları için düşünebilirsiniz. Eski grafikler, eski çözünürlük oranları korunmuş ama önemli farklılıkların da olduğunu söylememiz gerekiyor. Oyunun geliştiricisi ve yayıncısı Capcom; tüm bu oyunların yıllar önce nasıl görülüyorsa, aynen öyle görülmesi için seçenekler sunuyor. Bu seçenekler de, yine oyuncuları zamanda geriye götürecek, hatıraları canlandıracak biçimde gerçekleştirilebiliyor. Nasıl mı? Hemen anlatalım.
Mesele, içerikteki 12 oyundan Street Fighter II’yi arcade salonunda, bir diğer oyun olan Street Fighter Alpha serisini PC platformunda, Street Fighter III serisinden bir oyunu da oyun konsolunda oynadınız diyelim. Street Fighter 30th Anniversary Collection içerisinde 2 farklı görüntü filtresi mevcut. Bunlar TV ve ARCADE olarak adlandırılmış. TV seçeneğiyle oyunu eski tüplü televizyonlarda oynuyormuş gibi, ARCADE seçeneğiyle de jeton atarak bir arcade salonu makinesinin ekranına bakıyormuş gibi oynayabiliyorsunuz. Filtreleri kapattığınızda ise yukarıda PC olarak örneğini verdiğim şekilde, pikselleri daha net seçerek dövüşlerde ter dökebilirsiniz. Ayrıca; ORIGINAL, FULL ve WIDE olarak seçebileceğimiz üç farklı ekran genişliği seçeneğimiz bulunuyor. Eski 4:3 oranındaki, kareye yakın ekran boyutundan, günümüzde kullanılan 16:9 ölçekli geniş ekranlara geçiş yapmak mümkün kılınıyor. Bir diğer ayarın da oynanış ekranı kenarlarındaki çizimlerin yerleştirilmesi veya kaldırılması olduğunu söylemeden geçmeyelim. Dilediğiniz takdirde, ayarlar menüsünün en alt kısmından, her oyuna özel olarak hazırlanan bu yan çizimleri ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.
Oynanış ve zorluk olarak da maziyle yüz yüze kalıyoruz
İnceleme yazımızın başında, küçükken 1 veya 2 adam geçebildiğimden, ama yine de eğlendiğimden bahsetmiştim. O kısımda yaşımın küçük olduğu bilgisini eklemiştim ama yaşımın küçük olması, oyunda rahatlıkla ilerleyemememin bahanesi değilmiş, onu anladım. Street Fighter 30th Anniversary Collection bünyesinde zorluk ayarı bulunmuyor ve mücadeleler de eskiden olduğu gibi çok zor. İki adam geçtiğimizde sevinir oluyoruz ama bu bizi daha hırslı yapıyor. Özellikle ilk oynamaya başladığını kısımlarda, defalarca aynı dövüşü tekrar etmek zorunda kalacağınızı belirteyim. Israrcı olursanız; bu nostaljik paket, çokça ücretsiz jetonunuzu yiyecektir.
Sahi, jeton demişken; oyunları yine aynı biçimde jetonla çalıştırdığımızı söyleyebiliriz. İncelemesini yaptığımız oyunu deneyimleme imkanı bulduğumuz PlayStation 4 platformunda, kontrolcümüzün orta kısmındaki dokunmatik yüzeye dokunmak, jeton atmakla aynı görevi görüyordu. Boşuna diğer tuşlara basarak vakit kaybetmeyin. Yıllar öncesinde, jeton atmadan nasıl arcade makinalarının tuşları işlemiyorsa, Street Fighter 30th Anniversary Collection içerisinde de jeton atmadan, tuşlara basmak bir anlam ifade etmiyor. Yalnızca, yine PlayStation 4 için söylüyorum; kontrolcünün ayarlar tuşuyla ayarlar menüsüne girilebiliyor, diğer tuşlarsa dokunmatik alana el sürmeden tepki vermiyor. Kısaca; arcade salonlarında neyi yaşadıysak, başından sonuna dek aynı atmosferin yakalanması için verilen bir uğraş, incelemesini yaptığımız bu eğlenceli yapım boyunca gözümüze çarpıyor.
Bizi eskiye götürüyor tamam ama biz gitmek istiyor muyuz?
Street Fighter 30th Anniversary Collection için grafik ve ses değerlendirmesi yapmak biraz güç açıkçası. Tüm oyunlar, çıkış yaptığı yıllardaki grafikleriyle ve sesleriyle yeniden karşımıza çıkıyor. Bunlarla birlikte, belirttiğim gibi filtreleyerek, o zamanki ekran özelliklerinden faydalanılabiliyor. Tabii burada yani oyuncular; kardeşim biz o zamanları yaşamadık, yaşamak da istemiyoruz, diyebilirler. Bir tercih olarak da yenilenen grafiklerle veya daha yüksek çözünürlükle oyunlar yeniden yapılması çok mu zor olurdu, bilemiyoruz. Arcade salonları hiç görmeyen bir nesle, durumu böyle zoraki olarak anlatmak, aynı keyfi vermeyebilir.
Bir de zorluk seçeneklerinin bulunmaması sorun oluşturabilir. Her yaştan oyuncunun oynayabilmesi için, farklı zorluk seviyelerinin bulunması gerekiyordu. Eğer ben bulamadıysam ve varsa sözümü geri alabilirim ama görünen o ki, zorlu arcade salonlarına taşıma fikrini iyiden iyiye kafasına koymuş Capcom. O jeton elimizden alınacak ve oyuncuların alınları boncuk boncuk terleyecek, o salon da ter kokacak. Tabii eski günlerin bu kadar detaylarına girmesek daha iyi olur ama belirttiğim üzere zorluk seçeneklerinin olmayışı, çoğu oyuncu için bir handikap oluşturacaktır. Diğer yandan aradan geçen 20 yıllık sürecin anlatıldığı tarihsel bölümlerin bulunduğunu, oyun kapsamında, pek çok hoş sürprizin birleri karşıladığını da belirtmeden geçmeyelim.
Street Fighter 30th Anniversary Collection alınır mı?
Oyunun alınıp alınmamasına dair soruyu, doğrudan kendime yönelttiğimde, açıkçası tarafsız yaklaşamadığımı görüyorum. Yıllar öncesinden piyasaya sürülen ve yeni nesil oyun konsollarıyla oynama imkanı bulamadığımız oyunlara yeniden ulaşmak harika hissettiriyor. Ayrıca, geliştirici ekibin; yalnızca eski oyunları dahil etmekle kalmayıp, nostaljik tercihler sunması, pek çok kişiyi hatıraların arasında bir gezintiye çıkartacaktır. Bir yandan da, bu oyunları tek tek bulup oynamanın çeşitli güçlükleri olduğunu göz önüne alındığımızda, fiyat anlamında yeni oyunlara göre nispeten ucuz olan bu paketin alınmasını önerebiliriz. Yeni nesil oyuncular için yazı içeriğinde belirttiğimiz bazı sıkıntılı durumlar barındırmasının dışında, eskiye dönüş yaşanmasını sağlayan eğlenceli bir yapımla karşı karşıya olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Belirli bir süre oynanıp rafa kaldırılacak bir yapımdan ziyade; bir ömür boyunca, oyuncuların canı istediğinde açıp oynayabileceği ölümsüz bir paket karşımızda.